Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

 

Nie mam kapslownicy niestety.

Z Poznania jesteś, a tam piwowarów nie brakuje. Jeżeli nie masz w planie szybkiego zakupu, to może ktoś wypożyczy.  

 

Pewnie boi się, że będzie musiał wydać na to jakieś pieniądze. Jak to mawiają, poznaniacy to potomkowie szkotów, wyrzuceni z ojczyzny za skąpstwo.

Sorki za O.T.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nie mam kapslownicy niestety.

Greta od ręki do wzięcia. Odezwij się na PW.

 

 

Dzięki za odpowiedzi.

Dzięki Zasada - za pomoc!

 

Nie dopisałem-wole puścić pierwsze warki w pety z tego względu aby kontrolować stopień nagazowania niż zbierać potem szkło z granatów.

Dla nauczenia się co i jak z re-fermentacją. Stad moje pytanie które pety są bezpieczne. Zapomniałem o tym że nie mam ciemnych petów od piw

a przeglądając forum zobaczyłem że od mineralki mogą się nie nadawać ze względu na reakcje z Alkiem.

 

Stad moje pytanie, może ktoś wie które pety bezpiecznie użyć?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 3 tygodniach w mojej 1 zacieranej warce z której byłem bardzo zadowolony (wc ipa) zginął armoat citry i wyszły nuty hmm rozpuszczalnikowe zmywacz do paznokci. Poczytałem i jedyne co mi pasuje to zbyt wysoka temperatura fermentacji ponieważ piwo przed zabutelkowaniem i przez pierwsze 2 tygodnie było ekstra.

Szukam swoich błędów, temperatura fermentacji na fermentorze oscylowała od 17-19 jaka mogła być w fermentorze? i czy to wpłynęło smak piwa? Drożdże US-05.w. Czy aromat po chmieleniu na zimno zawsze tak szybko znika? Zakażenia nie biorę pod uwagę.

Edytowane przez Lee Shay
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam szanownych kolegów, mam pytanko co do chmielenia, a mianowicie w czym chmielić żeby nie było "brudno", jak na razie działam głownie granulatem, znalazłem coś takiego

 

http://www.ebay.com/itm/7-18cm-Homebrew-Beer-Hop-Tube-Strainer-300-Mesh-Micron-Filter-Stainless-Steel-DY-/142320659165?hash=item2122f8eadd:g:R1sAAOSw2gxY0JRt

 

czy to byłoby odpowiednie ? 300 mikronów

Edytowane przez Michał Nawrocki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam szanownych kolegów, mam pytanko co do chmielenia, a mianowicie w czym chmielić żeby nie było "brudno", jak na razie działam głownie granulatem, znalazłem coś takiego

 

http://www.ebay.com/itm/7-18cm-Homebrew-Beer-Hop-Tube-Strainer-300-Mesh-Micron-Filter-Stainless-Steel-DY-/142320659165?hash=item2122f8eadd:g:R1sAAOSw2gxY0JRt

 

czy to byłoby odpowiednie ? 300 mikronów

ja używam takiego, 200 mikronów wersja bez obręczy https://www.piwnykraft.pl/pl/searchquery/worek/1/full/5?url=worek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam szanownych kolegów, mam pytanko co do chmielenia, a mianowicie w czym chmielić żeby nie było "brudno", jak na razie działam głownie granulatem, znalazłem coś takiego

 

http://www.ebay.com/itm/7-18cm-Homebrew-Beer-Hop-Tube-Strainer-300-Mesh-Micron-Filter-Stainless-Steel-DY-/142320659165?hash=item2122f8eadd:g:R1sAAOSw2gxY0JRt

 

czy to byłoby odpowiednie ? 300 mikronów

ja używam takiego, 200 mikronów wersja bez obręczy https://www.piwnykraft.pl/pl/searchquery/worek/1/full/5?url=worek

 

Normalnie gotujesz w tym worku ? Nie ma problemów żadnych ? Nie zbija się chmiel ani nic ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam szanownych kolegów, mam pytanko co do chmielenia, a mianowicie w czym chmielić żeby nie było "brudno", jak na razie działam głownie granulatem, znalazłem coś takiego

 

http://www.ebay.com/itm/7-18cm-Homebrew-Beer-Hop-Tube-Strainer-300-Mesh-Micron-Filter-Stainless-Steel-DY-/142320659165?hash=item2122f8eadd:g:R1sAAOSw2gxY0JRt

 

czy to byłoby odpowiednie ? 300 mikronów

ja używam takiego, 200 mikronów wersja bez obręczy https://www.piwnykraft.pl/pl/searchquery/worek/1/full/5?url=worek

 

Normalnie gotujesz w tym worku ? Nie ma problemów żadnych ? Nie zbija się chmiel ani nic ?

