Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

To są wyniki z refraktometru. Oczywiście wklepałem w kalkulator i wyszło jak na screenie. Chyba za mało odfermentowało. 4a1731db70c71d0e00dfd8d916855f41.jpg&key=b260c97e38a86dda9dc6fae37b12c8d6c6a5301f707ecd8a1604260394d06447
 
 

Co to za aplikacja/strona?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytuj

Witam wszystkich,

 

pytanie dotyczy mojej drugiej warki z brewkitu, pierwsza (Coopers Lager) wyszła pijalna.

 

Mangrove Jacks American Pale Ale

Drożdże MJ M15 Empire ale

Ekstrakt początkowy 14 BLG 

po 10 dniach test blg i mamy wynik 5, który utrzymuje się przez kolejne 2 dni

Według instrukcji to idealny czas na wrzucenie chmielu dołączonego do brewkita  25g Simcoe i 25g Chinook.

I jeżeli do tego momentu nie popełniłem żadnego błędu to tutaj proszę o pomoc. Chmiel wrzuciłem do wiadra, w którym przebiegała fermentacja burzliwa, nie przelewałem na cichą. W jaki sposób najlepiej będzie pozbyć się chmielin przed butelkowaniem? 

Myślałem żeby wygotowaną pończochę założyć na rurkę podłączoną do kranika. Zlać wszystko do osobnego pojemnika, wyczyścić wiadro, następnie zlać do wiadra fermentacyjnego(moje jedyne z kranikiem) i normalnie butelkować.

 

Ma to sens? 

 

Pozdrawiam :)

 

Cytuj
Dnia 25.01.2018 o 11:01, Kujawianin napisał:

Tak ma sens. Najlepiej od razu do wiadra z kranikiem przelać. Kup wiadro bez kranika do fermentacji do następnej warki.

 

Panowie, 

mamy problem. 

Filtracja okazała się najtrudniejszą czynnością z jaką miałem w życiu do czynienia. Sitko, kurek pończocha - wszystko się zapychało, wężyk wypadał milion razy, zasysając napiłem się tyle piwa że z 20L zostało 18… 

Piszę post pod lekkim wpływem :)

 

Całe pomieszczenie wczoraj zostało odkażone natomiast nie było to przelewanie moich marzeń. 

Zrobione odfiltrowane piwo już w pojemniku z kranikiem - jutro chciałem butelkować.

Jakiś pomysł żeby ustrzec się przed zakażeniem do którego mogło dojść w czasie filtracji? w jakiej temperaturze powinno stać teraz wiadro? 

Duży strach że coś złapię zwłaszcza że jest to najlepszy 'rozgazowany' trunek z jakim miałem do czynienia i nie chciałbym żeby coś mu się stało.

Teoretycznie gdyby coś miało się rozwinąć to pewnie lepiej trzymać w jak najniższej temperaturze, ale czy balkon z butelkami z lodem i temp w nocy bliska 0 c nie zabije drożdży co sprawi że o nagazowaniu mogę zapomnieć?

 

Pozdrawiam

Edited by filipja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś jest w stanie tak na oko powiedzieć ile mniej więcej czasu maksymalnie może być zdatne do picia piwo które nie do końca zostało dobrze przefiltrowane, czyli jest w nim skrobia. Mam problem z filtracją, druga wraka z zacieraniem i mam mętne, filtruje sracz rurką i chyba coś z nią nie halo bo pierwsza warka filtracja stawała mi 3 razy pomimo łatwego dość zasypu *5kg pilzenski 1kg przenica 1kg monachijski. Wczoraj warzyłem drugą warkę 5kg pale ale i resztki po 0.2 z pierwszej i znowu stanęła mi filtracja po przefiltrowaniu pierwszych 8litrów. Zawracałem pierwsze 4 litry ale i tak coś mętnego filtratu mi weszło. Piwo po na chmieleniu wczoraj w garze +whirpool około 150g chmielu jest mętne jak cholera :/ Powstaje pytanie ile maks czasu ma na wypicie tego (Kopyr gadał że takie piwo psuje się szybciej) Drugie pytanie czy jak jest skrobia gazujemy mniej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego twierdzisz, że jest tam skrobia?

skoro tak przytyka Ci się filtracja to pierwsze o czym pomyślałem to kranik, masz go odkręconego na maksa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Henx napisał:

A dlaczego twierdzisz, że jest tam skrobia?

skoro tak przytyka Ci się filtracja to pierwsze o czym pomyślałem to kranik, masz go odkręconego na maksa?

Tak jest na maksa odkręcony, sprawdzane dwa kraniki

Edited by kaktusr

Share this post


Link to post
Share on other sites

A próbę jodowa robiłeś? Czy tylko zgadujesz że jest tam skrobia.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie wina kranika :) kranik powinien „ciurkać” z prędkością powiedzmy około pół litra na minutę. Zrób tak następnym razem i pilnuj żeby złoże cały czas było pod wodą to wszystko powinno być ok. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Henx napisał:

Czyli nie ma w nim skrobi. 

