Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


Recommended Posts

  • Replies 11.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mam trochę czasu w tą mroźną niedzielę to sobie popiszę.   Temat wody nie jest taki prosty, trzeba by być chemikiem żeby to dobrze ogarniać i opisać (ja nie jestem). Jeśli jest na sali chemi

Co do pomocy - w lipcu z pewnością będę miał czas, zatem jestem chętny.   Co do tematu - nie jest to proste zagadnienie i nie ma idealnych rozwiązań. To, co uwielbiam w serwisie piwo.org to to, że o

Masz czas na warzenie, a nie masz 20 minut aby uwodnić drożdże ? Bez komentarza. Poczutaj dobrze forum leniu a nie czekaj aż wszystko na tacy dostaniesz, bo te pytania które zadajesz to podstawy. Bez

Posted Images

Belgijskie Pale Ale 12 z BA według receptury 1 tydzień burzliwej i 2 tygodnie na cichej fermentacji.

Obecnie minął już tydzień cichej i od 3 dni nie zmienia się BLG, które wynosi 4,5.

Czy da się pobudzić jakoś te drożdże, np. podnieść temp.? Czy rozlewać?

Drożdże Safbrew S-33

Edited by Krucy
Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Krucy napisał:

Obecnie minął już tydzień cichej i od 3 dni nie zmienia się BLG, które wynosi 4,5.

A ile było po burzliwej? W jakiej temperaturze była burzliwa, a ile jest °C obecnie?

Edited by korzen16
Link to post
Share on other sites

Troszkę za mało zeszły. S-33 mają średnie odfermentowanie i oczekiwałbym od nich tak koło 4°Blg. Ale one ponoć tak mają. Jeszcze pytanie jak zacierałeś czy nie na słodko, albo użyłeś ekstraktów - one są też zacierane na słodko - w takim przypadku ten ekstrakt końcowy będzie w miarę normalny.

Podniesienie temperatury już nic nie zmieni. Być może za szybko przelałeś na cichą i zatrzymałeś drożdże, które mogą już pracy nie podjąć, a może tyle było do przejedzenia. Poczekaj jeszcze z tydzień (to tak asekuracyjnie), butelkuj i obserwuj co się będzie działo.

 

Edited by korzen16
Link to post
Share on other sites

Może faktycznie być, że było zbyt wcześnie przelane na cichą. Wiaderka nie otwieram, ale widać że jakaś cienka warstwa drożdży na dnie leży. Czy po prawidłowo przeprowadzonej fermentacji burzliwej i później po cichej na dnie zalega "osad" na dnie?

Link to post
Share on other sites
W dniu 10.10.2019 o 15:37, m_kania napisał:

czy mogę butelkować do takich butelek?

 

Czy zakręcane będą nieszczelne i nie ma sensu?

Utleni Ci się w tym bardzo szybko. Nie wspominając o aromacie skunksa wynikającym z przezroczystości. 

Link to post
Share on other sites

Tutaj w opisie:

https://www.wiki.piwo.org/Miarka_do_cukru/glukozy

Odpowiednik wagi dla butelki 0.5l to 4g. Problem w tym, że po rozsypaniu do butelek pozostało mi 100g glukozy z 200 :|

Według receptury 150g na 20 litrów. Czyli wychodzi, że na jedną butelkę mam wsypać 3,75g. Rozsypac to jeszcze 50g na 39 butelek czyli powiedzmy po pół najmniejszej miareczki?

Piwo (Belgijskie ALE) już rozlane przed chwilą do butelek ale wszystkie z zamknięciem patentowym, także bez problemu by można to było zrobić. 

image.png.1703ca8a3d96c893254e1cfc9615732e.png

Link to post
Share on other sites

Nie polecam ogólnie tych miarek, ważyłem waga jubilerska to wcale nie oddają prawdziwych wartości, bo za każdym razem inaczej nabierzesz. Lepiej robić syropy. 

Ale jeśli jesteś w takiej sytuacji, to można zaryzykowac i dodać po tym g na butelkę jak sie uda.

Chociaż osobiście wolałbym zostawić dłużej w piwnicy. 

Ja powyżej 3.5g nie sypie nigdy, a czasem te 3.5g i tak dla mnie za dużo, choć czasem więcej nawet kalkulatory mówią. 

Zależy od preferencji. 

Link to post
Share on other sites

Faktycznie jakaś lipa z tej miarki. Dałem po 3/4 najmniejszej miareczki a i tak pozostało jeszcze z 75g w opakowaniu. Musiałem szybko korkować bo szybko podnosiła się piana i kipiało :| Myślę, że będzie dobrze. Czy po zakapslowaniu, zamknięciu miesza się piwo w butelce przez potrząsanie, obkręcanie dla lepszego rozpuszczenia glukozy?

