Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Takie głupie pytanko. Będę jutro pozbywał się chmielin z chmielenia na zimno. Jaką pończochę mam kupić? Na każdej jakiejś najtańszej będzie napisane ile posiada denów? Po wpisaniu frazy w google wyskakuja mi seksowne pońszoszki z koronką, ale raczej nie taka mi potrzebna :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Takie głupie pytanko. Będę jutro pozbywał się chmielin z chmielenia na zimno. Jaką pończochę mam kupić? Na każdej jakiejś najtańszej będzie napisane ile posiada denów? Po wpisaniu frazy w google wyskakuja mi seksowne pońszoszki z koronką, ale raczej nie taka mi potrzebna
Jakiekolwiek powinny dać radę. Ja kupuje najtańsze dziecięce. Raczej każde będą miały na opakowaniu podany rozmiar oczka.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, tauruss napisał:

Jakiekolwiek powinny dać radę. Ja kupuje najtańsze dziecięce. Raczej każde będą miały na opakowaniu podany rozmiar oczka.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
 

Nie było jednak tak ciężko :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
51 minut temu, dutrasilva napisał:

Warto dopłacać do słodów Weyermanna? 

Stosuje ciągle malteurop i nie ma większego problemu z wydajnością ale nie mam porównania. 

Do bazowych myślę że nie. Jeżeli chodzi o karmele, palone i specjalne myślę że tak. Nie warzyłem nigdy na słodach z mepa, jako bazowych przez długi czas używałem Strzegomia, a w przypadku strzegomskich karmeli i (zwłaszcza) palonych jest bardzo kiepsko. Strzegomskie palone mocno dają popielniczką i nawet przy małej ilości (50g na 6kg) dodawanej na mashout ta "popielniczkowatość" jest wyraźnie wyczuwalna. W przypadku Carafy takiego efektu nie zaobserwowałem.

Edited by Kujawianin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 14.02.2018 o 19:13, Laki napisał:

Zrobiłem dry stouta na s-04.
FFT wyszło mi 3-3.5 blg po 4 dniach stania w ponad 22 stopniach
Tymczasem po 7 dniach zmierzyłem blg z fermentora i mam 4BLG i to samo 3 dni później.

Fermentor stoi w styropianowym pudle gdzie temperatura otoczenia to jakies 14-16 stopni. Co teraz? Podnieść tam temperature? Zamieszać fermentorem? Czy poczekać jeszcze tydzień i jak nic nie spadnie to butelkować?

Zgodnie z podpowiedziami podniosłem temperature i fermentor stoi teraz w 19-20 stopniach, ale blg nie spadło już poniżej tych 4.

Butelkować, ale z mniejszą ilością cukru do refermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Kujawianin napisał:

Strzegomskie palone mocno dają popielniczką i nawet przy małej ilości (50g na 6kg) dodawanej na mashout ta "popielniczkowatość" jest wyraźnie wyczuwalna.

W to nie uwierzę dopóki nie spróbuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Laki napisał:

Zgodnie z podpowiedziami podniosłem temperature i fermentor stoi teraz w 19-20 stopniach, ale blg nie spadło już poniżej tych 4.

Butelkować, ale z mniejszą ilością cukru do refermentacji?

 

Jeżeli jesteś pewien, że do końca przefermentowało to daj standardową/właściwą ilość surowca do fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Jancewicz napisał:

 

Jeżeli jesteś pewien, że do końca przefermentowało to daj standardową/właściwą ilość surowca do fermentacji

 

Przy fft zeszło mi niżej, ale tu od 10 dni stoi na 4blg i niżej nie chce zejść

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Laki napisał:

Przy fft zeszło

Zrezygnowałem z fft, ponieważ wynik niemal nigdy nie był zgodny z tym co wiadrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Gawron napisał:

Zrezygnowałem z fft, ponieważ wynik niemal nigdy nie był zgodny z tym co wiadrze.

Mi poprzednie dwa razy na us-05 się zgadzało (tak wiem super próbka), teraz tak nie do końca, ale to też nie jest jakaś super duża różnica.

Tylko nie bardzo wiem co teraz powinienem zrobić, pewnie jakbym nie zrobił fft to już bym normalnie zabutelkował bo 'nie spada'.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi do tej pory FFT pokazywało conajmniej 0.5 blg końcowego mniej. Butelkuj.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, Konstoi napisał:

@Gawron Tak z ciekawości to FFT pokazywalo niżej?

Właśnie, że różnie bywało. Rekord to 4 w fft 2,5 w wiadrze. 1,5 blg różnicy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to mi powiem szczerze że taka sytuacja sie nie zdażyla, zawsze FFT było albo taksamo jak w wiadrze albo max 1BLG mniej niz we wiadrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Gawron napisał:

Właśnie, że różnie bywało. Rekord to 4 w fft 2,5 w wiadrze. 1,5 blg różnicy. 

A pomiar spławikiem czy refraktometrem? Bo mnie kiedyś zastanawiało, czy może być tak, że przy mocnym natlenieniu FFT drożdże zjadają cukier mnożąc się i nie produkując tyle alkoholu, więc mimo tej samej ilości cukrów resztkowych odczyt z refraktometru byłby niższy.  Też zdarzały mi się wyniki FFT wyższe niż głównej fermentacji, ale używałem właśnie refraktometru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, koval_blazej napisał:

Bo mnie kiedyś zastanawiało, czy może być tak, że przy mocnym natlenieniu FFT drożdże zjadają cukier mnożąc się i nie produkując tyle alkoholu,

To chyba raczej odwrotnie, bo mając dostatek tlenu i cukru powinny się lepiej namnażać i wyprodukować tego alkoholu więcej. 

BTW Odfermentowane mierzę spławikiem .

Share this post


Link to post
Share on other sites

A lepiej szeroka czy wąska ? Znalazłem aukcje gdzie sa obie opcje za 30 zł Wiec pewnie pozostaje juz tylko decyzja która kolba :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawiązując do dyskusji o słodach palonych - który da mi prażony słonecznik? W zasadzie to tylko w jednym piwie go wyczułem bardzo mocno i był to Tropical Stout z Nepomucena - Hook.

Używałem palonych słodów ze Strzegomia i Weyermanna i żodyn nie dał tego efektu, jak żyć?

Edit: Wiem że Fortuna korzysta ze słodów z Optimy i w ich porterze też ten słonecznik jest ładny ale opinie o Optimie jakoś mnie nie zachęcają :)

Edited by majlosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam teraz pytanie troche z innej beczki, jak jest z tym DMSem. Trzeba przedłużać gotowanie przy pilzneńskim, czy moze nie trzeba? Wiem ze były zakładane juz osobne tematy, ale moze cos się zmieniło od tego czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...