Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

22 godziny temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

wg mnie jedno z najlepszych połączeń chmieli jesli chodzi  aromat. polecam jedno i drugie rozwiązanie. samo simcoe też jest obłędne

 

21 godzin temu, Jankasper napisał:

Efekt jakbyś siedział na rajskiej wyspie tropikalnej. Z jednej strony dojrzałe cytrusy,  z drugiej egzotyczne owoce. Mi amarillo podeszlo też z ekuanotem i mosaikiem. Fajnie też z riwaka,  ale tego chmielu nigdzie nie widzę. 

 

Dzieki panowie. A jak widzicie te chmiele przy chmieleniu na zimno dolniakow?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proste pytanie. Kiedy wrzuca się chmiel na FWH?

Po filtracji, kiedy już podgrzewa się brzeczkę do gotowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według nazwy to do pierwszego filtratu. Czyli po tym jak zwrócisz pierwszą mętną część i zaczniesz zbierać już ta właściwą brzeczkę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, 

Robię tripple IPA i pierwszy raz mi się zdarzyło by na cichej po dodaniu chmielu porobiły się takie dziwne chmurki (i trochę opadło na dno), przeważnie było tak że cześć opadała a cześć pływała po wierzchu. Przejmować się? Wiecie z czego to może być?

IMG_20190208_205041.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś zrobiły mi się takie gluty. Wtedy za dużo mchu irlandzkiego sypnąłem. Od tego czasu sypię jego tylko odrobinę (ok. 1/3 łyżeczki). Działanie ma on moim zdaniem na poziomie placebo. Piwa bez niego też dobre wychodzą

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przygotowuję się do pierwszego pilsa. Związku z tym mam pytanie o drożdże, chodzi o W34/70. Jeśli dobrze myślę to drożdże rehydratyzuje w 30 stopniach i po około 20 minutach wstawiam je do lodówki, żeby zrównać ich temperaturę z temperaturą brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minut temu, Sagon napisał:

wstawiam je do lodówki, żeby zrównać ich temperaturę z temperaturą brzeczki?

Częściej spotykane jest chyba powolne dolewanie brzeczki schłodzonej do tych 8-10°C, aż temperatura się nie wyrówna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczynilem kozlaka majowego na w34/70, fermentacja w niskicb temp itp wszystko w porzadku. Jest ladny klarowny. Lagerowal sie, a potem zlalem i stoi w butelkach od 2 tyg, 3tyg lagerowania bylo. Dalem ok 105g glukozy wg kalkulatora. Stoi w temp 7stopni. Ile to moze sie nagazowywac? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Mógł się już nagazować, a może kilka tygodni jeszcze. I tak Maibock powinien odleżeć swoje. Do maja się nagazuje 😛

Nie wiem czy dotrzyma do maja😄

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuje belgian pale ale z receptury dori dostępnej na naszym Wiki. Mam 100g Bawaria mandariny 2017 i zastanawiam się nad zrobieniem SH na tym chmielu. Wydaje mi się że ten chmiel powinien całkiem nieźle pasować ale może ktoś kto ma z nim doświadczenie  mógłby potwierdzić lub zaprzeczyć. 

Druga sprawa to w recepturze są dwie dawki 60 i 15 minut i pytanie czy nie dorzucić trochę na 5? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście nie będzie to stylowe BPA, ale to chyba wiesz. Używałem kilka razy ten chmiel, ma delikatny aromat pomarańczowo-mandarynkowy ale d... nie urywa. Robiłem na nim IPy, ale nigdy SH. Może to być ciekawe piwo, jak słodowość będzie dobrze współgrała to brzmi spoko. Tylko na zimno nie dawaj. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Fradio napisał:

Planuje belgian pale ale z receptury dori dostępnej na naszym Wiki. Mam 100g Bawaria mandariny 2017 i zastanawiam się nad zrobieniem SH na tym chmielu. Wydaje mi się że ten chmiel powinien całkiem nieźle pasować ale może ktoś kto ma z nim doświadczenie  mógłby potwierdzić lub zaprzeczyć. 

Druga sprawa to w recepturze są dwie dawki 60 i 15 minut i pytanie czy nie dorzucić trochę na 5? 

 

Robiłem SH na tym chmielu. Schemat:

5g - 60'

10g - 15'

85g - 5'

 

Taka ilość była lekko przytłaczająca - efekt mocno cytrusowo mandarynkowy (ale tak jakby te mandarynki były lekko przejrzałe... ). Chmiel w takich ilościach mocno zdominował piwo (12blg: pale ale + 0,5kg wideńskiego i 0,2kg biscuit; IBU 30)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

nastawiłem właśnie swój pierwszy starter drożdżowy według opisu z blogu Dori i wszystko poszło jak należy, ale mam pytanie czy istnieje sposób żeby sprawdzić czy starter się nie zakaził, to znaczy przed zadaniem go do piwa  można poznać np.  po zapachu czy jest on dobry czy nie? Czy jedyna możliwość to przefermentowanie piwa i ocena już gotowego piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, hermod napisał:

Witam,

 

nastawiłem właśnie swój pierwszy starter drożdżowy według opisu z blogu Dori i wszystko poszło jak należy, ale mam pytanie czy istnieje sposób żeby sprawdzić czy starter się nie zakaził, to znaczy przed zadaniem go do piwa  można poznać np.  po zapachu czy jest on dobry czy nie? Czy jedyna możliwość to przefermentowanie piwa i ocena już gotowego piwa?

Jeżeli postępowałeś zgodnie ze wskazówkami, to nic się nie martw. Jest mała szansa na zakażenie. Zatem na luzie, po prostu uwarz piwo. Jeżeli paczka drożdży była w miarę dobrym stanie, to drożdże szybko zabiorą się do pracy i powinny szybko przerobić dostępny ekstrakt oraz zdominować środowisko. Startery tez mają niskie pH, co uniemożliwia rozwój a wręcz zabija wiele bakterii. Oczywiście nie wszystkie.

Co do pierwszej części pytania. W domowych warunkach raczej trudno Ci będzie przeprowadzić test jakościowy. Jest to jednak możliwe, np za pomocą mikroskopu, chociaż i to nie jest takie trywialne jakby się wydawało.

Super, że spróbowałeś drożdży płynnych. W przypadku kilku styli, od tych drożdży nie będzie już odwrotu ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź, na razie kupiłem drożdże do AIPA ale w niedalekiej przyszłości chcę uwarzyć jakieś belgi a tam to już tylko płynne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pod koniec października kupiłem zestaw na Belgian IPA + droższe suche. Niestety przez natłok obowiązków nie wyrobiłem się przed zimą i tak sobie wszystko leży i czeka. Drożdże i chmiele od początku w lodówce. Pytanie do Was czy po takim czasie nadaje się to do zrobienia za ten miesiąc czy dwa czy mogło się coś z tym stać? Z góry dzieki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko powinno być w porządku. Dla pewności możesz sprawdzić datę ważności drożdży oraz słód - czy np. nie zapleśniał (jak był przechowywany w suchym pomieszczeniu, też mu nic nie powinno być).

Na przyszłość - chmiel lepiej trzymać w zamrażarce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, punix napisał:

Wszystko powinno być w porządku. Dla pewności możesz sprawdzić datę ważności drożdży oraz słód - czy np. nie zapleśniał (jak był przechowywany w suchym pomieszczeniu, też mu nic nie powinno być).

Na przyszłość - chmiel lepiej trzymać w zamrażarce.

Z terminem ważności nie ma problemu, jeszcze ponad rok. Słodowi się przyjrzę ale warunki przechowywania były ok według mnie.

Z chmielem dzięki za radę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...