Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, LZALESKI napisał:

Uwarzyłem AIPA 14,5 blg, schłodziłem brzeczkę do 21 stopni. Zadałem zrehydratyzowane drożdże US-05 ( w szklance były ok. godziny ładnie pokryły się grubą ok. 3 cm pianą) . Fermentor przeniosłem do piwnicy, gdzie temperatura brzeczki spadła do 15 stopni. Mija 30h od zadania drożdży, brak oznak jakiejkolwiek fermentacji( po 20h, przeniosłem z powrotem do cieplejszego pomieszczenia ~20 st.C . Opłaca się czekać czy zadawać kolejną paczkę drożdży ( S-04) ?

Trochę za długo uwadniałeś, po 30 minutach w wodzie drożdże słabną i zaczynają ginąć. Ale uwadnianie przez 60 minut nie powinno ich wybić całkowicie. Dodatkowo zadałeś drożdże w zbyt wysokiej temperaturze i jeszcze dodatkowo schłodziłeś (drożdże tego nie lubią). Zadawaj w przyszłości w temperaturze początkowej fermentacji (czyli zaczynaj w dolnych granicach pracy drożdży stopniowo podnosząc temp. w czasie fermentacji). Tak czy siak, mimo tych drobnych potknięć drożdże powinny wystartować. Ostatnio kilka osób z forum miało problem ze startem us-05 (chyba jakaś felerna partia...)

Edytowane przez Jancewicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzyłem AIPA 14,5 blg, schłodziłem brzeczkę do 21 stopni. Zadałem zrehydratyzowane drożdże US-05 ( w szklance były ok. godziny ładnie pokryły się grubą ok. 3 cm pianą) . Fermentor przeniosłem do piwnicy, gdzie temperatura brzeczki spadła do 15 stopni. Mija 30h od zadania drożdży, brak oznak jakiejkolwiek fermentacji( po 20h, przeniosłem z powrotem do cieplejszego pomieszczenia ~20 st.C . Opłaca się czekać czy zadawać kolejną paczkę drożdży ( S-04) ?

Miałem na ostatnich s-05 podobnego laga, ale potem ruszyły i bardzo ładnie pracowały, a były to temperatury koło 14/15°C. Poczekaj jeszcze do jutra i jak nic się nie stanie do wieczora to wrzucaj następne.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na burzliwej mam obecnie mozna powiedziec aipe razem z chmieleniem na zimno przeszlo 300g chmieli na 22l 16blg. Zbytnio nie chce mi sie bawic z cicha, burzliwa juz drugi tydzien, na cicha planowalem dorzucic z 120g chmielu, czytalem ze nie trzeba teoretycznie robic cichej ale czy nie bedzie to mialo negatywnego wplywu przy tak mocno chmielownym piwie ?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na burzliwej mam obecnie mozna powiedziec aipe razem z chmieleniem na zimno przeszlo 300g chmieli na 22l 16blg. Zbytnio nie chce mi sie bawic z cicha, burzliwa juz drugi tydzien, na cicha planowalem dorzucic z 120g chmielu, czytalem ze nie trzeba teoretycznie robic cichej ale czy nie bedzie to mialo negatywnego wplywu przy tak mocno chmielownym piwie ?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka


Nie będzie miało, wrzucaj.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

uwarzyłem piwo z brew kitu Coopers Dark Ale + Coopers Enhanter 1, po tygodniu na burzliwej dziś przelewałem na cichą. Piwo jest fajnie gorzkie, ale pojawia się też duża nutka kwaskowatości, co do wyglądu piwko ciemne prawie czarne bez żadnych zewnętrznych objaw infekcji. Jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy ta kwaskowatość to norma czy też coś spieprzyłem? drożdże standardowe od coopersa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, isnx napisał:

Cześć,

uwarzyłem piwo z brew kitu Coopers Dark Ale + Coopers Enhanter 1, po tygodniu na burzliwej dziś przelewałem na cichą. Piwo jest fajnie gorzkie, ale pojawia się też duża nutka kwaskowatości, co do wyglądu piwko ciemne prawie czarne bez żadnych zewnętrznych objaw infekcji. Jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy ta kwaskowatość to norma czy też coś spieprzyłem? drożdże standardowe od coopersa.

