Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

5 godzin temu, INTseed napisał:

Moim zdaniem nawet bardzo dobry wynik, aż sprawdziłbym czy na pewno dobrze pomiar zrobiony :)

 

5 godzin temu, ogur_ek napisał:

Uwarzyłem wczoraj coś takiego. 52st 10min, 64st 40min, 72st 20min. Zaskoczyła mnie wydajność i zamiast 30l 13blg, mam 30l 16,5blg. Będzie z tego koźlak, czy dolać wody do planowanego ekstraktu?

Jak już zadałeś drożdże to nie dolewaj wody (HGB kłóci się z duchem kraftu :) ). Mi zazwyczaj jak wyjdzie większa wydajność niż planowałem to nadmiar zwyczajnie wylewam. Chociaż w tym przypadku może pokusiłbym się o podwójnego koźlaka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, ogur_ek napisał:

Uwarzyłem wczoraj coś takiego. 52st 10min, 64st 40min, 72st 20min. Zaskoczyła mnie wydajność i zamiast 30l 13blg, mam 30l 16,5blg. Będzie z tego koźlak, czy dolać wody do planowanego ekstraktu? Na dole jest 30g Saaz, telefon dziwnie skopiował

5.00 kg Vienna Malt (6.9 EBC) Grain 1
2.00 kg Munich Malt (17.7 EBC) Grain 2
400.0 g Caramunich Malt (110.3 EBC) Grain 3
500.0 g Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 4
27.0 g Marynka [8.0%] - Boil 60 min Hops 5
30.0 g
 

Masz mocnego kozlaka i w czym problem?

Daj odpowiednia ilosc drozdzy i tyle. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, zaczalem sie interesowac troche profilem wody i okazalo sie ze woda u mnie jest bardzo miekka. Wapnia mam 14-17mg a na wiki piszą żeby mieć co najmniej 50. Martwić się tym? Twardość wody 2,1 - 2,5 ºdH.

Dodatkowo pH mam dość wysokie bliżej pod 6 podchodzące niż 5.2. Cieżko zmierzyć. Teraz dodam trochę słodu zakwaszającego ze 300gr na 6kg zasyp, mam nadzieję że za dużo mi w smaku nie zmieni.

 

PS. Mogę rzucić tabsa do rozpuszczania z biedronki z wapniem? :D:D:D:D 

 

Edited by Gwynbleidd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej podaj zasyp. W jasnym lekkim piwie 300g zakwaszającego to będzie wyczuwalne. Sam słód obniża ph, a że masz i tak dość niskie, to uważam, że zakwaszający będzie zbędny. Wapń dostarczasz ze słodem, więc dodawanie go też mija się z celem. Ewentualnie jak chcesz pokombinować, to możesz dodać chlorek wapnia do piw słodowych, lub siarczan wapnia do piw chmielowych. Tutaj kalkulator. Na pierwszy rzut oka dość skomplikowany, ale jak się chwilę pobawisz zobaczysz, że jest dość przyjemny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Gwynbleidd napisał:

Dodatkowo pH mam dość wysokie bliżej pod 6 podchodzące niż 5.2.

Ph masz niskie, a nie wysokie. 5.2 to ma być ph zacieru, a nie wody do zacierania. Ja mam w domu ph 7, ale zacier ma zazwyczaj ok 5.4 do 6 ph.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przepraszam oczywiście pH podchodzące pod 6 to nie wody tylko zacieru jak ostatnio mierzyłem. Jakbym miał pH wody poniżej 6 to chyba by było coś nie halo :D

pH wody według raportu to 7,35-7,60 (https://www.oslo.kommune.no/vann-og-avlop/drikkevannskvalitet)

 

Ostatnio miałem taki zasyp:

2,00 kg               BEST Munich (BESTMALZ) (15,0 EBC)        Grain         1        32,3 %        
2,00 kg               BEST Munich Dark (BESTMALZ) (28,0 EBC)   Grain         2        32,3 %        
1,00 kg               BEST Caramel Munich II (BESTMALZ) (120,0 Grain         3        16,1 %        
0,50 kg               BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC)    Grain         4        8,1 %         
0,50 kg               Barley, Flaked (3,3 EBC)                 Grain         5        8,1 %         
0,20 kg               Roasted Barley (Crisp) (1369,2 EBC)      Grain         6        3,2 %    

