Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Bardzo dziękuję za super merytoryczną odpowiedź. A teraz pytanie czy jak będę w okresie wakacyjnym warzył sobie piwo i fermentował je w temperaturze 19.7 to będzie ono do niczego ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bardzo dziękuję za super merytoryczną odpowiedź. A teraz pytanie czy jak będę w okresie wakacyjnym warzył sobie piwo i fermentował je w temperaturze 19.7 to będzie ono do niczego ?
Będzie do wypicia, na ogół bez wielkiego bólu, ale konkursów bym tym nie truł ;] Zależy jak wyczulony jesteś i co chcesz uzyskać.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję taka odpowiedź mnie bardzo satysfakcjonuje :) jestem ciągle na etapie bardzo wczesnej nauki i jakieś bardziej ambitne piwa będę robił jak uda mi się skonstruować  urządzenie chłodzące lub zmieni się pora roku :) W tej chwili fermentuję mi milk stout z różnymi fajnymi dodatkami później w planach grodziskie klasyczne, imperial ipa tylko PL chmiele i to ma powstać w tym miesiącu a w następnym Belgian Coffee Dark Ale, Kwas z wiśnią lub grapefruitem i może jakiś RIS na koniec sierpnia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, pajaczeq napisał:

fermentował je w temperaturze 19.7

Kup kwejki i fermentuj w temperaturze otoczenia.

Z mocnego Belga i RISa zrezygnuj do momentu ogarnięcia temperatur fermentacji.

Wysokie BLG początkowe i wysoka T otoczenia mogą dać dużo niechcianych smaków i aromatów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, zasada napisał:

Kup kwejki i fermentuj w temperaturze otoczenia.

Zasada, a czy kwejki nadają się do fermentowania piw kwaśnych ??

Oczywiście ktoś inny też może się wypowiedzieć ;)

Edited by Dr_Herman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,  w sobote pierwszy raz bede używał kega i mam pytanie. Jeśli moj Keg ma około 19l a chce w nim nagazowac około 10l piwa to jest to możliwe? Czy raczej zawsze Keg powinien byc zalany na Full te 19l ? (przepraszam za brak polskich znaków , francuska klawiatura)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, miesiąc temu zabutelkowalem pierwsze piwo. Blg z 11 spadło do okolic zera, dziś rano poszedłem do piwnicy, zobaczyć, czy Bitter ładnie bulga, patrzę na fermentor, a na pokrywie pełno szkla, podłoga szafki- wszędzie pełno szkla. Winowajcą była jedną butelka, stojąca w skrzynce z już pustymi butelkami. Buteleczka postanowiła zamienić się w granat, przy okazji waląc szkłem po całej piwnicy i rozbijając 5 butelek z tej skrzynki. W drugiej skrzynce jeszcze 10 pełnych piwek z tej samej Warki. Wydaje mi się, że ten granat powstał z mojej winy. Była to ostatnia butelka z rozlewu. Nie wyszła cała, piwa w niej było nieco ponad poł, zakapslowalem ja i była niby przeznaczona do spróbowania po tygodniu, jak piwko się gazuje, później jednak jakoś ją omijałem i została sama w pierwszej skrzynce (dobrze, że nie stała przy pełnych). Widzę, że granat to dobre określenie bo musiało naprawdę solidnie pierdyląć. Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu, ale wydaje mi się, strzeliła przez to, że zostało w niej dużo powietrza i piwo mogło oddać dużo CO2. Zastanawiam się, czy resztę szybko spijać, czy butelki rozlane zgodnie ze sztuką wytrzymają. Przy rejermentacji dodałem 120 g cukru na 40 butelek

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuty temu, INTseed napisał:

Jak cukier na gazowanie dodawałeś?

Przy dekantacji do fermentatora z kranikiem wlałem syrop- 120 g cukru w 150 ml wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukru stołowego?

120 g/150ml to bardzo gęsty syrop, prawdopodobnie nie rozmieszałeś go dokładnie i na dnie fermentora zebrało się go więcej. 

6 godzin temu, Req8628 napisał:

Wydaje mi się, że ten granat powstał z mojej winy.

A jakie są przykłady granatów powstałych nie z winy piwowara? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Henx napisał:

 

A jakie są przykłady granatów powstałych nie z winy piwowara? :)

Granat ręczny RG-42, no chyba że jakiś niecny piwowar też maczał w tym palce :-D 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Sylwester napisał:

Witam,  w sobote pierwszy raz bede używał kega i mam pytanie. Jeśli moj Keg ma około 19l a chce w nim nagazowac około 10l piwa to jest to możliwe? Czy raczej zawsze Keg powinien byc zalany na Full te 19l ? (przepraszam za brak polskich znaków , francuska klawiatura)

możliwe , wypuść powietrze za pomocą co2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy wlanie do brzeczki wody z butelki z Lidla mogło ją  zakazić ?

I chyba przesadziłem bo jest 10blg(chyba że słabo wymieszałem).

Czy drożdże wlane do chłodnej przegotowanej wody powinny wykipiec ze szklanki po godzinie stania? Nawet przykleiły się do folii aluminiowej (nie zdezynfekowane)którą była zakryta szklanka :(

Jak będzie zakażone to po tygodniu będzie kwaśne? Tak to jest?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogło, ale nie musiało.
Drożdże to organizmy jednokomórkowe, to czy coś powinny czy nie to sprawa raczej je przerastająca. Nie wymagajmy od nich aż takiej etykiety. (Ale to normalne i znaczy że drożdże są świeże)
Nie wiadomo jakie będzie po tygodniu, nim go nie spróbujesz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, Hincó napisał:

Ale jak jest niesmaczne-np kwaśne tzn ze nie ma co butelkować? Tak?

