Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Już pisałem koledze,ale upiera się mocno przy,"podrasowaniu" gęstwy. Tu moja wiedza się kończy

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie do bardziej doświadczonych bo ja mam tylko doświadczenieale w degustacji;

 

Mam gęstwę i jak ją podrasować?

Czy w czasie gdy gęstwa spoczywa w lodówce nie dokarmiamy jej?

Czy przed użyciem do nowej warki dodać pokarmu np.cukru by drożdże ożyły?

Kalkulator podaje że np warka 20blg należy dodać 150 ml gęstwy lub 11,5 g drożdży dry a więc równoważy się to jak to się ma gdy sprzedawca pisze aby powyżej 15blg dać dwie saszetki tj.23g.

 

Może źle pojmuję ale jeśli będą drożdże za słabe lub ich będzie za mało to dofermentowanie może wynosić tylko 75% i zamiast 2-3 blg do zlania na cichą będzie powyżej 5.

 

Jeśli dodam np. za dużo drożdży to jaki z tego będzie skutek?

Czy wtedy zejdzie np. do -3blg

Nie przejmuj się tak. Każde drożdze ci zjedzą co trzeba. Chodzi o optymalną ich ilość.

W gęswie jest znacznie więcej niż w jednej saszetce czy dwóch dlatego stosuje się kalkulatory.

I to nie jest tak że musisz ich dać co do 1ml

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Zebrałem gęstwę do słoiczka i chcę w tym tygodniu zrobić belga 18 blg a jak czytałem to starter powinien mieć kilka litrów ale nie mam ekstraktu słodowego suchego do zrobienia startera (czym można zastąpić słód) i czy teraz dodać do gęstwy paczkę drożdży s33 a drugą dodać do fermentacji czy jechać tylko na jednej paczce i czy teraz zadać czy dopiero przed warzeniem.

Na blogu Doris pisało że starter musi mieć kilka litrów.

Blog jest Dori a nie Doris.

 

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Edited by Marcin_K

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Hej. Zebrałem gęstwę do słoiczka i chcę w tym tygodniu zrobić belga 18 blg a jak czytałem to starter powinien mieć kilka litrów ale nie mam ekstraktu słodowego suchego do zrobienia startera (czym można zastąpić słód) i czy teraz dodać do gęstwy paczkę drożdży s33 a drugą dodać do fermentacji czy jechać tylko na jednej paczce i czy teraz zadać czy dopiero przed warzeniem.

Na blogu Doris pisało że starter musi mieć kilka litrów.

Blog jest Dori a nie Doris.

 

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

 

Sorrki dla Dori za przeinaczenie :) dodał bym kwiatka ale nie ma :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gestwa to nie starter. Ilość potrzebnej gestwy policzysz kalkulatorem "yeast pitching rate" na www.mrmalty.com w zakładce "repitching from slurry"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę o zrobieniu Grodziskiego.

Dużo się naczytałem na forum o problemach z filtrowaniem gdzie w zasypie jest dużo pszenicy.

Zaskoczeniem dla mnie jest, że w wielu wariacjach piwa Grodziskie zasyp wynosi 100% słód pszeniczny wędzony dębem.

Co w takiej sytuacji z filtracją?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co ma być - będzie problematyczna lub nie...

 

U mnie szło normalnie.

 
No właśnie nie wiem co ma być. Z wiki dowiedziałem się, że za filtrację odpowiada łuska, a  pszenica wyróżnia się przede wszystkim brakiem łuski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od jakiegoś czasu do każdej pszenicy dodaję łuskę ryżową (150-200 gramów na około 6 kg zasypu) i odkąd zacząłem jej używać nie miałem ani razu problemów z fermentacją. Oczywiście kranik wolno ciurkał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem tydzień temu dokładnie taki zasyp. Trochę wolniej niż zwykle szło, nawet coś tam się przytkało pod koniec, trzeba było poruszać. Filtruje na zwykłym oplocie. Tragedii nie było, żadnych dodatków typu łuska nie zastosowałem. Myślę, że gdyby sypnąć takiej łuski to obeszłoby się bez problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Zamierzam zrobić starter - ale nie mam słodu ani suchego ani płynnego. Przyszło mi na myśl aby zatrzeć z 200g słodu pale ale w termosie jednolitrowym. Tylko pytanie - jak to potem odfiltrowac??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie filtrowali, ale nie w takiej skali. Ja bym zrobił Biab i tyle. Słód w pończochę lub szmate. To razem w termos, zabełtać, a jak sie zatrze, to po prostu wyciągnąć wszystko z termosu. Zagotować i masz.

 

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

worek do filtracji chmielin się nada? Jak nie będę wysładzać - to dać jak najwięcej wody w celu lepszej wydajności? Z drugiej strony dam od razu 50g więcej słodu - przecież to prawie zerowe wydatki :)

PS jak wyjdzie mi więcej blg - np 12 - to rozcieńczyć z woda do 10blg które przez wielu jest okreslane jako te graniczne. Czy się nie przejmować i dać tyle ile jest?

 

Druga sprawa - mam indukcje więc nie mam jak gotowac w kolbie. Czy np włożenie kolby z brzeczką do garnka z woda i gotowanie tego przez paręnaście minut wystarczy?

 

Trzecia sprawa - być może wyjadę w na weekend i wtedy będę musiał przełożyć warzenie (nie będę miał jak wymieniać zamrożonych petów w lodówce). Czy taki zrobiony już starter będę mógł włożyć do lodówki tak aby postał do poniedziałku i wtedy dopiero robić warkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A co ma być - będzie problematyczna lub nie...

 

U mnie szło normalnie.

No właśnie nie wiem co ma być. Z wiki dowiedziałem się, że za filtrację odpowiada łuska, a pszenica wyróżnia się przede wszystkim brakiem łuski.

No ale ludzie piwa te robią i żyją - niektórzy bez problemów, inni jedzą na nich zęby, zapisków na forum trochę jest. Zrobisz to się przekonasz. Ja żadnych dodatków do poprawienia filtracji nie używałem na oplocie.

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Ale 100% pszenica?

Robiłem 100% pszeniczny. Nie było problemów żadnych. Tylko polecam zacieranie infuzyjne, dzięki temu miałem fajna wydajność. Mniej wysładzałem.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

dzięki temu miałem fajna wydajność
czyli jaką? jak liczoną po USA'ńku czy po Polsku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, pytania mam :naughty:

 

Mam zamrożone mango pokrojone w kosteczke co to by nie było problemu z filtracją, dodawać na cichą zamrożone czy rozmrażać żeby nie wrzucać tak zimnego ?

 

Sporo podbije alkohol ? (wrzucę jakiś kilogram na 10L)

 

No i na jak długo ?

Edited by dutrasilva

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...