Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Witam ponownie, moja druga warka to BA English IPA, wyszło ładne 20l oraz 14 blg. Drożdże S-04.

Po jakim czasie sprawdzać blg w burzliwej? Na ile dać cichą? (3-5 dni przed końcem będzie chmielenie na zimno). W przepisie jest napisane 7 dni burzliwej, 14 cichej.

wg kalkulatora IBU wychodzi 27, czy to nie za mało? EIPA ogólnie powinna się mieścić 40-60?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Jezper87 napisał:

Witam ponownie, moja druga warka to BA English IPA, wyszło ładne 20l oraz 14 blg. Drożdże S-04.

Po jakim czasie sprawdzać blg w burzliwej? Na ile dać cichą? (3-5 dni przed końcem będzie chmielenie na zimno). W przepisie jest napisane 7 dni burzliwej, 14 cichej.

wg kalkulatora IBU wychodzi 27, czy to nie za mało? EIPA ogólnie powinna się mieścić 40-60?
 

 

27IBU to rzeczywiście trochę mało, ale co kto lubi. Zostaw na 2 tygodnie i sprawdź blg, później ponownie gdzieś po 3-4 dniach. Jeśli nie spada, możesz wrzucać chmiel na zimno. Ile? 50g na pewno wniesie coś od siebie. Jeśli nie zbierasz drożdży, możesz odpuścić przelewanie do innego fermentora na chmielenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyłem wg przepisu BA (60min 10g, 15min 2x10g, 0min 2x10g), później policzyłem z ciekawości no i wyszło tyle. Z kompletu zostało mi łącznie właśnie 40g, które wrzucę na cichą. Nie zbieram drożdzy, więc dzięki za info, wrzucę jedynie chmiel i zamknę pełną pokrywą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! Pytanko mam. Jak uzyskać soczkowy kolor piwa? Do tej pory uwarzylem dwie warki i i wychodzi coś takiego 33ebe53b5ffd2ab330b23c2de656de7b.jpg&key=e38d824e4efb6a565a490355bcf55c77a7c90d35bd355df7b0f669cbe2778371

 

Czy to wina zasypu z udziałem pszenicznego i płatków?

Nie wiem, raczej stawiam że chmielenie na zimno najwięcej zmetnia piwo.

Robiłem raki pseudo CC w 6-7°C ale nie bardzo pomogło.

Chciałbym uzyskać coś takiego jak poniżej, czy to w ogóle możliwe w piwowarstwie domowym?

 

8f5ad8146f53a3ad9d35fa5ebc591bc3.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki czas po rozlewie ma piwo ze zdjęcia? Nie wiem jaki miałeś dokładnie zasyp, chmielenie  i czym fermentowałeś, ale strzelam na utlenienie. Tutaj masz trochę na ten temat i tutaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pale Ale malt5 kg 71.4%

Pszeniczny1 kg 14.3%

Płatki pszeniczne0.5 kg 7.1%

Płatki owsiane0.5 kg 7.1%

Drożdże FM52

 

Zdjęcie półtora tygodnia po butelkowaniu. Ono już tak po chmieleniu na zimno wyglądało. Myślę że tu jest problem.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minut temu, Typhon napisał:

Chciałbym uzyskać coś takiego jak poniżej, czy to w ogóle możliwe w piwowarstwie domowym?

Zasyp słodu pszenicznego, odpowiednie drożdże do vermont najlepiej, wsypanie chmielu do fermentującego piwa. W ten sposób bym eksperymentował. Dodatkowo dobre światło, dobry aparat i fotoshop 😃

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio czytam sobie o modyfikacjach wody oraz klarowaniu.

 

i znalazłem takie o to rzeczy

Whirlfloc T tabletki 1 szt - środek do klarowania gorącej brzeczki oraz Whirlfloc T tabletki 1 szt - środek do klarowania gorącej brzeczki

 

Rozumiem iż dodaje się to po koniec gotowania brzeczki czy zacierania? w efekcie bede mieć klarowne piwo bez względu na ph? Bo zdaje się piwo nie będzie klarowne wtedy kiedy mamy chmielenie na zimno mimo stosowania tych preparatów albo Ph 5,5?
 