To nie jest norma ale trochę za wcześnie aby oceniać smak piwa. Kwaskowość może wynikać z dużej ilości ciemnych słodów w tym ekstrakcie. W jakiej temperaturze fermentowałeś? Być może w zbyt wysokiej co może objawiać się bimbrowo-jabłkowymi posmakami. Poza tym jest szansa, że posmaki, które wyczuwasz w tym momencie, z czasem się zredukują. Ale za mało danych żeby wyrokować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 5.02.2018 o 20:28, Jancewicz napisał:

Trochę za długo uwadniałeś, po 30 minutach w wodzie drożdże słabną i zaczynają ginąć. Ale uwadnianie przez 60 minut nie powinno ich wybić całkowicie. Dodatkowo zadałeś drożdże w zbyt wysokiej temperaturze i jeszcze dodatkowo schłodziłeś (drożdże tego nie lubią). Zadawaj w przyszłości w temperaturze początkowej fermentacji (czyli zaczynaj w dolnych granicach pracy drożdży stopniowo podnosząc temp. w czasie fermentacji). Tak czy siak, mimo tych drobnych potknięć drożdże powinny wystartować. Ostatnio kilka osób z forum miało problem ze startem us-05 (chyba jakaś felerna partia...)

Skoro suche drożdże zarówno górnej, jak i dolnej fermentacji uwadniamy w temp ok 25C i zadajemy w temperaturze brzeczki nastawnej (odpowiednio 18 i 10C), ale nie uwadniamy dłużej niż 30 minut, to jak to zrobić, przykładowo z w34/70? Dysponować ciekłym azotem, żeby po uwodnieniu błyskawicznie w kilka minut osiągnąć temperaturę lagerową i nie stresować drożdży, zadając je do za zimnej brzeczki? Bo w lodówce też min 30 minut trzeba by było potrzymać, żeby uzyskać pożądaną temperaturę (plus 30 minut uwodnienia to już za dużo). Czegoś nie rozumiem?

Edytowane przez Bachi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro suche drożdże zarówno górnej, jak i dolnej fermentacji uwadniamy w temp ok 25C i zadajemy w temperaturze brzeczki nastawnej (odpowiednio 18 i 10C), ale nie uwadniamy dłużej niż 30 minut, to jak to zrobić, przykładowo z w34/70? Dysponować ciekłym azotem, żeby po uwodnieniu błyskawicznie w kilka minut osiągnąć temperaturę lagerową i nie stresować drożdży, zadając je do za zimnej brzeczki? Bo w lodówce też min 30 minut trzeba by było potrzymać, żeby uzyskać pożądaną temperaturę (plus 30 minut uwodnienia to już za dużo). Czegoś nie rozumiem?
Sprawa jest niezmiernie prosta. Nie uwadniant w ok 25°C tylko w dolnej granicy temperatur fermentacji. Np 12-20 to uwadniasz jak najbliżej 12.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Adam Pawlicki napisał:

Sprawa jest niezmiernie prosta. Nie uwadniant w ok 25°C tylko w dolnej granicy temperatur fermentacji. Np 12-20 to uwadniasz jak najbliżej 12.

Wszystkie drożdże uwadniasz w temp powyżej 25C. Nawet na opakowaniu w34/70 jasno stoi w jakich temperaturach to robić. Ze starterem nie miałem tego problemu-kolba poszła do lodówki. Zastanawiam się jak to się ma do sucharów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Bachi napisał:

Wszystkie drożdże uwadniasz w temp powyżej 25C. Nawet na opakowaniu w34/70 jasno stoi w jakich temperaturach to robić. Ze starterem nie miałem tego problemu-kolba poszła do lodówki. Zastanawiam się jak to się ma do sucharów.

