Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Mam kilka pytan po pierwszej warce z zacieraniem, zacznijmy od poczatku:

Grodziskie 7.5 BLG z zestawu z homebrewing.pl - 2.5 kg pszenicznego wedzonego + 50 g chmielu lubelskiego + dozdze S-04 (fermentacja w lodowce ze styropianiu 2 x PET okolo 15 stopni)

Moje modyfikacje - dolozylem jeszcze 30 g na 30 min przed koncem gotowania czyli z chmieleniem bylo tak:

30 g - 60 min; 30 g - 30 min; 20 g - 5 min

 

1) Robilem to wszystko na garze 50 L na plycie indukcyjnej - polaczone dwa pola i tutaj pierwsze pytanie o garnek bo dno wyglada dziwnie (jakby podczas wycinania otworu na zawor ktos go nie zabezpieczyl i jest taki nalot dziwny w sumie takie dwa okregi jakby, rdza to niby nie jest ale hmm co z tym fantem polecacie zrobic? (Garnek nigdy nie byl uzywany z sola na zimno, byl myty plynem do naczyn, raz przemylem go octem z soda ale to juz wtedy byly widoczne te naloty)

 

2) Kolejne pytanie tyczy sie kuchni indukcyjnej - podczas gotowania zeszlo mi z okolo 23 L brzeczki na 18 L - chyba troche duzo? Do wrzenia doprowadzilem na programie P/14 dla dwoch pol, potem z otwarta pokrywa gotowalem na mocy ustawionej na 12 - chyba spokojnie polowa ze skali by wstarczyla czyli 7-8 ?? Ktos ma doswiadczenie?

 

3) W zwiazku z tym ze piwa zamiast 20 L bylo 18 L dolalem 2 L wody z kranu sterylizowanej lampa UV. UWAGI?

 

4) Dalem ciala z woda do wysladzania tzn zamiast przygotowac potrzebna ilosc caly czas dorabialem w garnku 20 L co prawda idzie to raz-dwa na indukcji no ale przez to ze nie mialem wyliczone to przy okolo 23 L odebranych ciagle mialem wode w mlocie ale juz wiecej nie odbieralem - BLG i tak spadlo do 4.5

 

5) Koncowe BLG wyszlo mi 6.5 przy czym mocno czuc bylo chmiel (moze przesadzilem z tymi ekstra 30 g na 30 min) i piwo po zlaniu bylo dosyc metne - zlewalem wezykiem silikonowym przez ten zawor kulowy w garnku w ktorym gotowalem - caly chmiel ladnie zostal czasem jakis korzuch porwalo ktory plywal na powierzchni takze zastanawiam sie czy jakiegos prostego filtra tam nie zrobic...

 

6) Pierwszy raz fermentuje bez rurki tj. zamknalem szczelnie pokrywe i lekko rozszczelnilem w miejscu gdzie jest to wglebienie do podwazania pokrywy - chyba bedzie ok czy po prostu polozyc pokrywe bez dociskania?

 

7) Jako ze zmodyfikowalem mocno chmielenie zastanawiam sie czy cichej fermentacji nie skrocic? Teraz plan jest tydzien +- na burzliwa, przelew do pojemnika z kranem i tydzien cichej bez zadnych dodatkowych chmieli.

 

8 Pytanie o termometr - mialem klasyczny "rteciowy" i mam tez taki 4 kanalowy z sadami do miesa - roznice sa jakies 2-3 stopnie tj. ten elektroniczny pokazuje zawsze wiecej mimo ze klasyczny jest zawieszony na miedzianym haczyku i siedzi caly czas w garnku, na poczatku chcialem sie wzorowac na elektronicznym, ale zwatpilem i uzywalem klasycznego juz do konca, a tamten poszedl do szuflady - problem byl taki ze roznica nie byla stala czasem 1 stopien czasem 3 i troche zglupialem - chcialem wejsc w te 67 stopni i wsypac slod a tutaj jeden mowi 64 stopnie a drugi 68 stopni.

 

9) Dezynfkecja Star Sanem - 7.5 ml wlane do 5 L wody destylowanej, woda klarowna, przed przelaniem jej do fermentora mocno zmieszalem ale piany tam za bardzo nie bylo - zanurzalem w niej wszystko na koniec - dobre 20 min siedziala w fermentorze, nozyczki, wezyk silikonowy do zlewania, lyzeczke do zmieszania uwodnionych drozdzy itp. Rozumiem ze musze na slowo honoru ufac temu ze zrobil swoja robote Star San?

