Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

No ok ale pierwsze piwo mimo że stoi juz w butelkach ponad 1,5 miesiaca nadal jest mega mętne i brzydkie. Po za tym z zasypu prawie 100% pale ale wyszło piwo nawet bursztynowe w barwie...a to chyba za ciemne, winowajca? Woda?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
No ok ale pierwsze piwo mimo że stoi juz w butelkach ponad 1,5 miesiaca nadal jest mega mętne i brzydkie. Po za tym z zasypu prawie 100% pale ale wyszło piwo nawet bursztynowe w barwie...a to chyba za ciemne, winowajca? Woda?

Używasz mchu irlandzkiego? Robiłeś cold crush'a? Jakie jest w smaku, aromacie? Może to infekcja.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używasz mchu irlandzkiego? Robiłeś cold crush'a? Jakie jest w smaku, aromacie? Może to infekcja.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Crash.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, BelgLover napisał:


Używasz mchu irlandzkiego? Robiłeś cold crush'a? Jakie jest w smaku, aromacie? Może to infekcja.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
 

Mchu nie używam, ale dziś użyje do stouta to zobaczę co wyjdzie. NIe robiłem cold crusha`a. Smak i aromat w pełni dobry. nie jest to żadna infekcja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam kolejne pytanie z kategorii tych początkujących.

Za kilka dni mam zamiar butelkować piwo z kalkulatora na tej stronie https://brewness.com/calculator/pl/carbonation wyszło mi że dla 23L piwa i poziomie nasycenia 2.5 co jest taką prawie średnią dla american ale, potrzebuje 153g cukru. 
I teraz tak, wszystko do tej pory robiłem w jednym fermentorze. Słyszałem że lepiej jest zrobić 'syrop cukrowy' zamiast wsypywać do każdej butelki cukru a w moim przypadku wychodzi jakieś 3,3g/butelka. Pytania:
1. Czy faktycznie zrobić jakiś roztwór cukrowy zamiast sypać bezpośrednio do butelek?
2. Jeżeli roztwór to jak mam obliczyć w jakiej ilości wody mam użyć?

3. Jak później taki roztwór dodać do piwa? Przelać piwo do drugiego fermentora bez kranika i później jeszcze raz żeby ułatwić sobie zadanie czy już nie ryzykować infekcji/natlenienia i przelewać do butelek z niego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Laki napisał:

Mam kolejne pytanie z kategorii tych początkujących.

Za kilka dni mam zamiar butelkować piwo z kalkulatora na tej stronie https://brewness.com/calculator/pl/carbonation wyszło mi że dla 23L piwa i poziomie nasycenia 2.5 co jest taką prawie średnią dla american ale, potrzebuje 153g cukru. 
I teraz tak, wszystko do tej pory robiłem w jednym fermentorze. Słyszałem że lepiej jest zrobić 'syrop cukrowy' zamiast wsypywać do każdej butelki cukru a w moim przypadku wychodzi jakieś 3,3g/butelka. Pytania:
1. Czy faktycznie zrobić jakiś roztwór cukrowy zamiast sypać bezpośrednio do butelek?
2. Jeżeli roztwór to jak mam obliczyć w jakiej ilości wody mam użyć?

3. Jak później taki roztwór dodać do piwa? Przelać piwo do drugiego fermentora bez kranika i później jeszcze raz żeby ułatwić sobie zadanie czy już nie ryzykować infekcji/natlenienia i przelewać do butelek z niego?

1. Tak ludzie mówią, ja też tak robię i wydaje mi się że jest to wygodniejszy sposób.

2. Z tego co wiem brewness to liczy na końcu. A jak nie to 500ml powinno Ci starczyć. Generalnie trzeba zrobić roztwór o takim plato jakie miała brzeczka przed fermentacją.

