Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


Recommended Posts

W dniu 28.07.2019 o 19:58, mandowskas napisał:

20C przez 4 dni plus 1 dzień 6C

BLG mierzone dwukrotnie przed dodaniem chmielu ~ 0,5

Moje ostatnie warki miały tak iż aromat chmielu był zupełnie nie odczuwalny. Ogólnie uznałem to za infekcję przenoszącą się z warki na warke i w końcu kupiłem NaOh. Jeszcze czekam na efekty

Link to post
Share on other sites
  • Replies 11.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mam trochę czasu w tą mroźną niedzielę to sobie popiszę.   Temat wody nie jest taki prosty, trzeba by być chemikiem żeby to dobrze ogarniać i opisać (ja nie jestem). Jeśli jest na sali chemi

Co do pomocy - w lipcu z pewnością będę miał czas, zatem jestem chętny.   Co do tematu - nie jest to proste zagadnienie i nie ma idealnych rozwiązań. To, co uwielbiam w serwisie piwo.org to to, że o

Masz czas na warzenie, a nie masz 20 minut aby uwodnić drożdże ? Bez komentarza. Poczutaj dobrze forum leniu a nie czekaj aż wszystko na tacy dostaniesz, bo te pytania które zadajesz to podstawy. Bez

Posted Images

  • 2 weeks later...
W dniu 30.07.2019 o 16:25, mandowskas napisał:

Daj znać jak poszło.

Ja tym razem robiłem na nowym sprzęcie, dezynfekowałem wszystko Oxi i Incidin, więc powinno być ok.

Wydaje się, że wszystko jest okay. Nie czuje infekcji po tygodniu od zabutelkowania. Chociaż sądzę, że AW była smaczniejsza podczas rozlewu a Milk Stout ma dziwny zapach. Ale to może mój spaczony smak.

Na nowym sprzęcie na pewno Ci wyjdzie smaczne

Link to post
Share on other sites

Zastanawiałem się nad zacieraniem.

 

Mam garnek 15l kuchenka na nóżkach. Wszędzie widzę warzenie na około 20 litrowym pełnym garze. Moje pytanie ile mogę uzyskać piwa na 15litrowym garze? czy może mogę zrobic tak jak z ekstraktami i dolać wody do 22 litrów?

 

Czy kktoś próbował ważyć w czymś takim?

https://archiwum.allegro.pl/oferta/pasteryzator-do-sloikow-wekow-przetworow-kesser-i7887972572.html

Edited by Ravage miodosytnik
Link to post
Share on other sites
Zastanawiałem się nad zacieraniem.
 
Mam garnek 15l kuchenka na nóżkach. Wszędzie widzę warzenie na około 20 litrowym pełnym garze. Moje pytanie ile mogę uzyskać piwa na 15litrowym garze? czy może mogę zrobic tak jak z ekstraktami i dolać wody do 22 litrów?
 
Czy kktoś próbował ważyć w czymś takim?
https://archiwum.allegro.pl/oferta/pasteryzator-do-sloikow-wekow-przetworow-kesser-i7887972572.html
Kup sobie na początek zestawy na 10l piwa. Ogarnij procedure robienia. Jak ci się spodoba robić piwo to kupisz większy garnek.
Link to post
Share on other sites

Odważyłem się i przeszedłem na zacieranie. Jestem już na etapie fermentacji burzliwej i ku mojemu zaniepokojeniu widzę od zewnątrz, że cały chmiel został podniesiony przez drożdże i oblepił ścianki fermentora ponad poziom brzeczki. Fermentacja już trwa 2 dni i trochę zelżała, a co za tym idzie "piana" opadła. Czy tego chmielu nie powinno się zebrać ze ścianek i wrzucić do brzeczki? Martwię się, że aromaty, gorzyczka będą mało wyczuwalne.

Link to post
Share on other sites

Ten chmiel w ogóle nie powinien trafić do brzeczki. Zależnie ile go tam jest mogą wyjść trawiaste aromaty. 

Nawet lepiej że poprzyklejał się do ścianek ponad lustrem. 

Edited by Henx
Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Henx napisał:

Ten chmiel w ogóle nie powinien trafić do brzeczki. Zależnie ile go tam jest mogą wyjść trawiaste aromaty. 

Zakładam raczej że chodzi o tą zielonkawo- brązową otoczkę po burzliwej, bo jeśli faktycznie Krucy nie oddzielił osadów po gotowaniu, to do wiadra trafiło wszystko

Link to post
Share on other sites

Przefiltrowałem po zacieraniu za pomocą kadzi filtracyjnej (wiadra z dziurkami) i przy udziale młóta rzecz jasna.

Miałem na myśli oczywiście ten zielonkawo-brązowy osad - przez półprzezroczyste wiaderko wygląda to jak skumulowane drobinki chmielu. Do wiadra nie zaglądam.

