Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Jest to taki worek z tworzywa do filtracji 100 mikronów grubości. Kupiłem go w sklepie piwowarskim. Wsypałem chmielu do fermentora w którym było piwo i drożdze 4 tygodnie. Potem po 3-4 dniach przez kranik i wężyk przefiltrowałem to.

Ten chmiel i osad drożdzowy został w tym woreczku plus około 1l piwa. Z ciekawości skosztowałem to co wycisnąłem z tego. Goryczka była grejfrutowa a w drugim grejfrut plus zalegająca gorzkość. Wlałem to do butelek plastikowych. Dodałem trochę cukru i po czterech dniach jak to skosztowałem to smak grejfruta zniknął a została tylko gorzkość. Nie wiem jak ją opisać. Zwykła taka, bez dodatkowych smaków.

Edited by INTseed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noo jak wycisnales z chmielin to nic dziwnego że czułes tylko gorycz, ona przeważyła nad grejpfrutem, a próbowałeś samego piwa, jakie jest w smaku ? Czy tylko te resztki ? Samo piwo po nasycenie CO2 tez zmienia swoje walory smakowe i odczucie goryczki oraz zapachy, wszystko po jakimś czasie tez się układa, tworzy całość i harmonijny bukiet smaków oraz zapachów, nie wszystko od razu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak z ciekawości, brzeczke która się gotuje, mierzycie termometrem bliżej dna?? Na środku podgrzewanej brzeczki?

 

Sprawdziłem i temperatury są różne, o kilka stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noo jak wycisnales z chmielin to nic dziwnego że czułes tylko gorycz, ona przeważyła nad grejpfrutem, a próbowałeś samego piwa, jakie jest w smaku ? Czy tylko te resztki ? Samo piwo po nasycenie CO2 tez zmienia swoje walory smakowe i odczucie goryczki oraz zapachy, wszystko po jakimś czasie tez się układa, tworzy całość i harmonijny bukiet smaków oraz zapachów, nie wszystko od razu :)

Tylko te resztki. Reszte zabutelkowałem. Jestem nowy w tym dlatego testuję wszystko co mi do łba strzeli. To że piwo się zmienia w czasie to wiem. Tylko czemu ten grejfrut zniknął. Chcę aby wrócił ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kalkulatorze do.przeliczania ile.wsypać cukru do refermentacji sa podane wartosci nagazowania, czym sie kierować wybierając wartość nagazowania danego stylu piwnego? Jest jakaś tabela? Chce uniknąć granatów.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kalkulatorze do.przeliczania ile.wsypać cukru do refermentacji sa podane wartosci nagazowania, czym sie kierować wybierając wartość nagazowania danego stylu piwnego? Jest jakaś tabela? Chce uniknąć granatów.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Patrz jakie sa przedziały dla danego stylu, a potem dobierz pod siebie wiedząc jakie wysycenie lubisz. Zadbaj o poprawna fermentacje, granaty sa najczęściej wynikiem niedofermentowanego piwa w pierwszych dwóch etapach, a nie refermentacji

 

Wysłane za pomocą mTalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla dwóch warek przyjmij dwa różne stopnie nagazowania dla jednej 2.0 vol dla drugiej 3.0 vol i sprawdź jakie nagazowanie bardziej Ci odpowiada i przy nastepnych warkach korygująca, zmieniaj w górę lub w dół w zależności od Twoich preferencji i smaku, jeżeli to nie jest piwo na konkurs wcale nie musisz się trzymać wytycznych w stylu, bo robisz to dla siebie i Tobie ma smakować ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rownie dobrze, moge warke podzielić na pół i nagazowac w 2 stopniach? Generalnie przy warkach z brew kiti wybieralem posrednie nagazowanie. 2 były super. Trzecia drobniejsze nagazowanie.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam tez problem z temperatura, wedle receptury burzliwa powina byc 17-18° jest 21°, dużo.ro zmieni w fermentacji?

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

zależy od tego co fermentujesz i jakimi drożdżami, mogłoby być niżej, ale dramatu nie ma, pamiętaj jednak że temperatura fermentującej brzeczki będzie wyższa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm.. zrobię lodówkę ze styropianu powinno troszkę, rozwiązać, problem. Skoki temperatur w.przedziale od 15 do 20będą tez problematyczne?

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będą, wskazana jest stała temperatura. Jak będziesz miał lodówkę że styropianu to zapanujesz nas temperatura

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy sa obecnie strony internetowe (portale) gdzie mozna nawet za mala oplata zarzadzac swoimi warkami online ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak z ciekawości, brzeczke która się gotuje, mierzycie termometrem bliżej dna?? Na środku podgrzewanej brzeczki?

 

Sprawdziłem i temperatury są różne, o kilka stopni.

 

Temperaturę mierzę w dowolnym miejscu po przemieszaniu całej objętości porządnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Można sprawdzić,czy termometr nie zaniża,lub zawyża.Czy brzeczka rzeczywiście wrze w 100C.Czy da się wyciągnąć więcej niż 100C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Można sprawdzić,czy termometr nie zaniża,lub zawyża.Czy brzeczka rzeczywiście wrze w 100C.Czy da się wyciągnąć więcej niż 100C.
Z tym, że temperatura wrzenia często jest delikatnie inna niż 100 stopni więc taki sobie sposób kalibracji :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Można sprawdzić,czy termometr nie zaniża,lub zawyża.Czy brzeczka rzeczywiście wrze w 100C.Czy da się wyciągnąć więcej niż 100C.
Z tym, że temperatura wrzenia często jest delikatnie inna niż 100 stopni więc taki sobie sposób kalibracji :D

 

Wiem,u mnie jest 98C :D. Ale gdyby nie sprawdzanie temp gotującej się  brzeczki,byłbym uboższy o tę wiedze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Można sprawdzić,czy termometr nie zaniża,lub zawyża.Czy brzeczka rzeczywiście wrze w 100C.Czy da się wyciągnąć więcej niż 100C.
Masz słup okolo 20 cm cieczy (zależy od rozmiaru walki i wymiarów gara). Między dnem, a powierzchnią będzie kilka do kilkunastu stopni różnicy. Już pomijam dokładność urządzenia pomiarowego (ds18b20 najdalej do zacierania się nadaje, przy gotowaniu może mocno kłamać). Jeszcze dodajmy wpływ ciśnienia atmosferycznego (NIE jest to czynnik pomijalny).

 

Nawet jeśli jakimś cudem uzyskamy dokładną wartość (np. średnia), co mi z wiedzy o temperaturze gotowania?

 

A kalibracja... Są lepsze, szybsze i wygodniejsze sposoby.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Edited by Enethion

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Można sprawdzić,czy termometr nie zaniża,lub zawyża.Czy brzeczka rzeczywiście wrze w 100C.Czy da się wyciągnąć więcej niż 100C.
Masz słup okolo 20 cm cieczy (zależy od rozmiaru walki i wymiarów gara). Między dnem, a powierzchnią będzie kilka do kilkunastu stopni różnicy. Już pomijam dokładność urządzenia pomiarowego (ds18b20 najdalej do zacierania się nadaje, przy gotowaniu może mocno kłamać). Jeszcze dodajmy wpływ ciśnienia atmosferycznego (NIE jest to czynnik pomijalny).

 

Nawet jeśli jakimś cudem uzyskamy dokładną wartość (np. średnia), co mi z wiedzy o temperaturze gotowania?

 

A kalibracja... Są lepsze, szybsze i wygodniejsze sposoby.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

 

Nie będę dyskutował z kimś,kto nie wie,w jakiej temperaturze wrze mu brzeczka ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...