 

To chyba tyle tak na goraco o ile nic mi sie nie przypomni, czekam na uwagi wszelkie.

 

IMG_20181021_183120.jpg

IMG_20181021_183209.jpg

IMG_20181021_183216.jpg

IMG_20181021_183220.jpg

Edytowane przez cpu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, cpu napisał:

1) Robilem to wszystko na garze 50 L na plycie indukcyjnej - polaczone dwa pola i tutaj pierwsze pytanie o garnek bo dno wyglada dziwnie (jakby podczas wycinania otworu na zawor ktos go nie zabezpieczyl i jest taki nalot dziwny w sumie takie dwa okregi jakby, rdza to niby nie jest ale hmm co z tym fantem polecacie zrobic? (Garnek nigdy nie byl uzywany z sola na zimno, byl myty plynem do naczyn, raz przemylem go octem z soda ale to juz wtedy byly widoczne te naloty)

Jeżeli ten nalot zejdzie od octu 5-10% to znaczy, że w tych miejscach odłożył Ci się kamień. Masz pewnie twardą wodę i będzie to normalne. Przebarwienia w postaci lekkiej tęczy są też normalne. Moim zdaniem mocno grzałeś. Kwas powinien to doczyścić. Ten mosiężny element z czasem sporowacieje i pokryje się nalotem na skutek działania kwaśnego środowiska. Z czasem na dnie również powstaną Ci osady białkowe, garbnikowe, żywiczne. Wtedy najlepiej używać połączenia zasady, np NaOH na te osady, potem kwasu na kamień garowy. Sprawdź tylko jak mosiądz reaguje z zasadami i czy w ogóle wtedy można stosować zasady.

 

14 minut temu, cpu napisał:

2) Kolejne pytanie tyczy sie kuchni indukcyjnej - podczas gotowania zeszlo mi z okolo 23 L brzeczki na 18 L - chyba troche duzo? Do wrzenia doprowadzilem na programie P/14 dla dwoch pol, potem z otwarta pokrywa gotowalem na mocy ustawionej na 12 - chyba spokojnie polowa ze skali by wstarczyla czyli 7-8 ?? Ktos ma doswiadczenie?

Wychodzi odparowanie około 8%, jest spore, ale nadal w normie. Łącząc kropki z punkiem pierwszym mocno grzałeś.

 

15 minut temu, cpu napisał:

3) W zwiazku z tym ze piwa zamiast 20 L bylo 18 L dolalem 2 L wody z kranu sterylizowanej lampa UV. UWAGI?

Jeżeli lampa świeciła nad pojemnikiem w której było dużo wody, to nie licz na właściwości sterylizujące takiej lampy. Mówiąc obrazowo i upraszczając, siła sterylizująca lampy UV spada w funkcji kwadratowej w raz z odległością. Sterylizatory UV najczęściej działają w przepływie i mają dość sporą moc. Ale nie ma co straszyć, jeżeli drożdże ruszą Ci szybko to będzie wszystko dobrze.

 

36 minut temu, cpu napisał:

4) Dalem ciala z woda do wysladzania tzn zamiast przygotowac potrzebna ilosc caly czas dorabialem w garnku 20 L co prawda idzie to raz-dwa na indukcji no ale przez to ze nie mialem wyliczone to przy okolo 23 L odebranych ciagle mialem wode w mlocie ale juz wiecej nie odbieralem - BLG i tak spadlo do 4.5

Rozumiem, że ekstrakt po odfiltrowaniu i mierzony po dokładnym wymieszaniu. Jeżeli tak, to wydłuż czas filtracji zmniejszając przepływ. W moim browarze domowym filtracja trwa około 40 minut. Przy lekkich piwach trochę krócej, przy większym ekstrakcie trochę dłużej. Może wolniej leci ale daje czas aby cukry rozpuściły się dokładniej w wodzie.

 

 

21 minut temu, cpu napisał:

6) Pierwszy raz fermentuje bez rurki tj. zamknalem szczelnie pokrywe i lekko rozszczelnilem w miejscu gdzie jest to wglebienie do podwazania pokrywy - chyba bedzie ok czy po prostu polozyc pokrywe bez dociskania?

