Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Cześć, nie wiem gdzie napisać tego posta więc napiszę tutaj. Jestem początkującym piwowarem po kilku warkach i za każdym razem jak używam słodu pilzneńskiego, to wychodzi mi mętne piwo. Na "Pale Ale" wychodzi mi bardzo klarowne. Dodam, że chodzi o słody ze Strzegomia. Robię coś źle czy te słody tak mają?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

a jeśli piwo fermentowało w temperaturze 20°C, a w pomieszczeniu jest 16°C, to którą temperaturę weźmiesz?

A w jakiej temperaturze przelałem piwo do pojemnika, z którego będę rozlewał? :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Cześć, nie wiem gdzie napisać tego posta więc napiszę tutaj. Jestem początkującym piwowarem po kilku warkach i za każdym razem jak używam słodu pilzneńskiego, to wychodzi mi mętne piwo. Na "Pale Ale" wychodzi mi bardzo klarowne. Dodam, że chodzi o słody ze Strzegomia. Robię coś źle czy te słody tak mają?

 

Tak, tak się zdarza. Zastosuj 10 min. przerwę białkową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio miałem podobnie. Słód pilzneński ze Strzegomia kupiłem ześrutowany i był bardzo drobny, było sporo mąki. Ale mech irlandzki podczas gotowania, dobrze kłaczkujące drożdże, kilka dni klarowania na chłodzie na zewnątrz pomaga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio zaobserwowalem ze mam mniejsza wydajnosc na pilsie ze strzegomia niz na pale ale z tejze slodowni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pół paczki S-33 i pół S-04. Przy rehydratacji mogę je wsypać do tej samej szklanki z ciepłą wodą a następnie dać do brzeczki na fermentację? Czy nic złego się nie stanie w kwestii czasu startu, odfermentowania, posmaków etc?

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam pół paczki S-33 i pół S-04

Ja bym nie mieszał. Nie widzę celu w takim działaniu.

 

Przedziały temperaturowe pracy drożdży Fermentis

Ale jak wynika z zakresów T, w sumie mają takie same widełki i optimum.

 

http://www.piwo.org/topic/4324-czy-mo%C5%BCna-miesza%C4%87-dro%C5%BCd%C5%BCe/- chyba najwięcej na ten temat napisane na forum w ostatnim czasie.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ponawiam pytanie, czy przy rozlewie piwa do butelek bierzemy pod uwagę temperaturę pomieszczenia w którym rozlewamy czy temperaturę podczas fermentacji burzliwej ?

 

Już chyba było przerabiane. Bierzemy temperaturę z końca fermentacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zawsze na koniec fermentacji wstawiam fermentor do piwnicy 12°C. Zakładam więc, że po dobie w takiej temperaturze piwko też ma 12°C, ale skoro rozlewam piwo w kuchni, gdzie jest ponad 20 stopni, to zakładam, że temperatura piwa wynosi ok 14°C (ciepły syrop cukrowy też podniesie temperaturę) i na tej podstawie liczę sobie nagazowanie. 

 

Moje pierwsze dwa piwa były liczone na podstawie temperatury otoczenie i są naprawdę mega nagazowane. 

Edited by Gabriel Radko

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

ponawiam pytanie, czy przy rozlewie piwa do butelek bierzemy pod uwagę temperaturę pomieszczenia w którym rozlewamy czy temperaturę podczas fermentacji burzliwej ?

 

Już chyba było przerabiane. Bierzemy temperaturę z końca fermentacji. 

 

 

Bierzemy najwyższą temperaturę jakie osiągnęło piwo podczas fermentacji, a ta pod koniec nie zawsze jest najwyższa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ponawiam pytanie, czy przy rozlewie piwa do butelek bierzemy pod uwagę temperaturę pomieszczenia w którym rozlewamy czy temperaturę podczas fermentacji burzliwej ?

 

Już chyba było przerabiane. Bierzemy temperaturę z końca fermentacji. 

 

 

Bierzemy najwyższą temperaturę jakie osiągnęło piwo podczas fermentacji, a ta pod koniec nie zawsze jest najwyższa.

 

 

Osobiście biorę średnią temperaturę z końca fermentacji bo w międzyczasie piwo może mi podskoczyć do np. 22 stopni a przeważnie fermentuje powiedzmy w 18 stopniach i tak też kończy fermentować. Mocna zmiana temeratury (gdzie najczęście się ludzie zastanawiają) to jest jak ktoś robi cold-crush  ale to nie liczę jako fermentację. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, Zamówiłem dzisiaj 6 sadzonek chmielu od pewnej pani z allegro. Martwię się troszkę o jakość ziemi którą posiadam na działce, więc chciałbym się dowiedzieć, czy gdybym np. dorzucił już teraz jakąś ziemię ogrodową zanim wsadzę sadzonki, to jest większa szansa na to, że się nie zmarnują ? Jeśli znacie jakiś inny sposób aby użyźnić glebę pod uprawę chmielu, to byłbym wdzięczny za wskazówki. 

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam małe pytanko o dodawanie herbaty Earl gray do piwa. Który ze sposobów bedzie najlepszy? Planuje Ok 100g do 22-23l piwa.

 

Wsypanie herbaty do fermentora na dobę przed zabutelkowaniem.(ryzyko infekcji?..)

