Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

 

 

Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Można sprawdzić,czy termometr nie zaniża,lub zawyża.Czy brzeczka rzeczywiście wrze w 100C.Czy da się wyciągnąć więcej niż 100C.
Masz słup okolo 20 cm cieczy (zależy od rozmiaru walki i wymiarów gara). Między dnem, a powierzchnią będzie kilka do kilkunastu stopni różnicy. Już pomijam dokładność urządzenia pomiarowego (ds18b20 najdalej do zacierania się nadaje, przy gotowaniu może mocno kłamać). Jeszcze dodajmy wpływ ciśnienia atmosferycznego (NIE jest to czynnik pomijalny).

 

Nawet jeśli jakimś cudem uzyskamy dokładną wartość (np. średnia), co mi z wiedzy o temperaturze gotowania?

 

A kalibracja... Są lepsze, szybsze i wygodniejsze sposoby.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

 

Co do ds18b20 to się nie zgodzę. Podczas zagotowywania do 97 stopni nawet nie uchylam pokrywki bo i tak wiem że nie wykipi :D Imo bardzo dokładny. Może masz od majfrienda? :> Ja kupiłem z polskiego sklepu i sam polutowałem wszystko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisałem "może" :) Faktycznie zależy od miejsca produkcji.

 

Co do mojej niewiedzy dot. temperatury wrzenia brzeczki w moim przypadku: przepraszam :( idę utonąć w mojej brzeczce wstydu ;)

 

A teraz urywam temat, bo są bardziej potrzebujący pomocy :)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie wrzenia brzeczki to wszystko zależy od ciśnienia, wodę możesz zagotować nawet w 20 stopniach, wszystko jest zależne od ciśnienia :) ale temperatura nas tylko interesuje podczas zacierania i fermentacji, a przy chmieleniu ważne by się gotowało i tyle :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jaka jest minimalna temperatura przeprowadzenia zdrowej fermentacji na drożdżach w-34/70 ?

 

Wedle producenta 9°C.

 

No to o ile niższa może waszym zdaniem być temperatura fermentacji od tej podanej przez producenta? Mam 5C w piwnicy, stąd moje pytanie.

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

No to o ile niższa może waszym zdaniem być temperatura fermentacji od tej podanej przez producenta? Mam 5C w piwnicy, stąd moje pytanie.

I tutaj, i na HBT znajdziesz wątki i zapiski mówiące, że w 6-7 otoczenia (czyli +2 nastawu) spokojnie można fermentować ale z wykorzystaniem większej ilości drożdży, dłużej i z dłuższą diacetylowa przerwą. Na HBT wspominają nawet Niemca fermentującego w ok. 2,5 otoczenia, ale ciężko mi to przyjąć za dobrą monetę (a nawet zrozumieć zapiski).

Jakbym miał gęstwę, bym próbował bez skrępowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, to jeszcze jedno pytanie. Wymyśliłem sobie taką recepturę na weizenbocka.

Pytanie brzmi jak przyciemnić to piwo, bez wnoszenia dodatkowych posmaków i podbijania ekstraktu? Można podwoić ilość karmelu 300, tylko drugie 0,25kg dać np do wysładzania albo na wygrzew?

 

TYe4x4L.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szybkie pytanie, może trochę głupie :) mam w lodówce gęstwę, stoi od 2 miesięcy. Czy jeśli starter normalnie ruszy to zadawać ją czy taki staroć już średnio się nadaje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

1.Czy mogę przelewać płyn po procesie słodowania(80C) do wiadra Castoramy 10 litrowego? Czy jest tak samo bezpieczne jak 15 litrowe? Widziałem na filmach YouTube ze ludzie korzystają z 15 litrowego. Oba maja kieliszek na dnie ale posiadam tylko to 10 litrowe niestety.   2.Czy do czyszczenia mogę użyć spirytusu? Nie mam Oxi ani Piro za to mam trochę spirytusu spożywczego. Jest to bezpieczne do czyszczenia fermentorów i rurek fermentacyjnych oraz wężyka?

 

1. Skoro jest kieliszek to raczej przystosowane do spożywki i powinno być ok.

2. Spirytus do odkażania (nie do czyszczenia) dobry, tylko trochę szkoda no ale jak nic innego nie ma... Pamiętaj żeby rozcieńczyć do 70%. 

 

Dzięki za pomoc! Mam do Was jeszcze dwa pytania:

 

1.Czy pojemnik fermentacyjny przechowywać w ciemnym miejscu? Może ewentualnie przykryć czymś ciemnym na

te 3 tygodnie(bez cichej)?

 

2.Czy uszczelka pod rurka fermentacyjna jest konieczna? Mam rurkę z plastiku wciśniętą w mały otwór bez uszczelki.

Podczas fermentacji nic nie śmierdziało i wyglądało ze nadmiar gazu uchodzi tylko przez rurkę. Bulkalo :-)

 

Pozdrawiam !

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

1.Czy pojemnik fermentacyjny przechowywać w ciemnym miejscu? Może ewentualnie przykryć czymś ciemnym na te 3 tygodnie(bez cichej)?

Można, ale nie trzeba. Byleby za mocno nie świeciło na fermentor.

 

 

2.Czy uszczelka pod rurka fermentacyjna jest konieczna? Mam rurkę z plastiku wciśniętą w mały otwór bez uszczelki. Podczas fermentacji nic nie śmierdziało i wyglądało ze nadmiar gazu uchodzi tylko przez rurkę. Bulkalo :-)
 

Oczywiście, że nie jest konieczna :) W ogóle bulkadełko nie jest konieczne :) Ale uszczelka robi to co powinna: uszczelnia. Jeśli bez niej jest szczelnie, to dobrze. Ale kilka razy wyjmiesz rurkę żeby wyczyścić sprzęt i uszczelka okaże się konieczna (żeby móc się cieszyć bulkaniem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel, do chmielenia na zimno, wyrzuca sie luzem do fementora ? Czy warto w jakąś gaze zainwestować?

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luzem. U mnie wrzucanie w worku dało tyle, że cały aromat został w nim i poszedł do kibla.

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. W recepturze miałem określone dni fermentacji, warto przetrzymać dłużej? Np burzliwą?

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

7dni burzliwa 7 dni cicha, przy warkach z brewki, przelewalem na cichą...

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko to bitter, wyszlo mi 16 l brzeczki po gotowaniu z chmielem.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. W recepturze miałem określone dni fermentacji, warto przetrzymać dłużej? Np burzliwą?

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

 

IMO warto przede wszystkim nie sugerować się sztywnymi ramami jeżeli chodzi o ilość dni, tylko obserwować fermentację i na tej podstawie podejmować dalsze kroki. Drożdże niestety nie znają się na kalendarzu i pracują w swoim własnym tempie. Piana, temp. w fermentorze, rurka (jeśli jest), ogólny wygląd, a przede wszystkim BLG - i wówczas podejmować dalsze kroki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...