Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Musisz dać linki do przepisów a nie warek bo nie poogladamy

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich piwowarów! (pierwszy post here  :D )

Mam pytanie do doświadczonych kolegów/koleżanek - czy mech irlandzki akceptowany jest w każdym stylu piwa?

Co stanie się, gdy dodam go relatywnie zbyt dużo? 
Czy można sterować czasem, w którym go dodam? Czy ma to jakieś znaczenie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Jego użycie w piwach, które mają być mętne jest bez sensu, a tak to w każdym.

2. Nigdy nie zdarzyło mi się przesadzić.

3. Raczej pomijalne, musi mieć chwilę na wytrącenie białek i tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Proste pytanie o recepture - bez sensu zakładać kolejny temat, temu pisze tutaj. Czy wyjdzie z tego marcowe? Zasyp 4kg pilznenskiego, 1kg monachijski ego, 0.5kg karmelowego 30. Ma wyjść 25l 13-14blg. W zapasie mam jeszcze karmelowego 30 i 8, czekoladowy jasny 400 i jeczmien palony oraz dużo pszenicznego i pilznenskiego.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edited by redlum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz dać linki do przepisów a nie warek bo nie poogladamy

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

NIE ROZUMIEM DLACZEGO MOJE PIWKA:

 

 

WEST COAST IPA IWARZONE
  • 15.2
    Gęstość BLG
  • 70
    IBU
  • 5.3
    SRM
  • Zacieranie
    Typ
  • American Pale Ale
    Styl
  •  
    Publiczny
ROZMIAR WARKI
  • 20 L
    Oczekiwana ilość gotowego piwa
  • 60 min
    Czas gotowania
  • 10 %/h
    Szybkość odparowywania
  • 25.3 L
    Ilość gotowanej brzeczki
  • 10 %
    Straty z gotowania
  • 12.6
    Gęstość przed gotowaniem BLG
  • 5 %
    Straty z fermentacji
  • 0 %
    Straty z chmielenia na zimno
ZACIERANIE
  • 70 %
    Wydajność zacierania
  • 3.5 L / kg
    Stosunek wody do ziarna
  • 21 L
    Ilość wody do zacierania
  • 27 L
    Całkowita objętość zacieru
KROKI
Temp Czas 66 C 60 min
×Czy wiesz, że użytkownicy PRO posiadają w pełni zautomatyzowany magazyn? Wesprzyj BREWNESS i zostań PRO!
SUROWCE FERMENTUJĄCE
15.2 BLG
5.3 SRM
Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Strzegom Pale Ale 5 kg 83.3% 79 % 6 Ziarno Pilzneński 1 kg 16.7% 81 % 4   Suma 6 kg    
CHMIELE
70 IBU
Balans goryczy  1.13 Bardzo gorzkie
Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Mosaic 20 g 60 min 10 % Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 55 min 15.5 % Gotowanie Mosaic 15 g 30 min 10 % Gotowanie Mosaic 15 g 5 min 10 % Na zimno Mosaic 50 g 7 dni 10 %
DROŻDZE
Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium Safale US-05 Ale Suche 11 g ---

 

 

 

 