 

teraz chce tak (taka IPA troche zmodyfikowana)

 

Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
4,00 kg               BEST Pale Ale (BESTMALZ) (5,0 EBC)       Grain         1        69,0 %        
1,00 kg               BEST Vienna (BESTMALZ) (8,0 EBC)         Grain         2        17,2 %        
0,30 kg               BEST Acidulated (BESTMALZ) (6,0 EBC)     Grain         3        5,2 %         
0,30 kg               BEST Wheat Malt (BESTMALZ) (4,8 EBC)     Grain         4        5,2 %         
0,20 kg               BEST Caramel Munich II (BESTMALZ) (120,0 Grain         5        3,4 %  

 

Mam dostep do roznych kwasow to moge cos podlac do zbicia pH.

Edited by Gwynbleidd

Share this post


Link to post
Share on other sites

czołem ,

13dni temu uwarzyłem podwójną ipe ( wyszło 18blg )  z poniższego zasypu.  ( warka 20l )

poszły dwie paczki sucharów S-05 . Dziś  mija 13 dzień brzurzliwej ( coś tam jeszcze leniwie bulka w tej rurce )  natomiast dziwi mnie ogromna ilość piany która się utrzymuje mimo takiego czasu.  Zeszło do 3,8blg.  Normalny jest tak długi czas. przy takich parametrach ?  

 

Ziarno Viking Pale Ale malt 6.2 kg 91.2% 80 %  
Ziarno Caramel/Crystal Malt - 10L 0.4 kg 5.9% 75 % 20
Ziarno Viking Pale Ale malt 0.2 kg 2.9% 80 % 5

28124688_1879815048715048_730818379_o.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem dry stouta na s-04.
FFT wyszło mi 3-3.5 blg po 4 dniach stania w ponad 22 stopniach
Tymczasem po 7 dniach zmierzyłem blg z fermentora i mam 4BLG i to samo 3 dni później.

Fermentor stoi w styropianowym pudle gdzie temperatura otoczenia to jakies 14-16 stopni. Co teraz? Podnieść tam temperature? Zamieszać fermentorem? Czy poczekać jeszcze tydzień i jak nic nie spadnie to butelkować?

Edited by Laki

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Laki napisał:

Zrobiłem dry stouta na s-04.
FFT wyszło mi 3-3.5 blg po 4 dniach stania w ponad 22 stopniach
Tymczasem po 7 dniach zmierzyłem blg z fermentora i mam 4BLG i to samo 3 dni później.

Fermentor stoi w styropianowym pudle gdzie temperatura otoczenia to jakies 14-16 stopni. Co teraz? Podnieść tam temperature? Zamieszać fermentorem? Czy poczekać jeszcze tydzień i jak nic nie spadnie to butelkować?

Podnieś o kilka stopni. Generalnie to taki standard, zaczynasz w dolnych przedziałach pracy drożdży i stopniowo ponosisz temperaturę w trakcie fermentacji, szczególnie pod koniec burzliwej kiedy temp. w fermentorze chce opaść. Przetrzymaj z tydzień w podwyższonej temp. i ponownie sprawdź blg. ☺️ 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, piszę do Was z pytaniem o gęstwę.

 

Przymierzam się do swojej 8 warki, ale pierwszy raz będę fermentował gęstwą, stąd mam kilka pytań laika w tym temacie. Plan jest taki, że podczas chłodzenia brzeczki nowej warki,  piwo które skończyło fermentację na sucharach US-05, będę zlewał na cichą i chcę do schłodzonej brzeczki zadać właśnie tą świeżą gęstwę po burzliwej. Zdezynfekowaną łyżką mam zamiar pobrać gęstwę z dna fermentora i zadać do brzeczki. Moje pytanie jest następujące: czy taki plan jest dobry i ile łyżek ( ile ml) takiej świeżej gęstwy zadać do 24 l piwa o ekstrakcie 12 BLG.

