Skocz do zawartości

Satanic Mechanic Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

Przez jakiś czas nic się nie działo, jednak dzisiaj znalazłem trochę czasu i przystąpiłem do drugiej próby uwarzenia witbiera. Poprzedni wit był zdecydowanie za bardzo kolendrowy, bez jakiejkolwiek nuty pomarańczy. Właściwie w smaku nie było nic oprócz kolendry, tym razem dałem jej o połowę mniej i znacznie zwiększyłem ilość skórek z cytrusów.

 

#21 - Witbier #2

 

Zasyp:

2,50kg - Pilzneński Heidelberg

2,00kg - Płatki pszenne*

0,50kg - Słód diastatyczny

0,50kg - Słód owsiany

0,25kg - Słód zakwaszający

0,10kg - Biscuit

 

*płatki najpierw gotowano przez 10' w 10l wody, następnie dodano 6l chłodnej wody i ustalono temperaturę pierwszej przerwy.

 

Zacieranie:

67°C - 120'

mash-out

 

Chmielenie i przyprawy:

60' - 15g Hellertauer Mittelfrueh; 4,8%; granulat

30' - 10g Hellertauer Mittelfrueh; 4,8%; granulat

7' - Skórki z cytrusów - 78g z pomarańczy, 33g z grejpfruta, 19g z cytryny; + 5g Kolendry indyjskiej

3' - Skórki z cytrusów - 78g z pomarańczy, 33g z grejpfruta, 19g z cytryny; + 5g Kolendry indyjskiej

 

Obliczenia:

Kolor - 7,4EBC

Goryczka - 11,7IBU

Wydajność (wg BS) - 78,9%

 

Drożdże - gęstwa po poprzedniej warce - Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

Wyszło 24,5l, 12,6°Blg.

 

 

Skórki z cytrusów obrane tylko cienka warstwa, bez "białego". Zbierane przez ostatni czas i zamrożone.

 

Próbę jodową zrobiłem po godzinie zacierania, wyszła (jak można się spodziewać) pozytywna, po kolejnej godzinie negatywna. Słód owsiany (wiem, że tradycyjnie używa się surowego owsa) przed śrutowaniem lekko zwilżyłem i grubiej ześrutowałem, została praktycznie cała łuska. Zapewne przez to obyło się bez problemów z wysładzaniem.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #20

 

17.II - zabutelkowano z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,7v/v.

 

 

Warka #21

 

27.II - próbka FFT odfermentowała do 0,8°Blg.

11.III - brzeczka w fermentorze odfermentowała do ~1°Blg.

18.III - zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,7v/v.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj znalazłem trochę czasu na kolejną warkę, tym razem mój drugi lager:

 

#22 - Marcowe #1

 

Zasyp:

4,00kg - Wiedeński

2,00kg - Pilzneński

0,35kg - Biscuit

0,10kg - Caramunich III

 

Zacieranie:

69°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 23g Iunga; 11,0%; granulat

5' - 15g Perle; 6,0%; granulat

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

 

Obliczenia:

Kolor - 14,8EBC

Goryczka - 24,8IBU

Wydajność (wg BS) - 83,9%

 

Drożdże - SafLager W34/70

 

Wyszło 26,5l, 15°Blg.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #22

 

27.III - brzeczka w fermentorze odfermentowała do 4°Blg.

02.IV - brzeczka w fermentorze odfermentowała do 3°Blg, piana prawie całkowicie opadła.

11.IV - zabutelkowano z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,5v/v.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W końcu u mnie przyszedł czas na piwo wędzone.

