Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


Recommended Posts

  • Replies 11.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mam trochę czasu w tą mroźną niedzielę to sobie popiszę.   Temat wody nie jest taki prosty, trzeba by być chemikiem żeby to dobrze ogarniać i opisać (ja nie jestem). Jeśli jest na sali chemi

Co do pomocy - w lipcu z pewnością będę miał czas, zatem jestem chętny.   Co do tematu - nie jest to proste zagadnienie i nie ma idealnych rozwiązań. To, co uwielbiam w serwisie piwo.org to to, że o

Masz czas na warzenie, a nie masz 20 minut aby uwodnić drożdże ? Bez komentarza. Poczutaj dobrze forum leniu a nie czekaj aż wszystko na tacy dostaniesz, bo te pytania które zadajesz to podstawy. Bez

Posted Images

6 minut temu, yoshko napisał:

Może być 15 minut ale lepiej użyć korę by nie było śluzu od cynamonu w brzeczce.

Dzięki. Jak najbardziej kora. Nie ma sensu bawić się dodatkowo :) 

Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, anatom napisał:

Musisz mieć nalewarkę przeciwciśnieniową inaczej piwo Ci się spieni i odgazuje przy przelewaniu do butelek. 

Trwa to zdecydowanie dłużej bo i tak musisz przygotować butelki tak jak do normalnego rozlewu do refermentacji. 

Dzięki za wyjaśnienie sprawy. Zdecydowanie za cieńki na to jestem.

No nic, muszę rozgryźć co nie tak z tą refermentacją.

Link to post
Share on other sites

Zabrałem się za warzenie piwko z BA Witbier 13.

 

1. Czy podczas gotowania szczelina, którą tworzy pokrywka garnka może być minimalna - powiedzmy ze 2 cm? Mimo, że ledwie mi się gotuje (zbyt mała moc palnika) to odparowało mi ostatnio przeszło 4 litry z 23,5 w przeciągu 1h ale niemal gar był odkryty. Teraz mam gotować aż 90 minut i zastanawiam się czy zbyt mała szczelinka nie zaszkodzi?

 

2.Pierwszy raz natknąłem się na gotowanie przypraw i oczywiście problem, bo w instrukcji napisane tylko, że: "20g Curacao, 20g słodkiej skórki pomarańczy i 20g zmielonej kolendry dodać w 75 minucie gotowania" - brak szczegółów procesu. Czyli wrzucić wszystko a dopiero po wystudzeniu jak będę przelewał, filtrował do fermentora to się oddziela czy gotować w worku muślinowym i bezpośrednio po zakończeniu gotowania wyciągnąć?

 Oczywiście mielona kolendra i tak przeleci przez grube oczka woreczka :|

Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Krucy napisał:

Zabrałem się za warzenie piwko z BA Witbier 13.

 

1. Czy podczas gotowania szczelina, którą tworzy pokrywka garnka może być minimalna - powiedzmy ze 2 cm? Mimo, że ledwie mi się gotuje (zbyt mała moc palnika) to odparowało mi ostatnio przeszło 4 litry z 23,5 w przeciągu 1h ale niemal gar był odkryty. Teraz mam gotować aż 90 minut i zastanawiam się czy zbyt mała szczelinka nie zaszkodzi?

 

2.Pierwszy raz natknąłem się na gotowanie przypraw i oczywiście problem, bo w instrukcji napisane tylko, że: "20g Curacao, 20g słodkiej skórki pomarańczy i 20g zmielonej kolendry dodać w 75 minucie gotowania" - brak szczegółów procesu. Czyli wrzucić wszystko a dopiero po wystudzeniu jak będę przelewał, filtrował do fermentora to się oddziela czy gotować w worku muślinowym i bezpośrednio po zakończeniu gotowania wyciągnąć?

 Oczywiście mielona kolendra i tak przeleci przez grube oczka woreczka :|

 

Kolendrę możesz zmiażdżyć w moździerzu zamiast mielić.

Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Juniorek napisał:

Ja zawsze gotuje bez pokrywki.

I jaki masz ubytek?

Oczywiście ja teraz zamiast wysładzać 22 litry według przepisu to wysładzam ze 24 - ekstrakt po odparowaniu nawet się zgodził ostatnio idealnie. Oczywiście podczas wysładzania staram się nie schodzić poniżej 3BLG.

Edited by Krucy
Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Krucy napisał:

Zabrałem się za warzenie piwko z BA Witbier 13.

 

1. Czy podczas gotowania szczelina, którą tworzy pokrywka garnka może być minimalna - powiedzmy ze 2 cm? Mimo, że ledwie mi się gotuje (zbyt mała moc palnika) to odparowało mi ostatnio przeszło 4 litry z 23,5 w przeciągu 1h ale niemal gar był odkryty. Teraz mam gotować aż 90 minut i zastanawiam się czy zbyt mała szczelinka nie zaszkodzi?

 

2.Pierwszy raz natknąłem się na gotowanie przypraw i oczywiście problem, bo w instrukcji napisane tylko, że: "20g Curacao, 20g słodkiej skórki pomarańczy i 20g zmielonej kolendry dodać w 75 minucie gotowania" - brak szczegółów procesu. Czyli wrzucić wszystko a dopiero po wystudzeniu jak będę przelewał, filtrował do fermentora to się oddziela czy gotować w worku muślinowym i bezpośrednio po zakończeniu gotowania wyciągnąć?

 Oczywiście mielona kolendra i tak przeleci przez grube oczka woreczka :|

Jak masz blisko Ikeę to na punkt drugi nada się to 

https://www.ikea.com/pl/pl/p/stabil-przykrywka-sito-stal-nierdz-10112530/?gclid=Cj0KCQjwjrvpBRC0ARIsAFrFuV8RHC8lqso1feeu6kAoJWVLeKNUCOrma36jOwHQWeLMaBwDZFzwBC8aArSBEALw_wcB

Ładnie wszystko filtruje i pasuje do fermentorów z BA

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Krucy napisał:

Jestem na etapie gotowania (40minuta) i dziwna sprawa bo w zestawie dali 60 g chmielu Willamete a wychodzi, że wrzuca się 40g? Gdzie tu jest błąd? Nie wykorzystywać go i trzymać się przepisu?

 

 

 

Błąd gdzieś na pewno jest ;) Ile % α-kwasów ma ten wilamette? Na oko goryczka będzie ok, witbier nie ma mieć mocnych aromatów chmielowych, także te 30g zostawiłbym na kolejną warkę.

Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, punix napisał:

 

Błąd gdzieś na pewno jest ;) Ile % α-kwasów ma ten wilamette? Na oko goryczka będzie ok, witbier nie ma mieć mocnych aromatów chmielowych, także te 30g zostawiłbym na kolejną warkę.

4,5%. Etap gotowania zakończony, wstawiłem już do wanny na studzenie. Nie dodawałem tej reszty, która pozostała - oby tak miało być.

Link to post
Share on other sites
37 minut temu, Krucy napisał:

4,5%. Etap gotowania zakończony, wstawiłem już do wanny na studzenie. Nie dodawałem tej reszty, która pozostała - oby tak miało być.

Goryczka i tak ponad stylem z kalkulatora wychodzi, ale nie przejmowałbym się tym.

 

10 minut temu, Krucy napisał:

Ostatnie już pytanie :]
Muszę iść do pracy na nocną zmianę, niestety nie zdążyłem wystudzić brzeczki. Czy to może z tymi przyprawami, chmielami przeleżeć 8h? Czy im szybciej to przefiltruje tym lepiej?

 

W jaki sposób chłodzisz? Ogólnie lepiej szybciej oddzielić, ale jeśli masz do wyboru zostawienie całości do chłodzenia albo zadanie drożdży w wysokiej temperaturze, to zdecydowanie lepsza jest opcja 1.

