Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


Recommended Posts

  • Replies 11.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mam trochę czasu w tą mroźną niedzielę to sobie popiszę.   Temat wody nie jest taki prosty, trzeba by być chemikiem żeby to dobrze ogarniać i opisać (ja nie jestem). Jeśli jest na sali chemi

Co do pomocy - w lipcu z pewnością będę miał czas, zatem jestem chętny.   Co do tematu - nie jest to proste zagadnienie i nie ma idealnych rozwiązań. To, co uwielbiam w serwisie piwo.org to to, że o

Masz czas na warzenie, a nie masz 20 minut aby uwodnić drożdże ? Bez komentarza. Poczutaj dobrze forum leniu a nie czekaj aż wszystko na tacy dostaniesz, bo te pytania które zadajesz to podstawy. Bez

Posted Images

W dniu 2.05.2019 o 19:10, leonzn napisał:

Robie drugie podejście do startera z lacto i drugie nieudane. Po dobie w starterze - 10 blg ph stoi w miejscu. Lacto z serowr.pl - LP 5g na 300ml. Temjp 40C>25C

 

Odpowiem sobie sam - starter wyraźnie zakwasił sie po ok 4 dniach, niestety juz bylo za późno na zrobienie na nim piwa. Byc może temp byla za niska stad ten długi start. Ma ktos jeszcze jakis pomysł co zrobic aby starter ruszał te 24-48 h?

Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, leonzn napisał:

Ma ktos jeszcze jakis pomysł co zrobic aby starter ruszał te 24-48 h?

Mozę po prostu te bakterie niekoniecznie były najwyższych lotów,czyli z dupy,

kup sobie Lallemand Wildbrew Sour Pitch i rób bez starterów, działam na tym od jakiegoś czasu i zakwasza się to w 24 godziny bez większych problemów,za chwile będę dodawał drożdże do kwasu który zakwasza się jakieś 28 godzin w tem. pokojowej i jest w sam raz kwaśny (smakuje niestety na razie jak klej kostny ;(  )

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, dziedzicpruski napisał:

kup sobie Lallemand Wildbrew Sour Pitch i rób bez starterów, działam na tym od jakiegoś czasu i zakwasza się to w 24 godziny bez większych problemów,za chwile będę dodawał drożdże do kwasu który zakwasza się jakieś 28 godzin w tem. pokojowej i jest w sam raz kwaśny (smakuje niestety na razie jak klej kostny ;(  )

 

jak to dozujesz ?

Link to post
Share on other sites
41 minut temu, leonzn napisał:

 to na ile warek starcza Ci taka paczka ?

Nie liczyłem, ale ja to przeważnie wykorzystuje  gęstwę kwasową drugi raz,czyli powiedzmy 2x więcej niż deklaruje producent,a paczka jest na 100L, czyli 5 standardowych warek,czyli spokojnie można zrobić na tym 10-15 warek jak się wykorzysta zebrane bakterie.

Link to post
Share on other sites

Zabieram się za robienie kolejnego już piwka z brewkit-a i jak dotąd ekstrakty zawsze zagotowywałem w garnku z dodatkiem wody po czym przelewałem do fermentora. W instrukcji nie jest napisane by to było wymagane. Czy jest sens gotowania?

Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Krucy napisał:

Zabieram się za robienie kolejnego już piwka z brewkit-a i jak dotąd ekstrakty zawsze zagotowywałem w garnku z dodatkiem wody po czym przelewałem do fermentora. W instrukcji nie jest napisane by to było wymagane. Czy jest sens gotowania?

 

Zawsze to bezpieczniej ale nie jest konieczne. Ja dla świętego spokoju jak robiłem brewkity to gotowałem.

Link to post
Share on other sites

Pilnie potrzebuje pomocy, porter 22BLG zaszczepiony gęstwą FM30 po dwóch pilsach, przelany na cicha, oraz odzyskana drzybki. Czy po przemyciu uda mi się zaszczepić nim jeszcze raz chociaż lekkie jasne piwko bezstylowca ~12BLG,  warka troche mniejsza bo 12L.

