Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Witam, mam zamiar przenieść dziś piwo na cichą, a drożdże wykorzystać do następnej warki, którą zamierzam jutro uwarzyć. W związku z tym mam pytanie, czy gęstwę powinienem dziś przenieść do słoików i schować do lodówki, czy mogę zostawić ją w zamkniętym wiadrze i jutro zalać brzeczką?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całej nie zalewaj bo za dużo. Najlepiej podczas warzenia jutro przelej sobie na cichą i zadaj bezpośrednio z jednego fermentora do drugiego odpowiednią ilość.

Edited by Skajo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już robiłem tak, że w tym samym dniu zlewałem, ale chodzi mi o to czy nic się nie stanie z drożdżami przez dobę w wiadrze. Mam zamiar robić mocne piwo (25 Blg), więc wolałbym całość gęstwy zadać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Z wiadra które będzie stało 24h bez piwa - tak.

Tak czysto teoretycznie, to jaka jest różnica biologiczna pomiędzy tym wiadrem z i bez piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już robiłem tak, że w tym samym dniu zlewałem, ale chodzi mi o to czy nic się nie stanie z drożdżami przez dobę w wiadrze. Mam zamiar robić mocne piwo (25 Blg), więc wolałbym całość gęstwy zadać.

Całość to będzie za dużo, nawet na 25 blg. Wrzuć to w kalkulator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Różnica jest w przechowywaniu, taka gęstwa pod piwem jednak jest bezpieczniejsza myślę. No i fermentora nie schowa raczej do lodówki.

1. raczej trudno jest tak zlać dokładnie całość piwa, czyli będzie "pod piwem"

2. a jak drożdże są w fermentorze "pod piwem" to cały czas są w lodówce? ;)

 

(dla przypomnienia, mówimy tu o 1 dniowym przechowaniu/przetrzymaniu)

 

Ja osobiście zlewałbym piwo wtedy gdy potrzebuję gęstwę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z innej beczki, czy przy zacieraniu witbiera konieczna jest przerwa białkowa czy mogę przejść od razu do maltozowej ? Nie widzę specjalnie sensu robienia białkowej, ale może mnie ktoś oświeci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Walę w tym wątku bo szkoda nowego tematu.

 

Mam milk stouta 16blg przed dodaniem laktozy, po dodaniu nie całe 19blg.

3 tydzień fermentacji a ja mam 9blg. Dodam ze już od tygodnia nie spada.

Oznaki fermentacji są małe w postaci małej piany i kilku bulgnia rurki co kilka godzin.

 

Czy butelkować, czy czekać?

I po tygodniu brak zmian w Blg. O co może chodzić?

 

Czyżbym aż tak na słodko zatarł ?

 

 

Panowie czy refraktometr się kalibruje po przyjściu od chińczyka? Jeśli tak to jak?

Sprawdziłem warkę strong i wyszło 7brix

A woda ma całą skalę na niebiesko.

 

Przeliczyliście wynik z refraktometru, czy znów "nie doczytałem, ale refraktometr sobie kupię!" ?

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

czy przy zacieraniu witbiera konieczna jest przerwa białkowa czy mogę przejść od razu do maltozowej ?

wg mnie, nie jest potrzebna, a wręcz uważam, iż to zmętnienie białkowe to cecha Witbiera :) i tak on ma wyglądać właśnie, a nie klarowny (zlewany na cichą) i nie daj boziu chmielony na zimno :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Padł mi sterownik temperatury fermentacji... Wczoraj zadałem drożdże (starter z FM52) do brzeczki 17st, ustawiłem 16st i poszedłem spać, wstaję dzisiaj i widzę, że lodówka cały czas pracuje, termometr analogowy w lodówce wskazuje 5st, brzeczka pewnie miała nieco więcej. Tak się zastanawiam, że z dwojga złego lepiej jak temperatura poszła w dół niż w górę ale jakich negatywnych skutków w piwie mogę się spodziewać bo nic nie przychodzi mi do głowy? Dobrze, że takie coś się przydarzyło przy zadaniu drożdży a nie w połowie burzliwej. Czekam aż się ogrzeje i oby wystartowały spokojnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ale jakich negatywnych skutków w piwie mogę się spodziewać bo nic nie przychodzi mi do głowy?

Jeśli nic Ci do głowy nie przychodzi to (tak banalnie):

opóźniony start fermentacji, a właściwie to jego konsekwencje i "dodatki" od zestresowanych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opóźniony start jasna sprawa. Ciekawe tylko co drożdże naprodukują..

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako,że temperatury spadają,przygotowuje sie do tematu lagerów. Mam takie pytanie. Czy piwo,przefermentowane US-05,w dolnym zakresie pracy tych drożdży,będzie odbiegało smakowo,od piwa przefermentowanego dolniakami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zależy jakie będziesz miał te temperatury do produkcji lagerów. Jesli rzeczywiscie te 8-10 st to US-05 nie wystartują Ci. Mi startowaly od 13stu st. C dopiero.Dały czysty profil bez estrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo w sobie jakoś szczególnie nie, ale dopóki w piwie są aktywne drożdże to aldehyd może maleć. Jak wyczuwasz alehyd to lepiej przetrzymać piwo dłużej na burzliwej, niż dawać do lagerowania. Jak trzymasz wystarczająco długo i nic nie daje, to jeszcze jest szansa, że go drożdże zjedzą przy refermentacji jak się wezmą od nowa do roboty. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czesc !

Rozlewalem dzis american stouta i podczas rozlewania czuc bylo srednio intensywnie nutami kanalizacyjnymi (warka byla zlana bezposrednio na drozdze z poprzedniego piwa i porzadnie natleniona ) mam w zwiazku z tym kilka pytan

1. czy jest to merkaptan ? (nie bylo czuc jaj, zgnilych jaj tylko stechly kanalizacyno - piwniczny aromat) i czy wzial sie od slabych / zestresowanych drozdzy ?

2. czy ten aromat z czasem zmaleje?

3. zebralem gestwe z tego piwa - pachnie typowo drozdzowo, lekka kawa inka - brak zapachow kanalizacyjnych  - czy moge ja wykorzystac do kolejnego piwa ? (wlasnie ja wstawilem na strater, 5 pokolenie ;/)

4. wiem ze bylo 100 x , ale nie zakodowalem - czy po wymieszaniu gestwy z woda i odstawienu gestwy do odstania zbieram rzadka gestwe z gory, czy biala maz znad trupow?

. z gory dzieki

Edited by leonzn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...