Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Chodziło mi bardziej o to czy ktoś wymyślił słód bez cukru. Wiem, że to głupie pytanie, ale poprzednie natchnęło mnie do rozmyślań No bo czego to ludzie nie wymyślą.

 

Dziwne pytanie, zaiste. Czy istnieje cukier bez cukru  :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

radzimy zapoznać się jeszcze raz materiałem fizyki z zakresu szkoły podstawowej/gimnazjum.

 

a żeby nie było to naprowadzę lekko - odpowiedz sobie na pytanie na jakiej podstawie, i czy słusznie, orzekłeś wznowienie fermentacji. ja, widząc jak setna osoba zadaje to pytanie, już wiem.

Dzięki za naprowadzenie, blg zmierzone, nie zmieniło się, piwko zabutelkowane :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

planuje kolejną warkę celuje w 25 (chyba tyle max zmieszczę w wiadrze 33L)

Słód Pale Ale - 6.8kg
Słód Wiedeński - 0,6kg
Caramunich II - 0,42kg

Zacieranie 66 stopni 1h potem 72 i filtracja

50g Citra - 60min

15g Amarillo - 15min
20g Cascade - 0min
10g Cascade na zimno
Drożdże US-05 chyba paczka starczy.
co sądzicie o tym ? nie musi być stylowe ważne aby był delikatnie chmielowy żeby laik dał radę wypić. Ewentualnie co zmienić aby było pijalne bo na tym głównie mi zależy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zacieranie 66 stopni 1h potem 72 i filtracja

Wygrzew robi się w 76-78. 72 to temperatura przerwy dekstrynującej. Jak dla laika 50g Citry może być dużo. Ile IBU Ci wychodzi? 

 

dokładnie 76 stopni pomyłka

nigdy nie wyliczałem tego bo zawsze bazowałem na gotowych przepisach. polecisz jakis kalkulator online do wyliczenia ? najlepiej po polsku bo jak szukam to zawsze po ang znajduje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi bardziej o to czy ktoś wymyślił słód bez cukru. Wiem, że to głupie pytanie, ale poprzednie natchnęło mnie do rozmyślań :D No bo czego to ludzie nie wymyślą.

 

Ale "słód bez cukru" najpewniej też zwiększyłby blg, oddając coś do zacieru zwiększając tym samym jego gęstość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zacieranie 66 stopni 1h potem 72 i filtracja

Wygrzew robi się w 76-78. 72 to temperatura przerwy dekstrynującej. Jak dla laika 50g Citry może być dużo. Ile IBU Ci wychodzi? 

 

dokładnie 76 stopni pomyłka

nigdy nie wyliczałem tego bo zawsze bazowałem na gotowych przepisach. polecisz jakis kalkulator online do wyliczenia ? najlepiej po polsku bo jak szukam to zawsze po ang znajduje.

 

 

Polecam założyć konto w brewness :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Zacieranie 66 stopni 1h potem 72 i filtracja

Wygrzew robi się w 76-78. 72 to temperatura przerwy dekstrynującej. Jak dla laika 50g Citry może być dużo. Ile IBU Ci wychodzi? 

 

dokładnie 76 stopni pomyłka

nigdy nie wyliczałem tego bo zawsze bazowałem na gotowych przepisach. polecisz jakis kalkulator online do wyliczenia ? najlepiej po polsku bo jak szukam to zawsze po ang znajduje.

 

 

Polecam założyć konto w brewness :)

 

wychodzi 88 IBU fakt trochę przesada dam Citry  35g to wychodzi ibu 65 więc już myślę że ok :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Zacieranie 66 stopni 1h potem 72 i filtracja

Wygrzew robi się w 76-78. 72 to temperatura przerwy dekstrynującej. Jak dla laika 50g Citry może być dużo. Ile IBU Ci wychodzi? 

 

dokładnie 76 stopni pomyłka

nigdy nie wyliczałem tego bo zawsze bazowałem na gotowych przepisach. polecisz jakis kalkulator online do wyliczenia ? najlepiej po polsku bo jak szukam to zawsze po ang znajduje.

 

 

Polecam założyć konto w brewness :)

 

wychodzi 88 IBU fakt trochę przesada dam Citry  35g to wychodzi ibu 65 więc już myślę że ok :)

 

 

 

To już kwestia gustu i stylu jaki chcesz. Możesz jeszcze sprawdzić stosunek IBU do BLG (BU:GU ratio) i zobaczyć czy Ci odpowiada taki czy inny balans.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

paczka sucharów wystarczy?

