Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Szanowni, 

Potrzebuję waszej opinii. 

 

Mam na fermentacji dwa piwa, które praktycznie są gotowe do butelkowania. 

Jest tylko mały problem. Na powieszchni pojawiło się takie coś..

Pierwsze to Belgian Pale Ale, drugi White IPA. 

Pomożecie? 

Pleśń i pleśń jak na mój gust. 

Na dwóch różnych etapach rozwoju. 

BPA wczesny, WIPA późny. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Infekcja. Nie wydaje mi się żeby to było zdatne do picia, ale spróbój, może tylko wygląda tak źle. Musisz teraz bardzo dokładnie wymyć cały sprzęt, najlepiej sodą kaustyczną, wężyki wymień na nowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie pleśń. Ani na jednym ani na drugim. Zwykły biofilm - infekcja.

Przepraszam za pomyłkę, spojrzałem na kolor wydawało mi się, że to pleśń. 

Ale kolega ma rację. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Wiadra drogie nie są, a wyzbycie się tego co się tam zalęgło może być kłopotliwe.

 

 

Trzeba popracować nad higieną

1. mycie zasadowe (NaOH)

2. mycie kwaśne 

3. dezynfekcja (najlepiej starsan - przy okazji jest kwaśny)

jak tych 3 zasad nie będziesz przestrzegał to takie kwiatki będziesz miał.

No... chyba że władowałeś do piwa infekcję razem z drożdżami.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jak wydrukuje sobie etykiete ze składem piwa czym to później przykleić do butelki aby szybko można było odkleić?

Ja kleję mlekiem. Polecam.
To mleko się nie psuje po czasie? Samo mleko? Edited by INTseed

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jak wydrukuje sobie etykiete ze składem piwa czym to później przykleić do butelki aby szybko można było odkleić?

Ja kleję mlekiem. Polecam.
To mleko się nie psuje po czasie? Samo mleko?

 

 

Suche już raczej nie :). Edit: masz tu: http://www.piwo.org/topic/1134-klej-do-etykiet/​

Edited by guma44

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, planuję zrobic piwko z puchy Gozdawa Belgian amber Ale, ktoś może użył ten Kit? jakie drożdże do tego dobrać?

 

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

drozdze do tego masz chba w zestawie. A jakbyś chcial osobne...no cóż może cie zaskocze ale drozdze górnej ferm szczepu belgijskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Cześć, planuję zrobic piwko z puchy Gozdawa Belgian amber Ale, ktoś może użył ten Kit? jakie drożdże do tego dobrać?

 

jeśli nie chcesz użyć tych z zestawu to Fermentis Safbrew BE-256

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gozdawa dodaje dedykowane drożdże do swoich kitów. Mogę złe rzeczy powiedzieć na temat brewkitów i ekstraktów od gozdawy, ale większość drożdży mają dobrej jakości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK rozumiem. Czy mógłbym zamiast cukru użyć 0,5kg ekstraktu slodowego pszenicznego od WES i 0.5kg cukru kandyzowanego? może nawet trochę wiecej tego cukru powinno byc...

 

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Edited by sebo7w7

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK rozumiem. Czy mógłbym zamiast cukru użyć 0,5kg ekstraktu slodowego pszenicznego od WES i 0.5kg cukru kandyzowanego? może nawet trochę wiecej tego cukru powinno byc...

 

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

 

Możesz spokojnie tak zrobić

Share this post


Link to post
Share on other sites

to wszystko prze wzmozona aktywność wulkanu yellowstone. A tak na serio tez mi się tak działo ale teraz robię syrop i je spokój.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stawialbym ze to raczej kwestia ilości gazu w momencie butelkowania

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gazu powinno być najmniej. Fermentacja 32C, leżakowanie 24C.

Zasyp w każdym piwku inny. Miałem tak w pierwszym piwku z puszki też. Później spokój do teraz.

Może temperatura 24C tak wpłynęła.

Skład jak na zdjęciu.

 

62456c72dd6966f60d4db15788ad2847.jpg

 

Edited by INTseed

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Gazu powinno być najmniej. Fermentacja 32C, leżakowanie 24C.

Zasyp w każdym piwku inny. Miałem tak w pierwszym piwku z puszki też. Później spokój do teraz.

Może temperatura 24C tak wpłynęła.

Skład jak na zdjęciu.

 

62456c72dd6966f60d4db15788ad2847.jpg

 

ale.... że.... dodałeś cały ten karmel ?? Co to za piwo ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...