Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni, 

Potrzebuję waszej opinii. 

 

Mam na fermentacji dwa piwa, które praktycznie są gotowe do butelkowania. 

Jest tylko mały problem. Na powieszchni pojawiło się takie coś..

Pierwsze to Belgian Pale Ale, drugi White IPA. 

Pomożecie? 

Pleśń i pleśń jak na mój gust. 

Na dwóch różnych etapach rozwoju. 

BPA wczesny, WIPA późny. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie pleśń. Ani na jednym ani na drugim. Zwykły biofilm - infekcja.

Przepraszam za pomyłkę, spojrzałem na kolor wydawało mi się, że to pleśń. 

Ale kolega ma rację. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiadra drogie nie są, a wyzbycie się tego co się tam zalęgło może być kłopotliwe.

 

 

Trzeba popracować nad higieną

1. mycie zasadowe (NaOH)

2. mycie kwaśne 

3. dezynfekcja (najlepiej starsan - przy okazji jest kwaśny)

jak tych 3 zasad nie będziesz przestrzegał to takie kwiatki będziesz miał.

No... chyba że władowałeś do piwa infekcję razem z drożdżami.

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak wydrukuje sobie etykiete ze składem piwa czym to później przykleić do butelki aby szybko można było odkleić?

Ja kleję mlekiem. Polecam.
To mleko się nie psuje po czasie? Samo mleko?

 

 

Suche już raczej nie :). Edit: masz tu: http://www.piwo.org/topic/1134-klej-do-etykiet/​

Edytowane przez guma44
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cześć, planuję zrobic piwko z puchy Gozdawa Belgian amber Ale, ktoś może użył ten Kit? jakie drożdże do tego dobrać?

 

jeśli nie chcesz użyć tych z zestawu to Fermentis Safbrew BE-256

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK rozumiem. Czy mógłbym zamiast cukru użyć 0,5kg ekstraktu slodowego pszenicznego od WES i 0.5kg cukru kandyzowanego? może nawet trochę wiecej tego cukru powinno byc...

 

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez sebo7w7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK rozumiem. Czy mógłbym zamiast cukru użyć 0,5kg ekstraktu slodowego pszenicznego od WES i 0.5kg cukru kandyzowanego? może nawet trochę wiecej tego cukru powinno byc...

 

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

 

Możesz spokojnie tak zrobić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gazu powinno być najmniej. Fermentacja 32C, leżakowanie 24C.

Zasyp w każdym piwku inny. Miałem tak w pierwszym piwku z puszki też. Później spokój do teraz.

Może temperatura 24C tak wpłynęła.

Skład jak na zdjęciu.

 

62456c72dd6966f60d4db15788ad2847.jpg

 

ale.... że.... dodałeś cały ten karmel ?? Co to za piwo ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.