Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Aha zapomniałem dodać, w zestawie WES woda ze studni na źródełku przegotowana, w zestawie coopers woda z kranu przegotowana. Środki czystości i dezynfekcji takie same. A w pierwszym zestawie 2 strony wcześniej czyli Golden Crown lager coopers woda znowu jest AQUA z baniek 5l taki test wód :)  Czytałem żeby zlewać na cichą po 7 dniach ale po 5 dniach przeniosłem fermentor do 19st i bulgocze do dzisiaj co 2min +/- czyli już 8 dni

Edited by amigos

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aha zapomniałem dodać, w zestawie WES woda ze studni na źródełku przegotowana, w zestawie coopers woda z kranu przegotowana. Środki czystości i dezynfekcji takie same. A w pierwszym zestawie 2 strony wcześniej czyli Golden Crown lager coopers woda znowu jest AQUA z baniek 5l taki test wód   Czytałem żeby zlewać na cichą po 7 dniach ale po 5 dniach przeniosłem fermentor do 19st i bulgocze do dzisiaj co 2min +/-
Kto ci powiedział/napisał że zlewasz na cichą po 7 dniach? Masz czekać aż drożdze skończą i posprzątają po sobie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, amigos napisał:

Mam taką rozkmine, oba zestawy20190923_160515.thumb.jpg.bc92bde94f2fd99bb4f1292e9ef102ed.jpg

Zestaw WES drożdże US-05 11g bez uwadniania, dodane do brzeczki w temp 20st, zaczęło bulkać dopiero po +/- 20godz i słabo bulka co jakieś +/- 50sek. Drugi zestaw Coopers Lager orginalne drożdże 7g uwodnione i dodane do brzeczki w temp 22st, zaczęło bulkać po 7godz i bulgota jak szalone co 19sek, oba fermentory są w temp otoczenia 16st. Czy zestaw WES przenieść do pomieszczenia 19st ?

Co to sa" orginalne drożdże" do lagera w 16'C? W zestawie był stoper? 😛

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodziło mi że orginalne z puchy nie dokupywane, sprzedawca mówił mi że są one górnej fermentacji. Na dzień dobry 3 warki na raz sie robi. :) i jeszcze mam chrapke na pilsnera od coopersa.

Edited by amigos

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, INTseed napisał:
W dniu 23.09.2019 o 18:48, DanielN napisał:
[mention=14420]INTseed[/mention] Stalgast 36,6. Takie same wymiary jak Tadar.

Dałbyś linka do tej rurki bo dużo tam rodzaju. I jakbyś mi zmierzył ile jest od pierwszego zwoju do ostatniego. Dzięki.

Moja rurka to była DN 16. Nie zmierzę Ci, bo sprzedałem ją w zeszłym roku i przeszedłem na wymiennik. Lepiej mi się to sprawdza w mojej nowej zabawce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez prostą pomyłkę mam pszenicę prażoną zamiast jęczmienia palonego. Chciałem uważyć Dry stout i teraz nie jestem pewny czy mogę użyć pszenicy prażonej zamiast jęczmienia palonego? Czy będzie to duża róznica?

Złożenie kolejnego zamówienia w sklepie to kilka dni, a chciałbym warzyć jutro.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, daniol88 napisał:

Przez prostą pomyłkę mam pszenicę prażoną zamiast jęczmienia palonego. Chciałem uważyć Dry stout i teraz nie jestem pewny czy mogę użyć pszenicy prażonej zamiast jęczmienia palonego? Czy będzie to duża róznica?

Złożenie kolejnego zamówienia w sklepie to kilka dni, a chciałbym warzyć jutro.

A prazona pszenica to nie przypadkiem torrified wheat?

4 godziny temu, korzen16 napisał:

W ilości kilku procent nie powinno być chyba specjalnej różnicy - oba w zasadzie podbijają kolor i wnoszą paloność do piwa.

Jesli tak to cos zupelnie innego niz palona pszenica. I mozna to porownac do nieslodowanej pszenicy. 

 

Edited by Lasek

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minut temu, Lasek napisał:

A prazona pszenica to nie przypadkiem toriffied wheat?

