Jump to content
Ben3dikT

Piana wychodzi przez rurke

Recommended Posts

Witam

 

szybkie pytanko bo to moja pierwsza warka co zrobić jak piana wychodzi mi przez rurke fermentacyna podczas burzliwiej jakieś 14h po zadaniu drożdzy ? otworzyc fermentor i zdjąc troche pianny ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszelki grzebanie w wiadrze w czasie fermentacji jest bardzo ryzykowne, jeśli nie ma potrzeby, to lepiej wcale wiadra nie otwierać. Masz dwie bezpieczniejsze możliwości. Albo wyciągnij rurkę i w to miejsce włóż wąż, drugi jego koniec umieść w słoiku z wodą. Albo poczekaj aż drożdże się uspokoją i gdy już nie będą miały ochoty na spacery, to umyj wszystko i fermentuj dalej normalnie.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

troche się pośpieszyłem i otworzyłem fermentor i zdezynfekowana łyżką zdjąłem troche piany, umyłem pokrywe zdezynfekowałem wszystko wrzątkiem i zakmnąłem.. Myślisz ze nie będzie tragedii ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

spoko dzieki za info ... spanikowałem troche ... :D

 

EDIT:

 

Mam jeszcze pytanie bo temperature w fermentorze mam 26-27 stopni przez pogode na zewnątrz. Przydałoby się troche schlodzić ? Jak najlepiej ? obłożyć jakimś zimną szmatką fermentor ?

Edited by Ben3dikT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej przestawić w chłodniejsze miejsce. Jak nie masz możliwości to zimne ręczniki okręć w okol fermentora lub wstaw go do miski z zimna woda.

Dobry patent to pudło ze styropianu i wkłady z lodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

twój obrazek w podpisie mi nie pomaga :D narazie owinąłem fermentor mokrą koszulką ... i spadlo 2 stopnie i poźniej będe wymieniał :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten obrazek to ironia. Nie ma co panikować. Na burzliwej żadnego syfa raczej już nie złapiesz. Drożdże teraz tam rządzą. Jeśli nic się namnożyło przed startem możesz być spokojny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no drożdze tak szaleją, że mi przed chwilą wywaliło korek z rurki :D nic czekam aż sobie dadzą siana :) czy wskazane jest czyszczenie rurki co jakiś czas z piany czy poczekać aż drożdze się usokoją w wtedy umyć ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ty nie dałeś drożdży gorzelniczych jakiś turbo :)

wstaw wiadro do miski z wodą naciągnij koszulkę od góry po całości tak że by w wodzie była zanurzona ,27C to sporo

Share this post


Link to post
Share on other sites

no nie Safale S-04 tylko jak robiłem rehydratacje to tak mi skurczybyki narosły że pełny kubek miałem ... może dlatego .... niestety nie mam takiej miski dużej... narazie sama koszulka zbiła mi do 25C i mocze ją co jakiś czas

Share this post


Link to post
Share on other sites

fermentacja się ustabilizowała wieczorem dzisiaj rano już nie zauważyłem żeby coś bulgotało w rurce. Myślicie, że mogę wyciągnąć rurkę i ją umyć zdezynfekować i założyć z powrotem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

fermentacja się ustabilizowała wieczorem dzisiaj rano już nie zauważyłem żeby coś bulgotało w rurce. Myślicie, że mogę wyciągnąć rurkę i ją umyć zdezynfekować i założyć z powrotem ?

Nie ma przeszkód, działaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałeś troche za dużo wody stąd wyciek przez rurke. Ja leje przynajmniej do brekwitów troche mniej wody a po dwóch dniach dolewał do zalożonego stanu. Minimalnie fałszuje to wyniki blg, ale wg mnie liczy się ostatni pomiar (chyba że sie mylę) koledzy z większym doświadczeniem mogą to skorygować. Jak na razie mialem tylko jedną wpadke, wylałem, i trzy granaty, ale wiedziałem gdzie zrobiłem błąd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do szanownych kolegow. Ta sama warka, ta sama ilość cukru do butelek, tak samo przechowywane i jedno piwo ucieka z butelki a inne spokojnie daje się nalać jaka może być tego przyczyna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie w jednym więcej drożdży i się szybciej przegazowało lub w niektórych butelkach słabiej dociśnięty jest kapsel i przy większym ciśnieniu CO2 ma ujście na zewnątrz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale to ktore nie ucieka z butelki jest podobnie nagazowane. Choć na oko wygłąda podobnie. Podejrzewam że za wcześnie zlałem do butelek. Bo z tej parti miałem 3-y granaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...