Uczę się dopiero 2 warka z zacierania, czyli jak wyjdzie mętne to powiedzmy że będzie pseudo NEIPA :) bo obydwa w stypa AIPA i APA.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wyklaruje się w butelkach,daj mu czas.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka



Resztki mojej AIPY z początku września ubiegłego roku wciąż się klarują :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

przymierzam się dzisiaj do drugiego piwka z ekstraktów: padło na pszeniczne American Wheat 12 Blg. Z poprzedniego piwa AIPA, też z ekstraktów, mam zebraną (w sobotę 27.01) gęstwę z suchych US-05, czyli jest dosyć świeża i chciałbym ją użyć do tego przenicznego.

I teraz mam pytania:

1. Z info na Wiki i kalkulatora wynika, że powinienem dać ok. 100ml gęstwy. Jaki macie sposób na wymierzenie tych 100ml gęstwy? Czy wcześniej zaznaczacie np na szklance 100ml czy wagowo (~ 50g). Czy zebrać tylko pływające w słoiku drożdże czy zamieszać i zlać tyle ile potrzeba? Gęstwa jest zielonkawa od chmielu więc ciężko jest mi wyodrębnić te jasne, zdrowe. Czy może wcześniej przemyć gęstwę?

2. Czy warto zlać choć na kilka dni na cichą aby wyklarować piwo czy od razu butelkować po ustabilizowaniu się Blg? Moja obawa jest stąd, że po zlaniu AIPA na cichą, zlałem też troszkę do małego kieliszka i zauważyłem że sporo drożdży jeszcze osiadło na dnie (pewnie przez jeszcze nieumiejętną dekantację). Chciałbym przez to uniknąć wbyt dużych osadów drożdżowych w butelce.

3. Wg instrukcji powienienem fermentację cichą (opcja) przeniczniaka przeprowadzić w ciągu 10/14 dni i 2-3 dni przed butelkowaniem chmielić na zimno. Czy gdybym dał na cichą na 3-5 dni i od razu z chmieleniem to byloby ok?

4. Podobne pytanie ale do AIPA: czy czekać 10/14 dni na cichej i dopiero w 7/11 dniu chmielić czy już teraz wrzucić cały chmiel i butelkować w 10/14 dniu? Jaka jest zależność czasu chmielenia na zimno od smaku w przypadku tego piwa? Czy piwo nie będzie zbyt "trawiaste"?

 

Sorry że może błache pytania zadaje ale chciałem doprecyzować wiedzę z Wiki i innych wypowiedzi, którą zebrałem do tej pory.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiem na 1 pytanie. Wydajesz się na tyle rozgarniętym facetem,że z pewnością poradzisz sobie z odmierzeniem 100ml.

Jeśli nie chcesz dużo osadu drożdżowego w butelce to potrzymaj dłużej piwo w fermentorze,zlej na cichą i też poczekaj,albo składuje żelatyną.

Chmielenie na zimno 2 tyg to nie najlepszy pomysł. Potrzymaj piwo we wiaderku i dodaj chmiel na ostatnie kilka dni.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Chcę zamówić gotowy zestaw na American Wheat. Iż to będzie moje pierwsze samodzielne chmielenie, chciałbym uzyskać podpowiedź czy może warto coś do niego dokupić a żeby piwo stało "pełniejsze" w smaku. Może jakiś chmiel na cichą albo słód do parzenia itp itd etc. (zestaw na 20l według informacji sklepu)

w zestawie znajduje się:

  • ekstrakt słodowy pszeniczny w syropie 3,4 kg
  • chmiel Sterling (USA),30 g
  • chmiel Ahtanum  (USA), 30 g
  • chmiel Cascade (USA), 30 g
  • drożdże Safale US-05,

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, dzordz napisał:

1. Z info na Wiki i kalkulatora wynika, że powinienem dać ok. 100ml gęstwy. Jaki macie sposób na wymierzenie tych 100ml gęstwy? Czy wcześniej zaznaczacie np na szklance 100ml czy wagowo (~ 50g). Czy zebrać tylko pływające w słoiku drożdże czy zamieszać i zlać tyle ile potrzeba? Gęstwa jest zielonkawa od chmielu więc ciężko jest mi wyodrębnić te jasne, zdrowe. Czy może wcześniej przemyć gęstwę?

2. Czy warto zlać choć na kilka dni na cichą aby wyklarować piwo czy od razu butelkować po ustabilizowaniu się Blg? Moja obawa jest stąd, że po zlaniu AIPA na cichą, zlałem też troszkę do małego kieliszka i zauważyłem że sporo drożdży jeszcze osiadło na dnie (pewnie przez jeszcze nieumiejętną dekantację). Chciałbym przez to uniknąć wbyt dużych osadów drożdżowych w butelce.

 

Ad1. Płaska łyżka stołowa to około 15 ml. Więc 6, 7 łyżek gęstwy wystarczy.

