Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

4 godziny temu, Zavvias napisał:

Cześć,

W skrócie piwo po 2 tyg zeszło z 10Blg do 5Blg. Po przelaniu na cichą ponownie zaczęło "bulkać". Co może być przyczyną? 

Cześć. 

Jeśli chodzi o drożdże z MJ to z nimi różnie bywa. Kilka razy robiłem piwa na drożdżach z MJ i za każdym razem miałem problemy. Stawały w trakcie fermentacji itp. tak więc moim zdaniem to normalne. Przy przelewaniu podniosłeś je trochę z dna i się obudziły. Teraz cierpliwości, kontroluj ekstrakt piwa, bo wybuchające butelki to nic przyjemnego... 

 

Czy sok owocowy wpływa na zaburzenie pomiaru BLG?

Ekstrakt końcowy podnosi Ci niefermentowalna laktoza. Przy zacieraniu na dość słodko z 16 blg do 6,5 to nie jest straszny wynik. Jakich drożdży używałeś? 

Jeśli ekstrakt nie spada to moim zdaniem nie ma co się bać. Chyba że drożdże to -> patrz wyżej :) Zauważ jeszcze, że jak robisz pomiar to powinno się próbkę odgazować, CO2 potrafi trochę wypchnąć spławik. 

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj zapomniałem napisać o drożdżach US-05. Laktoza podnosi blg ale pewnie o niewiele...0,4kg w 24l roztworu da mniej niż 1Blg przecież. Czyli nie jest takie złe to odfermentowanie? Aż dziwne myślałem, ze jest tragiczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mi się wydaje ze 0.4kg laktozy podnosi 24l o 1.5blg. Czyli już masz 5 z 16 to odfermentowanie 68% - nie takie wysokie ale też bez tragedii

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy przy tak przykrytym garze odparuje mi z brzeczki niechciane aromaty? Czy jednak jest to za mała powierzchnia parowania? 49819ab7049d736deb3f31bc3970c563.jpg

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, redlum napisał:

Jak mierzysz blg?

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
 

Napełniam strzykawkę z fermentora, następnie wlewam zawartość do menzurki biowinowego cukromierza i na koniec wrzucam pływak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pamiętam moje warki z brewkita zawsze mocno odfermentowywały. Wiec te 5 blg to zbyt dużo. Być może źle uwadniałeś drożdże temu się zatrzymały lub już w paczce były w złej kondycji. Słyszałem też że drożdże Mangrove Jack's lubią robić psikusy I się zatrzymują w czasie fermentacji. Potem znowu startują po jakimś czasie. Przy następnej warce polecam us05 lub s04. One są bardziej przewidywalne.
Sprawdzaj blg co 3 dni. I jak będzie taki sam odczyt w dwóch kolejnych testach to butelkuj.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Za dużo nalałeś. Jak się zacznie gotować to ci wyjdzie z gara.
Używam tego garnka od ponad 60 warek. I jeszcze nigdy nic mi nie uciekło. W tym sezonie dostałem eksmisje z kuchni do garażu. Bez przykrywki w środku bulgotalo ale temperature maksymalnie jaką uzyskałem to 96C. Z przykrywką w taki sposób założona mam 99C i żwawiej bulgocze. Zasyp to głównie słod pale ale więc dms nie powinienem mieć.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Używam tego garnka od ponad 60 warek. I jeszcze nigdy nic mi nie uciekło. W tym sezonie dostałem eksmisje z kuchni do garażu. Bez przykrywki w środku bulgotalo ale temperature maksymalnie jaką uzyskałem to 96C. Z przykrywką w taki sposób założona mam 99C i żwawiej bulgocze. Zasyp to głównie słod pale ale więc dms nie powinienem mieć.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka


Może spróbuj jakoś dodatkowo zaizolować garnek czymś odpornym na temperaturę .


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, potrzebuję trochę pomocy przy drugiej warce:

chce zrobić stouta, ale nie wiem czy dobrze ogarniam przepis, warka ~22L:

1. Ciemny ekstrakt słodowy 1,7kg
2. Jasny ekstrakt słodowy 1,7kg
3. Jęczmień palony 250g
4. Słód czekoladowy 250g
5. Laktoza 500g
6. drożdże s-04

