Jump to content
Niph

Browar Piekarczyk

Recommended Posts

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do warki nr 1 to się nie wypowiem, bo nie znam tych symboli. Warka nr 2 to na pewno nie jest Pale Ale tylko prawie APA ale na to drugie za mało chmieli dałeś.

Co do trzeciej warki to drożdże WB06 są dobre tylko mocno wymagające, mi wyszła na nich 1 dobra pszenica na 4 uwarzone. Ale to mój błąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znawca ze mnie żaden, ale wg opisu to bardziej pasuje Blonde Ale ;) Na Cream Ale to za dużo chmielu aromatycznego chyba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#1 Słodki Czarnuch - 23 marca '13

 

1 Ekstrakt słodowy ciemny WES

1 Piwo domowe - stout WES

1 Piwo domowe - ciemne WES

20 litrów brzeczki, 19 Blg, S-04

 

Butelkowane 10 kwietnia, 6,5 Blg + 500g laktozy, + 85g sacharozy (za mało, słabe nagazowanie) EDIT po dłuższym czasie ładnie się dogazowało.

Obecny octan etylu, prawdopodobnie skutkiem nienatlenienia brzeczki.

 

EDIT 29 czerwca

Właśnie otworzyłem butelkę Słodkiego Czarnucha - piwo się ładnie nagazowało, tak jak miało być :) Po nalaniu pojawia się bursztynowa piana, co prawda grubopęcherzykowa i zaraz znika, ale i tak jestem z niej dumny ;)

Edited by Niph

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 Pale Ale - 9 czerwca '13

 

3 kg słód pils Strzegom

1,5 kg monachijski Strzegom

450 g bursztynowy Strzegom

 

Zacierane infuzyjnie 60 min 68 st.

 

chmiele:

marynka 15g - 60 min

mosaic 5g - 15 min

mosaic 20g - 10 min

 

20 IBU

 

drożdże S-04

 

Wyszło 26 litrów 13 Blg - > wydajność 90%

 

Odfermentowało do 3 Blg - a miało być na słodko...

 

Poszło do 29 czerwca butelek z dodatkiem 160g cukru.

 

 

Piwo z którego zdecydowanie nie jestem zadowolony. Aromatu mosaica praktycznie w ogole nie ma, wyszło jakieś takieś ale. Na dodatek piwo stało przez dłuższy czas w pokoju w którym w czasie upałów było ponad 30 stopni, i moim zdaniem pachnie, ale też smakuje, po czymś takim gotowanym bobem, ochyda :D

Edited by Niph

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3 Hefe-Weizen - 14 czerwca '13

 

1,3 kg pils Strzegom

2,6 kg pszeniczny Strzegom

 

45 st - 15 min (początkowo ciut wyższa, za wysoka byłą przy wsypywaniu słodów)

55 st - 15 min

62 st - 40 min

72 st - 40 min

78 st - mash out

 

Filtracja przebiegłą sprawnie, bezproblemowo, aczkolwiek za dużo wysłodziłem troszeczkę.

 

Gotowane 80 minut

 

Chmielenie:

25g lubelski - 60 min

 

10 IBU

 

23,5l brzeczki, 11 Blg (85% wydajności)

 

Drożdże WB-06

 

Odfermentowało do 2 Blg

 

Poszło 30 czerwca do butelek z 220g cukru.

 

 

Piwo wyszło całkiem całkiem, aromat niestety bardzo słaby, bananów praktycznie w ogóle nie ma (goździki nie wiem czy są, wiele pszenic wypiłem i dalej nie mam pojęcia jak one pachną...). Niestety przegazowany, schłodzony z butelki nie wychodzi, ale jest problem z nalaniem (chyba że ktoś lubi mieć cały kufel piany, dosłownie). Za to piana jest moim zdaniem bardzo fajna, drobna, gęsta, dość wolno opada :D

W smaku orzeźwiające, ciut wodniste, lekko kwaskowate.

Edited by Niph

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4 Weizen bzowy - 21 lipca '13

 

1,2 kg pils Strzegom

2,4 kg pszeniczny Strzegom

 

Zapisy czasów podaje z pamięci, bo nie zanotowałem, ale z tego co pamiętam skróciłem, w porównaniu do #3 tylko przerwę scukrzającą, o ile sę nie mylę do 5 minut.

 

 

45 st - 15 min

55 st - 15 min

62 st - 5 min?

72 st - 40 min

78 st - mash out - < zapomniałem o nim :D

 

Chmielenie:

24g lubelski 3,8% - 60 min

 

Dodatkowo do gotowania na 5 minut dołożone mrożone kwiatostany bzu czarnego, mniej więcej 100 sztuk (ok 400g).

 

Drożdże WB-06, gęstwa po #3.

 

17,5l brzeczki, 11blg

 

Odfermentowało do 3 Blg, rozlew 11 sierpnia z dodatkiem 130g sacharozy (czyli 3 v/v; 3,5 v/v w weizenie poprzednim to było troszkę za dużo)

 

 

Pierwsza degustacja 17 sierpnia - piwo nagazowane, lekko, więc pewnie jeszcze dogazuje. Piana tragiczna, dość gruba, znika momentalnie. Aromat mnie zaskoczył, są lekkie banany! Bzu za bardzo nie ma. W smaku bardziej gorzkie od #3, bez lekko wyczuwalny. Mam nadzieje że bzowatość wzmocni się z czasem.