Będzie dobrze. Bardo często właśnie tak fermentuję.

 

22 minuty temu, cpu napisał:

7) Jako ze zmodyfikowalem mocno chmielenie zastanawiam sie czy cichej fermentacji nie skrocic? Teraz plan jest tydzien +- na burzliwa, przelew do pojemnika z kranem i tydzien cichej bez zadnych dodatkowych chmieli.

Tutaj odpowiem tak: 

Oraz to, że chmiel na 30 minut wniesie Ci dość mało poza goryczą. Kto co lubi, nie wnikam. Jest już po ptakach. Jak będzie źle to następnym razem popraw by było lepiej.

 

24 minuty temu, cpu napisał:

8 Pytanie o termometr - mialem klasyczny "rteciowy" i mam tez taki 4 kanalowy z sadami do miesa - roznice sa jakies 2-3 stopnie tj. ten elektroniczny pokazuje zawsze wiecej mimo ze klasyczny jest zawieszony na miedzianym haczyku i siedzi caly czas w garnku, na poczatku chcialem sie wzorowac na elektronicznym, ale zwatpilem i uzywalem klasycznego juz do konca, a tamten poszedl do szuflady - problem byl taki ze roznica nie byla stala czasem 1 stopien czasem 3 i troche zglupialem - chcialem wejsc w te 67 stopni i wsypac slod a tutaj jeden mowi 64 stopnie a drugi 68 stopni.

Temat termometrów był wielokrotnie omawiany. W praktyce wygląda to tak, że masz dość szeroki zakres temperaturowy w którym działają enzymy amylazy. Jak będzie trochę za wysoko, będzie więcej dekstryn, piwo będzie pełniejsze w smaku, mniej alkoholowe (drożdże z zestawu nie są łase na dekstryny). Ale nie będą to też jakieś spektakularne wartości. Pomiar temperatury jest obarczony sporym błędem. W garnku masz gęsty zacier w zależności w którym miejscu zmierzysz taka będzie temperatura. Zamieszasz i znowu będzie inna. Sprawdź jak Ci wyjdzie to piwo, jak uznasz ze za pełne to następnym razem zacieraj o stopień dwa niżej w odniesienia do tego termometru którego używałeś w tej warce. Tak to wygląda z mojego punktu widzenia.

 

30 minut temu, cpu napisał:

Dezynfkecja Star Sanem - 7.5 ml wlane do 5 L wody destylowanej, woda klarowna, przed przelaniem jej do fermentora mocno zmieszalem ale piany tam za bardzo nie bylo - zanurzalem w niej wszystko na koniec - dobre 20 min siedziala w fermentorze, nozyczki, wezyk silikonowy do zlewania, lyzeczke do zmieszania uwodnionych drozdzy itp. Rozumiem ze musze na slowo honoru ufac temu ze zrobil swoja robote Star San?

Myślę, że dałeś tego StarSanu w dolnej granicy jego skuteczności i małe pienienie może wynikać właśnie z tego.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 - czy jesteś na 100% pewirn że to indukcja?

4 - jest ok. 

6 - jest ok. 

7 - czy zbierasz gęstwę? Jeśli nie to nie zlewaj na”cichą”. Oczywiście to jeśli będziesz klarował np żelatyną. Jeśli bez klarowania to nawet jak zbierasz gęstwę to olej przelewanie. 

8 - nawet jak kupisz kolejny to nigdy nie będziesz miał pewności, który wdkazuje poprawnie. Najważniejsza jest powtarzalność także sugeruj się jedyn i wyciągsj wnioski na następne warki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za szybkie komentarze, odniose sie do tego czego nie zrozumialem i gdzie sam jestem przywolany do tablicy:

@Henx - w jakim sensie indukcja? Garnek na pewno na indukcje bo dziala, plyta na pewno indukcja bo kupowalem nie dawno jak konczylem budowe domu. Chyba ze o cos innego pytasz?