 

#23 - Wędzone Pale Ale #1

 

Zasyp:

3,00kg - Pilzneński

2,00kg - Pszeniczny Grodziski z Weyermann'a

0,10kg - Special B

0,05kg - Biscuit

 

Zacieranie:

69°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 15g Iunga; 11,0%; granulat

30' - 15g Perle; 6,0%; granulat

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

 

Obliczenia:

Kolor - 13,6EBC

Goryczka - 25,5IBU

Wydajność (wg BS) - 79,6%

 

Drożdże - Danstar Nottingham

 

Wyszło 24l, 12,9°Blg.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

#24 - Hefeweizen #2

 

Zasyp:

2,00kg - Pilzneński

2,00kg - Pszeniczny

1,00kg - Wiedeński

0,10kg - CaraMunich I

0,10kg - Zakwaszający

0,05kg - Special B

 

Zacieranie:

Zacierane w łącznie 15,75l wody. Słód zakwaszający wymieszany z 0,75l na początku zacierania, dodany do gara w momencie osiągnięcia temperatury pierwszej przerwy scukrzającej.

 

44°C - 20'

dekokcja 6,5l

>gotowanie dekoktu 5'

>zwrot do gara

63°C - 20'

dekokcja 5l na początku przerwy

>72°C - 10'

>gotowanie dekoktu 7'

>zwrot do gara

72°C - 40'

dekokcja 3,5l

>gotowanie dekoktu 5'

>zwrot do gara

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 10g Hallertauer Mittelfrueh; 4,8%; granulat

30' - 10g Hallertauer Mittelfrueh; 4,8%; granulat

 

Obliczenia:

Kolor - 12,2EBC

Goryczka - 9,3IBU

Wydajność (wg BS) - 79,0%

 

Drożdże - Safbrew WB-06

 

Wyszło 24,5l, 12,9°Blg.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #24

 

17.VI - brzeczka odfermentowała do ~1,6°Plato. Zabutelkowano z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,7v/v.

 

 

Dzisiaj uwarzyłem kolejną, 25 już warkę. Z okazji okrągłej liczby wybrałem na tę okazję piwo w stylu Imperial Stout, które doprawię na cichej płatkami dębowymi z beczki po Sherry Oloroso. Jednocześnie będzie to mały eksperyment z drożdżami winnymi, polecanymi na forum do tego stylu.

 

#25 - Stout #4 - Russian Imperial Stout

 

Zasyp:

4,00kg - Pale Ale

3,60kg - Pilzneński

0,80kg - płatki żytnie

0,30kg - palone ziarno jęczmienia

0,25kg - Czekoladowy

0,25kg - Czekoladowy pszeniczny

0,20kg - Special B

0,10kg - karmelowy 600

 

Zacieranie:

67°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 50g Admiral; 14,3%; granulat

30' - 30g Admiral; 14,3%; granulat

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

- 5g gips piwowarski

- 10g - pożywka Activit

- 50g płatki dębowe z beczki po Sherry Oloroso - na cichą

 

Obliczenia:

Kolor - 120,8EBC

Goryczka - 91,9IBU

Wydajność (wg BS) - 73%

 

Drożdże - Fermivin PDM

 

Wyszło 21l, 23,5°Blg.

 

 

Z zacieru po tej warce wysłodziłem jeszcze 10l brzeczki ~6,5°Blg, jutro dodam do tego trochę cukru i nachmielę resztą Admiral'a. Zamiast drożdży piwowarskich użyję Bayanusy G995, które pierwotnie miały trafić do RIS'a.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #25

 

11.VII - brzeczka odfermentowała do ~9,1°Blg (wg kalkulatora BS). Fermentor cały czas stoi w piwnicy w 18°C. Drożdże pracują bardzo spokojnie, piana w szczytowym momencie miała około 4-5cm. Na chwilę obecną piana ma góra 1,5cm.

23.VII - ostatecznie odfermentowało do ~8,9°Blg. Przelałem na cichą oraz dorzuciłem 50g płatków dębowych, wcześniej namoczonych w wódce.

21.VIII - zabutelkowano z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,3v/v.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W końcu znalazłem trochę czasu po dłuższej przerwie. Na kolejną warkę wybrałem stout'a z nieco nietypowym składem.

