Skocz do zawartości
mikee

Co po butelkowaniu? Ruszac butelki czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj mija 2 tyg od zabutelkowania euro lagera z kita coopers'a.

Przez te 2 tyg wogole nie ogladalem butelek. Dzisiaj pierwszy raz zobaczylem co sie yam dzieje i musze powiedziec, ze piwko wydaje sie bardzo klarowne, na dole jest moze 2-4 mm osadu. Jedna z butelek obrocilem ze 2x i osad sie wzburzyl i widze, ze jakby cukier byl jeszcze w piwku, pewnie ten ktory dodalem w czasie butelkowania.

 

Czytalem gdzies, ze niektorzy po jakims czasie od zabutelkowanie obracaja kilka razy butelkami, aby pobudzic proces dojrzewania. Czy mam tak zrobic, czy lepiej pozostawic butelki jeszcze na kilka tyg bezczynnie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro cukier się nie rozpuścił to będziesz miał słabe nagazowanie, sprawdź czy to rzeczywiście cukier- jeśli tak to musisz wstrząsnąć wszystkie by się rozpuścił i odstawić do klarowania/nagazowania/ dojrzewania

Edytowane przez slawek1k

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cukier jest rozpuszczony, ale widac go tak jakby sie mialo bardzo slodka herbate.

jutro sprawdze dokladnie i delikatnie pomiweszam butelkami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mieszaj, to nie cukier - to osad drożdżowy. Mieszanie jest bez sensu, bo psujesz klarowanie piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lagera z Coopersa należy sporo leżakować. Robiłem go jako pierwszą warkę i nadawał się do spożycia po jakiś 6-7 tygodniach.

 

Cukier na pewno się rozpuścił. Daj im jeszcze trochę czasu w bezruchu :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja przy butelkowaniu wsypuje cukier do butelki z piwem i po zakapslowaniu obracam ja do gory nogami 2 razy, po czym odstawiam do pudla. nie mialem jeszcze przypadku zeby sie cukier nie rozpuscil, a nic z butelkami w czasie refermentacji nie kombinuje :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robię podobnie jak kolega Voitas i wszystko jest ok. Jak coś dojrzewa to lepiej nie ruszać

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×