Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74
 Share

Recommended Posts

7 minut temu, blade1231 napisał:

Jeśli chcesz więcej aromatów to można dołożyć i dać
Zeus goryczka
Cascade aromat
Citra na zimno
Ilość zależy od tego co chcesz uzyskać jeden lubi 20 inny 80ibu. Od tego są kalkulatory

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
 

Niestety jeszcze nie poznałem się jakie IBU mi pasuję. Dopiero wdrażam się w tematykę takich piw i wszelkie nazewnictwo. Ostatnie piwo z wyrazistym chmielem jakie piłem to był/były "Warmińskie rewolucje" od Kormana. Zupełnie mi nie podjechał. Zwyczajnie na świecie czułem tylko sam "zwykły" chmiel. Za to miałem okazję spróbować piwo od Pinty "Atak chmielu" i było to coś baardzo smacznego.

 

16 minut temu, Gawron napisał:

Poszukaj na dorum przepisu na apa. Możesz szukać w zapiskach kolegów i chmielić tak samo nawet jak warka była z zacieraniem. Możesz zrobić także steeping, lub patrial mash i zrobić mały kroczek w kierunku zacierania. Drożdże us05.

Dzięki. Poszukam i w między czasie przyswoję nowe słownictwo typu czym jest steeping oraz partial mash ;) Biorę się za lekture

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, advisorylyrics napisał:

Dzięki. Poszukam i w między czasie przyswoję nowe słownictwo typu czym jest steeping oraz partial mash ;) Biorę się za lekture

W wiki ma forum masz opisane.

27 minut temu, advisorylyrics napisał:

Za to miałem okazję spróbować piwo od Pinty "Atak chmielu" i było to coś baardzo smacznego

Atak chmielu to IPA.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, blade1231 napisał:

Celuj na pierwszy raz w koło 40ibu. Jak zrobię AIPA to nikt z rodziny tego piwa nie pije. :-)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
 

Czytam jakiś wątek z 2011r tu na forum o kalkulatorze IBU i raczej są same same negatywne opinie typu "o kant dupy" się nadaje : D Lepiej na pierwszy raz sypnąć trochę mniej niż za dużo. Chyba użyje tych chmieli których nazwy wymieniłeś

Zeus goryczka
Cascade aromat
Citra na zimno

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Gawron napisał:

Poszukaj na dorum przepisu na apa. Możesz szukać w zapiskach kolegów i chmielić tak samo nawet jak warka była z zacieraniem. Możesz zrobić także steeping, lub patrial mash i zrobić mały kroczek w kierunku zacierania. Drożdże us05.

To chyba dobry wątek o tym co pisałeś. Myślę, że będę mógł z tego śmiało zaczerpnąć wiedzę co do "gotowania herbatki" A przyznam, że bardzo lubie herbate :)

 

Link to comment
Share on other sites

Witajcie, mam pytanie odnośnie kolejności użycia gęstwy.

 

Posiadam gęstwę us-05 po APA 11blg, jakieś 1/3 słoika 1l. 

 

Planuje na niej uwarzyć dwa piwa: IPA 16blg 10l oraz Imperial IPA 19blg 20l.

Zastanawiam się czy lepiej z posiadanej gęstwy zrobić IPA a następnie z gęstwy z IPA zrobić IIPA czy może lepiej posiadana gęstwę podzielić na dwa i użyć jej niezależnie. 

W pierwszej opcji gęstwę nie będzie zbyt mocno zniszczona? W wiki podane jest 15 jako bezpieczna wartość. Z kolei w drugiej opcji gęstwa będzie miała pewnie już z trzy tygodnie. 

Jaką strategia będzie lepsza. 

Link to comment
Share on other sites

No to bawimy się w obliczenia. Mr Malty i do dzieła. Masz 330 ml gęstwy (1/3 1l słoja) z czego liczę około 300 - bo 30 to pewnie na dnie śmieci ;) Zakłam bezpiecznie, że gęstwa ma też około 1,5 tygodnia. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Wklepując tutaj na AIPA 16 blg - 10 l potrzebujesz 80 ml gęstwy. Natomiast na IIPA  gęstwa 3 tygodnie 19 blg 20 litrów 220 ml. Razem 300 ml gęstwy - czyli to co masz obecnie w słoiku wystarczy Ci na przefermentowanie tych dwóch piwek, ale oczywiście nie zakładając bezpiecznych wartości. 

