Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Godzinę temu, Paweł Gulski napisał:

Wczoraj uwarzyłem pierwsze piwko - pomysł na polskie ale z 2 puszek jasnego ekstraktu słodowego WES. Wyszło mi dość wysokie BLG - 14 prawdopodobnie przez to, że odparowało zbyt wiele wody której nie miałem jak dolać.  Zamiast 20 litrów wyszło około 18... Kolor piwka też wydaje mi się zbyt ciemny, nijak nie podobne do złotego, trunku, raczej bursztynowy. Pytanie: Czy mogę rozcieńczyć je nieco na etapie przygotowania do refermentacji? Zamiast np 0,8 litra wody dać 2 litry? i czy kolor się w trakcie fermentacji rozjaśni, czy już taki ciemny zostanie?

 

Możesz dolać więcej wody przy rozlewie (high gravity brewing). W kwestii koloru - ze względu na dużą ilość, w fermentorze zawsze będzie wyglądać na ciemniejsze niż w butelce czy szklance.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Gruby. napisał:

Czy ktoś stosował zakręcane butelki po redd'sie? 

Po Lechu Free.

Kapslownica Eterna i Grifo HD.

Dawało radę odkręcić i wypić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minut temu, zasada napisał:

Po Lechu Free.

Kapslownica Eterna i Grifo HD.

Dawało radę odkręcić i wypić.

To kapsle są normalne, zwykle 26? Nie trzeba zbierać oryginalnych? Oraz dokręcać normalnie? 

Chciałbym zonce strzelić jakieś kolorowe z odkrecanym kapslem ale nie wiem jak się za to zabrać i czy jest sens butelki zbierać 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam 'wyposazenia' przy sobie by ot tak moc sprawdzić, a mam szanse zgarnąć ok 20 butelek po reddsach.

Chyba oczywiste, że gdybym mógł sprawdzić to bym sprawdził, a nie spamił. 

Jedynie doczytałem w postach sprzed 8lat, że zbierając oryginalne kapsle zakręcane wszystko w porządku. Mam nadzieję że dadzą radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 10.11.2019 o 14:35, punix napisał:

Możesz dolać więcej wody przy rozlewie (high gravity brewing).

Czy lepiej dolać przy zlewaniu na cichą, czy przy dodawaniu cukru do refermentacji?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początek chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post :)

pytanko dosyć nagłe bo stoję przed rozlewem pierwszej warki z brewkitu, ale nurtuje mnie jedna sprawa. Brzeczka jest mocno mętna od drożdży. Czy tak powinno być? A jeśli tak to czy mogę rozlewać takie piwo do butelek? Po przelaniu do szklanki dosyć szybko na dnie robi się osad drożdżowy, niektóre kawałki są calkiem spore. Niestety w fermentorze za 

piwo to Coopers english bitter, początkowe blg 12, po 11 dniach poniżej 1blg, temperatura 21st, drożdże s-04. Dodam że piwo chce rozlewać bez cichej w drugim fermentorze bo go niestety nie mam .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na początek chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post
pytanko dosyć nagłe bo stoję przed rozlewem pierwszej warki z brewkitu, ale nurtuje mnie jedna sprawa. Brzeczka jest mocno mętna od drożdży. Czy tak powinno być? A jeśli tak to czy mogę rozlewać takie piwo do butelek? Po przelaniu do szklanki dosyć szybko na dnie robi się osad drożdżowy, niektóre kawałki są calkiem spore. Niestety w fermentorze za 
piwo to Coopers english bitter, początkowe blg 12, po 11 dniach poniżej 1blg, temperatura 21st, drożdże s-04. Dodam że piwo chce rozlewać bez cichej w drugim fermentorze bo go niestety nie mam .
Może pracuje jeszcze. Jeśli już nie to wystaw do zimnego. Opadnie dużo.
Czy lepiej dolać przy zlewaniu na cichą, czy przy dodawaniu cukru do refermentacji?
 


Dolej przed butelkowaniem i zmieszaj z cukrem. Na androidzie masz program kalkulator piwowarski.

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, stilian napisał:

Coopers english bitter, początkowe blg 12, po 11 dniach poniżej 1blg, temperatura 21st, drożdże s-04

To jest dość podejrzane, S04 raczej tak głęboko nie schodzą nawet w tak wysokiej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Mibor napisał:

To jest dość podejrzane, S04 raczej tak głęboko nie schodzą nawet w tak wysokiej temperaturze.

Czeski błąd, nie poniżej 1 a na 3, na złą podziałkę na multimierzu popatrzyłem 🤦🏻‍♂️ 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw na parę dni, lub schłodź jeśli możesz. Moje ostatnie doświadczenie z s04 pokazało ze ona naprawde ładnie sklarują. Daj im jeszcze pare dni.

 

Ja ostatnio zlałem na cichą s04, ale nie schładzałem. było strasznie mętne w momencie zlewania. Ale jak popatrzyłem za 3 dni to sie zastanawiam czy w ogóle jest sens to schładzać. aktualnie chyba sie schładza i będzie butelkowane w środę.