 

To zależy od BLG - paczka wystarczy na ok. 20 litrów piwa w okolicach 13 BLG.

 

 

 

zasyp ok ?

 

Zasyp IMHO ok. Wiedeński 0.6 tak trochę z d**y no ale nie przeszkadza.

 

 

 

Ile max litrów mogę zmieścić w 33l wiadrze biorąc pod uwagę drożdże ?

 

Mi nigdy US-05 nie uciekły nawet jak było sporo. Tak czy tak musisz zostawić około 5-10 cm miejsca na pianę. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

paczka sucharów wystarczy?

 

To zależy od BLG - paczka wystarczy na ok. 20 litrów piwa w okolicach 13 BLG.

 

 

 

zasyp ok ?

 

Zasyp IMHO ok. Wiedeński 0.6 tak trochę z d**y no ale nie przeszkadza.

 

 

 

Ile max litrów mogę zmieścić w 33l wiadrze biorąc pod uwagę drożdże ?

 

Mi nigdy US-05 nie uciekły nawet jak było sporo. Tak czy tak musisz zostawić około 5-10 cm miejsca na pianę. 

 

to na wszelki wypadek dam półtorej paczki. Zamienić ten wiedeński na coś ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

paczka sucharów wystarczy?

 

To zależy od BLG - paczka wystarczy na ok. 20 litrów piwa w okolicach 13 BLG.

 

 

 

zasyp ok ?

 

Zasyp IMHO ok. Wiedeński 0.6 tak trochę z d**y no ale nie przeszkadza.

 

 

 

Ile max litrów mogę zmieścić w 33l wiadrze biorąc pod uwagę drożdże ?

 

Mi nigdy US-05 nie uciekły nawet jak było sporo. Tak czy tak musisz zostawić około 5-10 cm miejsca na pianę. 

 

to na wszelki wypadek dam półtorej paczki. Zamienić ten wiedeński na coś ?

 

 

Jak dla mnie może zostać - często tak robię, że jak mam jakieś pozostałości to po prostu zużywam w jakimś tam bezstylowym piwie do wypicia. Co do drożdży to tu jest kalkulator: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Chodziło mi bardziej o to czy ktoś wymyślił słód bez cukru. Wiem, że to głupie pytanie, ale poprzednie natchnęło mnie do rozmyślań :D No bo czego to ludzie nie wymyślą.

Ale "słód bez cukru" najpewniej też zwiększyłby blg, oddając coś do zacieru zwiększając tym samym jego gęstość.

Wiedziałem że pisanie po 3h spania powinni zabronić ;)

Myślałem o zrobieniu drugiego piwka na kveikach i dodanie słodu karmelowego dodatkowo. Jakoś mi się wczoraj wymyśliło że jak ma być w smaku karmel to nie może to być cukier który zostanie przefermentowany i nie zwiększy mi blg.

 

Przy sprawdzaniu refraktometrem piwo z 13brix zeszło na 6brix. Po wpisaniu w kalkulator wyszło to co na screenie. Czy wartość 2.77brix to teoretycznie końcowe blg?

 

b4f696e448e14d8540b5db2307492db1.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy sprawdzaniu refraktometrem piwo z 13brix zeszło na 6brix. Po wpisaniu w kalkulator wyszło to co na screenie. Czy wartość 2.77brix to teoretycznie końcowe blg?

 

b4f696e448e14d8540b5db2307492db1.jpg

 

2,7 z 13 wygląda sensownie. Potrzymaj jeszcze 2 dni i jak nie spada blg i nie widzisz oznak fermentacji to mozesz butelkować/przelewać na cichą. 

 

dobra to popatrzę jeszcze. A co do reszty wszystko ok ? paczka sucharów wystarczy? zasyp ok ? Ile max litrów mogę zmieścić w 33l wiadrze biorąc pod uwagę drożdże ?

26 litrórw Black IPA 15,5 blg fermentowało mi na S-04 w 16-17°C w 30 l wiadrze. Piana podeszła do pokrywy, ale nie wyszła rurką. Im niższa temperatura fermentacji i spokojniejsze drożdże tym wyższa piana. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Miałem trochę przerwy w warzeniu piwka z braku czasu, a zostało mi trochę surowców.

Mam pytanie o chmiel trzymam go ok, 2 lata w zamrażalce,oryginalne opakowanie plus szczelny woreczek kilka torebek jest otwartych.

Sprawdziłem dzisiaj i nadal czuć mocny aromat, mogę użyć jeszcze tego chmielu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.