Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Czy jak robie piwo z ekstraktow i chce dodac platki jeczmienne wystarczy ze zatre je w maks 70 stopniach przez godzine ? Co z proba jodowa? Zrobilem wstepna pi 45 minutach i czarno....normalne to czekac do godziny ?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same płatki się nie zatrą, potrzebny jest dodatek słodu (czyli trzeba partial mash zrobić).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cholera wlasnie doczytalem, mam tylko zlezalego troche carahella 200 carahel + 200 platkow da rade ?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

Piwo z brewkitu po 2 tygodniach burzliwej zeszło z 10Blg do 5Blg. Przelałem je na cichą (bo ostatni brewkit wyszedł zbyt drożdżowy w smaku) i po kolejnych 2 tygodniach nadal jest 5 blg. Do refermentacji planuję dodać glukozę i tu pytanie: czy drożdże ruszą skoro nie zrobiły nic z tym co i tak już mają? Czy butelkowanie 5blg jest proszeniem się o granaty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Zavvias a w jakiej temperaturze siedziały i jakie drożdże :). W sumie - .. - pisałeś wcześniej - olać ten wpis.

Edited by Tombatold

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie mogłem to również napisać i w tym poście. Drożdże  M42 mangrove jack. Temperatura 20-22C. Piwo po rozlaniu, z pokoju pewnie powędruje do chłodniejszej piwnicy, bo już nie będzie mnie brzydzić blokowa piwnica, kurz i inne zwierzaki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minut temu, Zavvias napisał:

czy drożdże ruszą skoro nie zrobiły nic z tym co i tak już mają?

po to właśnie dodajesz glukozę aby ruszyły... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Zavvias napisał:

mangrove jack

 

Nie chcę straszyć, ale ja na drożdżach z tej firmy doczekałem się pierwszego granatu. (i 2 niedofermentowań) Po 3 tygodniach myślałem, że już po wszystkim (zaczęło się klarować, brak oznak fermentacji), zlałem piwo w butelki i jednak... po jakimś czasie gushing ogromny i wybuchła jedna z butelek. Dobrze, że był grudzień to wyniosłem wszystko na powietrze i ogazowywałem piwo. 

Na Twoim miejscu podniósłbym drożdże z dna i odczekał chwilę - lekko pokołysał fermentorem, żeby jak najmniej napowietrzyć. Jak nic się nie zadzieje to dodawaj normalną porcję glukozy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, czy przechowywanie w zamrażarce może mieć negatywny wpływ na drożdże? Omyłkowo razem z zakupionym chmielem wrzuciłem do zamrażarki saszetkę z drożdżami (danstar nottingham). Czy mogło to jakoś zaszkodzić grzybkom? Mogę ich normalnie użyć?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś patrzyłem na ceny słodu pszenicznego. I ceny są dosyć wysokie. I tutaj mam pytanie czy mogę użyć zwykłej pszenicy takiej jaką karmi się kury czy tam inne zwierzaki? Mowa o świeżym ziarnie z tegorocznych zbiorów. Czy to jest jakaś inna pszenica? Mieszkam na wsi więc mogę za.darmo dostać sporo pszenicy. Więc jeśli nie ma różnicy to po co przepłacać? Wiadomo różnica jest to ze jedno jest slodem A drugie nie ;) chciałbym stosować taką pszenicę do np hefeweizena. Bo w przepisach jednak częściej jest słód pszeniczny...

Edited by Bolt

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziś patrzyłem na ceny słodu pszenicznego. I ceny są dosyć wysokie. I tutaj mam pytanie czy mogę użyć zwykłej pszenicy takiej jaką karmi się kury czy tam inne zwierzaki? Mowa o świeżym ziarnie z tegorocznych zbiorów. Czy to jest jakaś inna pszenica? Mieszkam na wsi więc mogę za.darmo dostać sporo pszenicy. Więc jeśli nie ma różnicy to po co przepłacać? Wiadomo różnica jest to ze jedno jest slodem A drugie nie  chciałbym stosować taką pszenicę do np hefeweizena. Bo w przepisach jednak częściej jest słód pszeniczny...