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites
a czym jest harvest date w powyzszym kalkulatorze? prod drozdzy czy zebranie gestwy ?
Zebranie gęstwy.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lezaca w piwie gestwa tez sie starzeje. Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze rozsadniej byloby tam podac dzien zakonczenia sie fermentacji burzliwej. Np gestwa lezaca tydzien w piwie po zakonczeniu sie fermentacji burzliwej nie bedzie miala raczej takiej samej liczby zywych komorek jak zebrana tuz po koncu burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lezaca w piwie gestwa tez sie starzeje. Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze rozsadniej byloby tam podac dzien zakonczenia sie fermentacji burzliwej. Np gestwa lezaca tydzien w piwie po zakonczeniu sie fermentacji burzliwej nie bedzie miala raczej takiej samej liczby zywych komorek jak zebrana tuz po koncu burzliwej.
Żeby być bardzo szczegółowym to tak jak piszesz, ale w praktyce jeżeli nie stały te drożdże pod młodym piwem bardzo długo, to kwestia przy obliczeniach do pominięcie. Podejrzewam że kolega fermentuje dość krótko, skoro zamierza Jeszce zlewać, więc jemu nie zrobi to różnicy.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, tauruss napisał:

Żeby być bardzo szczegółowym to tak jak piszesz, ale w praktyce jeżeli nie stały te drożdże pod młodym piwem bardzo długo, to kwestia przy obliczeniach do pominięcie. Podejrzewam że kolega fermentuje dość krótko, skoro zamierza Jeszce zlewać, więc jemu nie zrobi to różnicy.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
 

Mija właśnie 14 dni fermentacji, zakończyła się już dobrych kilka dni temu, a zlewam tylko by pobrać gęstwę, a do piwa dodać najpierw chmiel na 48 h i potem earl grey na 12 h. Ale zgadzam się, że przy tych wyliczeniach większej różnicy nie zrobi gdy będę się trzymał dnia pobrania gęstwy czy kilka dni do tyłu gdy fermentacja ustała.

 

Tak jeszcze przy temacie... o czymś jeszcze powinienem pamiętać przy zadawaniu świeżej gęstwy prosto z dna fermentora? Pozdrawiam

Edited by aadamaa

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, aadamaa napisał:

Mija właśnie 14 dni fermentacji, zakończyła się już dobrych kilka dni temu, a zlewam tylko by pobrać gęstwę, a do piwa dodać najpierw chmiel na 48 h i potem earl grey na 12 h. Ale zgadzam się, że przy tych wyliczeniach większej różnicy nie zrobi gdy będę się trzymał dnia pobrania gęstwy czy kilka dni do tyłu gdy fermentacja ustała.

 

Tak jeszcze przy temacie... o czymś jeszcze powinienem pamiętać przy zadawaniu świeżej gęstwy prosto z dna fermentora? Pozdrawiam

Jak sobie policzyles ile gestwy potrzebujesz i zdezynfekujesz sprzet to nic wiecej nie potrzebujesz. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Lasek napisał:

Jak sobie policzyles ile gestwy potrzebujesz i zdezynfekujesz sprzet to nic wiecej nie potrzebujesz. 

 

No to ostatnie pytanie, może trochę nietypowe - ale ponoć nie ma głupich pytań :) Więc, jedna łyżka stołowa to ile +/- ml gęstwy? Czy lepiej zaopatrzyć się w zdezynfekowany pojemnik wyposażony w skalę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, aadamaa napisał:

No to ostatnie pytanie, może trochę nietypowe - ale ponoć nie ma głupich pytań :) Więc, jedna łyżka stołowa to ile +/- ml gęstwy? Czy lepiej zaopatrzyć się w zdezynfekowany pojemnik wyposażony w skalę?

https://www.google.no/search?q=lyzka+stolowa+ile+ml&oq=lyzka+stolo&aqs=chrome.3.69i57j0l5.4012j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

https://pl.wikipedia.org/wiki/Łyżka_stołowa

Plaska lyzka stolowa to 15ml, ale mozesz tez zmierzyc swoja lyzke czy czym tam bedziesz nabieral.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...