Robiłeś starter w lodówce?

Co stoi na przeszkodzie, żeby po uwodnieniu w 25°C wstawić je do zimnej wody i schłodzić poniżej 15°C? Jak będą w wodzie 45 a nie 30 min nic im się nie stanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Warmiński MISIEK napisał:

Robiłeś starter w lodówce?

Co stoi na przeszkodzie, żeby po uwodnieniu w 25°C wstawić je do zimnej wody i schłodzić poniżej 15°C? Jak będą w wodzie 45 a nie 30 min nic im się nie stanie.

Zawsze ok. dwie godziny przed zadaniem drożdży, ściągam je z mieszadła i wrzucam do lodówki, gdzie sterownikiem ustawiam temp docelową brzeczki nastawnej. Z tą wodą nie pomyślałem-jak to się mówi, najlepsze są czasami najprostsze rozwiązania. Dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, INTseed napisał:

Będe robił risa z receptury:
https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/russian_imperial_stout_25_blg
Według instrukcji mam dodać palone słody na 15min. Czy jest duża różnica między wrzuceniem ich od początku?

Jesli to ma byc RIS to dawaj od poczatku.  

Im krocej bedziesz zacieral palone slody tym mniejsza palonosc bedziesz mial w gotowym piwie. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 7.02.2018 o 09:50, Bachi napisał:

Skoro suche drożdże zarówno górnej, jak i dolnej fermentacji uwadniamy w temp ok 25C i zadajemy w temperaturze brzeczki nastawnej (odpowiednio 18 i 10C), ale nie uwadniamy dłużej niż 30 minut, to jak to zrobić, przykładowo z w34/70? Dysponować ciekłym azotem, żeby po uwodnieniu błyskawicznie w kilka minut osiągnąć temperaturę lagerową i nie stresować drożdży, zadając je do za zimnej brzeczki? Bo w lodówce też min 30 minut trzeba by było potrzymać, żeby uzyskać pożądaną temperaturę (plus 30 minut uwodnienia to już za dużo). Czegoś nie rozumiem?

Czytałem chyba na blogu koleżanki, która często udziela/udzielała się na tym forum i zapewne jest wszystkim znana (nie pamiętam imienia) iż różnica pomiędzy brzeczką a uwodnionymi drożdżami, może wynosić 15c

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, advisorylyrics napisał:

Czytałem chyba na blogu koleżanki, która często udziela/udzielała się na tym forum i zapewne jest wszystkim znana (nie pamiętam imienia) iż różnica pomiędzy brzeczką a uwodnionymi drożdżami, może wynosić 15c

Doris tak pisała? Zaraz sobie wejdę na jej blog.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, advisorylyrics napisał:
7 godzin temu, Bachi napisał:

Doris tak pisała? Zaraz sobie wejdę na jej blog.

Dokładnie, Doris. Czytałem to przedwczoraj na jej blogu lub tu na forum szukając wątku o tej samej tematyce

A jeszcze dokładniej to Dori ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzyłem wczoraj coś takiego. 52st 10min, 64st 40min, 72st 20min. Zaskoczyła mnie wydajność i zamiast 30l 13blg, mam 30l 16,5blg. Będzie z tego koźlak, czy dolać wody do planowanego ekstraktu? Na dole jest 30g Saaz, telefon dziwnie skopiował

5.00 kg Vienna Malt (6.9 EBC) Grain 1
2.00 kg Munich Malt (17.7 EBC) Grain 2
400.0 g Caramunich Malt (110.3 EBC) Grain 3
500.0 g Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 4
27.0 g Marynka [8.0%] - Boil 60 min Hops 5
30.0 g
 
Edytowane przez ogur_ek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.