 

#26 - Stout #5 - Wheat Stout

 

Zasyp:

3,00kg - Pale Ale

1,00kg - Słód pszeniczny

0,80kg - Płatki pszeniczne

0,30kg - Karmelowy Pszeniczny 150EBC

0,20kg - Carafa III Special

0,20kg - Palona pszenica

 

Zacieranie:

67°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 25g Iunga; 11,0%; granulat

30' - 20g Admiral; 14,3%; granulat

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

- 10g gips piwowarski

 

Obliczenia:

Kolor - 63,4EBC

Goryczka - 49,9IBU

Wydajność (wg BS) - 86%

 

Drożdże - Fermentis SafAle S-04

 

Wyszło 25l, 13,9°Blg.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #26

 

31.VIII - brzeczka odfermentowała do 6°Blg. Fermentacja prowadzona w temperaturze otoczenia 19°C. Piana prawie całkowicie opadła, martwi mnie tak niski poziom odfermentowania.

28.IX - brzeczka ostatecznie odfermentowała do 5,7°Blg. Dzisiaj zabutelkowałem z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,3v/v.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#27 - AIPA #3 - Wielozbożowe AIPA

 

Zasyp:

5,00kg - Pale Ale

0,50kg - Płatki owsiane*

0,50kg - Płatki pszenne*

0,30kg - Pszeniczny karmelowy 150

 

*płatki gotowane przez 10' w 5l wody

 

Zacieranie:

67°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 15g Mosaic; 12,0%; granulat

45' - 10g Chinook; 11,2%; granulat

25' - 15g Mosaic; 12,0%; granulat

15' - 20g Chinook; 11,2%; granulat

15' - 15g Simcoe; 12,9%; granulat

0' - 10g Chinook; 11,2%; granulat

0' - 15g Simcoe; 12,9%; granulat

 

Na zimno - 7 dni - 20g Mosaic + 20g Simcoe + 10g Chinook

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

 

Obliczenia:

Kolor - 16,4EBC

Goryczka - 63,2IBU

Wydajność (wg BS) - 77,9%

 

Drożdże - Danstar Nottingham

 

Wyszło 24l, 15,2°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #27

 

02.XII - brzeczka odfermentowała do ~3,1°Blg. Wsypałem do fermentora 50g mieszanki chmieli.

09.XII - ostatecznie odfermentowało do ~2,9°Blg. Zabutelkowałem z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,5v/v.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Trzeba korzystać z urlopu i coś uwarzyć. Przy okazji przetestuję nowy garnek 50l z Tadara.

 

Dzisiaj leci kolejny stout. Za parę dni, korzystając ze sprzyjającej temperatury w piwnicy, uwarzę jakiegoś lagera.

 

 

#28 - Stout #6 - Foreign Extra Stout

 

Zasyp:

5,00kg - Pale Ale

1,00kg - Słód owsiany

0,40kg - Płatki jęczmienne

0,20kg - Biscuit

0,20kg - Brown

0,20kg - Carafa III

0,20kg - Palony jęczmień

 

Zacieranie:

67°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 50g Phoenix; 11,4%; granulat

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

- 5g gips piwowarski

 

Obliczenia:

Kolor - 65,7 EBC

Goryczka - 47,9 IBU

Wydajność (wg BS) - 89,1%

 

Drożdże - Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności - 2l starter, 3 dni na mieszadle

 

Wyszło 25l (+1l z chmielinami został), 18°Blg.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj uwarzyłem kolejnego legera, trzeciego już.

 

#29 - Porter #1 - Porter Bałtycki

 

Zasyp:

5,00kg - Wiedeński

2,00kg - Monachijski II

1,00kg - Karmelowy 150

0,50kg - Karmelowy czerwony

0,20kg - Barwiący

 

Wszystkie słody ze Strzegomia.