 

Poczekaj parę dni i będzie klarowniejsze. A jeśli blg  nie zmienia się od paru dni to można butlekowac, lecz musisz się liczyć z większą ilością osadu w butli

 

PS daj znac jak wyszło jestem bardzo ciekaw :)

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Paweł Gulski napisał:

Czy lepiej dolać przy zlewaniu na cichą, czy przy dodawaniu cukru do refermentacji?

 

 

Zazwyczaj nie przelewam na cichą, nigdy w tym momencie nie dolewałem, więc nie mam porównania. Osobiście, jeśli już się zdarzyło, to dawałem więcej wody przed refermentacją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli masz drugie wiadro do rozlewu to przelej do niego i dodaj surowiec do refermentacji. Jesli nie masz drugiego wiadra to dodanie surowca i zamieszanie go spowoduje wzburzenie drożdży i bedziesz miał znów mętne. Wiec od biedy chyba lepiej sypac surowiec do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posiadanie 2 wiader to takie minimum. Jedno z kranikiem do rozlewu, a drugie bez dziur do fermentacji. Nie wyobrażam sobie rozlewania bez kranika i rurki zamykanej, po mym pierwszym rozlewie samym kranikiem mam traumę, więcej wylane niż zabutelkowane. 

Ale będąc w posiadaniu jednego fermentora pozostaje jak dla mnie ściągnięcie znad osadu do innych pojemników (garnków czy 5l pet) gdzie z powrotem zwrócić do wiadra dodać syropek cukrowy i rozlew. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 10.11.2019 o 14:35, punix napisał:

 

Możesz dolać więcej wody przy rozlewie (high gravity brewing). W kwestii koloru - ze względu na dużą ilość, w fermentorze zawsze będzie wyglądać na ciemniejsze niż w butelce czy szklance.

Do jakiego pozimu radziłbyś nagazować piwko? Rozważam 2 - 2,2, ale w sumie to tylko liczby...

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Paweł Gulski napisał:

Do jakiego pozimu radziłbyś nagazować piwko? Rozważam 2 - 2,2, ale w sumie to tylko liczby...

 

Zależy jaki styl, albo jak lubisz - 2 powiedziałbym, że to takie "neutralne" nagazowanie, ani wybitnie wysokie, ani niskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, planuję popełnić lagera, ok 12blg, 12-15 litrów(w zależności jak pójdzie wysładzanie), mam świeżą paczkę drożdży Wyeast (koniec października) z aktywatorem. Instrukcja mówi że można je dodać bezpośrednio do brzeczki bez startera po aktywacji, ale tam jest mowa o górniakach (jedna paczka na 19l do 14.7 blg), do lagerów piszą po prostu że trzeba więcej drożdży.

I teraz pytanie czy robić starter i jak? Czy rozbijać saszetkę w środku i czekać 3-5h aż napęcznieje po czym dodać to do brzeczki starterowej, czy jakoś rozdzielić saszetki i dodać same drożdże do startera?

Co z temperaturą? Według instrukcji po rozbiciu saszetki w środku trzeba je trzymać w temp 21-24 stopni i dodać do brzeczki 18-22 stopni, a dopiero jak zacznie się fermentacja zmniejszyć do 1-14. Jeżeli robimy starter lagerowy to też trzymamy go w temp. pokojowej czy jednak ok 10 stopni? 

 

Czy może po prostu zrobić zgodnie z instrukcją i nie bawić się w starter? Rozbić, zaczekać aż napęcznieje, dodać do brzeczki w temp ok 20 stopni i dopiero schłodzić do ok 10 stopni?

 

https://wyeastlab.com/smack-pack-activator-system

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, mario87 napisał:

mam świeżą paczkę drożdży Wyeast [...] czy robić starter i jak

Ja wychodzę z założenie, że trzeba zawsze robić stater z płynnych, a do dolniaków tym bardziej.

Na taką ilość potrzeba jedną paczkę drożdży i stater wielkości około 2,2 litrów, przy założeniu że faktycznie drożdże są bardzo świeże. 

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak bardzo spierniczyłem dezynfekcję starsanem jeśli dałem tylko 1ml na około 1.5l. W butelkach troche piany było, ale jak dezynfekowałem fermentor to już prawie wcale. Woda zmętniła się.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zalecanie jest od 1.5ml-2.5ml na litr. Ja daje 1.5ml I jeszcze infekcji nie miałem. Ale przed dezynfekcją wszystko dokładnie myje płynem do mycia naczyń.

Edited by robaqus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak bardzo spierniczyłem dezynfekcję starsanem jeśli dałem tylko 1ml na około 1.5l. W butelkach troche piany było, ale jak dezynfekowałem fermentor to już prawie wcale. Woda zmętniła się.

 

 

Nie bardzo.

Zalecenie to 15-25 ml na 15l wody, więc zmieściłeś się w dolnej granicy. Ale to tak oszczędnie? Minimum 5l zeby dobrze wytrzachać fermentor

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Wuuu napisał:

Minimum 5l zeby dobrze wytrzachać fermentor

A mozna po prostu spryskac czysty fermentor StarSanem ze spryskiwacza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.