I kilka pytań:
1. Jakie chmiele? Mam simcoe i chinook po ostatniej apie ale nie wiem czy do stouta się nadadzą
2. Czy dobrze ogarniam kolejność? najpierw gotuje jakieś 15 min słód czekoladowy i jęczmień w woreczku a później dorzucam ekstrakty, a później chmiele?
3. Laktoza na ostatnie 15 minut gotowania?
4. Czy chmielić jeszcze czymś 'na zimno'?
5. Czy słód i jęczmień powinny być ześrutowane?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Laki napisał:

Cześć, potrzebuję trochę pomocy przy drugiej warce:

chce zrobić stouta, ale nie wiem czy dobrze ogarniam przepis, warka ~22L:

1. Ciemny ekstrakt słodowy 1,7kg
2. Jasny ekstrakt słodowy 1,7kg
3. Jęczmień palony 250gn
4. Słód czekoladowy 250g
5. Laktoza 500g
6. drożdże s-04

I kilka pytań:
1. Jakie chmiele? Mam simcoe i chinook po ostatniej apie ale nie wiem czy do stouta się nadadzą
2. Czy dobrze ogarniam kolejność? najpierw gotuje jakieś 15 min słód czekoladowy i jęczmień w woreczku a później dorzucam ekstrakty, a później chmiele?
3. Laktoza na ostatnie 15 minut gotowania?
4. Czy chmielić jeszcze czymś 'na zimno'?
5. Czy słód i jęczmień powinny być ześrutowane?

Przed zrobieniem tego piwa poczytaj wiki, forum. Zdobądź chociaż minimum wiedzy.

 

Ad. 1. do stouta wystarczy chmiel na goryczkę. Kup więc jakiś goryczkowy (Iunga, Marynka, Magnum) i daj na początek gotowania ekstraktów. Wylicz w kalkulatorze ilość tego chmielu w zależności jaką chcesz goryczkę.

Ad.2. Jęczmień wypadało by pomoczyć w gorącej wodzie (np. 68C) jakieś co najmniej. 30 min. Co do słodu czekoladowego wydaje się, że powinieneś go zatrzeć. Po odcedzeniu / wysłodzeniu dodajesz dopiero ekstrakty (lub ich część) i gotujesz z chmielem

Ad.3 tak

Ad.4 ja stouta na aromat a tym bardziej na zimno nie chmielił

Ad.5 tak

 

Jeszcze raz radzę najpierw poczytać, przejrzeć forum, receptury innych bardziej doświadczonych piwowarów (część z nich warzy z ekstraktów, w tym ja). Ostatnio robiłem stouta owsianego z laktozą więc możesz sobie podejrzeć mój proces warzenia.

 

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, Jancewicz napisał:

Przed zrobieniem tego piwa poczytaj wiki, forum. Zdobądź chociaż minimum wiedzy.

 

Ad. 1. do stouta wystarczy chmiel na goryczkę. Kup więc jakiś goryczkowy (Iunga, Marynka, Magnum) i daj na początek gotowania ekstraktów. Wylicz w kalkulatorze ilość tego chmielu w zależności jaką chcesz goryczkę.

Ad.2. Jęczmień wypadało by pomoczyć w gorącej wodzie (np. 68C) jakieś co najmniej. 30 min. Co do słodu czekoladowego wydaje się, że powinieneś go zatrzeć. Po odcedzeniu / wysłodzeniu dodajesz dopiero ekstrakty (lub ich część) i gotujesz z chmielem

Ad.3 tak

Ad.4 ja stouta na aromat a tym bardziej na zimno nie chmielił

Ad.5 tak

 

Jeszcze raz radzę najpierw poczytać, przejrzeć forum, receptury innych bardziej doświadczonych piwowarów (część z nich warzy z ekstraktów, w tym ja). Ostatnio robiłem stouta owsianego z laktozą więc możesz sobie podejrzeć mój proces warzenia.

 

 

Dzięki za odpowiedź. Wiki przeczytałem, forum staram się czytać ale korzystanie z wyszukiwarki na tym forum nie należy do najprzyjemniejszych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Laki napisał:

ale korzystanie z wyszukiwarki na tym forum nie należy do najprzyjemniejszych.

Zawsze można korzystać z googla wpisując "site:piwo.org toczegoszukam"

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Jancewicz napisał:

Przed zrobieniem tego piwa poczytaj wiki, forum. Zdobądź chociaż minimum wiedzy.

 

Ad. 1. do stouta wystarczy chmiel na goryczkę. Kup więc jakiś goryczkowy (Iunga, Marynka, Magnum) i daj na początek gotowania ekstraktów. Wylicz w kalkulatorze ilość tego chmielu w zależności jaką chcesz goryczkę.

