Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

1 godzinę temu, INTseed napisał:

Daj do zimnego, aby wszystko opadło. Nie przelewaj z drożdzami. Smak się zmieni, jak bardzo nie wiem.

 

Stoi dopiero 5 dni w butelkach na refermentacji i już dać do zimnego czy jeszcze czekać? Drożdży chyba musiało być dość dużo, bo nalałem też dwie butelki około 350ml i wrzuciłem po jednym dropsie do refermentacji. Po dwóch dniach butelka była napięta do granic możliwości, a po jej odkręceniu piana momentalnie robiła się po samą zakrętkę. Dodam, że piwo z 10 BLG odfermentowało do 2 BLG i tak zostało. 

Share this post


Link to post
Share on other sites



 
Stoi dopiero 5 dni w butelkach na refermentacji i już dać do zimnego czy jeszcze czekać? Drożdży chyba musiało być dość dużo, bo nalałem też dwie butelki około 350ml i wrzuciłem po jednym dropsie do refermentacji. Po dwóch dniach butelka była napięta do granic możliwości, a po jej odkręceniu piana momentalnie robiła się po samą zakrętkę. Dodam, że piwo z 10 BLG odfermentowało do 2 BLG i tak zostało. 


Trawiastość to efekt połączenia zdecydowanie zbyt długiego chmielenia na zimno (na pewno) i właśnie tego, co masz w butelkach, bo podejrzewam że nie odfiltrowałeś dobrze drobinek chmielu i zaciągnąłeś za dużo osadu przy przelewaniu do rozlewu.

W butelkach (jak rozumiem plastikowych, bo szkło raczej by się nie napielo) wszystko zaczyna Ci zwiewac albo dlatego że piwo nie dofermentowalo (nie sądzę), albo dlatego że chmieliny są ośrodkami lawinowego wytracania się bąbelków CO2 (maja nieregularny kształt i są zawieszone w piwie, więc wtrąca się na nich gaz).

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam  potrzebuję waszej pomocy a mianowicie dodałem wczoraj chmielu  na zimno i w piwie wytworzyła się piana   myślałem ze przez noc zniknie  ale dzisiaj byłem zobaczyć i ta piana dalej jest  a chmiel utrzymuje sie na górze     piwo  które robiłem to  https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg

 

Czy to normalne  bo jak oglądałem filmiki na necie z chmielenia na zimno  to raczej nie widziałem zeby sie robiła taka piana.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam  potrzebuję waszej pomocy a mianowicie dodałem wczoraj chmielu  na zimno i w piwie wytworzyła się piana   myślałem ze przez noc zniknie  ale dzisiaj byłem zobaczyć i ta piana dalej jest  a chmiel utrzymuje sie na górze     piwo  które robiłem to  https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg
 
Czy to normalne  bo jak oglądałem filmiki na necie z chmielenia na zimno  to raczej nie widziałem zeby sie robiła taka piana.
Jeżeli to zwykła piana, to normalne.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, 

od 28.10 fermentował mi tropical lager w tem 10C w piwnicy. Przez nawał pracy totalnie o nim zapomniałem i nie rozlałem. 

W tym czasie temperatura spadła do 1C (ok. miesiąca temu), nie widzę żadnych niebezpiecznych oznak ale boje się że drożdże mogą nie dać rady przy refermentacji.

Od świąt jestem szczęśliwym posiadaczem dwóch kegów 11L po pepsi. Może zamiast nagazowywać przy pomocy cukru lepiej użyć butli z co2? 

Powinienem się pośpieszyć? Po za kegami nie mam jeszcze zakupionego sprzętu do kegowania. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, oglądałem dzisiaj filmik o stoutach i babka mówi że dodaje czekolady podczas gotowania :)  Ktoś próbował takiego zabiegu i może się podzielić wrażeniami albo wskazówkami? Jaka to ma być czekolada i czy jest wyczuwalna podczas picia? Czekolada zawiera tłuszcz, czy to nie będzie przeszkadzać?

 

 

W filmie są jeszcze przykładowe receptury ze wskazaną ilością czekolady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentowałem piwo w temp. 15 stopni na 19 stopniach zakończyłem fermentacje, później przeniosłem piwo do 11 stopni na 2 dni i zlałem na cichą. Według brewness do nagazowania piwa potrzebuje 37gr cukru w temp 11 stopni. Nie chcę przenosić piwa na nagazowanie do cieplejszego pomieszczenia.

Jaką temperaturę powinienem wpisywać podczas obliczania nagazowania piwa? Temperaturę fermentacji, czy temperaturę w której piwo obecnie stoi?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy kiedyś szukałem odpowiedzi na to pytanie trafiałem na sprzeczne opinie. Doszedłem do wniosku, że będę podawał najwyższą temperature bo to wydaje się najbardziej logiczne. U mnie się to sprawdza. Ja bym wpisał 19C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Sagon napisał:

No właśnie trochę za mało wydawało mi się 37 gram cukru.

Tak naprawdę jak podasz temp. 4C wyższą to ta ilość wzrośnie o kilka gram.

Te 37gram to na warkę ile litrową? W jakie nasycenie celujesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kalkulatorze nagazowania podajesz najwyższą temperaturę która osiągnęło piwo po zakończeniu fermentacji. Wynika to z tego, że rozpuszczalność gazów w cieczach w uproszczeniu jest odwrotnie proporcjonalna, zatem uwzględniamy temperaturę w obliczeniach żeby wziąć pod uwagę ilość dwutlenku z fermentacji zawartego w piwie, który nie uleciał z powodu ogrzania się piwa.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie. Stout 14,5 blg zszedł mi do 5,1 blg i nie chce dalej ruszyć. Piwo było zacierane w 67 stopniach przez 75 minut i 72 stopnie przez 10 minut. Fermentacja zaczęta w 15 stopniach zakończona w 19 stopniach. Trwała ona 12 dni później jeszcze 2 dni na cold crashu. Jakie nogą być powody tak niskiego od fermentowania? Stopień od fermentowania to około 66%.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Sagon napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie. Stout 14,5 blg zszedł mi do 5,1 blg i nie chce dalej ruszyć. Piwo było zacierane w 67 stopniach przez 75 minut i 72 stopnie przez 10 minut. Fermentacja zaczęta w 15 stopniach zakończona w 19 stopniach. Trwała ona 12 dni później jeszcze 2 dni na cold crashu. Jakie nogą być powody tak niskiego od fermentowania? Stopień od fermentowania to około 66%.

Zależy jakie drożdze. Np. S04 takie odfermentowanie mogło by być. A mierzyłeś blg w odstepie kilku dni czy spada? 12 dni przy 15 blg to tak nie zadługo. 

 

BLG mierzyłeś spławikiem?

Edited by daniol88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak to były S-04.

Blg mierzyłem spławikiem

Edited by Sagon
Zapomniałem czegoś dopisać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Sagon napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie. Stout 14,5 blg zszedł mi do 5,1 blg i nie chce dalej ruszyć. Piwo było zacierane w 67 stopniach przez 75 minut i 72 stopnie przez 10 minut. Fermentacja zaczęta w 15 stopniach zakończona w 19 stopniach. Trwała ona 12 dni później jeszcze 2 dni na cold crashu. Jakie nogą być powody tak niskiego od fermentowania? Stopień od fermentowania to około 66%.

Trochę za krótko fermentowałeś. S-04 pod koniec zwalniają i sobie powoli dojadają. 15 blg to 3 tygodnie bym trzymał i dodatkowo na kilka dni do temperatury pokojowej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...