 

Ja bym jeżeli jest różnica między warzeniem piwa 3 tygodnie - uwarzył najpierw AIPA przefermentował i przy warzeniu IIPA zlał AIPA na cichą, a gęstwę z niej wlał bezpośrednio do brzeczki IIPA. Jest to najbezpieczniejsza opcja im świeższa gęstwa tym lepiej. Zawsze istnieje ryzyko przy starych gęstwach (choć 3 tygodnie to nie jakiś staroć). Decyzja należy do Ciebie. Obie opcje są w miarę bezpieczne. 

 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za szybką odpowiedź.

Zrobię w takim razie tak jak proponujesz. Na początek IPA a po przelaniu na cichą wleje IIPA do tego samego fermentora na pozostałe drożdże. 

Odstęp między dwoma warkami zakładałem dwa tygodnie, jak  założyłeś obecna gęstwa ma już tydzień, ale w takim wypadku dostosuje warzenie do czasu fermentacji pierwszego piwa. 

 

Ciekawa metoda z kalkulatorem żeby zdecydować która opcja lepsza. 

Dzieki;)

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, blade1231 napisał:


 

 


Tak się tego nie robi...

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
 

 

 

A niby dlaczego? Nie raz lałem na ciasto drożdżowe świeżą brzeczkę. 

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, blade1231 napisał:

Bo tam jest pełno martwych drożdży. Dlatego zbiera się gęstwe przemywa i dodaje te żywe drożdże.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
 

 

Co wy z tymi martwymi drożdżami? Wiesz, że po przemyciu gęstwy też masz pełno martwych drożdży? I o hare kriszna dodajesz je do piwa? Wiesz, że jak uwodnisz saszetkę też tam masz martwe drożdże? Tego się nie uniknie.

Link to comment
Share on other sites

Bo Koper mówi że autoliza będzie panie, 7 dni max i gęstwa albo na kolejne albo do kibla. ;) Też ostatnio wlałem RIS-a na całą gęstwę pozostałą we wiadrze i przyjęło się wspaniale, prawie z wiadra wyszło, a nic złego w piwie nie czuć.

Link to comment
Share on other sites

Rozumiem ze przelewanie piwo na cicha (zostaje wolny fermentor z osadem na dnie) i potem świeżo uwarzone piwo prosto na ten osad (fajnie się wtedy rozprowadza drożdże i natleni brzeczka). I wszystko jest git potem, bez żadnych strat na jakości ? Pytam bo chyba sam tak zrobię :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Cześć ,

no to czuję się zagubiony i stąd mój pierwszy post ;)

 

W sobotę zacząłem moją pierwszą warkę z ekstraktów ze znanego sklepu internetowego (Prawdziwa AMERICAN IPA 15° - zestaw na 20 l piwa z ekstraktów).

Wszystko wg instrukcji ale chronologicznie:

1. Do ok. 12l wody dodałem ekstrakty (syrop Pale Ale 3,4kg + 0,8kg w proszku).

2. Doprowadziłem do wrzątku i dodałem chmiele (pomyliłem się i zamiast Zeusa dałem Citra na goryczkę ale to nic).

3. Sprawdziłem (te 12l brzeczki) dla testu BLG i z tego co pamiętam było ok. 14,5° co mnie zadziwiło bo chyba powinno być o wiele więcej (brzeczkę do pomiaru raczej schłodziłem)

4. Przelałem do fermentora, dolałem zimnej wody i sprawdziłem blg i wyszło 7,5°

Panika 1. Wyszło połowę BLG  czyli 7,5° zamiast 15 :(

Panika 2. Woda nie schłodziła brzeczki do 25°C tylko do 37°C a już miałem zrehydratowane drożdze US-05. Dolałem 1l wody (do 21 litrów) żeby szybciej schłodzić ale niewiele to dało.