Ad2. Warto i bez zlewania potrzymać trochę piwo. Coś się zawsze wyklaruje. W im niższej temperaturze tym lepiej. Optymalnie w 0 stopni, ale tak by nie zamarzło. Ale jak pisali koledzy wcześniej, i tak prędzej czy później wyklaruje się samo w butelce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, advisorylyrics said:

Hej. Chcę zamówić gotowy zestaw na American Wheat. Iż to będzie moje pierwsze samodzielne chmielenie, chciałbym uzyskać podpowiedź czy może warto coś do niego dokupić a żeby piwo stało "pełniejsze" w smaku. Może jakiś chmiel na cichą albo słód do parzenia itp itd etc. (zestaw na 20l według informacji sklepu)

w zestawie znajduje się:

  • ekstrakt słodowy pszeniczny w syropie 3,4 kg
  • chmiel Sterling (USA),30 g
  • chmiel Ahtanum  (USA), 30 g
  • chmiel Cascade (USA), 30 g
  • drożdże Safale US-05,

Hej. Właśnie gotuję brzeczkę z tego zestawu :) To moja druga warka ever i też z ekstraktów.

Raczej bym nie kombinował na początek. Wydaje mi się że zestawy są dobrze skalibrowane.

Lepiej jechać wg instrukcji i w tych pierwszych warkach nauczyć się "robienia piwa" niż skupić się na efektach końcowych.
Oczywiście uzbrojenie się w cierpliwość to podstawa ;)
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, dzordz napisał:

Hej. Właśnie gotuję brzeczkę z tego zestawu :)
 

Właśnie edytowałem swój post kiedy odpowiedziałeś, bo dopiero zobaczyłem, ze chodzi Ci również o przeniczne. Jaką ilość wody podali w przepisie? Na browamatorze napisali, że zestaw jest na 20l ale zastanawiam się czy uwzględniono w tej informacji straty, które zostaną po dekantacji i filtracji chmielin czy ta ilość to tylko wyjściowa... :)

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, advisorylyrics said:

Właśnie edytowałem swój post kiedy odpowiedziałeś, bo dopiero zobaczyłem, ze chodzi Ci również o przeniczne. Jaką ilość wody podali w przepisie? Na browamatorze napisali, że zestaw jest na 20l ale zastanawiam się czy uwzględniono w tej informacji straty, które zostaną po dekantacji i filtracji chmielin czy ta ilość to tylko wyjściowa... :)

W poprzednim zestawie dałem ok. 21,3l i po zlaniu na cichą mam około litr mniej. Wydaje mi się że 19l czy 21 to niewielka różnica. Najwyżej będziesz miał bardziej lub mniej nachmielone :)
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, dzordz napisał:

W poprzednim zestawie dałem ok. 21,3l i po zlaniu na cichą mam około litr mniej. Wydaje mi się że 19l czy 21 to niewielka różnica. Najwyżej będziesz miał bardziej lub mniej nachmielone :)
 

Czyli domniemam, że przepis z zestawu jest na wyjściowe 20. Dlatego pytam, bo może warto dokupić trochę ekstraktu by zbytnio nie rozwadniać i mieć 20l piwa końcowego.  Zazwyczaj każdy dodaję mniej wody niż jest zalecane w przepisach by uzyskać piwo pełniejsze. Informuj na bieżąco ile Ci wyjdzie po gotowaniu ;) Ps. długo czekałeś na paczkę jeśli też z BA ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, advisorylyrics said:

Czyli domniemam, że przepis z zestawu jest na wyjściowe 20. Dlatego pytam, bo może warto dokupić trochę ekstraktu by zbytnio nie rozwadniać i mieć 20l piwa końcowego.  Zazwyczaj każdy dodaję mniej wody niż jest zalecane w przepisach by uzyskać piwo pełniejsze. Informuj na bieżąco ile Ci wyjdzie po gotowaniu ;) Ps. długo czekałeś na paczkę jeśli też z BA ?

Jeśli chodzi o dodawanie dodatkowego ekstraktu to może niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą. Ja bym nie kombinował za bardzo.

Do 10l prawie wrzątku dałem cały ekstrakt i wyszło nieco ponad 12l. Doprowadziłem do wrzatku i dodałem chmiele. Odparowało jakieś 1,5-2l

Dodałem ok. 12l wody z biedry w celu schłodzenia ale niestety musiałem czekać do północy bo brzeczka była za ciepła na drożdże (gęstwe). I tak dodałem ją do 27 st.C ale fermentacja już po 8h ładnie ruszyła. Teraz staram się obniżyć temperaturę do 18 st. C. W fermentorze mam 20,5l.

 

W BA zamówiłem w niedziele wieczorem a przyszło dopiero po tygodniu w poniedziałek. Myślałem że dostane jeszcze przed weekendem i zrobie piwo ale dupa :wallbash: Nie będę już u nich zamawiać. Wydaje mi się, że BA wysyłki ma w czwartki - jak dobrze trafisz to dostaniesz jeszcze w piątek a jak nie to poniedziałek :/

Został mi ostatni zestaw z ekstraktów do zrobienia a dalej już wyższy poziom czyli słody :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...