Gips piwowarski  podnosi Ph i co jedynie do stoutów? jak np RIS, porter czy guinness? Jakie ph jest odpowiednie w takim wypadku?

 

A co z obniżaniem pH, słody zakwaszające sprawdzają się dobrze? można je stosować przy każdym piwie? Co z nimi zrobiono że mogą zakwaszać?

 

mam w zapasie węglan wapnia czy mogę go jakoś wykorzystać?

 

 

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał:

Rozumiem iż dodaje się to po koniec gotowania brzeczki czy zacierania? w efekcie bede mieć klarowne piwo bez względu na ph?

Dodajesz pod koniec gotowania (~5-10min). Tabletki są wydajne - zauważalny efekt będziesz miał nawet przy 1/4 tabletki na 20L. A czy piwo będzie klarowne? Whirfloc zdecydowanie pomaga ale oczywiście efekt końcowy zależy od wielu czynników. Zarówno pH jak i chmielenie na zimno dokładają swoją cegiełkę. Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz ;) Ja odkąd stosuję whirfloc nie pamiętam problemów z mętnością.

 

7 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał:

Gips piwowarski  podnosi Ph i co jedynie do stoutów?

Gips podobnie jak chlorek wapnia pomaga obniżyć pH zacieru. Węglan wapnia natomiast podnosi. Optymalne pH zacierania jest raczej niezależne od stylu piwa - tutaj chodzi o odpowiednie warunki do pracy enzymów. Na początku piwowarskiej drogi nie wnikał bym w szczegóły za bardzo. Najczęściej problemem jest zbyt alkaliczna woda (dużo węglanów) - warto wówczas wspomagać "siadanie" pH dodając gips i/lub chlorek wapnia, stosując słód zakwaszający (zwykle do ~5% zasypu) oraz zakwaszając wodę do wysładzania.

Edited by sihox

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał:

A co z obniżaniem pH, słody zakwaszające sprawdzają się dobrze? można je stosować przy każdym piwie? Co z nimi zrobiono że mogą zakwaszać?

 

mozna ale w zaleznosci jaka masz wode moga nie spelnic do konca swojej funkcji

kup phmierz i kwas fosforowy lub mlekowy i bedziesz mogl idealnie sterowac ph brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie czy gdzieś jest kalkulator gęstwy na androida lub na jakiejś stronie? Zdech mi laptop a widzę że jest dostępny arkusz do obliczeń na win.
No chyba że ktoś będzie na tyle łaskawy i wyliczy.
Drożdże FM52 przefermetowały 21l piwa ipa z 18 na 3 blg
To jest pierwszy zbiór, gęstwa ma 2tyg

Dziś chciałbym nastawić kolejną IPE 23l 16.5 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał:

Ostatnio czytam sobie o modyfikacjach wody oraz klarowaniu.

Chcąc obniżyć Ph najlepiej zastosować kwas np. fosforowy. Nie stosowałbym do tego celu ani gipsu ani chlorku. Zarówno gips jak i chlorek stosowałbym do modyfikacji wody pod kątem profilu czy to ma być piwo chmielowe (gips) czy  to ma być piwo słodowe (chlorek wapnia).

Węglan wapnia i soda oczyszczona podnosi Ph. Stosujemy ją głównie do zasypów w których jest dużo palonego słodu, palonego jęczmienia, dużo słodów karmelowych ciemnych. Węglan wapnia niweluje kwaśność pochodzącą właśnie od tych dodatków.

Musisz pamiętać że sypanie różnych związków do zacieru/gotowania nie tylko obniża czy podwyższa Ph ale przede wszystkim wnosi do piwa minerały modyfikując profil wody. 

 

Na forum jest świetny artykuł o wodzie kolegi @DanielN który warto przeczytać i do niego wracać w razie potrzeby. Jeśli chcesz zabrać się za modyfikację wody to polecam zacząć od poznania składu tej którą używasz do warzenia. 