 

W czwartek rozsypałem drożdże S04 późnym wieczorem po brzeczce po czym po około 30 minutach delikatnie zamieszałem. Temperatura na fermentorze była 22-23 stopnie. Na następny dzień (piątek) kiedy proces fermentacji burzliwej miał swoje apogeum temp. wyniosła 27 :| Teraz jest 26 i widać, że pianka opadła i już tak "ciurkiem" nie bąbelkuje ale oczywiście wszystko jest dobrze :] 

Pytanie 1: czy zbijać tą temp. czy pozostawić jak jest?

Pytanie 2: W instrukcji napisane jest, że fermentacja burzliwa 19-21 stopni przez 7 dni a później chmielenie na zimno 3-4 dni przed rozlewem. Nie ma żadnej wzmianki o przelewaniu na cichą. Przelewać?

Piwko do BA VERMONT IPA 14.0Blg

Edited by Krucy
Nie "gotowaniu" tylko "zacieraniu"
Link to post
Share on other sites

Czy ja dobrze rozumiem?

Po gotowaniu z chmielem przelałeś tą brzeczkę przez młóto które zostało po filtracji? Przed chłodzeniem czy po?

Pierwszy raz słyszę o takiej metodzie (i zapewne ostatni).

Burzliwa w 27 stopniach i twierdzisz, że wszystko jest dobrze? Czytałeś coś wcześniej o tym jak powinien wyglądać proces?

Niestety nie mam dobrych wieści, ale to piwo nadaje się tylko w kanał :(

Link to post
Share on other sites

Poje...o mi się, źle się wyraziłem już wyjaśniam sprawę :|

Oczywiście po procesie zacierania i w tym wysładzania uzyskałem 23,5 litra brzeczki, którą następnie gotowałem 40 minut. W 30 minucie wsypałem pierwszą porcję chmielu, w 35 - drugą i na koniec w 40 minucie dosypałem resztę. Chmiel się ładnie rozpadł na drobinki, które teraz faktycznie zostały wyniesione na powierzchnie i oblepiły ścianki fermentora - tak to wygląda.

Wiem, że podwyższona temp. ma wpływ na piwo stąd moje pytanie czy schładzać pojemnik czy już zostawić te 26 stopni? oczywiście pisząc o temperaturze mam na myśli temp. na termometrze fermentora czyli samej brzeczki. W pomieszczeniu jest około 21.

 

Faktycznie nie oddzieliłem osadów po gotowaniu, jedynie przelałem przez sitko po wysładzaniu a przed gotowaniem. Nie miałem świadomości, że tak trzeba :|

Edited by Krucy
Link to post
Share on other sites

Ten chmiel to najmniejszy problem. Na przyszłość polecam bo schłodzeniu brzeczki zrobić „whirlpool” czyli zamieszać energicznie i zostawić na jakieś 10 minut. Drobinki chmielu utworzą stożek na środku dna, a Ty zdekantujesz sobie brzeczkę znad tego. 

Te temperatury co są podawane na drożdżach to temp fermentacji (nie otoczenia), otoczenia powinna być niższa o 2-3 stopnie. A tak drożdże naprodukowały Ci mnóstwo ubocznych niechcianych związków (fuzli - wyższych alkoholi), piwo w zapachu będzie dawało rozpuszczalnikiem, acetonem, a po wypiciu 2-3 kac gigant murowany. Jak nie masz chłodnego (16 stopni) pomieszczenia to lodówka albo skrzynia styropianowa i wkłady. 

Link to post
Share on other sites

To tak.

1. Filtrowanie zacieru + wysładzanie to jedno. Odpuść sobie kadź filtracyjną w wiadra, a poczytaj o filtratorze z oplotu, "sraczwężyku". Jest trochę poradników na forum jak to zrobić, podobnie jak na YouTube.

2. Po gotowaniu robisz whirpool - poczytaj jak - to przydatna umiejętność jak zachować się po gotowaniu brzeczki.

3. Chłodzenie też powinno być w miarę szybkie, nie wiem jak chłodzisz....

4. Do fermentora powinna trafić brzeczka o temperaturze ok. 20°C - tak przyjmijmy na początek.

5. I teraz - musisz mniej więcej tą temperaturę utrzymać (+-2­°C),  bo nic nie wyjdzie w piwa. Twoje 27°C w zasadzie przekreśliło piwo - i tak je pewnie wypijesz, chociażby z ciekawości, ale nie będzie to nic godnego zapamiętania.

6. Chmielenie na zimno zrób bez przelewania (na początek nie zaprzątaj sobie tym głowy, aż nie ogarniesz dobrze spraw technicznych). Przy przelewaniu do rozlewu trzeba będzie pozbyć się chmieli po chmieleniu na zimno - poszukaj na forum jest mnóstwo porad

 

Teraz na obniżanie temperatury jest już za późno - co się miało stać złego już się stało, niestety.

 

Link to post
Share on other sites

Witam,

 

3 dni temu uwarzyłem pierwsze piwo w 100% z tego przepisu: https://brewness.com/pl/batch/19726/view

Dopiero później zauważyłem, że coś w przepisie nie klei się do końca, np. gotowanie 60 minut, a zadawanie chmielu w 75? Gotowałem 75 minut.

