Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74
 Share

Recommended Posts

1 godzinę temu, Hobbysta napisał:

Jakis komentarz z konstruktywna krytyka?

Jak dla mnie jedyny błąd to rehydratacja w brzeczce, a nie w wodzie i zbytnia panika. Kilkunastogodzinny lag to nie jest dużo. Będzie dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Jak dla mnie jedyny błąd to rehydratacja w brzeczce, a nie w wodzie i zbytnia panika. Kilkunastogodzinny lag to nie jest dużo. Będzie dobrze.

Z reguły nie panikuje, ale piwo wywołuje u mnie mnóstwo emocji :P ta rehydratyzacja to wiem bo raz juz o to pytałem, Wiec następnym razem po prostu woda bez żadnych cudawianek. Martwiłem się o to czy nie przeniosłem za wczesnie do cieplejszego pomieszczenia.
Link to comment
Share on other sites

23 minuty temu, Hobbysta napisał:

Martwiłem się o to czy nie przeniosłem za wczesnie do cieplejszego pomieszczenia.

10 dni to już praktycznie po fermentacji było, więc ok.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Czy piwo z brewkita jakoś silnie się pieni podczas fermentacji? Mój pojemnik póki co ma około 23l pojemności. Zamierzam w nim nastaw 21l i nie chciałbym problemów jak to zdarza się przy winie.

Moje dwie pierwsze warki sie normalnie pienily. Nastaw 23l w standardowym fementorze 33 i w sumie nawet pokrywa troche sie pobrudzila. Chyba normalnie, bo narazie tylko 2 brewkity mam za soba, jeden skonczony drugi fermentuje jeszcze. Zapewne wszystko zalezy od rodzaju piwa, drozdzy i ogolnie brewkita...

Link to comment
Share on other sites



Czy piwo z brewkita jakoś silnie się pieni podczas fermentacji? Mój pojemnik póki co ma około 23l pojemności. Zamierzam w nim nastaw 21l i nie chciałbym problemów jak to zdarza się przy winie.


Jeżeli jesteś w stanie zapewnić stałą i odpowiednią temperaturę w czasie fermentacji, to się da. Ja mam 12 - 13 l w 15 litrowym wiadrze i nie wychodzą. Ale z reguły zaczynam od najniższej tolerowanej temperatury danych drożdży.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Szybkie pytanie: suska do RISa: do gara na koniec gotowania, czy utopić w burbonie i na cichą na parę tygodni? (3-4?)
Ja dałem 320g na cichą na 10 dni .Wrzuciłem na "żywca" bez dezynfekcji. Czuć zarówno śliwkę jak i wędzonkę dość intensywnie.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Hej, dzięki za poprzednie odpowiedzi. Mam drugie pytanko - Mam zestaw brewkit Coopers Europen Lager. W komplecie jak domniemam są drożdże górnej fermentacji, ale chce przeprowadzić cały proces w temperaturze okołu 18stopni. Brzeczka już się chłodzi a drożdże właśnie rozwadniam chociaż w instrukcji było napisane aby dodać bezpośrednio suche. Zastanawiam się czy zadać drożdże w temperaturze pokojowej i zaczekać aż fermentacja się rozpocznie czy od razu w "chłodnie" ?

Edited by advisorylyrics
nowa myśl
Link to comment
Share on other sites

Staraj się trzymać ogólnej zasady aby zadawać drożdże do brzeczki o temperaturze jak najbliższej temperaturze, w której będzie fermentacja.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, blade1231 napisał:

W 18 stopniach będzie dobrze. Nie jest to chłodno a raczej górna granica temperatury

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka
 

 

7 minut temu, blade1231 napisał:

W 18 stopniach będzie dobrze. Nie jest to chłodno a raczej górna granica temperatury

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka
 

Ok dzięki. Sądziłem, że fermentacja może nie ruszy w tylu stopniach przy drożdżach górnej. A nie zalezy mi na takim prawdziwym prawdziwym lagerze, estry owocowe mile widziane

Link to comment
Share on other sites

Witam.  Jestem nowy na forum.  W myśl zasady "dużo czytaj, mało gadaj",  nie udzielałem się, a korzystałem  z rad forum. Nie znalazłem  podobnego tematu,  dlatego piszę  tutaj. 

Dzisiaj rozlałem swoja #10 i #11 warkę,  którymi  są  Saisony. Pytanie odnosi się  cold crasha.  

Otóż wystawiłem fermentory na balkon (temp. 0°- 8°) po 21 dniach fermentacji,  tj 20.12. Miałem zamiar rozlać piwko po 2-3 dniach, jednak siły  wyższe  sprawiły,  że rozlałem dopiero dzisiaj.  Minęło 15 dni,  drożdże dawno śpią. 

Pytanie czy refermantacja ruszy bez problemów  po takim czasie w tej temperaturze?

Drożdże suche, uwodnione,  Danstar Belle Saison, 1.5 paczki na 25l brzeczki. Brx mierzone refraktometrem zeszło  z 13.2° do 5.2°. 

Link to comment
Share on other sites

Piwo z brewkitu fermentowało około dwóch tygodni. Po tym czasie zabutelkowałem i w każdej butelce znajduję się osad drożdżowy. Jest szansa, że piwo przestanie nim smakować? Minął prawie miesiąc od zabutelkowania, piwko ładnie wygląda, klarowne i nagazowane jednak jeśli chodzi o smak jest to jest nadal drożdżowy. Muszę osad oddzielić czy dalsze leżakowanie bez dekantacji zrobi swoje ? (pierwsza warka)

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, advisorylyrics napisał:

Piwo z brewkitu fermentowało około dwóch tygodni. Po tym czasie zabutelkowałem i w każdej butelce znajduję się osad drożdżowy. Jest szansa, że piwo przestanie nim smakować? Minął prawie miesiąc od zabutelkowania, piwko ładnie wygląda, klarowne i nagazowane jednak jeśli chodzi o smak jest to jest nadal drożdżowy. Muszę osad oddzielić czy dalsze leżakowanie bez dekantacji zrobi swoje ? (pierwsza warka)

To normalne,  taka cecha refermentacji ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja rozumiem, że taka cecha. Spytałem jednak czy smak tej "cechy" gdzieś zaniknie

Ja taka sytuacje miałem tylko jak robiłem z brewkitu. Straszliwie mocny smak drozdzy, dominujący w piwie (oraz smak żelaza, ale to juz inna historia). Kiedy zrobilem moje drugie piwo juz na zacieraniu to nie miałem kłopotu z drożdżami. Moja Warka to był lager w górnych granicach temperatury. U mnie smak ten zanikł po dluuugim czasie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.