 

2 godziny temu, INTseed napisał:

Czy ktoś wie czy goryczka trawiasta w piwie które chłodze na balkonie przez 24h powstaje przez cały ten czas czy tylko do jakiejś temperatury?

Sugerujesz że trawiastość goryczki jest uwarunkowana ochładzaniem młodego piwa? Raczej nie. Prawdopodobnie pochodzi z kiepskiego chmielu, może profil wody ją dodatkowo uwypukla. 

edit: może nie kiepskiego chmielu ale nieodpowiedniego na goryczkę. Chmiel może być dobry, świeży ale nie nadaje się na chmielenie goryczkowe bo wnosi trawiastość. 

 

@Typhon potrzebujesz ok 200ml gęstwy. 

Na androida jest Kalkulator piwowarski Bartosza Lamparta i tam jest m.in. kalkulator ilości drożdży 

Edited by anatom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Zrobiłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem. Kupiłem paczkę gotowych surowców Pale Ale 11*. Problem jest taki, że zakładanych 20l wyszło mi 15l. Ogólnie palniki były odpalone na prawie full. W poradnikach miało wrzeć, no to wrzało. :) W przepisie było, żeby do zacierania dać 13l wody + 9 l do wysładzania. Ja dałem dodatkowy 1l do wysładzania co razem dało 23l. Blg wyszło 13,5*. Teraz już wiem, że powinienem robić to na mniejszym ogniu. Ale moje pytanie czy mógłbym w takiej sytuacji dodać 4-5l przegotowanej wody, czy tak się nie robi?

Edited by FallVaultBoy

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, FallVaultBoy napisał:

W przepisie było, żeby do zacierania dać 13l wody + 9 l do wysładzania. Ja dałem dodatkowy 1l do wysładzania co razem dało 23l. 

Przepis chyba nie uwzględnił absorbcji wody przez słód. 

Zakładając 4kg słodów to ok 3 litry w nim zostanie. 

13+9=22 wg przepisu. 

22-3=19 litrów brzeczki przed gotowaniem. 

Z 19 litrów przed gotowaniem nijak nie wyjdzie 20 litrów po gotowaniu😃 

Nawet jak dolałeś litr to masz 20l minus odparowanie i jakieś tam straty. 

Tak więc wszystko się zgadza oprócz przepisu. 

 

Edited by anatom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich :) popełniłem swoje pierwsze piwo. Zrobiłem Imperial IPe. Wyszło 8,5l z blg równe 22. Piwo stoi od czwartku wieczora i jeszcze nie ruszyła fermentacja. Czego to może być problem? Dezynfekowane wszystko było, uwolnienie drożdży us05 w temperaturze około 22 stopni. Zadanie do brzęczki było gdy miała również około 22-24 stopnie. W czym może być problem, że jeszcze fermentacja nie ruszyła? Dzięki za pomoc świeżakowi :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, dziedzicpruski napisał:

 Nie mam pojęcia, ale pozazdrościć  czystości procesu- 3 dni i nic nie ruszyło.

Być może na powierzchni coś się dzieje ale nie chce nie potrzebnie otwierać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, mam w piwnicy ok. 15 stopni i praktycznie gotowe do rozlewu piwo (blg stoi). Jest tylko jeden szkopuł, tzn. piwo daje lekko zielonym jabłkiem. Fakt, że nie jakoś mocno, ale jednak. Planuję rozlew w najbliższą sobotę i teraz pytanie, czy jest sens przenieść piwo do mieszkania, gdzie mam 20 stopni na te kilka dni, żeby te jabłka trochę zredukować? Czy zostawić w 15 stopniach?

 

Czytałem o przerwie diacetylowej, która powinna też zredukować aldehyd, ale nie wiem czy takie nagłe zwiększenie temperatury aż o 5-6 stopni to dobry pomysł. Wszędzie polecają podnieść ją o "kilka stopni", cokolwiek to znaczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...