Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

O własnie, jak wygląda sytuacja z wodą destylowana / demineralizowana. Czy taka dostępna w supermarketach zwykle w działach "samochodowych" nadaje się do celów spożywczych?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, tauruss napisał:

O własnie, jak wygląda sytuacja z wodą destylowana / demineralizowana. Czy taka dostępna w supermarketach zwykle w działach "samochodowych" nadaje się do celów spożywczych?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
 

Z tego co czytałem to tak, jednak może być ona wytwarzana w instalacjach nieprzeznaczonych do kontaktu z produktami spożywczymi. Ja nie zaryzykuję. Może masz znajomego akwarystę który poratuje wodą z filtra RO.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, tauruss napisał:

A spotkał się ktoś w sklepie z wodą destylowana spożywcza?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
 

Woda destylowana z definicji jest niespożywcza.

Używałem wielokrotnie takiej z działu samochodowego i byłem zadowolony.

Oczywiście dawałem jej tak do połowy wody używanej do zacierania/wysładzania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, tauruss napisał:

A spotkał się ktoś w sklepie z wodą destylowana spożywcza?

Woda destylowana z definicji nie jest spożywcza, co więcej jest bardzo szkodliwa i pod żadnym pozorem nie powinno się jej pić w naturalnym stanie (bez dodatków). Natomiast jeżeli chcesz jej użyć jako bazy do własnoręcznego uzdatnienia minerałami to tak, zwykła woda destylowana ze sklepu będzie ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, kaktusr napisał:

Z innej beczki, wydaje mi sie czy spier### srutowanie?40fb4f8a4a6fcd6252a96612a1244dc1.jpg23443ee72412a1e5ee92853c3ea9f172.jpg

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
 

Jak dla mnie wygląda normalnie :) aż sobie tapetę zmienię, takie ładne zdjęcie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z innej beczki, wydaje mi sie czy spier### srutowanie?40fb4f8a4a6fcd6252a96612a1244dc1.jpg&key=e8c006ac64674afc96b4d1513cbc10a1469d583e5e088556f74eb1de97c9c8f623443ee72412a1e5ee92853c3ea9f172.jpg&key=ae3095286cea66aab33e4d97188e9bf5aca4a9e6de05887a2158bb16d1b6a106

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka


https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https://www.piwo.org/forums/topic/10974-browamator-opinia/?do=findComment&comment=452442&share_tid=10974&share_fid=35434&share_type=t&share_pid=452442

Coś się poprawiło ze śrutowaniem czy dalej wysyłają prawie że całe ziarna?
Tydzień temu przyszły.https://www.piwo.org//applications/cor......

https://www.piwo.org/index.php?/topic/10974-Browamator---opinia#entry452442

Tak wygląda spaprane śrutowanie

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tydzień temu przyszły.imageproxy.php?img=&key=3eb122c9eecd62a3ce86ffe49463f8e5c1a6361306f28e9a24f45d7903f35144https://www.piwo.org//applications/cor......

https://www.piwo.org/index.php?/topic/10974-Browamator---opinia#entry452442

Tak wygląda spaprane śrutowanie

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Uff bo malem sie ze za drobno ;)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, kaktusr napisał:

Uff bo malem sie ze za drobno ;)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
 

Jak już to za grubo. Ja wolę śrutować drobniej, ale to co na Twoim zdjęciu jeszcze jest akceptowalne. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 5.03.2018 o 15:41, ogur_ek napisał:

Zatarłem wczoraj, jednak musiałem przerwać zabawę, więc wywaliłem brzeczkę do garażu. Ile może bezpiecznie poczekać w ok 0st?

Brzeczka musiała postać ponad cztery doby, czasami niestety tak się ułoży. Na szczęście pogoda mi sprzyjała, po warzeniu wywaliłem na dwór na -12, potem do garażu, 0-3st C i w smaku żadnych zmian. Uwarzone, drożdże zadane, zobaczymy co wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, mam mały problem może ktoś będzie w stanie wyjaśnić co się stało, uwarzyłem piwo z brewkit'u wszystko fajnie, połowa już została wypita lecz wczoraj trafiłem na chyba zepsutą butelkę. Używam butelek z zamknięciem patentowym, wszystkie butelki przy otwarciu wydawały głośny dźwięk, piwo było smaczne lecz trochę puste, ale jedna przy otwarciu wydała tylko delikatny świst a piwo było kwaśne, co może za tym stać? Nieszczelna uszczelka, zakażenie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Shades napisał:

Hej, mam mały problem może ktoś będzie w stanie wyjaśnić co się stało, uwarzyłem piwo z brewkit'u wszystko fajnie, połowa już została wypita lecz wczoraj trafiłem na chyba zepsutą butelkę. Używam butelek z zamknięciem patentowym, wszystkie butelki przy otwarciu wydawały głośny dźwięk, piwo było smaczne lecz trochę puste, ale jedna przy otwarciu wydała tylko delikatny świst a piwo było kwaśne, co może za tym stać? Nieszczelna uszczelka, zakażenie?