 

@Daniel() :

1) Poczytam o czyszczeniu w takim razie jeszcze przed kolejna warka to szybko sie wyklaruje gdzie problem

2) Sam mialem wrazenie ze grzeje za mocno, w sumie moglem termometr zostawic i on by jasno pokazal ze temperatura ani drgnie przy plycie ustawionej na 50% jak i 80%

3) Lampa UV jest przeplywowa do sterylizacji calej wody w domu bo wode mam z wlasnego ujecia, potem kolumna gdzie pozbywam sie glownie manganu i troszke zelaza no i lampa UV wiec woda w teorii powinna byc bez mikrobow. A i lampa dobrana do przeplywu, akurat nie dawno wymienialem zarnik bo prawie rok minal i padl w czym wydatnie pomogla mu energetyka i zabawy z wl/wyl zasilania

4) Troche kombinowalem bo nie bylem pewien jak to ma byc - chcialem trafic w zloty srodek, chociaz i tak zajelo mi to dobrze ponad 30 min, gorzej ze nie policzylem dobrze wody do wysladzania i troche jej zostalo w mlocie - musze to poprawic

7) Poczytam z rana dokladnie, ale fakt ze nastepna receputra bedzie bardziej przecwiczona i mniej z kartki szablonu dodanej przez sklep, ostatnie moje warki z kitow i tak staly dobrze ponad 3 tyg bo dzieci nie dawaly mi chwili zeby sie zajac rozlewem, gorzej ze dalem troche ciala z chmielem bo po fakcie zaczalem mniej wiecej liczyc IBU, no nic blad i lekcja

8 Ok, chociaz wg termometru ktorego uzywalem od poczatku do konca dalem rade utrzymac temp w zakresie +-1 stopien bo zaizolowalem garnek styropianem do grzejnikow (drugi raz utwierdzam sie w fakcie ze nie ma co grzac tak mocno), chyba dla spokoju ducha nastepna warke sproboje na tym elektronicznym bo moge sobie wtedy alarmu ustawic w telefonie w aplikacji termometru - dla pewnosci uzywalem dwoch sond (termometr 4 kanalowy) i obie wskazywaly to samo wiec hmm grunt tak jak mowisz byc w widelkach

9) Mimo wszystko mam nadzieje ze zrobil swoja robote Star San - te 7.5 ml to wyczytalem tutaj na forum bo do tej pory uzywalem NaOH3

 

Dziekuje za pomoc raz jeszcze!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, cpu napisał:

Dziekuje za szybkie komentarze, odniose sie do tego czego nie zrozumialem i gdzie sam jestem przywolany do tablicy:

@Henx - w jakim sensie indukcja? Garnek na pewno na indukcje bo dziala, plyta na pewno indukcja bo kupowalem nie dawno jak konczylem budowe domu. Chyba ze o cos innego pytasz?

 

Zaciekawiło mnie dlaczego masz na garnku te "tęczowe" odbarwienia od temperatury, bo przy indukcji ciepło powinno rozchodzić się równomiernie po całym garnku. A wiele razy spotkałem się z tym, że ludzie kupując ceramiczną płytę myślą, że to indukcja. Po wpisaniu w google hasła "płyta indukcyjna" połowa ofert która się wyświetli to nie są indukcje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Henx napisał:

bo przy indukcji ciepło powinno rozchodzić się równomiernie po całym garnk

A to nie jest tak że indukcja grzeje na całej powierzchni ale nie garnka tylko pola płyty?  Tu właśnie wyglada tak jak by garnek stał na dwóch polach.  U mnie kiedy próbowałem podgrzać wodę na indukcji w 40litrowym garnku dno garnka grazalo się tylko nad polem płyty. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie no plyta jest indukcyjna nawet model sprawdzilem -> Electrolux EHL7640FOK

Te dwie tecze bo tak postawilem akurat tak zeby stala po rowno na obu polach po czym je polaczylem, wyszlo to od tego ze grzalem na 80%+ mocy caly czas zamiast szybko doprowadzic do wrzenia i potem dac 50% zeby tylko utrzymac we wrzeniu tym bardziej ze garnek zaizolowany.

 

A co do grzania na indukcji to tylko tam gdzie stoi garnek jest zjawisko indukcji, ale sila rzeczy przy garnku ktory wiekszy jest niz pole na ktorym stoi nagrzeje sie caly obszar bo dno jest grube, w koncu osiagnie temp mniej wiecej rowna i bedzie oddawac to cieplo na wszystki strony - rowniez w plyte tam gdzie pola nie ma ale jest garnek i jego styk z powierzchnia.

