Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

W dniu 24.01.2019 o 10:06, Grzegorz Żukowski napisał:

W piwnicy będzie ok. Temperatura fermentacji jest wyższa o ok. 2 stopnie od temperatury powietrza. Najwyżej pod koniec fermentacji przenieś do cieplejszego pomieszczenia, żeby drożdże dojadły

Lepiej zaczynać fermentację w niskiej temperaturze i podnieść ją pod koniec

Sprawdziłem, że w kotłowni mam 13,5'C a w nocy spada o pół stopnia więc chyba będzie lepiej niż 12'C w piwnicy?

 

Planuję zrobić 3 IPA Single Hopy na trzech chmielach: Marynka, Sybilla i Perle. Czy Marynka i Sybilla są bardzo podobne i sobie odpuścić?

Pytanie czy 100g chmielu to wystarczająco na 12l brzeczki do fermentacji? Widziałem, że tyle sypią niektórzy do APA ale na 19l, a do IPA na 20l to 200g albo i więcej

Czy przy SH 60min 20g, 30min 20g, 5min 30g i 30g na cichą to jest dobry plan chmielenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawdziłem, że w kotłowni mam 13,5'C a w nocy spada o pół stopnia więc chyba będzie lepiej niż 12'C w piwnicy?
 
Planuję zrobić 3 IPA Single Hopy na trzech chmielach: Marynka, Sybilla i Perle. Czy Marynka i Sybilla są bardzo podobne i sobie odpuścić?
Pytanie czy 100g chmielu to wystarczająco na 12l brzeczki do fermentacji? Widziałem, że tyle sypią niektórzy do APA ale na 19l, a do IPA na 20l to 200g albo i więcej
Czy przy SH 60min 20g, 30min 20g, 5min 30g i 30g na cichą to jest dobry plan chmielenia?
Lepiej ułożyć sobie jakoś tak na 5 minut, na chłodzenie, i potem do goryczki na godzinę.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

Pytanie do bardziej doświadczonych Piwowarów - odnośnie drożdży. Dokładnie to chodzi o FM13 - Irlandzkie ciemności.

Uwarzyłem lekkiego stouta około 12 blg i objętości 10 litrów zadałem drożdże z fiolki bez przygotowania starteru (wiem, że to nie do końca poprawne).

Po zakończonej fermentacji prawie cała gęstwa (po wyliczeniu z kalkulatora 160 ml) została zadana do black double IPA 20 blg w ilości 19,5 litra. Obecnie fermentacja trwa drugi dzień i myślę, że spokojnie jeszcze z 3 tygodnie potrzymam z drożdżami.

Pytanie mam takie czy gęstwa po tej IPie może być użyta do trzeciego piwa - planuje mocnego stouta 25-26blg w ilości 12 litrów?

Z tego co czytałem, drożdże po 20blg będą już w słabej kondycji i nie zaleca się używanie takiej gęstwy, z drugiej strony to będzie 3 piwo na tych drożdżach i jeśli dałbym z 10-15% więcej niż podaje mrmalty to powinny dać radę. Niektórzy piszą na forach o swoich doświadczeniach, że robili tak i z dobrym wynikiem ale wolę dopytać.

 

i z góry dzięki za odpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

FM deklaruje tolerancję na alkohol 12%. Drożdże dadzą radę na pewno. Z tym, że nie masz pewności, czy będziesz zadowolony z efektów ich pracy. Drożdże przy dużych gęstościach brzeczki i dużym stężeniu alkoholu szybko dziczeją. Możliwe, że będzie wszystko w porządku. Jest też możliwe, że drożdże wtrącą dziwne posmaki do piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey.

Właśnie fermentuje mi na burzliwej 15blg na Nottingham Ale Yeast .  Chce zrobić Porter Bałtycki, czy lepiej w dzień zlewania na cichą prosto do wiadra dać brzeczkę porterową czy lepiej zebrać gęstwę rano i dać do lodówki i wieczorem zadać drożdże jak osiądą ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Przemysław Osmólski napisał:

Hey.

