Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Dzięki. W recepturze miałem określone dni fermentacji, warto przetrzymać dłużej? Np burzliwą?

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

 

Zawsze lepiej burzliwą przedłużyć, niż przerwać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Idzie cieplo i weekend w domu to grzech wiec mam pytanie. Czy gestwa spod lekkiego piwa, ktore w wiadrze lezy 4 tygodnie nadawac sie bedzie pod mocne piwo ok. 25blg? Czy sa jakies negatywy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czemu ma płukać? Lekkie piwo nie wniesie smaku do mocnego, oddzielać chmielin też nie trzeba, a płukanie to zawsze ryzyko zakażenia.

Gęsta z lekkiego piwa to najlepsze źródło drożdży do mocnego piwa (nie licząc drożdży zebranych z piany)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie trzymalem narazie tak dlugo piwa na burzliwej wiec to mnie nurtuje czy czas pod piwem nie wplynie negatywnie na drozdze, a czas na warzenie bede mial przed swietami, a potem po majowce. Chcialbym to wykorzytac. Piwo bedzie lekkie, ponizej 10 i chmielone delikatnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja gęstwą, która była pod piwem 14 blg zaszczepiłem bw 25 blg, wszystko ładnie ruszyło, odfermentowało przyzwoicie, zapachy spoko, więc myślę, że możesz śmiało, tylko uwzględnij wiek w kalkulatorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisałem półtora tygodnia temu ze popełniłem milk stouta i wyszło mi 18,5blg. Fermentacja burzliwa zaszła dość szybko, po sprawdzeniu blg w niedziele i wczoraj balingomierz wskazuje 11blg

Jestem w kropce... Piwo wypite z menzurki smakuje całkiem dobrze czuć trochę paloności takiej kawowej i słodycz ale nie jakąś zabójcza.

Podczas zacierania miałem problemy z kontrolą temperatury do tego stopnia ze w pewnym momencie nie podgrzewałem gara przez pół godziny by temperatura spadła mi do tych około 67 stopni

Czy możliwe jest iż tak zatarłem słody ze 2/3 tego to dekstryny i piwo niżej nie zejdzie ??

Nie wiem za bardzo co robić piwa szkoda wylać. Przychodzi mi w tej chwili do głowy takie rozwiązanie. Od niedzieli fermentuje warkę nr 3 ładnie jej idzie, zebrał bym część drożdży(piany) i zadał do feralnego milk stouta.

Jeśli drożdże coś zjedzą to bajka jeśli nie w butelki i do piwnicy??? I niech się dzieje wola nieba.

Edited by Lee Shay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja gęstwą, która była pod piwem 14 blg zaszczepiłem bw 25 blg, wszystko ładnie ruszyło, odfermentowało przyzwoicie, zapachy spoko, więc myślę, że możesz śmiało, tylko uwzględnij wiek w kalkulatorze.

Wiek czyli co? Bede gestwe zbieral w tym samym dniu co bede warzyl piwo mocne. Chodzi o to ze gestwa bedzie pod slabszym piwem te 4 tyg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ja gęstwą, która była pod piwem 14 blg zaszczepiłem bw 25 blg, wszystko ładnie ruszyło, odfermentowało przyzwoicie, zapachy spoko, więc myślę, że możesz śmiało, tylko uwzględnij wiek w kalkulatorze.

Wiek czyli co? Bede gestwe zbieral w tym samym dniu co bede warzyl piwo mocne. Chodzi o to ze gestwa bedzie pod slabszym piwem te 4 tyg.

Wiek gęstwy liczymy, a przynajmniej ja, od zakończenia fermentacji burzliwej.

 

Nie dopisałem w poprzednim poście. U mnie też 4 tygodnie drożdże były pod tym piwem 14 blg.

Edited by Skajo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy to normalne, że wędzonka w grodziskim od Weyermanna jest ledwo wyczuwalna, czy to jakieś zwietrzałe słody?

 

Lekko było czuć podczas zacierania, a w trakcie chmielenia czy spróbowania brzeczki nastawnej to już praktycznie niewyczuwalne. Jest szansa, że aromat pojawi się po fermentacji czy słody były trefne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet przy 100% zasypie, w piwie nie jest mocna, ale wyraźna. Przy gotowaniu raczej czuć lekki zapach wędzonego słodu, co do brzeczki nie pamiętam, chyba nigdy nie próbowałem.

Edited by MistrzSuspensu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luzem. U mnie wrzucanie w worku dało tyle, że cały aromat został w nim i poszedł do kibla.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Ostatnio męczyłem się oddzieleniem piwa z chmielna do butelkawania dlatego myślałem o worku a może jakiś inny masz sposób żeby sprawnie oddzielić chmielny. Piwo mam w piwnicy w styropianie wiec teoretycznie mogę tam obniżyć temperaturę co pomoże w przelewaniu ale i tak podczas wnoszenia piwo się zamiesza czyli znowu będą pływać chmielny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodzenie i dekantacja znad chmielin + pończocha na końcu rurki

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak pończocha może się zapchac, chyba że wkładasz ja do rurki

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie naciągaj pończochy na siłę, tylko załóż luźno. Przy przelewaniu robi się z niej woreczek, w którym ląduje cały chmiel, a piwo sobie spokojnie obcieka. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie, nogawke pończochy zakładasz na koniec rurki jak balon, mocujesz gumką recepturka i spokojnie będzie lecieć nawet jak zaciągniesz litr chmielin. Ja tak robię i po gotowaniu i po chmieleniu na zimno i zasadniczo działa.

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie jak koledzy wyżej piszą. Pończocha ma być luźno przytwierdzona do końcówki węża. Ja pończochę wcześniej obgotowuję parę minut. Nadadzą się też takie "stopki" pończohowate. Na jednym z końców zrób supeł i tyle. Sprawdza się od lat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przedmówcy najwyraźniej zapominają, że rurka końce ma dwa a już niejeden nie wpadł na pomysł żeby pończochę mocować u wylotu a nie na wejściu 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanko. Mam dość świeżą gęstwę (zebrana we wtorek). Trzymam w lodówce, płyn z góry już się ładnie oddzielił. Na wiki jest napisane, żeby rozruszać gęstwę na niewielkiej ilości brzeczki. Jest to konieczne, czy wyłącznie zalecane? Do tej pory po prostu dodawałem gęstwę prosto ze słoika do brzeczki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enethion ale przywaliles z tymi Dsami. Do 150 stopni dokładność ich to 0.1 stopnia! Zaś rozdzielczość to 0,0625 stopnia. Jeśli używa się 3 przewodów.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

A ja głupi założyłem, że może jednak niektórzy używają 2. I przyznałem, że sporo zależy od jakości wykonania samego dsa.

Ale dziękuję, że uznałeś to za tak istotną informację, że odpowiedziałeś na post sprzed tygodnia. Post, który w zasadzie był offtopem.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...