WIPA2
  • 13.1
    Gęstość BLG
  • 53
    IBU
  • 4.3
    SRM
  • Zacieranie
    Typ
  • White IPA
    Styl
  •  
    Publiczny
ROZMIAR WARKI
  • 20 L
    Oczekiwana ilość gotowego piwa
  • 75 min
    Czas gotowania
  • 10 %/h
    Szybkość odparowywania
  • 25.9 L
    Ilość gotowanej brzeczki
  • 10 %
    Straty z gotowania
  • 10.7
    Gęstość przed gotowaniem BLG
  • 5 %
    Straty z fermentacji
  • 0 %
    Straty z chmielenia na zimno
ZACIERANIE
  • 70 %
    Wydajność zacierania
  • 3.5 L / kg
    Stosunek wody do ziarna
  • 17.5 L
    Ilość wody do zacierania
  • 22.5 L
    Całkowita objętość zacieru
KROKI
Temp Czas 52 C 20 min 66 C 40 min 74 C 20 min 78 C 1 min
×Czy wiesz, że użytkownicy PRO mogą modyfikować przepis dla pojedynczej warki? Wesprzyj BREWNESS i zostań PRO!
SUROWCE FERMENTUJĄCE
13.1 BLG
4.3 SRM
Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Strzegom Pilzneński 1 kg 20% 80 % 4 Ziarno Strzegom pszeniczny 1 kg 20% 81 % 6 Ziarno Płatki owsiane 0.4 kg 8% 85 % 3 Ziarno Strzegom Pale Ale 1.6 kg 32% 79 % 6 Ziarno Płatki pszeniczne 1 kg 20% 85 % 3   Suma 5 kg    
CHMIELE
53 IBU
Balans goryczy  1 Bardzo gorzkie
Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Amarillo 20 g 75 min 9.5 % Gotowanie Cascade 15 g 75 min 6 % Gotowanie Cascade 15 g 15 min 6 % Gotowanie Amarillo 10 g 15 min 9.5 % Gotowanie Cascade 20 g 5 min 6 % Gotowanie Amarillo 20 g 5 min 9.5 % Na zimno Cascade 50 g 7 dni 6 %
DROŻDZE
Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium Brewferm Blanche Pszeniczne Suche 11.5 g Brewferm
DODATKI
Typ Nazwa Ilość Użyto do Czas Przyprawa Kolendra 10 g Gotowanie 7 min Przyprawa bergamotka 20 g Gotowanie 10 min

 

co prawda mają zajefany smak i aromat ale nie mają goryczki. Co może być powodem ?

 

No teraz pogadamy myślę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie drożdże i temperatura fermentacji?

Drożdże w34/70 - gęstwa po czeskiej 10. Temperatura fermentacji ok 10C - chociaż mogę je zmienić bo fermentuje w lodówce. To moje drugie piwo dolnej fermentacji stąd takie dziwne pytania. Na gęstwe z marcowe go planuję zrobić Porter bałtycki. Chyba już czas aby go zrobić. Z drugiej strony powinien zacząć od risa lub bw bo w piwach górnej fermentacji mam o wiele większe doświadczenie.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

co prawda mają zajefany smak i aromat ale nie mają goryczki. Co może być powodem ?

 

No teraz pogadamy myślę

 

 

A dawałeś komuś innemu te piwa do spróbowania i też ma takie odczucia? Bo z przepisu to można powiedzieć tyle, że w tych piwach goryczka musi być, chyba że nie trafiasz z chmielem do gara.

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp 4kg pilznenskiego, 1kg monachijski ego, 0.5kg karmelowego 30.

 

 

Wyjdzie, chociaż tego karmelu moim zdaniem za dużo. 200-300g wystarczy.

 

 

Drożdże w34/70 - gęstwa po czeskiej 10. Temperatura fermentacji ok 10C - chociaż mogę je zmienić bo fermentuje w lodówce. To moje drugie piwo dolnej fermentacji stąd takie dziwne pytania. Na gęstwe z marcowe go planuję zrobić Porter bałtycki. Chyba już czas aby go zrobić.

 

 

Plan jest dobry, popieram     :)

Edited by ASadam

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

co prawda mają zajefany smak i aromat ale nie mają goryczki. Co może być powodem ?

No teraz pogadamy myślę

A dawałeś komuś innemu te piwa do spróbowania i też ma takie odczucia? Bo z przepisu to można powiedzieć tyle, że w tych piwach goryczka musi być, chyba że nie trafiasz z chmielem do gara.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Dokładnie. Już sama brzeczka po gotowaniu jest goryczkowa. Może jesteś Bercik takim hop head'em, że dla Ciebie goryczka poniżej 70 IBU to nie goryczka? ;) Jak kolega Tauruss napisał, daj komuś spróbować tych piw i zbierz opinie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po jakim czasie butelkować piwo na drożdzach kveik? Początkowa temperatura była 34C po tygodniu już spadła na 24C

Pewnie na takim się utrzyma bo mam taką w domu. Myślałem o dwóch tygodniach.