Właśnie fermentuje mi na burzliwej 15blg na Nottingham Ale Yeast .  Chce zrobić Porter Bałtycki, czy lepiej w dzień zlewania na cichą prosto do wiadra dać brzeczkę porterową czy lepiej zebrać gęstwę rano i dać do lodówki i wieczorem zadać drożdże jak osiądą ?

Oblicz w kalkulatorze ile gęstwy będziesz potrzebował, jeśli we wiadrze masz dużo więcej to bym się zastanowił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, jestem w trakcie robienia lagera wiedeńskiego z receptury https://www.wiki.piwo.org/Lager_Wiede%C5%84ski,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_(vettis)

 Pojawił się problem że nawalił termometr w trakcie warzenia. Podgrzewając z 50 w góre zawiesił się i pokazał chwile 60, potem od razu 75 i na tej temperaturze ponad 70 cały czas oscylował. Pytanie czy zniżając temperaturę aktywują się ponownie procesy charakterystyczne dla danych temperatur, czy po przegrzaniu to już nie jest możliwe? 

 

Drugie pytanie zacier wyszedł strasznie mulasty i ciężko się filtruje. Czy to efekt braku kontroli nad temperatura podczas zacierania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sobotę stout z brewkitu poszedł do fermentora. Dziś bulga tak co minutę. Według instrukcji fermentacja ma trwać 4-7 dni. Sprawdzać już BLG czy dać mu jeszcze spokój i nie ruszać wiadra?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, numriel napisał:

W sobotę stout z brewkitu poszedł do fermentora. Dziś bulga tak co minutę. Według instrukcji fermentacja ma trwać 4-7 dni. Sprawdzać już BLG czy dać mu jeszcze spokój i nie ruszać wiadra?

Sprawdź blg po 2 tygodniach fermentacji 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam warzyłem wczoraj piwo i przypomniało mi się dzisiaj że po zacieraniu nie zrobiłem mash out     czy bardzo zawaliłem temat??

Edited by Mario23

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem tripla na gęstwie fm27. Z 20brix odfermentowało do 11-11.5brix Alkoholu około 8%

Fermentor trzymałem na balkonie około 5dni w czasie jak były mrozy. Piwo nie zamarzło, ale po 14 dniach w 22C brak oznak nagazowania. Jest tylko lekki psyk oraz widać że piwo w szyjce zaczyna być bardziej klarowne niż na początku.

Czy temperatury około -8 do -13 mogą zabić drożdze w fermentorze?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie powinny, szczególnie, że piszesz, że piwo nie zamarzło. Do tego jakieś lekkie nagazowanie już masz, po prostu musisz dać im zdecydowanie więcej czasu niż normalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie zamarzło, to jest wszystko w porządku. Większość drożdży opadła na dno i do rozlewu było ich bardzo mało. Z tego powodu bardzo wolno się gazuje. Podejrzewam, że skoro zrobiło "psyk",  to kiedyś powinno się nagazować

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, 

Planuję serię stoutów poczynając od lekkiego dry stouta, stouta owsianego, red ale, portera i na koniec czegoś mocniejszego. Jakie drożdże polecacie?  Do tej pory zawsze robiłem na Fermentis Safale S-04, warto dopłacać np do White Labs WLP004 Irish Ale? Może jakieś inne macie do polecenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z White Labsami nie miałem do czynienia - za to warzyłem na FM13 Irlandzkie ciemności i Wyeast 1084 Irish Ale. Z obydwu byłem azdowolony, choć - może lekko subiektywnie - bardziej spasowały mi Wyeasty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

WLP004 to ten sam szczep, jak Wyeast 1084 - zapożyczony z Guinessa. Opis FM13 jest idealną kopią Wyeastów. Też stoję nad wyborem, czy jest sens dopłacać 10zł do drożdży zza oceanu. Chyba tym razem wspomogę polską firmę. Kasę pozostawię na Wyeasty do weizenów, które FM niestety wycofało (pszeniczny łan)

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...