Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Wg beersmith podczas zacierania  muszę dodać określona ilość kwasu aby uzyskać ph 5,2. Przy ostatniej  warce dodałem do wody kwas i otrzymałem równe 5,2. Po dodaniu słodu (2,5 kg) ph powędrowało do 5,5. Czy w zwiazku z tym powinienem go dodać dopiero po wsypaniu słodu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wg beersmith podczas zacierania  muszę dodać określona ilość kwasu aby uzyskać ph 5,2. Przy ostatniej  warce dodałem do wody kwas i otrzymałem równe 5,2. Po dodaniu słodu (2,5 kg) ph powędrowało do 5,5. Czy w zwiazku z tym powinienem go dodać dopiero po wsypaniu słodu?
Tak, kwas dodaje się dopiero po wrzuceniu słodu, bo słód też zakwasza. pH sprawdź po dodaniu słodu po 10-15 minutach i dopiero wtedy ewentualnie koryguj kwasem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Wuuu napisał:

Tak, kwas dodaje się dopiero po wrzuceniu słodu, bo słód też zakwasza. pH sprawdź po dodaniu słodu po 10-15 minutach i dopiero wtedy ewentualnie koryguj kwasem.

w moim wypadku słód podniósł mi ph z 5,2 na 5,5 - czy to normalne ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogło tak być. Normalnie z wody ok pH 7 pewnie byc Ci spadło do pH 5.8. Dlatego koryguje się po dodaniu słodu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam stara lodowke, która miała iść na śmieci ale powstrzymałem ich - lodówka trzyma 13 stopni - czy da radę coś w niej zrobić?? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, Gruby. napisał:

Mam stara lodowke, która miała iść na śmieci ale powstrzymałem ich - lodówka trzyma 13 stopni - czy da radę coś w niej zrobić?? 

Jak masz 13°C to we wiadrze będzie z 16°C. Spora większość szczepów ale'owych pracuje w tej temperaturze (jeśli nie wszystkie). Z tym, że nie każdy styl wyjdzie idealnie. Temperatura bardziej pod APA, IPA niż Bittera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minutes ago, Gruby. said:

"Mam stara lodowke, która miała iść na śmieci ale powstrzymałem ich - lodówka trzyma 13 stopni - czy da radę coś w niej zrobić?? 

Jak trzyma 13 stopni to piwko będzie miało 16-18 stopni. A jak na przykład zainwestujesz w sterownik temperaturowy od malinowego albo inny oraz kabel do terrarium masz świetną kontrole temperatury. Ja właśnie tak zrobiłem i piwko sobie siedzi w 18 stopniach. Moja lodówka ma prawie 30 lat jak nie więcej i pierwsze piwo robiłem z uchylonymi drzwiami żeby utrzymać 15 stopni w środku. Po zakupie sterownika zużycie prądu drastycznie spadło  :

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Helcik napisał:

Jak trzyma 13 stopni to piwko będzie miało 16-18 stopni. A jak na przykład zainwestujesz w sterownik temperaturowy od malinowego albo inny oraz kabel do terrarium masz świetną kontrole temperatury. Ja właśnie tak zrobiłem i piwko sobie siedzi w 18 stopniach. Moja lodówka ma prawie 30 lat jak nie więcej i pierwsze piwo robiłem z uchylonymi drzwiami żeby utrzymać 15 stopni w środku. Po zakupie sterownika zużycie prądu drastycznie spadło  :

No ta też ma z 20 lat, lekko. Poza lodówka mam 20st w piwnicy, zależy jak się nagrzeje.. bo teraz te ciepła to masakra.. Czyli mogę jakaś Warkę robić z tymi 13 st? Czy jeśli wrzucę wiadro i będzie miało 16-18st przy burzliwej, a potem spadnie do tych 13-15 czy mogę spokojnie robić jakieś apa?

Czy może w jakieś pszeniczne startować na niskich temperaturach?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Gruby. said:

No ta też ma z 20 lat, lekko. Poza lodówka mam 20st w piwnicy, zależy jak się nagrzeje.. bo teraz te ciepła to masakra.. Czyli mogę jakaś Warkę robić z tymi 13 st? Czy jeśli wrzucę wiadro i będzie miało 16-18st przy burzliwej, a potem spadnie do tych 13-15 czy mogę spokojnie robić jakieś apa?

Czy może w jakieś pszeniczne startować na niskich temperaturach?

Tak mi sie wydaje ze mozesz APA spokojnie np zrobic burzliwa w lodowce a po paru dniach podniesc temperature czyli wystawic z lodowki i bedzie fermentowalo w okolo 20º jakie masz w piwnicy ale sprawdz tez o roznych godzinach czy temperatura sie wacha. mo moze tak byc co nie jest dobre dla koncowego piwa. 