 

Przesadzilem z moca. Moze ktos kto uzywa indukcji sie wypowie na jakich ustawieniach dziala.

Edytowane przez cpu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Henx napisał:

Zaciekawiło mnie dlaczego masz na garnku te "tęczowe" odbarwienia od temperatury, bo przy indukcji ciepło powinno rozchodzić się równomiernie po całym garnku.

 

Godzinę temu, Fradio napisał:

A to nie jest tak że indukcja grzeje na całej powierzchni ale nie garnka tylko pola płyty?  Tu właśnie wyglada tak jak by garnek stał na dwóch polach

 

Kuchenki indukcyjne najczęściej mają 4 cewki. W którym są miejscu i jakiej wielkości to dokładnie widać po zjeciach wstawionych przez @cpu. Droższe modele mają więcej cewek i tam pole 'łączone' działa lepiej. Za równą dystrybucję ciepłą odpowiedzialne jest dno garnka. Dlatego dobre naczynia na kuchenkę indukcyjna mają grube dna wykonane tak by to ciepło rozprowadzać. Samo ciepło powstaje na skutek prądów wirowych. Zmienne pole na cewkach powoduje powstawanie prądów które, upraszczając,  rozgrzewają go, dlatego dno musi być ferrytyczne i względnie grube.

Kolorowe plamy to skutek przegrzania. One zejdą po umyciu jakimś środkiem do tego typu stali.

 

20 minut temu, cpu napisał:

Moze ktos kto uzywa indukcji sie wypowie na jakich ustawieniach dziala

Używam kuchenki z jednym polem grzewczym. Do podgrzewania zacieru wybieram moc 1500-1800W. Podgrzewanie brzeczki do zagotowania oraz wody do zacierania 2400-2800W, do utrzymania wrzenia 1800-2100W (odparowanie około 3-4l/h). Standardowa warka docelowa to 19-20l.

 

Edytowane przez Daniel()
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej. Mam dwa krótkie pytania.

1. Czy piwo po cold crashingu, przed zabutelkowaniem może stać w temperaturze pokojowej przez kilka dni czy powinno je się od razu butelkowac

2. Czy gęstwe przed zadaniem powinno się ocieplić do temperatury brzeczki przed jej zadaniem? 

Edytowane przez advisorylyrics
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

dzisiaj znalalem na http://blog.homebrewing.pl/filtracja-zacieru-i-wysladzanie/

pkt 6 : Nie napowietrzaj brzeczki w trakcie filtracji, brzeczkę ściągaj przez wężyk silikonowy, odporny na wysoką temperaturę.

 

Mam pytanie jak to jest z tym na prawdę. Sam mam coobre i podnosząc kosz wszystko sie tak dość mocno napowietrza. Czy napowietrzenie na tym etapie jest szkodliwe?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, leonzn napisał:

Witam,

dzisiaj znalalem na http://blog.homebrewing.pl/filtracja-zacieru-i-wysladzanie/

pkt 6 : Nie napowietrzaj brzeczki w trakcie filtracji, brzeczkę ściągaj przez wężyk silikonowy, odporny na wysoką temperaturę.

 

Mam pytanie jak to jest z tym na prawdę. Sam mam coobre i podnosząc kosz wszystko sie tak dość mocno napowietrza. Czy napowietrzenie na tym etapie jest szkodliwe?

@leonzn myślę, że chyba najbardziej kompetentna jest autorka bloga. Zadaj pytanie po prostu na blogu, lub wyręczę Cię i dam notyfikację @dori. Może śledzi to forum.

 

Sam jestem ciekawy, bo rozumiem to dwojako. Pierwsze sprawa filtrat nie powinien się napowietrzać/chlapać, może ma to związek z HSA (napowietrzanie w gorącym procesie). Jest to duży problem w dużej skali, ale w małej skali domowej natrafiłem na sprzeczne informacje, wręcz bagatelizowanie. Osobiście napowietrzam tylko przed zadaniem drożdży. Drugi sposób w jaki to interpretuję, przyznam trochę naciągany. Może chodzić o odsłanianie/zruszanie młóta i kanalikowanie. Woda wysładzająca ścieka przez kanaliki, nie wypłukując dokładnie cukrów. Może też to być zupełnie inna przyczyna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, Oskaliber napisał:

HSA to nierozstrzygnięty temat nawet wśród największych piwnych autorytetów. Nawet w dużej skali część z nich go bagatelizuje. Ja nigdy w domu nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków. 