 

Zacieranie:

55°C - 10'

67°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

90' - czas gotowania

60' - 30g Iunga; 11%; granulat

15' - 15g Iunga; 11%; granulat

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

 

Obliczenia:

Kolor - 69,8 EBC

Goryczka - 34,8 IBU

Wydajność (wg BS) - 81,4%

 

Drożdże - Fermentis SafLager S-23

 

Wyszło 23,5l, 21,2°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #28

18.II - brzeczka odfermentowała do ~4,3°Blg.

26.III - brzeczka odfermentowała do ~4°Blg.

28.III - zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,3v/v.


Warka #29

20.II - brzeczka odfermentowała do ~8,7°Blg.

24.II - brzeczka odfermentowała do ~7,4°Blg

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Następna warka, kolejny stout, kolejny RIS.

 

#30 - Stout #7 - Imperial Stout

Zasyp:
5,00kg - Pale Ale
3,00kg - Monachijski
1,00kg - Carafa Special III*
0,40kg - Jęczmień palony*
0,40kg - Płatki jęczmienne
0,40kg - Special W
0,30kg - Karmelowy czerwony

*na początku zacierania dałem 0,5kg Carafy, resztę palonych dodałem rano przed ponownym podgrzaniem

Zacieranie:
69°C - 660' - przez noc, rano przed podgrzaniem zacieru temperatura wynosiła ~40°C
mash-out

Chmielenie:
100' - czas gotowania
60' - 70g Pacific Gem; 15,3%; granulat
20' - 30g Pacific Gem; 15,3%; granulat

Dodatki:
- 10g - pożywka Activit

Obliczenia:
Kolor - 171,4EBC
Goryczka - 100,3IBU
Wydajność (wg BS) - 79,2%

Drożdże - Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa po poprzedniej warce

Wyszło 22l, 27°Blg.

 

 

Przy okazji tej warki testowałem nowy sprzęt - Hop Spider, wykonany przez forumowicza lewatywa8. Jestem bardzo zadowolony z zakupu, po chłodzeniu w brzeczce nie było żadnych pozostałości po chmielu.

 

post-1801-0-68514100-1427658475_thumb.jpg

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#31 - Bitter #3

Zasyp:
4,50kg - Pale Ale, Maris Otter
0,30kg - Crystal Medium 250-290 EBC
0,20kg - Słód pszeniczny

Zacieranie:
67°C - 60'
mash-out

Chmielenie:
60' - 10g Sorachi Ace; 12,0%; granulat
30' - 20g East Kent Goldings; 5,0%; granulat
30' - 15g Sorachi Ace; 12,0%; granulat
10' - 15g East Kent Goldings; 5,0%; granulat

Na zimno - 7 dni - 15g EKG + 25g Sorachi Ace

Dodatki:
- 5g mech irlandzki
- 5g gips piwowarski

Obliczenia:
Kolor - 22,0 EBC
Goryczka - 38,0 IBU
Wydajność (wg BS) - 82,3%

Drożdże - Mangrove Jack's M79 Burton Union

Wyszło 25l, 12,7°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

#32 - Kwach #1

 

#32 - Sour Ale #1 - Kwach #1

Zasyp:
3,00kg - Pale Ale
0,80kg - Słód pszeniczny
0,50kg - Płatki pszenne

Zacieranie:
67°C - 60'
mash-out

Chmielenie:
60' - 10g Lubelski; 3,0%; szyszka

Dodatki:
- 5g mech irlandzki

Obliczenia:
Kolor - 9,0 EBC
Goryczka - 4,0 IBU
Wydajność (wg BS) - 75,9%

Bakterie - Lactobacillus Plantarum - starter 0,5l
Drożdże - Danstar Nottingham

Wyszło 19,5l, 12,9°Blg.