Zaparzenie herbaty np litrem wody, schłodzenie i wlanie(garbniki?)

Cold brew, a potem zagotowanie na chwile?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli pierwsza opcja miałaby być zła, to jak chmielić na zimno?

 

opcje druga i trzecia pozwalają Ci kontrolować co dodajesz (ekstrakcja już nastąpiła)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wiem chmiel ma właściwości antybakteryjne, a co siedzi w takiej herbacie do końca nie wiem.. ale chyba i tak jednak zaryzykuję ze sposobem numer 1 ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

1.Czy mogę przelewać płyn po procesie słodowania(80C) do wiadra Castoramy 10 litrowego? Czy jest tak samo bezpieczne jak 15 litrowe? Widziałem na filmach YouTube ze ludzie korzystają z 15 litrowego. Oba maja kieliszek na dnie ale posiadam tylko to 10 litrowe niestety.   2.Czy do czyszczenia mogę użyć spirytusu? Nie mam Oxi ani Piro za to mam trochę spirytusu spożywczego. Jest to bezpieczne do czyszczenia fermentorów i rurek fermentacyjnych oraz wężyka?

 

1. Skoro jest kieliszek to raczej przystosowane do spożywki i powinno być ok.

2. Spirytus do odkażania (nie do czyszczenia) dobry, tylko trochę szkoda no ale jak nic innego nie ma... Pamiętaj żeby rozcieńczyć do 70%. 

 

Dzięki za pomoc! Mam do Was jeszcze dwa pytania:

 

1.Czy pojemnik fermentacyjny przechowywać w ciemnym miejscu? Może ewentualnie przykryć czymś ciemnym na

te 3 tygodnie(bez cichej)?

 

2.Czy uszczelka pod rurka fermentacyjna jest konieczna? Mam rurkę z plastiku wciśniętą w mały otwór bez uszczelki.

Podczas fermentacji nic nie śmierdziało i wyglądało ze nadmiar gazu uchodzi tylko przez rurkę. Bulkalo :-)

 

Pozdrawiam !

 

Witam! Znowu potrzebuje porady...

 

1,5 dnia temu nastawiłem na burzliwą PPA 11 blg i Lite Apa 7blg. Warki 5 litrów. W rurkach pykało tylko przez ostatnie 12 godzin w PPA a w Lite APA nic.

Sprawdzałem w środku w obu zbiornikach jest piana, ale niewiele. Gęstwy nie ma zbyt wiele. Drożdże to us05 otwarte 2 tygodnie temu ale zalepione szczelnie

taśmą klejącą. Temperatura to 19 stopni.  Czy tak krótko trwała fermentacja burzliwa czy po prostu za mało i za stare drożdże są?

 

Pozdrawiam i Dzięki za pomoc !

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Witam! Znowu potrzebuje porady... 1,5 dnia temu nastawiłem na burzliwą PPA 11 blg i Lite Apa 7blg. Warki 5 litrów. W rurkach pykało tylko przez ostatnie 12 godzin w PPA a w Lite APA nic. Sprawdzałem w środku w obu zbiornikach jest piana, ale niewiele. Gęstwy nie ma zbyt wiele. Drożdże to us05 otwarte 2 tygodnie temu ale zalepione szczelnie taśmą klejącą. Temperatura to 19 stopni.Czy tak krótko trwała fermentacja burzliwa czy po prostu za mało i za stare drożdże są? Pozdrawiam i Dzięki za pomoc !

 

Sprawdzałeś blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak us05 i 1,5 dnia to fermentacja pewnie nawet jeszcze dobrze nie ruszyła

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Witam! Znowu potrzebuje porady... 1,5 dnia temu nastawiłem na burzliwą PPA 11 blg i Lite Apa 7blg. Warki 5 litrów. W rurkach pykało tylko przez ostatnie 12 godzin w PPA a w Lite APA nic. Sprawdzałem w środku w obu zbiornikach jest piana, ale niewiele. Gęstwy nie ma zbyt wiele. Drożdże to us05 otwarte 2 tygodnie temu ale zalepione szczelnie taśmą klejącą. Temperatura to 19 stopni.Czy tak krótko trwała fermentacja burzliwa czy po prostu za mało i za stare drożdże są? Pozdrawiam i Dzięki za pomoc !

 

Sprawdzałeś blg?

 

 

 

Jak us05 i 1,5 dnia to fermentacja pewnie nawet jeszcze dobrze nie ruszyła

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Na razie nie sprawdzałem blg.

 

Zapomniałem dodać ze pykało w rurce tylko 12 godzin a obecnie przestało. No i w związku z tym nie wiem czy te drożdże są trefne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym się specjalnie jakoś nie przejmował tylko poczekał jeszcze chwilkę. "Bulkanie" nie oznacza, że fermentacji brak. Moja pierwsza warka w ogóle nie "bulkała" a druga tylko przez kilkanaście godzin i obie wyszły. Następne warki już było słychać ale zmieniłem fermentor, wszystkie na s-04. Wcześniej zanim zacząłem warzyć robiłem cydry i niejednokrotnie po 2-óch dniach słabą pianę było widać dopiero. Ja lubię przezroczyste fermentory, nigdy nie zaglądałem i nie mierzyłem [blg] w trakcie fermentacji a mogę zaobserwować pierwsze bąbelki i wiem, że będzie dobrze :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...