 

COOBRE CCB 25 mam http://spiritferm.biz/pl/p/Automatyczny-kociol-zacierny-Coobra-CB25/1251

 

400 mikro proponujesz?

Edytowane przez Michał Nawrocki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam szanownych kolegów, mam pytanko co do chmielenia, a mianowicie w czym chmielić żeby nie było "brudno", jak na razie działam głownie granulatem, znalazłem coś takiego

 

http://www.ebay.com/itm/7-18cm-Homebrew-Beer-Hop-Tube-Strainer-300-Mesh-Micron-Filter-Stainless-Steel-DY-/142320659165?hash=item2122f8eadd:g:R1sAAOSw2gxY0JRt

 

czy to byłoby odpowiednie ? 300 mikronów

ja używam takiego, 200 mikronów wersja bez obręczy https://www.piwnykraft.pl/pl/searchquery/worek/1/full/5?url=worek

 

Normalnie gotujesz w tym worku ? Nie ma problemów żadnych ? Nie zbija się chmiel ani nic ?

Nic mi się nie zbija. Po gotowaniu w środku jest jednolita masa chmielin. Podczas gotowania worek trochę pływa, ale chmiel jest pod powierzchnią. Mam jeden taki worek wiec dodaję też do niego kolejne porcje na smak i aromat. Z efektów jestem zadowolony, może lepiej by było jakby ten worek był ciut większy, ale nie znalazłem nic podobnego w ofercie polskich sklepów dla piwowarów. Pewnie przy najbliższych zakupach dokupię sobie drugi worek dla wygody.

 

 

 

Witam szanownych kolegów, mam pytanko co do chmielenia, a mianowicie w czym chmielić żeby nie było "brudno", jak na razie działam głownie granulatem, znalazłem coś takiego

 

http://www.ebay.com/itm/7-18cm-Homebrew-Beer-Hop-Tube-Strainer-300-Mesh-Micron-Filter-Stainless-Steel-DY-/142320659165?hash=item2122f8eadd:g:R1sAAOSw2gxY0JRt

 

czy to byłoby odpowiednie ? 300 mikronów

ja używam takiego, 200 mikronów wersja bez obręczy https://www.piwnykraft.pl/pl/searchquery/worek/1/full/5?url=worek

 

Normalnie gotujesz w tym worku ? Nie ma problemów żadnych ? Nie zbija się chmiel ani nic ?

 

COOBRE CCB 25 mam http://spiritferm.biz/pl/p/Automatyczny-kociol-zacierny-Coobra-CB25/1251

 

400 mikro proponujesz?

 

A to chyba nie do mnie pytanie było.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć!Gęstwe z żywą częścią drożdży wlewam bezpośrednio do fermentora z schłodzoną brzeczka? Trzeba zachować jakieś proporcje? Rozumiem że mogę najpierw je sprawdzić czy startują na brzeczce o niskiej blg?

 

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy grzałką 1.5kW można gotować brzeczkę 25l? Czy moc jest za słaba.

Myślę, że powinna dać radę. Mam grzałkę nurkową 2kW i wprawdzie tylko wspomagam nią gotowanie na gazie, ale wrzenie brzeczki jest bardzo intensywne.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Myślę, że powinna dać radę. Mam grzałkę nurkową 2kW i wprawdzie tylko wspomagam nią gotowanie na gazie, ale wrzenie brzeczki jest bardzo intensywne.

A jaką masz grzałkę 2 kW? ELIKO?
Tak Eliko. Ale jak pisałem używam jej by przyspieszyć zagotowanie brzeczki. Kiedy brzeczka już wrze to ją wyciągam i gotuję na samym gazie, bo za mocno wrze, a samą grzałką nie próbowałem gotować.

 

Poszło w pi...du

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć!Gęstwe z żywą częścią drożdży wlewam bezpośrednio do fermentora z schłodzoną brzeczka? Trzeba zachować jakieś proporcje? Rozumiem że mogę najpierw je sprawdzić czy startują na brzeczce o niskiej blg?

 

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka

 

Skorzystaj z tego kalkulatora. Zmień sobie jednostki na litry i Plato, wybierz rodzaj piwa, ale czy lager i w zakładce repitching from slurry oblicz sobie ile potrzebujesz gęstwy do nowego piwa. Użyj zdezynfekowanej łyżki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.