5. Wystawiłem brzeczkę na balkon (bo jeszcze nie mam chłodnicy) i zacząłem ponownie mierzyć i badać: jak nic wychodziło ok. 7,5 blg :wallbash: Sprawdziłem areometr w wodzie 20°C - wyszło 0 BLG czyli dobrze. Brzeczkę też chłodziłem i wychodziło ok. 7,5.

6. Stwierdziłem, że albo będzie kanał albo słabe piwo więc wlałem drożdze (po 2h od rehydratacji) i poszedłem na piwo :)

7. W niedziele rano (czyli ok 14-15h po zalaniu drożdzy) bulgotalo aż miło :) Temperatura fermentatora 22°C a w poniedziałek (dzisiaj) rano celem schłodzenia do 20°C uchyliłem lekko okno w kuchni i taka temperatura się utrzymuje do teraz. I ciągle miło bulka choć już nie tak intensywnie :) Średnia temperatura w kuchni to ok 20°C (+/- 1°C)

 

No i tu moje zagubienie. Co dalej? Jak żyć? :eusathink:

=> Czy jechać dalej wg instrukcji i olać moje pomiary? No niby zestaw jest wyliczony na 20l piwa 15 blg a moje pomiary mówią co innego. Kolejne jest to, że 0,3kg ekstraktu daje 1°blg a w sumie miałem 4,2kg ekstraktu czyli teoretycznie powinno wyjść 14 blg

=> Otworzyć fermentator i zbadać blg czy dopiero przy zlewie na cichą?

=> Ile dodać glukozy do refermentacji? Wg instrukcji (110g na 20l piwa) czy inaczej to wyliczyć? Jak?

=> Dlaczego trzeba tyle czekać na pierwsze :beer: ?????

 

Dajcie jakieś rady, wskazówki..Spać nie mogę w nocy bo liczę to BLG :smilies:

 

P.S. Gdzie takie ryby dają?

https://i.imgur.com/unTntmk.gifv

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

53 minuty temu, dzordz napisał:

No niby zestaw jest wyliczony na 20l piwa 15 blg a moje pomiary mówią co innego

Wrzuciłem w Beersmith i z tej ilości wychodzi 22l(bo taki mam profil sprzętu) 13,5 blg. Czyli powinieneś mieć tak jak piszesz ok. 20l 15 blg. Na dobrą skalę spojrzałeś na spławiku?

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, cemik1 said:

1.Jechać 

2.Nie otwierać 

3. Wg instrukcji 

Tak zrobię. Dzięki za minimalizm odpowiedzi :)

21 minutes ago, Gawron said:

Wrzuciłem w Beersmith i z tej ilości wychodzi 22l(bo taki mam profil sprzętu) 13,5 blg. Czyli powinieneś mieć tak jak piszesz ok. 20l 15 blg. Na dobrą skalę spojrzałeś na spławiku?

Na dobrą. Zakres pomiaru mam: 0 - 20 °Blg i takiej skali szukałem na spławiku.

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, dzordz said:

Tak zrobię. Dzięki za minimalizm odpowiedzi :)

Na dobrą. Zakres pomiaru mam: 0 - 20 °Blg i takiej skali szukałem na spławiku.

 

Ale wstyd. Ale wstyd. Osiem lat podstawówki i pięć technikum. Potem pięć, bite, studiów, dyplom z wyróżnieniem i dupa. Błędy jak z przedszkola :fool:

Patrzyłem na skalę "Zawartość alkoholu" a nie Blg bo jej w ogóle nie ma i stąd niepoprawne obliczenia. Ja pierdziele. Ale wtopa :ble:

 

Teraz wszystko się zgadza: wskazania 7,5 idealnie odpowiada 15 °Blg :roll: Tabelka to pokazuje.

 

Teraz muszę dokupić wskaźnik ze skalą Blg. Jednak te startery, niby SUPER w nazwie ale bardzo budżetowe i w sumie wybrakowane. Nie ma w nich wielu rzeczy, które musiałem dokupić. Żeby stworzyć pełny, nieupierdliwy PRO zestaw na pierwszą warkę myślę, że trzeba wydać ok. 1000zł a nie 300zł.

 

Dzięki Gawron i cemik1 za cenną pomoc.

 

skala.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.