Piany w wiadrze z 10-15cm po 12h stania

Kwasne to wcale nie znaczy ze niesmaczne :D

Przefermentuj i zobacz co wyszlo, nie masz co panikowac za wczasu, a wylac zawsze zdazysz. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, Hincó napisał:

A kiedy się zorientuje że mogę zabutelkować granaty? :P

Jak chcesz granaty to butelkuj nawet jutro ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro mam zamiar popełnić warkę #3 z zacieraniem, zakupiłem ten zestaw surowców. Mam następujące pytania:

Czy dodawać mech irlandzki? 

Czy jeżeli zrobię mash out to wysładzanie powinno odbyć się bezproblemowo? Jeszcze nie warzyłem piwa pszenicznego, a czytałem, że wysładzanie przebiega gorzej przy piwach pszenicznych. Co,  jeżeli się zatrzyma? Nacinanie, czy od razu lepiej wymieszać wszystko i wznowić wysładzanie po ułożeniu się młóta? 

Za pomocą brewness utworzyłem przepis: https://brewness.com/pl/recipe/american-wheat-209/view

Chmielić na zimno, czy 50 gram  contennial na whirpool? http://blog.homebrewing.pl/american-wheat-receptura/ w tym przepisie chmiel jest dodawany na 0', bez dodawania chmielu na zimno.

Zacierać w 67-68'C i mash out, czy tak, jak jest w przepisie z piwnego kraftu dodać 10 minut w temperaturze 72'C? Czy ta przerwa 10 minutowa coś zmienia? 

Jak zmniejszyć starty? Zawsze przy założeniu, że z przepisu wyjdzie mi 20l piwa, wychodzi ~17l po dodaniu już litra syropu do refermentacji. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj warzyłem swoją pierwszą warkę.

Przeprowadziłem rehydratyzacje drożdży US-05, niestety zapominałem sprawdzić temperatury brzeczki po schłodzeniu, mogła mieć 30+.

Po kilku godzinach leży spora warstwa drożdży na dnie fermentora.

Czy drożdże są martwe? Jeśli tak to można to jakoś uratować?

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Sagon said:

Dzisiaj warzyłem swoją pierwszą warkę.

Przeprowadziłem rehydratyzacje drożdży US-05, niestety zapominałem sprawdzić temperatury brzeczki po schłodzeniu, mogła mieć 30+.

Po kilku godzinach leży spora warstwa drożdży na dnie fermentora.

Czy drożdże są martwe? Jeśli tak to można to jakoś uratować?

Raczej się szykują do jedzenia. 35-40 minimum zabija drożdże. Niestety dobre piwo po takim zapodaniu raczej nie wyjdzie.  Staraj się jak najszybciej schłodzić to piwo.  Możesz dolać 2l lodowatej wody, najlepiej źródlana.  Przy okazji napowietrzanie masz z głowy. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, cybul26 napisał:

Czy dodawać mech irlandzki? 

Jeśli chcesz piwo bardziej klarowne to można. Piwo pszeniczne może być również  mgliste. Więc zależy  jak chcesz.

1 godzinę temu, cybul26 napisał:

Czy jeżeli zrobię mash out to wysładzanie powinno odbyć się bezproblemowo?

Może pomóc, ale nie gwarantuje braku problemów.

1 godzinę temu, cybul26 napisał:

Jeszcze nie warzyłem piwa pszenicznego, a czytałem, że wysładzanie przebiega gorzej przy piwach pszenicznych. Co,  jeżeli się zatrzyma? Nacinanie, czy od razu lepiej wymieszać wszystko i wznowić wysładzanie po ułożeniu się młóta? 

Spokojnie piwowarzy warzą 100% pszeniczne przy Grodziskim i daje radę. Mi jak filtracja stanie( zdarzyło mi się tylko przy życie) sprawdziłem temperaturę i następnie decydowałem czy podgrzewać czy mieszać.  Po zayrzymaniu filtracji nacinanie złoża w niczym mi nie pomogło.

1 godzinę temu, cybul26 napisał:

Jak zmniejszyć starty? Zawsze przy założeniu, że z przepisu wyjdzie mi 20l piwa, wychodzi ~17l po dodaniu już litra syropu do refermentacji. 

Jeśli to już twoja, któraś warka z zacieraniem podstawiając w poprzedniej (np. na brewness )otrzymane litry piwa oszacuj jaką miałeś wydajność. Podstaw ją  w tym przepisie i zwiększ  podstawowe słody do tego co chcesz uzyskać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie mam pytanie ponieważ mam dwa fermentory w piwnicy jeden s-33 drugi us-05 w temperaturze około 19,5 stopnia co już pisaliście mi że jest za wysoką temperaturą dlatego zainteresowałem się drożdżami FM53 Kveik. Jakie style piwa można robić na tych drożdżach ?? Mam w domu surowce np na Imperial IPA :) Jakie style można na tych drożdżach stworzyć ?? :) Aha i jak mam w mieszkaniu około 30 stopni w dzień to czy te drożdże dadzą radę ?? :)

Edited by pajaczeq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.