Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Witam

Na dniach czeka mnie butelkowanie chcę zamiast glukozy dodać suchy ekstrakt. Jak radzicie to zrobić?

Porcja do każdej butelki czy rozpuścić 140 g jak glukozę? zagotować i ostudzić?

Mogę wrzucić do szybkowaru i zrobić mini warkę jak na starter ale w jakiej ilości wody?

Pozdrawiam

Wojtek

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, WojtekGaaD napisał:

Porcja do każdej butelki czy rozpuścić 140 g jak glukozę? 

Jak wrzucisz suchy ekstrakt do butelki to Ci się nie rozpuścić. Zrobi się grudka i może być problem z nagazowaniem. 

Zrób po prostu roztwor wodny z ekstraktem taka jakby brzeczke z 200ml wody. Zagotuj, ostuc i wlej do wiadra rozlewajacego, na to młode piwo. 

Pamiętaj że ekstraktu trzeba dodać więcej niż glukozy. Skorzystaj z kalkulatora. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

wg kalkulatora właśnie wyszło jakoś standardowo

ale w sumie więcej od cukru i glukozy zatem gotujemy

 

 

2020050921_Zrzutekranuz2019-11-0619-11-43.thumb.png.2d8acc4493e4ff7b752373adfa3ac8dd.png

ekstrakt Bruntal

Edited by WojtekGaaD
uzupełnienie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie gdzie są żywe drożdzaki? Gestwa się nie rozwarstwia, stoi 2 dni w lodówce. Ten pasek cm od dołu to nie warstwa tylko przetłoczenie na słoiku. Czyżby same trupy? 1d7feb41e534bf15be7c85f4384c6064.jpg&key=33fc4e5f64236f368892c4afa0cdfa550d6ee4e111e946031f9418512059742a

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem.
Przecież to ciemne u góry to woda, a to jasne na dole to żywe drożdże na moje oko, więc sprawa raczej jest oczywista moim zdaniem.
To co poniżej wody to gęstwa.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Panowie gdzie są żywe drożdzaki? Gestwa się nie rozwarstwia, stoi 2 dni w lodówce. Ten pasek cm od dołu to nie warstwa tylko przetłoczenie na słoiku. Czyżby same trupy? 1d7feb41e534bf15be7c85f4384c6064.jpg&key=33fc4e5f64236f368892c4afa0cdfa550d6ee4e111e946031f9418512059742a

 

 

 

 

Gęstwa nie zawsze się rozwarstwia. Nic sie nie martw. Przed użyciem w nastepnej warce zlej piwo/wodę znad drożdży i zadaj gestwy wg kalkulatora.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

 

 

Nie rozumiem.  

 

 

 Widać

 

 

 

Gęstwa nie zawsze się rozwarstwia. Nic sie nie martw. Przed użyciem w nastepnej warce zlej piwo/wodę znad drożdży i zadaj gestwy wg kalkulatora. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 Dzięki!

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam   Planuję uwarzyć APA   miało być 50% pilzneński i 50% Pale ale , no właśnie miało być  bo zamiast  słodu pale ale kupiłem golden ale  (  nie wiem czy  źle zamówiłem  czy mi zle wysłali) .  czy moge użyć golden ale  do  tej apy   czy nie ma sensu   gdyż   smak sie pogryzie  z dużą ilościa chmielu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry ale jak się wypije parę uwarzonych to zdarzy się odpowiedzieć na posta sprzed wieków

Edited by WojtekGaaD
Poprawka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam   Planuję uwarzyć APA   miało być 50% pilzneński i 50% Pale ale , no właśnie miało być  bo zamiast  słodu pale ale kupiłem golden ale  (  nie wiem czy  źle zamówiłem  czy mi zle wysłali) .  czy moge użyć golden ale  do  tej apy   czy nie ma sensu   gdyż   smak sie pogryzie  z dużą ilościa chmielu?
Golden jest podobny do wiedeńskiego. Bedziesz miał więcej ciasteczkowo-biszkoptowych aromatów i posmakow. Będzie pełniejsze niż na pale ale.
Ale może spróbuj, zawsze to jakiś eksperyment :)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Wuuu napisał:

