Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74
 Share

Recommended Posts

A czy ta konstrukcja nie jest aby zbyt wiotka? Wyglada to na blachę 3-4 mm, co przy takich siłach nie jest wcale jakoś dużo i nie gwarantuje sztywności. Ja bym wzmocnił te konstrukcje poprzez np. zastrzał zrobiony z trójkąta blachy, przyspawany do tylnej płaszczyzny tej "szubienicy", albo zrobil to zupelnie inaczej z hutniczych kształtowników...

Jeśli problem lezy w głowicy, porządną konstrukcja "statywu" zupełnie nie zaszkodzi.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Kaniutek napisał:

A czy ta konstrukcja nie jest aby zbyt wiotka? Wyglada to na blachę 3-4 mm, co przy takich siłach nie jest wcale jakoś dużo i nie gwarantuje sztywności. Ja bym wzmocnił te konstrukcje poprzez np. zastrzał zrobiony z trójkąta blachy, przyspawany do tylnej płaszczyzny tej "szubienicy", albo zrobil to zupelnie inaczej z hutniczych kształtowników...

Jeśli problem lezy w głowicy, porządną konstrukcja "statywu" zupełnie nie zaszkodzi.

To 6mm stali. Ciężko określić to jako blacha ale dzięki za radę, wezmę to pod uwagę. 

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, Kaniutek napisał:

Czy 1, czy 6 mm, czy 30 mm, to nadal blacha walcowana, zimnogięta. :)

6 mm to juz dośc duzo. Nie mniej, zwrocilbym uwagę, czy nie odkształca sie i sprężynuje przy kapslowaniu.

Wstawię wzmocnienia w kształcie trójkątów na dole i u góry. Dzięki za radę 

Link to comment
Share on other sites

Płatki żytnie i owsiane jak dla mnie zbędne, przy takim risie dodają do piwa jedynie bardziej utrudnioną filtrację ;)

Edited by Versaar
Link to comment
Share on other sites

Mam pytanie, mam fiolkę fm53, planuje zrobić warke 20l z 5kg słodu, w programie brewwness pokazuje że będzie to jakieś mierne max 11 blg. Robić starter czy wlać prosto z fiolki ? Zaznaczę że nie mam mieszadła i ewentualnie musiał bym się bawić z słoikiem.

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, kaktusr napisał:

Mam pytanie, mam fiolkę fm53, planuje zrobić warke 20l z 5kg słodu, w programie brewwness pokazuje że będzie to jakieś mierne max 11 blg. Robić starter czy wlać prosto z fiolki ? Zaznaczę że nie mam mieszadła i ewentualnie musiał bym się bawić z słoikiem.

To są kveiki. Nie wymagają startera. W celu wyciągnięcia z nich większej ilości estrów zadaj nawet mniej. Jedną fiolką zaszczepisz śmiało dwa takie piwa. 

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, DanielN napisał:

To są kveiki. Nie wymagają startera. W celu wyciągnięcia z nich większej ilości estrów zadaj nawet mniej. Jedną fiolką zaszczepisz śmiało dwa takie piwa. 

 

Dziękuje bardzo 

Link to comment
Share on other sites

54 minuty temu, kaktusr napisał:

Mam pytanie, mam fiolkę fm53, planuje zrobić warke 20l z 5kg słodu, w programie brewwness pokazuje że będzie to jakieś mierne max 11 blg. Robić starter czy wlać prosto z fiolki ? Zaznaczę że nie mam mieszadła i ewentualnie musiał bym się bawić z słoikiem.

Jaką wydajność ustawiłeś? Spokojnie powinno wyjąć 15blg

Link to comment
Share on other sites

Czy to normalne, że po 4 dniach od wrzucenia chmielu w granulacie na zimno w temp 12'C, cały czas unosi się na powierzchni?

Jak teraz filtrować i zlać?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, ads napisał:

Czy to normalne, że po 4 dniach od wrzucenia chmielu w granulacie na zimno w temp 12'C, cały czas unosi się na powierzchni?

Jak teraz filtrować i zlać?

 

Zdarza się. Możesz spróbować delikatnie zakołysać fermentorem (ale bez przesady, żeby nie napowietrzyć) i obniżyć temperaturę (cold crash), o ile masz taką możliwość.

Link to comment
Share on other sites

Ja ostatnio kupowałem VM w browamatorze po 82zl plus przesyłka, ale również inne surowce zamawialem

wiec było warto. Ostatnio na Allegro od deptany 87,5zl również VM jako ze mam smarta to wysyłka odpadła. Teraz zaryzykowałem i spróbowałem od malteurop słód pils 75zl z wysyłka.

 

ps. Na BA jest weyermann pilzneński za 94zl wiec warto 

Edited by Juniorek
Link to comment
Share on other sites

Na moim sprzęcie Malteurop dawał podobne wydajności co Weyermann i Bruntal, jednocześnie będąc w cenie Viking Malt. Nie miałem też żadnych problemów z zacieraniem i wysładzaniem na ich słodach. Piwo OK.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.