Zdaje się że niedomyta butelka 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, Matias napisał:

27 Lutego wstawiłem na burzliwą Milk Stout (12BLG początkowe), wstawiać dzisiaj na cichą czy poczekać aż fermentacja się na pewno skończy ? Pierwsze piwo na zacieraniu i nie wiem jak postępować

@Matias jak nie musisz odzyskać gęstwy to nie 'wstawiaj?'/zlewaj na cichą. Cierpliwie poczekaj aż fermentacja dobiegnie końca i dla pewności jeszcze kilka dni więcej. Proszę zerknij w wątek poniżej, myślę że wiele Ci wyjaśni.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

prośba o szybką opinię w zakupie sprzętu. Zależy mi na jakości i niezawodności niż na kwestiach cenowych (w granicach rozsądku)

1. Czy jest sens kupienia chłodnicy z gwintem?

https://www.homebrewing.pl/chlodnica-zanurzeniowa-zakonczona-gwintem-14-p-1411.html

czy lepiej bez

https://www.homebrewing.pl/chlodnica-zanurzeniowa-p-640.html

 

2. kapslownica (greta po 3 warkach "ześlizguje się" z kapsli :/ )

https://www.homebrewing.pl/kapslownica-stolowa-grifo-heavy-duty-p-391.html

 

3. śrutownik Biowin?

https://www.homebrewing.pl/srutownik-stolowy-biowin-p-985.html

czy lepiej od razu jakiś dwuwalcowy kupić? Jaki?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam kapslownicę heavy duty grifo: też zaczynałem od grety, po paru kapslowaniach miałem 1-2 butelki z szyjką uszkodzoną i przerzuciłem się na grifo. Co do śrutownika się nie wypowiem, mam jakiś prosty,  może i z Biowinu, daje radę, ale nie mam porównania z lepszymi. A chłodnicę skręcałem na garnku z rurki miedzianej i po kilkudziesięciu warkach wciąż jest jak dla mnie ok. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śrutownik Biowin to chińska tandeta. Nie da się złożyć bez pilnika. Jest cały wątek o tym w dziale sprzęt. Ale jest tani i mimo wszystko to lepsza opcja niż żucie słodu lub kupowanie już ześrutowanego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, pytanie z tych które nie znalazłem, a dotyczy lodówki z petami i fermantacji. Do ostatniej warki zrobiłem lodówkę i mam kilką wątpliwości

 

1. Jak długo trzymacie fermentor w lodówce, cały okres fermentacji (burzliwa + cicha)?

2. Czy np. na burzliwej/cichej  w którymś momencie podnosicie temperaturę? Czy po prostu trzymacie się cały czas jednego zakresu temp

3. Z wiki 80% cukrów jest przerabianie przez pierwsze parę dni. Czy wyjęcie fermentora po tych paru dniach, niech będzie 7 i dalszej fermentacji  w temperaturze pokojowej będzie się wiązało z nie pożądanymi właściwościami piwa.

 

 

Edytowane przez tymbarck
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, tymbarck napisał:

Cześć, pytanie z tych które nie znalazłem, a dotyczy lodówki z petami i fermantacji. Do ostatniej warki zrobiłem lodówkę i mam kilką wątpliwości

 

1. Jak długo trzymacie fermentor w lodówce, cały okres fermentacji (burzliwa + cicha)?

2. Czy np. na burzliwej/cichej  w którymś momencie podnosicie temperaturę? Czy po prostu trzymacie się cały czas jednego zakresu temp

3. Z wiki 80% cukrów jest przerabianie przez pierwsze parę dni. Czy wyjęcie fermentora po tych paru dniach, niech będzie 7 i dalszej fermentacji  w temperaturze pokojowej będzie się wiązało z nie pożądanymi właściwościami piwa.

 

Podczas fermentacji burzliwej temperatura brzeczki mocno wzrasta (od 2 nawet do 5C) więc pod koniec burzliwej lekko podnosimy temp. 'otoczenia' aby temperatura brzeczki nie uległa obniżeniu (drożdże tego nie lubią). Pod koniec fermentacji dodatkowo zwykle przenoszę fermentor do temp. pokojowej na 2-3 dni aby drożdże jeszcze dojadły co trzeba. Reasumując więc staramy się aby temp. brzeczki się nie obniżyła a nawet lekko uległa zwiększeniu. Staraj się zacząć fermentację w dolnych temperaturach pracy drożdży i potem stopniowo podnoś temperaturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja z grubsza robię tak jak piszesz w pkt 3. Zaczynam fermentacje od dolnej granicy i po paru dniach przestaje wymieniać pety i temperatura powoli idzie do góry do 20C. Oczywiście sporo zależy do typu drożdży i piwa

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.