 

Co do pszenicznego to nie polecam za niskich temperatur bo powinny miec estry z fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Gruby. napisał:

No ta też ma z 20 lat, lekko. Poza lodówka mam 20st w piwnicy, zależy jak się nagrzeje.. bo teraz te ciepła to masakra.. Czyli mogę jakaś Warkę robić z tymi 13 st? Czy jeśli wrzucę wiadro i będzie miało 16-18st przy burzliwej, a potem spadnie do tych 13-15 czy mogę spokojnie robić jakieś apa?

Czy może w jakieś pszeniczne startować na niskich temperaturach?

 

Rob smialo, bedziesz mial praktycznie idealna temperature na start fermentacji, wiekszosci piw gornej fermentacji. Lepiej jak piwo bedzie mniej estrowe niz za bardzo, ale to kwestia gustu.

A co do pszenicznych sa rozne szkoly dotyczace fermentacji tego stylu i niektorzy zaczynaja w nizszych temperaturach, stopniowo podnoszac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sterownik to nie problem, gdzieś mam jakiś kupiony kiedyś z alletanio, martwi mnie jedynie ta niska wydajność lodówki - miałem nadzieję na niższe temperatury.. ale swoje lata ma 😛

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale lodówka chodzi non stop i nie może ukręcić poniżej 13?

bo być może termostat jest walnięty. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Henx napisał:

Ale lodówka chodzi non stop i nie może ukręcić poniżej 13?

bo być może termostat jest walnięty. 

Dokładnie tak, jak bedzie juz pusta to się przyjrzę jej dokładniej (chwilowo zamrażarka pełna) a góra pusta więc chciałbym wykorzystać jakoś ja z tym co oferuje aktualnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli zamrażalnik mrozi to nie może być tak źle. Jeżeli to lodówka jednokomorowa to pozbądź się wszystkich plastików i izolacji dookoła zamrażalnika, podłącz przez sterownik i chłodź zamrażalnikiem. Ja tak używam małej lodówki bo inaczej wiadro się nie mieściło, poza pewną ilością skrplin w zamrażalniku nie widzę wad takiego podejścia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotuje ktoś kraniki w celu sterylizacji? Chodzi o te plastikowe, białe lub czerwono białe.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Ryland napisał:

Gotuje ktoś kraniki w celu sterylizacji? Chodzi o te plastikowe, białe lub czerwono białe.

Tak, przed każdym rozlewem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja raz ugotowalem przed jednym gotowaniem i teraz z niego cieknie i bardzo latwo sie obraca. 

Nie polecam z mojego doswiadczenia.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, Helcik napisał:

Ja raz ugotowalem przed jednym gotowaniem i teraz z niego cieknie i bardzo latwo sie obraca. 

 

ja mialem to samo z soda

do wyrzucenia po kilku dniach spędzonych w naoh

Share this post


Link to post
Share on other sites

To fakt, te kraniki się od gotowania rozszczelniają, ale używam ich tylko do rozlewu i wysładzania, więc uronią raptem kilka kropel. Chętnie za to bym zobaczył kraniki lite bez funkcji obrotu, bo rozszczelnienie zachodzi właśnie na łączeniu tych dwóch elementów. Może ktoś takie widział?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli opinie podzielone. Ostatnio mam wrażenie, że w piwie coś się czai i analizuję proces produkcji pod kątem mikrobiologicznego zagrożenia. I ten nieszczęsny kranik z jego zakamarkami trudnymi do dezynfekcji... no ale nic.

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Ryland napisał:

Czyli opinie podzielone. Ostatnio mam wrażenie, że w piwie coś się czai i analizuję proces produkcji pod kontem mikrobiologicznego zagrożenia. I ten nieszczęsny kranik z jego zakamarkami trudnymi do dezynfekcji... no ale nic.

Wymocz w NaOH i będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam Mam problem ze starterem. Moje pierwsze podejście do płynnych drożdży. Kupiłem WLP002, lekko przeterminowane, ok. 2,5 miesiąca. Zrobiłem starter wg instrukcji, drożdże i na mieszadło. Nie zauważyłem oznak fermentacji , po 36 h  brzeczka czysta, osad na dnie. Myślę - nie wystartowały, ale sprawdziłem ekstrakt refraktometrem i okazało się, że spadł z 9 na 4 Brix. Czyli coś przegapiłem? Mam zamiar dzisiaj gotować i pytanie jest czy mogę zadać ten starter?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mlodej42@gmail.com WLP002 silnie się zbijają. Prawdopodobnie były w dobrym stanie, szybko załatwiły sprawę, osiadły na dnie zanim się obejrzałeś. Spadł Ci ekstrakt czyli pracują. Osobiście zaszczepiłbym brzeczkę. WLP002 zrobi Ci bardzo klarowne piwo, w zasadzie zachowa się tak samo w butelkach jak w starterze. Przy większym ekstrakcie, przy górnej granicy ABV, lubi się rozleniwić i dość długo fermentować, taka dość częsta cecha bardzo silnie flokulacyjnych szczepów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...