Jump to content
Sign in to follow this  
Lewelyn

Wrażenia z warzenia

Recommended Posts

Witam za mną pierwsza warka Belgian Pale Ale z BA. Piwo już fermentuje chodź podczas ważenia miałem kilka problemów

 

1 .pierwszy z nich to wysładzanie: Blg zmierzyłem przy 18 litrach i miałem już tylko 10 blg ale kolejny wsad był już w kadzi filtracyjnej więc zeszło mi do 8 blg przy 22 litrach skąd taki słaby wynik ? dodam że przy drugim wsadzie podczas mieszania młóta zaczepiłem o filtrator z oplotu wprawdzie potem łycha go ugniotłem. ( zacieranie jednotemeraturowe 66-67 stopni przez lekko ponad godzinę, wysładzałem wodą o tem. 72 stopnie) Poprzez intensywne gotowanie odparowało mi parę ładnych litrów i mam teraz 17 litrów i 12,5 blg

 

2. Whirpool mi chyba nie wyszedł bo chmielny zostały na dnie a nie w postaci stożka

 

 

z góry dziękuje za jakieś porady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popraw ważenie na warzenie, bo cię zaraz napiętnują :P

Wydajnośc zależy także od grubości śrutowania (w sklepach śrutują trochę grubiej niż robi się to samemu) stąd może gorsza wydajnośc. Poza tym z czasem będzie tylko lepiej. Przy pierwszym warzeniu wiele rzeczy nie wychodzi tak dobrze jak z czasem.

Mój Whirpool także jest bez stożka, ponieważ mam dużo chmielin na całym dnie garnka, ale deakntuję bez nich (odzyskuję brzeczkę z chmielin - ok. jednego litra)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem BPA z CP, a oni dość drobno śrutują, więc wyszło mi prawie 22 l Blg 12. Ale moja pierwsza warka z zacieraniem (Alt) też osiągnęła 17 l i to Blg 11,5, więc chyba tak już musi być ;) Nie wiem czy robiłeś próbę jodową. Przy zacieraniu jednotemperaturowym 66-67 stopni żadne enzymy nie pracują z pełną wydajnością, więc jeśli do tego dojdzie "grube" śrutowanie, to czasem trzeba przedłużyć czas zacierania do 90'. Ja ostatnio zacierałem w sumie prawie 2 godziny. Z czasem nabierzesz doświadczenia i będzie tylko lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.