Skocz do zawartości

Satanic Mechanic Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

Uwarzone w środę - 25.XI

#36 - Barleywine #1 - English Barleywine

Zasyp:
10,00kg - Pale Ale - Golden Promise
0,30kg - Crystal 90
0,20kg - Crystal II 200

Zacieranie:
67°C - 90'
mash-out

Chmielenie:
Brzeczka gotowana 180', pierwsze dwie godziny na większym ogniu niż przy chmieleniu.
60' - 25g Admiral; 14,2%; granulat
30' - 30g Pilgrim; 8,1%; granulat
10' - 20g Pilgrim; 8,1%; granulat

Dodatki:
- 5g mech irlandzki

Obliczenia:
Kolor - 32,6 EBC
Goryczka - 58,8 IBU
Wydajność (wg BS) - 69,3%

Drożdże - Wyeast 1728 - Scottish Ale - gęstwa z warki #35

Wyszło 16l, 32,3°Blg.
 
Miejsce fermentacji - piwnica 15°C.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Uwarzone dzisiaj.

#37 - Stout #9 - Imperial Chocolate Stout

Zasyp:
9,50kg - Pale Ale - Flagon
0,50kg - Czekoladowy 1200 EBC*
0,50kg - Pszenica prażona
0,30kg - Crystal II 200
0,30kg - Jęczmień palony*
0,20kg - Crystal 90

*dodatki palone, za wyjątkiem pszenicy, dodane chwilę przed podgrzaniem do mash-out

Zacieranie:
67°C - 480'        //pod koniec temperatura spadła do ~50°C
mash-out

Chmielenie:
Brzeczka gotowana 120', pierwsza godzina na większym ogniu niż przy chmieleniu.
60' - 50g Admiral; 14,2%; granulat
30' - 25g Admiral; 14,2%; granulat

Dodatki:
- 500g łuska kakaowa
- 5g mech irlandzki

Obliczenia:
Kolor - 145,5 EBC
Goryczka - 74,6 IBU
Wydajność (wg BS) - 72,8%

Drożdże - Wyeast 1728 - Scottish Ale - gęstwa z warki #35

Wyszło 22l, 27°Blg.
 
Miejsce fermentacji - piwnica 15°C.

Wygląda na to, że łuska zawierała wystarczająco dużo tłuszczu żeby zniszczyć piane. Przy przelewaniu wężykiem brzeczki do fermentora powstająca piana praktycznie od razu znikała.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#38 - Bock #2 - Doppelbock #1

Zasyp:
5,00kg - Monachijski Jasny, Steinbach
3,00kg - Wiedeński, Steinbach
0,40kg - Caramunich I, Weyermann
0,20kg - Aroma, Castle Malting
0,20kg - Caraaroma, Weyermann

Zacieranie:
zacieranie w 21l wody
62°C - 10'
> po wrzuceniu słodu odebrane 7l zacieru
> gotowanie dekoktu - zagotował się ~6' przed końcem przerwy maltozowej
< zwrot dekoktu
72°C - 40'
> odebranie 5l zacieru w 20' przerwy
> doprowadzenie do wrzenia dekoktu i gotowanie ~10min
< zwrot dekoktu
77°C - zacier przeniesiony do filtratora

Chmielenie:
Brzeczka gotowana 90'
60' - 15g Admiral; 14,2%; granulat
10' - 20g Hallertauer Mittelfrueh; 3,0%; granulat

Dodatki:
- 5g mech irlandzki
- 2,4ml kwasu fosforowego 75% do wody do wysładzania

Obliczenia:
Kolor - 38,2 EBC
Goryczka - 19,7 IBU
Wydajność (wg BS) - 77,3%

Drożdże - Mangrove Jack's M76 Bavarian Lager

Wyszło 23l, 22°Blg.


Miejsce fermentacji - piwnica 8°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.