Pszenica (nieslodowana) nie jest slodem pszenicznym. Jak dużo będziesz używał słodu to kup cały worek 82zl przesyłka gratis.

http://malteurop.shop.pl/mepwheat-25-kg-p-11.html

 

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Nathandrel napisał:

Coś a'la AIPA single hop na Citrze to nie będzie świętokradztwo, prawda?

Niby dlaczego? AIPA single hop Citra, to wręcz klasyka gatunku ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

20171105_163515.jpgCzy możliwe że to osąd drożdżowy czy raczej zakażenie? 

Pojawiło mi się podczas refermentacji ale tylko w butelkach gdzie temperatura jest około 16C. Kilka butelek stało w temperaturze pokojowej i nie ma czegoś takiego.

Piwo to na wzór Grodziskiego. 

Zasyp pszenica wędzona i słód pilznenski. Drożdże s04.

Edited by daniol88
X

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, ATP napisał:

Niby dlaczego? AIPA single hop Citra, to wręcz klasyka gatunku ;)

Przy gęstości początkowej ca 15,5 (wyliczone z Brewtargeta) chcę chmielić tylko podczas gotowania i tylko 50g (60+10 w proporcji 30+20g). Wg Brewtargeta wyszło mi ca 50ibu i poziom goryczki około 0,9 (supergoryczka). Citra ma dużo alfa, stąd moje pytanie. Inna sprawa jak patrzę ile chmielu chcę dać, to wygląda jakoś tak malutko przy forumowych AIPAch ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Nathandrel napisał:

Przy gęstości początkowej ca 15,5 (wyliczone z Brewtargeta) chcę chmielić tylko podczas gotowania i tylko 50g (60+10 w proporcji 30+20g). Wg Brewtargeta wyszło mi ca 50ibu i poziom goryczki około 0,9 (supergoryczka). Citra ma dużo alfa, stąd moje pytanie. Inna sprawa jak patrzę ile chmielu chcę dać, to wygląda jakoś tak malutko przy forumowych AIPAch ;).

Bardzo mało chmielu jak na IPA, nawet jak rzucisz na 0' tę drugą dawkę, to nie liczyłbym zbytnio na aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra, rozważmy zatem opcje. Chciałbym "doaromacić" piwko, ale nie podbijać już za mocno goryczki. Czy przy chłodzeniu zejść z temperaturą do 77 stopni i zrobić przerwę (hopstand)-nigdy tego nie robiłem, to jest zresztą moja pierwsza "autorska" receptura? Dołożenie chmielu to nie problem, wąż w kieszeni nie syczy, ;), bardziej chciałbym zużyć wszystko co kupię na jeden mach, żeby chmiel nie leżał (warzę średnio co dwa tygodnie, ale powoli fermentory w domu się kończą).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz chłodnicę, to rzucaj bez obaw na 0', whirlpool i na zimno. Nie podbije to goryczki w zauważalny sposób. 200g chmielu na całą warkę da i goryczkę i przyjemny aromat. Na swoje lekkie single hopy (~12 Blg) tyle zużywam, a korzystam z różnych "dziwnych" chmieli, żeby sprawdzić ich właściwości i wszystko zużywam naraz.

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast "doaromacić" piwo na Citrze dodaj jakąś Iunge, Marynke czy Magnum na goryczke a Citre zostaw na aromat. No ale 50g to tak czy inaczej troche mało. Ja kiedyś uważyłem West Coast IPA na Citrze. Chmieliłem tak:

- 25g Iunga 60minut
- 20g Iunga 30 minut
- 20g Citra 15 minut
- 20g Citra 5 minut
- 30g Citra 0 minut

- 50g Citra 6 dni chmielenie na zimno

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...