Bakterie zdobyłem z probiotyku Swanson L.Plantarum. Przygotowałem starter 0,5l 10°Blg z ekstraktu płynnego z niewielkim dodatkiem glukozy oraz szczyptą pożywki dla drożdży. "Proszek" z pięciu kapsułek przed dodaniem do startera uwodniłem w niewielkiej ilości sterylnej wody. Po niecałym tygodniu zeszły do ~7°Blg bez żadnych zauważalnych śladów na brzeczce, wskazuje to na homofermentację mlekową, co nie do końca zgadza się z użytym szczepem bakterii. Niestety, nie posiadam miernika pH, a jedyne paski jakie mam kończą się na 5,4 pH. W smaku poziom kwaśności przypominał sok z cytryny.
Drożdże piwowarskie dodam za 2-3 dni, tak żeby zdążyły zjeść resztę cukrów nim poziom pH spadnie poniżej ich zakresu pracy. W przypadku problemu z odfermentowaniem użyję drożdży winiarskich.
Po około tygodniu od zadania drożdży planuję dolać 5-6l soku z wiśni.


Ciekawe linki:
http://www.milkthefunk.com/wiki/Lactobacillus
http://www.milkthefunk.com/wiki/Alternative_Bacteria_Sources
http://phdinbeer.com/2015/04/13/physiology-of-flavors-in-beer-lactobacillus-species/

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #32

 

08.VI - brak wizualnych i smakowych objawów zakażenia lactobacillusem, dodałem 10 uwodnionych kapsułek Swanson L.Plantarum, wieczorem pojawiły się zalążki drobnej piany
09.VI - ~3:00 nad ranem ~1cm dywan piany + regularne bulkanie, brzeczka wygląda jak przy fermentacji drożdżami piwowarskimi za wyjątkiem niskiej piany; pomiar refraktometrem 9,45*P (11*Bx), w smaku rześkie i lekko owocowe, ale kwaśność niewyczuwalna; dodałem 0,5l startera z dwóch przeterminowanych paczek Wyeast L. Brevis
15.VI - odfermentowało do ~4,4*P (7,8*Bx), ~3,9 pH
18.VI - odfermentowanie bez zmian, dolalem 5l soku wiśnia-jabłko (70% + 30%)
19.VI - odfermentowanie ~4*P, dodałem paczkę uwodnionych drożdży Nottingham
22.VI - odfermentowanie ~4*P, 3,8 pH, wygląda na koniec fermentacji, dodałem dwie uwodnione paczki drożdży Fermivin PDM
23.VI - odfermentowanie ~3,8*P, 3,74 pH
25.VI - odfermentowanie 3,5*P, 3,69 pH

26.VI - od wczoraj wyrosło mi coś takiego:

#32 - Kwach #1

 
23.VII - odfermentowanie 2,86*P, 3,73 pH
Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#33 - Stout #8 - Wędzony FES

Zasyp:
3,00kg - Wędzony, Steinbach
2,00kg - Pale Ale
1,00kg - Monachijski
0,50kg - Płatki owsiane
0,20kg - Caraaroma
0,20kg - Carafa Special I
0,20kg - Jęczmień palony

Zacieranie:
67°C - 60'
mash-out

Chmielenie:
60' - 40g Admiral; 14,2%; granulat

Dodatki:
- 5g mech irlandzki
- 3g kreda

Obliczenia:
Kolor - 59,8 EBC
Goryczka - 50,5 IBU
Wydajność (wg BS) - 80,1%

Drożdże - Danstar Nottingham

Wyszło 26l, 16,4°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Uwarzone w sobotę 5.IX

#34 - AIPA #4 - SMaSH #1

Zasyp:
6,00kg - Pale Ale, Optic

Zacieranie:
zacieranie w 15l wody
50°C - 10'
> po wrzuceniu słodu odebrane 6,4l zacieru
> gotowanie dekoktu - ~4min do końca przerwy białkowej
< zwrot dekoktu
67°C - 60'
> odebranie 5,7l zacieru
> doprowadzenie do wrzenia dekoktu i gotowanie ~5min
< zwrot dekoktu
77°C - zacier przeniesiony do filtratora