Link to post
Share on other sites

Sama sie rozpuści, zostaw na 2-3 dni w cieplejszym miejscu żeby drożdże zezarly większość, a później do piwnicy i zapomnij na conajmniej miesiąc. 

W czasie oczekiwania aż dojrzeje dobrze już planować kolejną warkę - jedna dojrzewa, a wcześniejszą można próbować, w 3 można zastosować lekką modyfikacje typu więcej/mniej glukozy, jw pisałem - zależy komu jaka ilość gazu odpowiada. 

/Edit. 

I oczywiście czym więcej sie posiada, tym mniej korci zaglądanie, wyznacza sie 14/14 dni i nie zwraca sie uwagi nawet czy bulka czy nie hehe 

Edited by Gruby.
Link to post
Share on other sites
13 minut temu, amigos napisał:

Hej, jutro zamierzam już rozlewać do butelek i mam pytanie czy jedna pastylka DIY Coopers na jedno piwo 0,5l bedzie ok ? a ile na butelke 0,33 ( bączka) ?

 

Ogólnie jest przyjęte jedna pastylka na 0,5l i pół pastylki na 0,33l. Daje ona dosyć mocno nagazowane piwo. Stopień nagazowania zależy jednak od stylu i gustu piwowara. Osobiście wolę mniej nagazowane piwa.

Miarka u mnie też się nie sprawdziła. Piwa wychodziły losowo nagazowane. Od dawna odmierzam dawkę cukru i rozpuszczam w całości. Daje to najlepsze efekty. Dla mocniej nagazowanych styli czasami wrzucam pastylki

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to post
Share on other sites

Przemyślenia odnośnie wysładzania. Pierwszą warkę wysladzałem totalnie niezgodnie ze sztuką, mieszałem cały czas młóto podczas zlewania przez oplot i to dość ostro i wyszło moim zdaniem lepsze niż moja druga warka, którą robiłem praktycznie identycznie, lecz już wysładzając na raty 3 razy nie wzburzając młóta. Co tutaj mogło wpłynąć na jakość? Dodatkowo czy zostawiacie piwo na dłużej niż 2 tygodnie leżące na cieście drożdżowym czy obligatoryjnie przelewacie na cichą po takim czasie?

Link to post
Share on other sites

Też sklejam takie urządzonko, gdzie będzie mieszadło chodziło ciągle - nawet przy wysladzaniu, mam nadzieję na lepsze wypłukiwanie resztek oraz lepsza wydajność niż wysladzanie kanalikami. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy jakoś w grudniu, dopiero idą części z chin hehe. 

 

Co do zlewania lepiej zlać, zawsze będzie klarowniejsze bo za pierwszym zlaniem i tak dużo ściągnie sie osadu, a za drugim(przed rozlewem) jest go już o wiele mniej. Co znów przekłada sie na smak w butelce, nie przejdzie aż tak drożdżami. 

Edited by Gruby.
Link to post
Share on other sites
39 minut temu, sobieslaw napisał:

Przemyślenia odnośnie wysładzania. Pierwszą warkę wysladzałem totalnie niezgodnie ze sztuką, mieszałem cały czas młóto podczas zlewania przez oplot i to dość ostro i wyszło moim zdaniem lepsze niż moja druga warka, którą robiłem praktycznie identycznie, lecz już wysładzając na raty 3 razy nie wzburzając młóta. Co tutaj mogło wpłynąć na jakość? D

Inne aspekty takie jak fermentacja, receptura, itd. Wysładzanie to jest detal nie mający praktycznie na nic wpływu, poza paroma skrajnymi przypadkami jak, np. wypłukanie garbników przy wysładzaniu do oporu.

 

39 minut temu, sobieslaw napisał:

Dodatkowo czy zostawiacie piwo na dłużej niż 2 tygodnie leżące na cieście drożdżowym czy obligatoryjnie przelewacie na cichą po takim czasie?

Nie zdarza mi się trzymać krócej niż 2 tygodnie. Miesiąc, półtora bez problemu. 

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, sobieslaw napisał:

Ok, dzięki. To dlaczego wysładzanie jest tak szeroko opisywane, żeby nie wzburzać młóta, czekać kilkanaście minut, aż się ułoży, itd.? Czy faktycznie np. BIAB jest nie tylko szybsze, ale też nie zmienia nic, jeśli chodzi o jakość?

To jest raczej kwestia wydajność vs czas pracy. Wysładzanie ma na celu wypłukanie możliwie jak największej ilości cukrów, ale bywa czasochłonne. BIAB z kolei z założenia ma być szybkie i proste, ale sporo cukrów pozostawia w młócie i o ile dodatkowe pół kilograma słodu nie zrujnuje portfela, to trzeba te straty uwzględnić przy obliczeniach. Istotniejsze wydaje mi się poznanie stosowanych przez siebie procesów na tyle, aby ich parametry były w miarę stałe i móc z sensowną dokładnością dobrać masę zasypu do oczekiwanego ekstraktu.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.