W dużej skali natrafiłem na dwa źródła, że jednak jest to problem. Pierwszy z nich pamiętam i się upewniłem. Priciples of Brewing Science str. 129-130. Drugi muszę wygrzebać. Jest mowa o powstawaniu długich łańcuchów aldehydów (trans-2-nonental) jako najbardziej negatywnym wpływie. Z drugiej strony mam takie linki: http://www.homebrewersassociation.org/attachments/presentations/pdf/2014/Effects of Hot Side Aeration of Wort, Mash and Sparge Water.pdf oraz https://www.homebrewersassociation.org/attachments/presentations/pdf/2016/HomebrewCon16 - Identifying and Avoiding Oxidation.pdf

 

Sam przychylam się do zdania, że nie jest to coś bardzo szkodliwego w domowej skali.

 

Znalazłem: https://www.morebeer.com/articles/oxidation_in_beer

 

Jako, że edytowałem post to notyfikuję @Oskaliber

 

Edytowane przez Daniel()
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Oskaliber napisał:

Zgadza się, George Fix opowiada się za szkodliwością HSA, a już np. Palmer jeśli się nie mylę je bagatelizuje. Także można znaleźć źródła zarówno za jak i przeciw. 

Zgadza się. W którym z podcastów z Bradem była o tym mowa, nie znajdę, za dużo tego. W domowej skali raczej będzie to marginalne. Nie mniej jednak ciekawy temat. Również linki które zamieściłem są niejako w opozycji do siebie.

A wracając do tematu nadal nie wiem czemu nie napowietrzać w trakcie filtracji. Co prawda nigdy tego nie robię, wężyk sobie spokojnie leży, ale chciałbym wiedzieć czemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krótkie pytanie. Pomimo kilku warek z zacieraniem na koncie, nigdy nie udaje mi się trafić w zakładaną temperaturę przerwy po wsypaniu słodów. Zawsze jest jest dużo niższa pomimo iż wodę podgrzewam do temp. 2C wyższej a nawet więcej. Byc może przyczyną jest mały garnek bo 10l. Do rzeczy - by trafić w temperaturę, lepszy będzie gęstszy czy rzadszy zacier?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz to w toolkicie piwowara masz kalkulator w którym sobie możesz wyliczyć ile wody o jakiej temp. potrzebujesz, aby po wsypaniu danej ilości słodu temperatura ustabilizowała się na takim poziomie na jakim chcesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuje Drodzy pomocy.

Po ponad póltora roku wracam do zabawy. Jestem po przeprowadzce w miedzyczasie mieszkałem u teściowej, a sprzęt trzymałęm w nieogrzewanym garażu. Chciałbym porządnie wyczyścić sprzęt. Na jednym z fermentorów pojawiła się pleśń, wlałem do niego 5% roztwór sody kaustycznej , wrzuciłem wszystkie wężyki, kraniki itd; po 12 godzinach czarna pleśń nie ustapiła. Jak długo powinno to trwać? Czytałem na forum o 12 godzinach roztworu 3-4%. Na chłodnicy ze stali nierdzewnej nie widzę czarnej, lecz profilaktycznie chciałbym też z nią coś zrobić, czy jest sens potraktować ją chlorem lub czymś grzybobójczym od czego nie skoroduje , czy po prostu w ostaniej fazie gotowania po prostu ją wyparzyć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba było po rozmoczeniu tej pleśni umyć jakimś płynem, a dopiero potem ług,ewentualnie wylej ług i mechaniczne usuń tą pleśń.

Chłodnice umyj  szorstką gąbką czy jakąś ścierą twardą  z dodatkiem płynu,ewentualnie spirytus,a najlepiej radzi sobie z tym stężony kwas fosforowy (oczywiscie okulary,rękawice),

chłodnica jak nie domyta ma na sobie  osady pochmielowe, jak to się zestarzało to wali taki coś  strasznie i przechodzi do piwa .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.