Chmielenie:
60' - 20g Amarillo; 8,9%; granulat
45' - 15g Amarillo; 8,9%; granulat
30' - 15g Amarillo; 8,9%; granulat
20' - 15g Amarillo; 8,9%; granulat
10' - 15g Amarillo; 8,9%; granulat
5' - 10g Amarillo; 8,9%; granulat
0' - 10g Amarillo; 8,9%; granulat

50g Amarillo na zimno 3 dni przed butelkowaniem

Dodatki:
- 5g mech irlandzki

Obliczenia:
Kolor - 11,5 EBC
Goryczka - 64,0 IBU
Wydajność (wg BS) - 70,0%

Drożdże - Fermentis US-05

Wyszło 20,5l, 15,8°Blg.

 

Miejsce fermentacji - piwnica 19°C.


Chyba za grubo ześrutowałem, wydajność wyszła beznadziejna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #30 - Imperial stout
14.IV - odczyt 19,2*Bx (~13,75°Blg), fermentacja w pomieszczeniu o temperaturze ~15°C, minimalna ilość drobnoziarnistej cienkiej piany
25.IV - odczyt 18,4*Bx (~12,4°Blg), fermentacja w pomieszczeniu o temperaturze ~17°C, zauważalnie większa ilość drobnoziarnistej cienkiej piany
06.V - odczyt 18,2*Bx (~12,1°Blg), fermentacja w pomieszczeniu o temperaturze ~18°C, piana bez zmian.
23.V - odczyt 18,2*Bx (~12,1°Blg), przelane do nowego fermentora + 2g pożywki + 20g drożdży G-995
12.VI - odczyt 17,4*Bx (~10,7°Blg), brak piany
09.IX - ostatecznie odfermentowało do 10,2°Blg, ~15l zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,3 v/v. Pozostałe 5l przelane do szklanego balona z dodatkiem 10g mocno palonych francuskich kostek dębowych, wcześniej wymoczonych w mocnej nalewce pomarańczowej.


Warka #32 - Kwach #1
30.VI - odfermentowanie 3,5°Blg, 3,84 pH
23.VII - odfermentowanie 2,86°Blg, 3,73 pH
06.VIII - odfermentowanie 2,55°Blg, 3,68 pH
08.IX - odfermentowanie 2,55°Blg, 3,59 pH


Warka #33 - Stout #8 - Wędzony FES
06.VIII - odfermentowało ~3°Blg (8,3*Bx). Prawie brak piany.
22.IX - zabutelkowane z dodatkiem glukoza, planowane nagazowanie 2,3 v/v.


Warka #34 - AIPA #4 - SMaSH #1
23.IX - odfermentowanie ~2,5°Blg, przelane do innego fermentora + 50g Amarillo.
26.IX - zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,5 v/v.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Uwarzone wczoraj - 29.X

#35 - Scottish Ale #1

Zasyp:
5,00kg - Pale Ale
0,10kg - Jęczmień palony*

*jęczmień palony wrzucony do zacieru chwilę przed mash-out

Zacieranie:
70°C - 60'
mash-out

Chmielenie:
Brzeczka gotowana 120', pierwsza godzina na większym ogniu niż przy chmieleniu.
60' - 25g Challenger; 6,5%; granulat

Dodatki:
- 4,5ml kwas fosforowy (1,5ml do zacieru, 3ml do wody do wysładzania)
- 5g mech irlandzki

Obliczenia:
Kolor - 26,7 EBC
Goryczka - 18,6 IBU
Wydajność (wg BS) - 80,7%

Drożdże - Wyeast 1728 - Scottish Ale - starter 1,2l na mieszadle 4 dni

Wyszło 22,5l, 14,1°Blg.
 
Miejsce fermentacji - piwnica 18°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #32 - Kwach #1
12.X - odfermentowanie 2,55°Blg, 3,58 pH
03.XI - ofermentowanie 2,4°Blg, 3,58 pH

Warka #35 - Scottish Ale #1
23.XI - odfermentowało do 4°Blg
24.XI - zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,0 v/v

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.