3. Po prostu przelewasz piwo do innego fermentora (z kranikiem) z którego będziesz butelkował. Wcześniej wlewasz tam roztwór cukru który powinien się wymieszać. Osobiście jeszcze potem mieszam wysterylizowaną łychą dla pewności ale to już jest ryzyko utlenienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lejesz na dno fementora z kranikiem I na to spuszczasz piwo. Tylko trzeba pilnować, żeby w kraniku nie zebrał się syrop, bo granat gwarantowany.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, guma44 napisał:

1. Tak ludzie mówią, ja też tak robię i wydaje mi się że jest to wygodniejszy sposób.

2. Z tego co wiem brewness to liczy na końcu. A jak nie to 500ml powinno Ci starczyć. Generalnie trzeba zrobić roztwór o takim plato jakie miała brzeczka przed fermentacją.

3. Po prostu przelewasz piwo do innego fermentora (z kranikiem) z którego będziesz butelkował. Wcześniej wlewasz tam roztwór cukru który powinien się wymieszać. Osobiście jeszcze potem mieszam wysterylizowaną łychą dla pewności ale to już jest ryzyko utlenienia.

1. Tak właśnie też mi się wydaje.
2. Ok, sprawdze jeszcze brewness ale na pierwszy rzut oka nie widzę :D ale info że roztwór powinien mieć tyle plato co brzeczka na początku powinno mi wystarczyć do obliczenia, w moim wypadku 13blg.
3. Problem w tym że mam dwa fermentory, jeden z kranikiem w którym teraz jest piwo i drugi bez. Dlatego w ogóle rozważam wsypywanie cukru bezpośrednio do butelek żeby nie przelewać piwa dwa razy żeby butelkować z fermentora z kranem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Laki napisał:

3. Problem w tym że mam dwa fermentory, jeden z kranikiem w którym teraz jest piwo i drugi bez. Dlatego w ogóle rozważam wsypywanie cukru bezpośrednio do butelek żeby nie przelewać piwa dwa razy żeby butelkować z fermentora z kranem.

 

To w takim razie bym rzeczywiście rozważył wsypywanie cukru choć odważanie jest upierdliwe. Ponowne przelewanie wymaga wymycia "starego" fermentora bo raczej nie chcesz aby Ci się wszystkie syfy z dna podniosły. Można też dodawać roztwór cukru bezpośrednio do butelek za pomocą strzykawki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, guma44 napisał:

To w takim razie bym rzeczywiście rozważył wsypywanie cukru choć odważanie jest upierdliwe. Ponowne przelewanie wymaga wymycia "starego" fermentora bo raczej nie chcesz aby Ci się wszystkie syfy z dna podniosły. Można też dodawać roztwór cukru bezpośrednio do butelek za pomocą strzykawki.

Nie pomyślałem o strzykawce chyba z tego skorzystam, dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam z uwagi ze nigy nie wiem ile uda mi sie odciagnac brzeczki po chmieleniu na zimno dolewam roztwor dopiero po przelaniu calosci i mieszam lycha z 5 minut uwazajac zeby nie napienic, jakos wychodzi ;)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
chmiele ze zbiorów z roku 2015 - warto kupować jeszcze, czy będzie skarpeta?  zakładam, że sklep przechowywał go w dobrych warunkach.
Roznica w cenie znikoma, dla mnie sie nie oplaca.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie. Trzecia warka i nowy problem: Porter bałtycki 22* BLG z ekstraktów, dopiero w trakcie warzenia zorientowałem się, że zaleca się dodanie dwóch saszetek drożdży, a ja kupiłem jedną (Brewferm Lager 12 g), uwodniłem i zadałem. Czy to wystarczy, czy dokupić i dodać drugą? Z góry dzięki za poradę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, CamelXP napisał:

Witam ponownie. Trzecia warka i nowy problem: Porter bałtycki 22* BLG z ekstraktów, dopiero w trakcie warzenia zorientowałem się, że zaleca się dodanie dwóch saszetek drożdży, a ja kupiłem jedną (Brewferm Lager 12 g), uwodniłem i zadałem. Czy to wystarczy, czy dokupić i dodać drugą? Z góry dzięki za poradę.

