Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74
 Share

Recommended Posts

1) Zrobiłbym Hopstand zamiast sypania na aromat.

2) Nawet bym nie próbował, a szczególnie tych, które mają nierówną grubość ścianki. No chyba, że producent potwierdzi, że można, ale jeżeli tego nie robi to założyłbym, że szkło nie wytrzyma.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, INTseed napisał:

Ktoś używa słody z malteurop? Jak z wydajnością na nich?

Napewno lepiej niż VM, cenowo tez lepiej chłopcy z oddziału terenowego mi go doradzili i faktycznie jestem zadowolony 

Link to comment
Share on other sites

mocno nie ogarniam jednej rzeczy która wydarzyła sie w moim milkstoucie

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Płynny ekstrakt ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1.7 kg 34% 90 % 621
Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 1.7 kg 34% 80 % 35
Cukier Milk Sugar (Lactose) 0.5 kg 10% 76.1 % 0
Płynny ekstrakt WES ekstrakt słodowy jasny 0.5 kg 10% 80 % 23
Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny 0.3 kg 6% 68 % 1200
Ziarno Jęczmień palony 0.3 kg 6% 55 % 985

 

 

Fermentacja na s-04

 burzliwa 8 dni

zlane na cichą 20 dni (nie dało rady szybciej butelkować) temperatura 20-21 stopni

nie było schładzane przed rozlewem

Gęstość początkowa to 15,5 blg końcowe 6 blg

 

Piwo w smaku było ok i nic nie wskazywało na jakieś problemy.

 

Ilość cukru do refermentacji 96.6 g

Ilość pakowanego piwa 19,5 l

 

od rozlewu minęło 20 dni temperatura 20-22 stopnie

na dnie jest osad z drożdży nie wielki ale jest

 

Piwo nie ma gazu!!!!!! ;(

Link to comment
Share on other sites

Raz czy dwa miałem podobnie z S04, że bardzo powoli nagazowały piwo w butelkach, pomimo osadu i to na dużo krótszej cichej. Daj im więcej czasu, to są wybitne lenie jeżeli chodzi o nagazowanie piwa w mojej opinii. Z drugiej strony dałeś ok. 5g/l cukru do refermentacji, co da średnio nagazowane piwo.

Link to comment
Share on other sites

Ciekawe moze tak byc niech se postoi wyjdzie moze mu to na dobre, moze czuc troche drozdze w tym piwie.

 

czy ja wiem 2,1 wyszło w nagazowaniu na stouta. W moim odczucie moze troche dziwne jest, moze przez brak gazu, ale kolezanka twierdzi ze jest kwaśne, moze to goryczka

Link to comment
Share on other sites

Z tym ze jest kwaśne koleżanka może mieć racje dość dużo poszło słodu czekoladowego i samego jęczmienia palonego ;) zależy tez na jakim etapie zacierania dodałeś i na jaki czas. Czekoladowy ze strzegomia w moich odczuciach jest specyficznie kwaśny, warto fawcetta użyć albo carafe II, fajną czekoladę daje wersja SPECIAL bez łuski 

Link to comment
Share on other sites

Chyba samo moczenie nie odda smaków słodów tylko same kolory niestety. Musiałbyś je zatrzeć z jakimś podstawowym. 

 

ps. Piwosznik Ma w ofercie fawcetta gdybys na przyszłość potrzebował 

Link to comment
Share on other sites

Pytanie do metrologów...

 

Zdałem sobie sprawę, że chyba źle wykorzystuję termometr. Mam taki żółty rtęciowy z alepiwo - zakładam, że wiadomo, o jaki chodzi. Zawsze mierzyłem nim temperaturę tak, że zanurzałem tylko jego początek. Przypadkiem doczytałem, że jest to typ "total immersion" i powinno się zanurzać całą objętość płynu w nim, czyli aż do punktu, gdzie wskazuje temperaturę, żeby pokazywał poprawnie. Czy faktycznie tak należy go używać? Czy ktoś mierzy temperaturę w ten sposób?

Link to comment
Share on other sites

Mieliśmy to przerabiane na łanach z metrologii. Wyciągnęliśmy wnioski ze jezeli komuś naprawdę zależy na pomiarze z dokładnością do 0.1°C to owszem powinno się go zanurzać tak jak napisales, jeżeli nie szkodzi  czy otrzymasz 10 czy 11°C to możesz mierzyć poprzez zanurzenie tylko końcówki. Ale tak jak mówię to są tylko nasze obserwacje na termometrach napewno innych które były podobno mega dokładne z certyfikatem 

Link to comment
Share on other sites

Na pewno nie jest rtęciowy - tylko cieczowy (zawiera czerwoną ciecz), produkcja chyba Alle France czy coś tego typu. Mam już drugi termometr tego typu, pierwszy rozbiłem podczas mycia. Pomiar przy zanurzeniu samego zasobnika cieczy jest zaniżony, zwykle 2-4 stopnie. Przy pomiarach od 40 do 100 stopni zanurzam go do około 20-30°C i nie ma problemu z pomiarami. Są wtedy powtarzalne i porównywalne z np. pomiarami ze sprawdzonego termometru na DS18B20. Jak zanurzysz wspomniany termometr do około 5°C poniżej spodziewanej temperatury mierzonej to da się nawet do 0,5°C odczytać temperaturę.

Link to comment
Share on other sites

Ok, dzięki. Tak, to jest Alla France z czerwoną cieczą, co ciekawe sam producent pisze, że jest mercury filled, czyli z rtęcią. Czyli rozumiem, że dla naszych potrzeb jest ok zanurzanie w zacierze, gdzie da się w miarę mocno zagłębić termometr w takim 40l garze

Link to comment
Share on other sites

W temacie cold crashu: czy moge zostawic wiadro na te 2-3 dni na balkonie (wahanie temperatury od -4 w nocy do +2 w dzien) bez wiekszego strachu, czy za duze ryzyko waszym zdaniem?

Amber ale, odfermentowanie z 14 do 4 brix, czyli te 5% alkoholu jest... Wystawilem wczoraj wieczorem, dzis rano - pomimo przymrozku - bylo wszystko ok, ale zastanawiam sie, czy kolejna taka noc nie zrobi mi lekkiego lodu... Szto dzielac?

Edited by sredstvom
Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, ads napisał:

Wczoraj zabutelkowałem niby ipe 15blg, fermentowała w 15-17'C i na cichej 12'C. 

W jakiej temperaturze refermentować?

 

Ogólnie w zakresie pracy drożdży. Spokojnie możesz w temperaturze "pokojowej".

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, ads napisał:

Wczoraj zabutelkowałem niby ipe 15blg, fermentowała w 15-17'C i na cichej 12'C. 

W jakiej temperaturze refermentować?

Piwo widziało kiedyś temperaturę wyższą niż 17? Jeśli nie to szybko wypij i po 2 tygodniach refermentacji trzymaj w lodówce. 

Link to comment
Share on other sites

28 minut temu, Henx napisał:

Piwo widziało kiedyś temperaturę wyższą niż 17? Jeśli nie to szybko wypij i po 2 tygodniach refermentacji trzymaj w lodówce. 

Nie widziało. 

Możesz rozwinąć swoją wypowiedź i wytłumaczyć dlaczego tak?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.