Jat to przeczytałem to się zdziwiłem.  Gdybym w nazwie lub opisie przeczytał  Torrified to bym nie zadawał takiego pytania. Widzę jednak, że jest coś takiego.

https://twojbrowar.pl/pl/pszeniczne/435-prazona-pszenica-torrified-wheat.html

 

Mi chodzi o coś takiego:

http://piwoszarnia.pl/pszenica-prazona-05kg-strzegom-p-196.html

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, daniol88 napisał:

Jat to przeczytałem to się zdziwiłem.  Gdybym w nazwie lub opisie przeczytał  Torrified to bym nie zadawał takiego pytania. Widzę jednak, że jest coś takiego.

https://twojbrowar.pl/pl/pszeniczne/435-prazona-pszenica-torrified-wheat.html

 

Mi chodzi o coś takiego:

http://piwoszarnia.pl/pszenica-prazona-05kg-strzegom-p-196.html

 

A to niczym sie nie przejmuj i warz drystouta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Za około dwie warki biore się za pilsa czeskiego. Czy wlewacie piwo wraz z drożdzami do szkła i czy to przeszkadza w smaku? Drożdze to w34/70.
Raczej unikam wlewanie do szkła drożdży piw innych niż weizen. Nie po to klaruje się w butelce, żeby później zmętnić je w szklance. Tym bardziej nie robiłbym tego przy pilsie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo wyklaruje w Niskiej temperaturze i lej możliwe jak najbardziej klarowne. Od siebie dodam ze zastanów się na drożdżami fm30 różnica cenowa nie wielka a są one super 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jest to poprostu karbowany waż? Jeżeli tak to zwijaj jak

najwiecej zwoju, wpasuj sobie do gara i pamiętaj aby była nierdzewna ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile piwo z brekwitu powinno być na burzliwej ? bo u mnie minęło 2tyg i nadal bulgocze, na cichą przelewać gdy całkiem przestanie bulgotać ? czy piwo się nie popsuje ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, amigos napisał:

Ile piwo z brekwitu powinno być na burzliwej ? bo u mnie minęło 2tyg i nadal bulgocze, na cichą przelewać gdy całkiem przestanie bulgotać ? czy piwo się nie popsuje ?

 

Sprawdź BLG na przestrzeni 1-2 dni. Jak nie ulega zmianie to przelewaj. 2 tygodnie to bardzo długo na burzliwą więc jak się nie skończyła to musi być coś nie tak. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ile piwo z brekwitu powinno być na burzliwej ? bo u mnie minęło 2tyg i nadal bulgocze, na cichą przelewać gdy całkiem przestanie bulgotać ? czy piwo się nie popsuje ?
W jakiej temperaturze fermentuje ci piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, amigos napisał:

Ile piwo z brekwitu powinno być na burzliwej ? bo u mnie minęło 2tyg i nadal bulgocze, na cichą przelewać gdy całkiem przestanie bulgotać ? czy piwo się nie popsuje ?

Nie sądzę, żebyś brewkita fermentował w niskich, lagerowych temperaturach i trwa ona właśnie około dwóch tygodni, więc fermentacje pewnie już dawno za Tobą. 

Obstawiałbym bulkanie jako objaw odgazowywanie się piwa. No chyba, że coś złapałeś i fermentacja trwa nadal.

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie jestem po przelaniu na cichą Coopers Golden Crown po 3tyg BLG wskazuje na zielonym polu piwo-koniec jakieś 1 może 1,5 max, piwo super bez posmaków takie jak chciałem leciutka goryczka "MALINA" i czuć że procent ma bo grzeje :)czuc też posmak lagera. Przelałem do fermentora bez kranika ponieważ po testach kranik przepuszczał wodę tu jak sie obraca 360st, czy do butelek można rozlewać z fermentora bez kranika ? mam rurkę do rozlewu tą z zaworkiem. Ostatnie 2 dni było w temp 21st teraz przelałem na cichą i poszło do 17st temp otoczenia. Czy po tyg można rozlewać do butelek ?

20191004_204523.thumb.jpg.918fe7978a07e72a0157ffdc0418c5b0.jpg

20191004_204707.thumb.jpg.c78d91b0dbeb9c8392b6d22724656474.jpg

Edited by amigos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.