Gdybyś napisał jeszcze jaka wielkość warki było by super.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, CamelXP napisał:

Witam ponownie. Trzecia warka i nowy problem: Porter bałtycki 22* BLG z ekstraktów, dopiero w trakcie warzenia zorientowałem się, że zaleca się dodanie dwóch saszetek drożdży, a ja kupiłem jedną (Brewferm Lager 12 g), uwodniłem i zadałem. Czy to wystarczy, czy dokupić i dodać drugą? Z góry dzięki za poradę.

 

Jeśli to standardowa warka +/- 20l to wg mnie zdecydowanie za mało...

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, CamelXP napisał:

Witam ponownie. Trzecia warka i nowy problem: Porter bałtycki 22* BLG z ekstraktów, dopiero w trakcie warzenia zorientowałem się, że zaleca się dodanie dwóch saszetek drożdży, a ja kupiłem jedną (Brewferm Lager 12 g), uwodniłem i zadałem. Czy to wystarczy, czy dokupić i dodać drugą? Z góry dzięki za poradę.

Ja również na dniach warzę Porter Bałtycki 21 BLG i też popełniłem ten sam błąd. Kupiłem na 20L jedna saszetkę W-34/70. Na szczęście wcześnie się zorientowałem i dokupiłem jeszcze 2 sztuki. Mam nadzieję że na 3 będzie spoko. 

Z tego co wiem to może Ci fermentacja ruszy ale może być problem z niedofermentowaniem i przy refermentacji w butelkach mogą ci powstać granaty. Ja osobiście bym dosypał

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Gawron napisał:

Gdybyś napisał jeszcze jaka wielkość warki było by super.

Słuszna uwaga :) 20l.

2 godziny temu, Jancewicz napisał:

 

Jeśli to standardowa warka +/- 20l to wg mnie zdecydowanie za mało...

Dzięki.

2 godziny temu, Versaar napisał:

MrMalty  podpowiada, że na 22blg, 20l brzeczkę, potrzeba 3.2 paczki po 11,5g.

Dzięki za link, nie znałem tego.

2 godziny temu, Ordi93 napisał:

Ja również na dniach warzę Porter Bałtycki 21 BLG i też popełniłem ten sam błąd. Kupiłem na 20L jedna saszetkę W-34/70. Na szczęście wcześnie się zorientowałem i dokupiłem jeszcze 2 sztuki. Mam nadzieję że na 3 będzie spoko. 

Z tego co wiem to może Ci fermentacja ruszy ale może być problem z niedofermentowaniem i przy refermentacji w butelkach mogą ci powstać granaty. Ja osobiście bym dosypał

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, drożdże zamówione.Fermentor stoi w lodówce, więc przetrzymam go w niższej temperaturze do przyjścia drożdży. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
54 minuty temu, CamelXP napisał:

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, drożdże zamówione.Fermentor stoi w lodówce, więc przetrzymam go w niższej temperaturze do przyjścia drożdży. 

Zamówione? Obawiam się, że do czasu aż one przyjdą, fermentacja będzie już trwała lub/i zalęgną się jakieś dzikusy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 25.09.2017 o 14:58, tauruss napisał:

Lejesz na dno fementora z kranikiem I na to spuszczasz piwo. Tylko trzeba pilnować, żeby w kraniku nie zebrał się syrop, bo granat gwarantowany.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
 

Poza kranikiem może się też zdarzyć, że na dnie fermentora stężenie cukru będzie większe. Pierwsze dwie trzy butelki napełniasz do połowy, kilka następnych już normalnie. Potem bierzesz te do połowy napełnione i dolewasz do pełna. W ten sposób unikniesz wlania w jedną czy kilka pierwszych butelek, piwa z większym stężeniem cukru . 

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, Versaar napisał:

Zamówione? Obawiam się, że do czasu aż one przyjdą, fermentacja będzie już trwała lub/i zalęgną się jakieś dzikusy.

Do wyboru mam albo wylać od razu do ścieku, albo dodać więcej drożdży i potem ewentualnie wylać do ścieku ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...