Link to post
Share on other sites

Ja robiłem IPA ze skórka pamaranczy, grejfruta i cytryny. Tez to wrzucalem na kilka ostatnich minut gotowania. Potem schlodzilem chłodnicą i przelałem do fermentatora. Część skórek oczywiscie przelała sie do fermentatora a czesc została na dnie gara. Wcale sie tym nie przejmowałem. Dodałem drożdze i tak fermentowało przez 2 tyg. Dopiero przefiltrowałem przed butelkowanie. Wyszło dobre piwko, wszyscy zachwalali.

Edited by Rafał z Łodzi
Link to post
Share on other sites
Ja robiłem IPA ze skórka pamaranczy, grejfruta i cytryny. Tez to wrzucalem na kilka ostatnich minut gotowania. Potem schlodzilem chłodnicą i przelałem do fermentatora. Część skórek oczywiscie przelała sie do fermentatora a czesc została na dnie gara. Wcale sie tym nie przejmowałem. Dodałem drożdze i tak fermentowało przez 2 tyg. Dopiero przefiltrowałem przed butelkowanie. Wyszło dobre piwko, wszyscy zachwalali.
Może i było dobre. A może by było bardzo dobre jeśli jednak uniknąłbyś dłuższej styczności dodatków z brzeczką/piwem.
Jeśli dzięki temu można zrobić, choć w kilku procentach, lepsze piwo to warto poświęcić kilka chwil na lepsze odfiltrowanie po zacieraniu/gotowaniu/chmieleniu na zimno, itp.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Wuuu napisał:

Powinieneś oddzielić i studzić już czystą brzeczkę w fermentorze.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

 

Ale jak to? Byłem przekonany, że chmieliny i przyprawy dopiero się filtruję po wystudzeniu, że podczas studzenia jeszcze ma to być w brzeczce.

Według tego co napisałeś to jak pogodzić fakt, że np. przy ostatnim warzeniu Vermont IPA w recepturze było napisane "30g chmielu sterling i 30g mosaic dodać w momencie zakończenia gotowania"? 

Wynikało by, że mam wsypać chmiel, zamieszać i natychmiast filtrować tę wrzącą brzeczkę? Zdąży ten chmiel oddać z siebie wspaniałości?

 

Wczoraj studziłem (ze 2,5h) w wannie z dwukrotną zmianą wody . Oczywiście cały muł osiadł podczas studzenia na dno. Wężykiem znad niego przelałem przez sitko do mleka brzeczkę do fermentora . Napowietrzyłem i zadałem drożdże - po 5h bulgało aż miło. Do tej pory myślałem, że to się robi w ten czy podobny sposób. 

 

Może szkoły oddzielania chmielin, przypraw są dwie? Na gorąco i zimno? :P

Edited by Krucy
Link to post
Share on other sites

Wszystko też zależy ile ma trwać chłodzenie. Kolega wyżej zapytał czy może iść na nockę do roboty zostawiając przyprawy w garze. Tu odradzałbym, bo taka długa styczność z nimi mogłaby zaburzyć balans piwa.

Jeśli chodzi o chmielenie po wylaczeniu palnika jest zgoła inaczej, o ile szybko schlodzi sie brzeczkę ponizej 79C, gdzie izomeryzacja alfa kwasów jest znikoma.
Czytałem gdzieś, że nawet ludzie stosowali calonocne hopstandy i było dobrze. Ale też wiązać się to bedzie z balansem przesuniętym w stronę chmielu.

Podkreślam, że chodziło mi o przyprawy.
Ostatnio robiłem White IPA gdzie na prawdę niewielkie ilości skórki pomarańczy i kolendra wybiły się ponad sporą dawkę chmielu. A wrzuciłem na '0, schlodziłem w 5 minut do 79C i raptem 15 minut kręciłem whirlpool z chmielem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.