Teraz sobie fermentuje, choć już dużo słabiej - bulka raz na parę minut, gdzie wczoraj było to jeszcze raz na ok. 20 sekund.

 

No i nadszedł czas na refleksję nad błędami, co zrobiłem, czego nie. Standardowo, część rzeczy po prostu nie przewidziałem pomimo czytania wiki, forum, yt, itd.

 

1. Zacier 60 minut robiłem bez przykrywki, mieszałem co jakiś czas tylko, temperatura cały czas 66-67 stopni, jedno podgrzanie. Lepiej przykrywać czy nie?

2. Gotowanie na mojej gazówce wyszło... średnio. Za mało mocy - na dwóch palnikach doszło do wrzenia tylko z zamkniętą pokrywką po 1,5h. Po nawet lekkim uchyleniu ledwo się gotowało, nie było burzliwej cieczy jak to jest na filmikach. Temperatura wykazywała ok. 98 stopni średnio. Czy coś z tego będzie?

3. Wysładzanie - z 18l zacieru odfiltrowałem samoczynnie 11l brzeczki. Dolałem podczas wysładzania 7 litrów, a potem dolałem już zwykłej wody do brzeczki też 7l, aby uzyskać 25,3l z przepisu. Czy to wystarczająco dobra droga, czy raczej należy usprawnić wysładzanie? Filtrator z oplotu.

4. Zagotowaną brzeczkę schłodziłem w wannie do 23 stopni w 1h. Przelałem to do fermentora napowietrzając najlepiej jak umiem, ale nic nie odfiltrowałem - z gara do fermentora wszystko poszło i tak stoi z kolendrą, skórką, chmielami. Czy tak to powinno wyglądać, czy należy coś zbierać, filtrować?

5. Drożdże z przepisu FM20 płynne - nie robiłem startera, bo doczytałem o tym, jak już był gotowy zacier... Wg producenta nie jest to wymagane, choć zalecają. Po prostu wlałem fiolkę do fermentora i zamknąłem. Drożdże świeże z terminem ponad miesiąc. Coś z tego będzie?

6. Na koniec coś, czego się w ogóle nie spodziewałem - chciałem przenieść zamknięty fermentor i... zassało całą wodę z rurki do środka. Zwykła kranówa tam była.

7. Temperatura fermentacji, chyba najczęstszy błąd - fermentuje w otoczeniu 22-23 stopnie cały czas. Rozumiem, że tragedii nie ma, ale nie to nie problem? Tutaj po prostu nie miałem opcji nic z tym realnie zrobić, po czytaniu forum zastanawiam się nad skrzynią styropianową dla następnej warki.

Link to post
Share on other sites

Ad 1. Lepiej tak, bo wolniej się wychładza;

Ad2. Coś tam będzie, ale powinno mocno wrzeć przynajmniej z pół godziny;

Ad3. Popracuj nad wysładzaniem, dolewanie wody to nie najlepszy pomysł;

Ad4. Dobrze jest oddzielić to co zostało po gotowaniu;

Ad5. Będzie;

Ad6. Też tak mi się zdarzało, dlatego wywaliłem wszystkie rurki bulkałki. Może coś się przydarzyć, a może nie ...... będzie co będzie.

Ad7. Pytanie ile miała brzeczka, przy takiej zewnętrznej - trzeba dodać jeszcze ze dwa, trzy stopnie. Więc tak sobie, ale to witbier, aromaty przykryjesz dodatkami, , ale fermentacja trochę za wysoko;

 

Link to post
Share on other sites

Jeżeli chodzi o 7, to winne było dno fermentora.

Podnosząc wiadro brzeczka naparła na dno które się delikatnie wygięło i obniżyło. To sprawiło, że samo lustro brzeczki też się obniżyło. To z kolei sprawia, że pomiędzy pokrywą fermentora a brzeczką tworzy się podciśnienie. A to zassało Ci wodę z rurki ;)

Link to post
Share on other sites

Może warto dodać to do wiki? Żeby uważać przy podnoszeniu fermentora z rurką, a najlepiej może ją wyciągnąć w przypadku przenoszenia?

 

Dzisiaj jest trzeci dzień fermentacji, owinąłem fermentor mokrym ręcznikiem, a pod nim butelki 1,5 PET z zamrożoną wodą - utrzymuje 21-22 stopni. Czy to za późno już na cokolwiek, czy warto to utrzymywać przez kolejny tydzień albo do końca? Rurka już nie bulka prawie wcale, ale zostawmy ten temat...

Link to post
Share on other sites
27 minut temu, sobieslaw napisał:

 

Dzisiaj jest trzeci dzień fermentacji, owinąłem fermentor mokrym ręcznikiem, a pod nim butelki 1,5 PET z zamrożoną wodą - utrzymuje 21-22 stopni. Czy to za późno już na cokolwiek, czy warto to utrzymywać przez kolejny tydzień albo do końca? Rurka już nie bulka prawie wcale, ale zostawmy ten temat...

Najważniejsze są pierwsze dni fermentacji burzliwej, aby temperatura była niższa. Co już miało się przerobić przerobiło :) czekaj na efekty :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.