Ad.2. Jęczmień wypadało by pomoczyć w gorącej wodzie (np. 68C) jakieś co najmniej. 30 min. Co do słodu czekoladowego wydaje się, że powinieneś go zatrzeć. Po odcedzeniu / wysłodzeniu dodajesz dopiero ekstrakty (lub ich część) i gotujesz z chmielem

Ad.3 tak

Ad.4 ja stouta na aromat a tym bardziej na zimno nie chmielił

Ad.5 tak

 

Jeszcze raz radzę najpierw poczytać, przejrzeć forum, receptury innych bardziej doświadczonych piwowarów (część z nich warzy z ekstraktów, w tym ja). Ostatnio robiłem stouta owsianego z laktozą więc możesz sobie podejrzeć mój proces warzenia.

 

 

Poczytałem trochę przez te 2 godziny i wyszło mi coś takiego: https://brewness.com/pl/recipe/cms-coffee-milk-stout/view
ad2. jęczmień i słód wrzuciłbym do woreczków i gotował w tych 68-70 stopniach przez 30 min wyjął a później dodał ekstrakty
ad4. faktycznie bezsensu pytanie o chmielenie stouta :)
 

 

Edited by Laki

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Poczytałem trochę przez te 2 godziny i wyszło mi coś takiego: https://brewness.com/pl/recipe/cms-coffee-milk-stout/view
ad2. jęczmień i słód wrzuciłbym do woreczków i gotował w tych 68-70 stopniach przez 30 min wyjął a później dodał ekstrakty
ad4. faktycznie bezsensu pytanie o chmielenie stouta
 
 
Przepraszamy,że zwracam uwagę ale w tym przypadku, używał bym określenia zacierał ,niż gotował .

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Thorgall napisał:

ale w tym przypadku, używał bym określenia zacierał ,niż gotował .

A co tu zacierać? :facepalm:

Bzdury Waść piszesz, a inni to potem czytają i powielają :(

15 godzin temu, Laki napisał:

3. Jęczmień palony 250g
4. Słód czekoladowy 250g

Żaden z tych słodów nie jest chyba czynny enzymatycznie, więc to będzie co najwyżej wygrzewanie ich :polew:

 

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Żaden z tych słodów nie jest chyba czynny enzymatycznie, więc to będzie co najwyżej wygrzewanie ich :polew:
 
Bzdurą dla mnie jest gotowanie w 68C. Więc lepiej użyć zamiennie zacieranie. Choć pewnie namaczanie było by najodpowiedniejsze.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 dni chmielenia na zimno to zdecydowanie za długo? Pojawia się  trawiaste posmaki? Niestety wypada mi wyjazd a chmiel już pływa e piwie. Obawiam się jednak że te 10 dni go zepsuje :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

70g azacca

25G citry

10G rakau

25G chinook

Temperatura obecnie 20(chce aby drożdże dojadly co mają dojesc) ale mogę dać do 17 stopni. Chyba że jest jeszcze jedna opcja po 5-6 dniach zleje do wiadra z kranikiem i po powrocie dodam tylko do tego syrop cukrowy, wymieszam i zabutelkuje. Która opcja jest lepsza? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Bolt napisał:

70g azacca

25G citry

10G rakau

25G chinook

Temperatura obecnie 20(chce aby drożdże dojadly co mają dojesc) ale mogę dać do 17 stopni. Chyba że jest jeszcze jedna opcja po 5-6 dniach zleje do wiadra z kranikiem i po powrocie dodam tylko do tego syrop cukrowy, wymieszam i zabutelkuje. Która opcja jest lepsza? 

Sporo chmielu, jakieś nieporządane aromaty mogą się dostać do piwa, jakaś cierpkość w miniejszym stopniu trawiastość. Albo oddziel chmiel od brzeczki jak pisałeś, albo postaw w jak najniższej temperaturze, możesz nawet na dworzu. Przykryć kocem i niech leży. Odrazu chmiel opadnie i piwko się sklaruje

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro będę warzył żytnie.
Według opisu mam trzymać przez 15min słody w wodzie o temperaturze 44C. Czy na palniku gazowym idzie mieć aż taką dokładność? Czy pomijając tą temperaturę mogą wyjść goździki? Drożdze to fm41.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No bez jak ,to ma być około,

druga sprawa to te drodze które  u mnie chyba w jednym czy dwóch piwach (na jakieś 10,czy 15) wyprodukowały goździki i wcale nie trzymałem w tej temperaturze tego najbardziej goździkowego,

goździki bedo jak buk da.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...