 

I jeszcze jedna sprawa.

Czy to normalne że jest mało drożdzy na dnie? Grubość wynosi teraz z 1mm. Nie robiłem startera. Wlałem fiolkę i dobrze napowietrzyłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Po jakim czasie butelkować piwo na drożdzach kveik?

Myślę, że w takim samym czasie jak przy każdym innym piwie czyli wtedy gdy mamy pewność, iż drożdże zakończyły fermentację :)

Może to i oczywista oczywistość, ale ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Po jakim czasie butelkować piwo na drożdzach kveik?

Myślę, że w takim samym czasie jak przy każdym innym piwie czyli wtedy gdy mamy pewność, iż drożdże zakończyły fermentację :)

Może to i oczywista oczywistość, ale ...

To inaczej. Po jakim czasie w tym wypadku sprawdzać czy już jest koniec fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Po jakim czasie w tym wypadku sprawdzać czy już jest koniec fermentacji?

Domyślam się, że oczekujesz odpowiedzi podanej w liczbie dni, ale ja nadal się upieram, że tak jak zawsze :D

Czyli pierwszy pomiar tak z 2-3 po opadnięciu piany :) a potem w zależności od otrzymanego wyniku ;)

To są takie same drożdże piwowarskie, a przynajmniej tak samo stosowane więc nie osobiście nawet nie rozumiem Twoich wątpliwości :(

Ich jedyną różnicą w tym zakresie jest zakres stosowanych temperatur. Z moich doświadczeń wynika, że pracują właściwie w taki sam sposób jak inne drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy,

Zaleca się jakiś szczególny moment dodania chmielu do fermentującej brzeczki? (Zdawkowa) instrukcja podaje, że chmiel mam dodać w okolicach osiągnięcia SG=1.02 - co osiągnąłem po tygodniu fermentacji. SG zjechał z 1.041 do 1.02, czyli teoretycznie już bym mógł dodać, ale wolę spytać bo może są jakieś przeciwskazania dodawania chmielu 2 tygodnie przed rozlewem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łodygowością w smaku to grozi. 3-5 dni najlepiej.

 

Dzięki, to tak własnie zrobię. Zostawiam wszystko na 2 najbliższe tygodnie - no może dwa i pół. Akurat nie będzie mnie w domu przez tydzień i stąd moje pytanie. Zastanawiałem się, czy nie dodać przed wylotem i rozlać gdy wrócę. A tak wszystko jest oczywiste - cicha sobie potrwa jeszcze 2.5 tygodnia i dodam chmiel na te 3-5 dni i wtedy do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

robiłem FAH z przepisu z wiki (warka 20 l), zacieranie, gotowanie i chmielenie zgodnie z przepisem (dałem marynkę zamiast magnum), drożdże S-04. Fermentacja burzliwa w zasadzie zakończyła się po ok. 1-2 dniach, nie bulkało i wieko fermentora nie było "wypukłe". Tak więc po ok. 8 dniach burzliwej zmierzyłem blg, wyszło 3 i przelałem na cichą. Celowałem w tydzień cichej, więc po 2-3 dniach wsypałem chmiel lubelski (granulat, mrożony bezpośrednio, bez rozmrażania) i tutaj pojawił się dziwny problem - piwo zaczęło widocznie fermentować, bulka już jakieś 11 dni, nie chcę go butelkować, bo widocznie nie dofermentowało i obawiam się granatów. Co radzicie drodzy forumowicze? :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

radzimy zapoznać się jeszcze raz materiałem fizyki z zakresu szkoły podstawowej/gimnazjum.

 

a żeby nie było to naprowadzę lekko - odpowiedz sobie na pytanie na jakiej podstawie, i czy słusznie, orzekłeś wznowienie fermentacji. ja, widząc jak setna osoba zadaje to pytanie, już wiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.