Edited by Niph

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 Foreign Extra Stout (Sweet) - 26 lipca '13

 

3 kg Pils Strzegom

2 kg Monachijski II Strzegom

1kg Monachijski I Strzegom

500g Karmelowy ciemny Litovel

500g Płatki owsiane błyskawiczne

250g Płatki orkiszowe błyskawiczne

200g Aroma Castle

 

150g Czekoladowy 1200 Strzegom

150g Pszeniczny czekoladowy Weyermann

 

500g laktozy - do dodania przy rozlewie

 

 

 

68 st - 60 min

72 st - 25 min + 5 min ze słodami czekoladowymi

Mash out - Zapomniałem :D

 

 

Chmielenie:

Perle 9,4% 25 g 60 min

Perle 9,4% 15 g 10 min

 

Drożdże (rehydratowane) - M03

 

 

Oczywiście, o natlenieniu brzeczki przypomniało mi się dzień później (spieszyłem się na koniec).

 

Uzyskałem ok 21 litrów, 20 Blg.

Liczyłem na piwo czarne, wyszło jednak ciemnobrązowe.

 

 

 

Generalnie nie miałem możliwości obserwacji początku fermentacji, ale w baniaku ok 35 litrów (18-19 st C) mam pokrywkę ubrudzoną pianą, więc impreza była niezła. Ciekawie wygląda brzeczka wirująca w fermentorze.

 

 

 

Piwo spleśniało w baniaku :D

Edited by Niph

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 Robust Porter - 13 sierpnia '13

 

4 kg Pale Ale Strzegom

1 kg Monachijski II Strzegom

350 g Karmelowy 600 Strzegom

200 g Aroma 100EBC Castle

200 g Crystal 150EBC Castle

200 g Specjal B Castle

100 g Czekoladowy Ciemny Strzegom

 

52 st - 5 min

64 st - 45 min

72 st - 35 min

mash out

 

 

 

Chmielenie:

Pilgrim 11,2%

20g - 60 min

25g - 15 min

30g - 0 min

 

Drożdże - S-04

 

Brewtarget wyliczył mi 93% wydajności... Przez to musiałem troszkę zwiększyć ilość chmielu.

 

25l brzeczki, ok 15,5 Blg

 

Odfermentowało do 5 Blg.

 

 

Rozlew 25 września.

Edited by Niph

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7 Roggenbier - 15 sierpnia '13

 

2,5 kg Żytni Weyermann

1,8 kg Monachijski I Strzegom

500 g Pszeniczny Strzegom

200 g Special B Castle

100 g Pszeniczny czekoladowy Weyermann

 

68 st - 60 min

mash out

 

 

Chmielenie

Perle 9,4%

15g - 60 min

15g - 10 min

 

Drożdże - M20

 

 

Filtracja - katorga :D

Ale jakoś się udało...

Na dodatek brewtarget miał wpisane ektraktywność żytniego na 65%, więc troszkę się zdziwiłem gdy przed gotowaniem wyszło 11 zamiast 14 Blg :D

I znowu wszystko trzeba było zmieniać - skutek - ok. 27l, 13 Blg.

 

Odfermentowało do ok 5 Blg. Osadu zostało jakieś 5 litrów w baniaku.

Zabutelkowane 20 listopada z dodatkiem 190g sacharozy.

Edited by Niph

Share this post


Link to post
Share on other sites

#8 Single Hop APA - 15 sierpnia '13

 

3 kg Pale Ale Strzegom

1 kg Monachijski II Strzegom

250 g Kasza manna błyskawiczna

100 g Karmelowy 600 Strzegom

 

68 st - 45 min

72 st - 15 min

mash out

 

 

chmielenie:

Calypso 15%

10g - 60'

10g - 30'

20g - 10'

30g - 0'

30g - na zimno (na przedłużoną burzliwą?)

 

Drożdże - Wyeast 1272 American Ale II - trzecie pokolenie

 

23 litry, 11,5 Blg

 

4 września zlane na chmielenie na zimno, zeszło do ok 3 Blg.

22 września zabutelkowane ze 130g cukru, Blg bez zmian.

Edited by Niph

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 Belgian Dubbel - 16 sierpnia '13

 

3,5kg Pils Strzegom

0,5kg Abbey Castle

0,5kg Monachijski I Strzegom

0,5kg Pszeniczny Strzegom

0,2kg Special B Castle

0,2kg Aroma 100 Castle

0,2kg Cara Ruby 50 Castle

 

Plus 0,5kg syropu cukrowego karmelowego (własna produkcja)

 

 

52 st - 10'

64 st - 20'

72 st - 40'

mash out

 

 

Chmielenie:

Perle 9,4% - 20g - 60 min

Styrian Goldings 4,4% - 15g - 15 min

 

Drożdże WLP500 Trappist Ale

 

 

24 litry, 16 Blg

 

Zeszło do 4 Blg.

 

Rozlew 1 listopada z dodatkiem 130g sacharozy.

Edited by Niph

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 Dunkelweizen - 17 sierpnia '13

 

2,7kg Pszeniczny Strzegom

1,1kg Monachijski II Strzegom

0,3kg Bursztynowy Strzegom

0,2kg Cara Ruby Castle

0,2kg Crystal 150 Castle

70g Karmelowy Ciemny Strzegom

50g Pszeniczny Czekoladowy Castle

 

44 st - 20'

64 st - 40'

72 st - 20'

 

Chmielenie:

Lubelski 3,8% 25g 60 min

 

Drożdże M20

 

22,5l, 13 Blg

 

Rozlane 7 stycznia 2014 :D z dodatkiem 170g sacharozy. Zeszło do 4 Blg.

Edited by Niph

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopiero dzisiaj wsypałem chmiel na zimno :D W smaku moim zdaniem fajne, zobaczymy co bedzie po chmieleniu na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozlewałem dzisiaj dubbla, i miałem kilku fajnych pomocników :D

Oto jeden z nich:

 

IMGP7690.JPG

 

Teraz siedzą w piwnicy i pilnują mojego piwa :D

Edited by Niph

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.