 smak sie pogryzie  z dużą ilościa chmielu

Jest spora szansa, że się ładnie zbalansuje. Zacierałbym bardziej wytrawnie. Będzie też nieco ciemniejsze niż zakładałeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie. Mój hafewaizen z ekstraktów (hehe) pięknie pachnie i fermentuje we własnoręcznie przeze mnie zmontowanym pudle ze styropianu (8cm), płyn aktualnie ma temp. 16,8 - wiem wiem - nieco za nisko - ale moje pytanie dotyczy cichej: w jakiej temp. powinna przebiegać cicha fermentacja? W wyższej czy niższej? Oczywiście nie ma żadnego chmielenia na zimno ale pomyślałem sobie niech to piwko sobie jeszcze poleży. Dzięki za wszelkie sugestie nie tylko w tym temacie :)

Edited by koncept

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Gdzie znajdę kalkulator do obliczenia ilości gęstwy? Ten link z artykułu na wiki o zbieraniu jest nieaktualny.

Dodatkowo przymierzam się do BDSA (QUAD) i mam FM25 ale Dori w recepturze pisze, że najlepsza byłaby gęstwa z tych drożdży co radzicie uwarzyć przed QUADem?

Wojtek

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, WojtekGaaD napisał:

Witam

Gdzie znajdę kalkulator do obliczenia ilości gęstwy? Ten link z artykułu na wiki o zbieraniu jest nieaktualny.

Dodatkowo przymierzam się do BDSA (QUAD) i mam FM25 ale Dori w recepturze pisze, że najlepsza byłaby gęstwa z tych drożdży co radzicie uwarzyć przed QUADem?

Wojtek

 

Na przykład tutaj:

https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, WojtekGaaD napisał:

A jaką wartość "Slurry Density:" należy wpisać dla 7 dniowej gęstwy?

 

Masz opis na stronie:

 

"Yeast Slurry:

  • Default slurry density is 1 billion cells / mL, but you can adjust it. Some sources say it is as high as 5 B / mL.
  • Specify the amount of slurry in Liters."

Pozostaw domyślną wartość. Gęstwy i tak zapewne nie będziesz dokładnie odmierzał

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Grzegorz Żukowski napisał:

 

Hefeweizen nie dajesz na cichą. Przenieś na kilka dni do temperatury pokojowej i butelkuj

No ok zasugerowałem się instrukcją a w niej jest napisane że cicha 5-7 dni w temp. pokojowej a dopiero potem na chłodniej. Czyli wynika z tego że nie przelewać tylko ze wszystkim przenieść. Ok dzięk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki.

Sugerowałem się opisem z wiki:

Cytat

" Należy obliczyć, ile gęstwy potrzebujemy do naszego piwa, z grubsza 100 ml gęstwy (czystej, świeżej i dość gęstej) zawiera ok. 200 mld komórek drożdzowych, potrzebnych dla zaszczepienia przeciętnej warki górnej fermentacji. Należy też uwzględnić wiek gęstwy, co tydzień ginie ok. 25% komórek drożdżowych

 

Zadawałem już kilkukrotnie gęstwę z sucharów US-05ale S-04 ostatnio pożarły mi warkę w 2 dni i teraz mam z nich gęstwę nie chciałem przesadzić żeby nie wyszły z fermentatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam
Gdzie znajdę kalkulator do obliczenia ilości gęstwy? Ten link z artykułu na wiki o zbieraniu jest nieaktualny.
Dodatkowo przymierzam się do BDSA (QUAD) i mam FM25 ale Dori w recepturze pisze, że najlepsza byłaby gęstwa z tych drożdży co radzicie uwarzyć przed QUADem?
Wojtek
Polecam tę apkę
https://play.google.com/store/apps/details?id=dev.lampart.bartosz.brewingcalculator

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj uwarzyłem pierwsze piwko - pomysł na polskie ale z 2 puszek jasnego ekstraktu słodowego WES. Wyszło mi dość wysokie BLG - 14 prawdopodobnie przez to, że odparowało zbyt wiele wody której nie miałem jak dolać.  Zamiast 20 litrów wyszło około 18... Kolor piwka też wydaje mi się zbyt ciemny, nijak nie podobne do złotego, trunku, raczej bursztynowy. Pytanie: Czy mogę rozcieńczyć je nieco na etapie przygotowania do refermentacji? Zamiast np 0,8 litra wody dać 2 litry? i czy kolor się w trakcie fermentacji rozjaśni, czy już taki ciemny zostanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...