 

Mam jeszcze dolniaki W34/70 w soli fizjologicznej ale niestety to tylko 2ml grzybów i nie uda mi sie ich namnożyć do wieczora :(

Edited by Juniorek
Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Juniorek napisał:

Pilnie potrzebuje pomocy, porter 22BLG zaszczepiony gęstwą FM30 po dwóch pilsach, przelany na cicha, oraz odzyskana drzybki. Czy po przemyciu uda mi się zaszczepić nim jeszcze raz chociaż lekkie jasne piwko bezstylowca ~12BLG,  warka troche mniejsza bo 12L. 

 

Mam jeszcze dolniaki W34/70 w soli fizjologicznej ale niestety to tylko 2ml grzybów i nie uda mi sie ich namnożyć do wieczora :( 

 

Ruszyć pewnie ruszą i pewnie przefermentują, ale niekoniecznie wyjdzie z tego dobre piwo. Możesz zapytać w temacie oddam/przygarnę gęstwę, może akurat ktoś ma coś w pobliżu i poratuje.

Link to post
Share on other sites

Witam, właśnie raczej się Doctor Brew'em HoneyComb który mnie zwalił z nóg i naszły mi do głowy pytania - jak najlepiej odtwarzać receptury?  na etykiecie są podane słody pilzneński / karmelowy + magnum, 9Ibu z 12% ekstraktu wyszło 4% alk

 

 

Ale czy to piwo górnej, czy dolnej? - czy da się jakoś to rozpoznać?

Jak dobrać znów drożdże? Czasem widziałem napisane np 34/70 

 

Ilości slodu bym pokombinowal, ibu by się wyliczyło, a drożdże?

 

Jak coś nie ma składu, to trochę nietrzeźwo myślę , z góry przepraszam oraz dzieki

 

 

 

Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, Gruby. napisał:

Ale czy to piwo górnej, czy dolnej? - czy da się jakoś to rozpoznać?

Najprościej to po smaku. Z tego co chwilę pogooglowałem na temat tego piwa w necie obstawiam górne, ale głowy nie dam bo go nie piłem. 

Link to post
Share on other sites

Planuję zrobić APE i mam do was pytanko a mianowicie  w piwnicy będę miał temp około 18-20 st  czy moglibyście mi polecić jakieś suche grzyby które w tej temp daja dobry efekt zastanawiam się nad us-05  ale wyczytałem ze one w temp powyżej 18 st się nie sprawdzają.

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Mario23 napisał:

Planuję zrobić APE i mam do was pytanko a mianowicie  w piwnicy będę miał temp około 18-20 st  czy moglibyście mi polecić jakieś suche grzyby które w tej temp daja dobry efekt zastanawiam się nad us-05  ale wyczytałem ze one w temp powyżej 18 st się nie sprawdzają.

 

18-20, czyli w początkowej fazie może spokojnie podskoczyć i do 23-24.

W tej temperaturze możesz spróbować jakichś kveików - to dla nich dolny zakres, powinny dać w miarę czysty profil, albo coś z belgijskich drożdży i wtedy wyjdzie coś w okolicy Belgian APA.

Edited by punix
Link to post
Share on other sites

Gdzie wyczytales ze us-05 powyzej 18 nie dadza rady ? Z tego co wiem nie ma z nimi problemu

Sent from my SM-G901F using Tapatalk

Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, Helcik napisał:

Gdzie wyczytales ze us-05 powyzej 18 nie dadza rady ? Z tego co wiem nie ma z nimi problemu

Sent from my SM-G901F using Tapatalk
 

nie że nie dadzą rady tylko ze dają dużo estrów podobno przec co piwo nie wychodzi za dobre

 

21 godzin temu, punix napisał:

 

18-20, czyli w początkowej fazie może spokojnie podskoczyć i do 23-24.

 

hmm według moich obserwacji  w piwie przewaznie jest temp wieksza o jakies 2 st  czy nie przesadziłes z ta temp ??   pytam z ciekawości :)

Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Mario23 napisał:

 

hmm według moich obserwacji  w piwie przewaznie jest temp wieksza o jakies 2 st  czy nie przesadziłes z ta temp ??   pytam z ciekawości :)

 

Te 3-4°C to znowuż moje obserwacje ;) Ale to zależy od gatunku drożdży, zadania sucharów czy gęstwy i blg początkowego.

Link to post
Share on other sites

Moje obserwacje ( sonda + iSpindle) Pokazują ze 3-5 stopni, te 5 stopni to się mocno zdziwiłem. Dodam że używam lodówki a pomiar był w fermentującym piwie oraz butelka z wodą w lodówce.  

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.