Jump to content
Daniel Kałuża

PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki - już do pobrania

Recommended Posts

Witam

 

Wersja 3.0 już do pobrania

 

http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

 

Zmiany:

 

  • Dodano słody Viking Malt: Colorado Pale Base, Colorado Honig, Colorado Crystal 10°L, Sahti, Barwiący obłuszczony
  • Uaktualniono nazwy i parametry wszystkich słodów Viking Malt wg aktualnych atestów
  • Dodano opis drożdży Fermentis SafAle BE-134 do piw w stylu Saison
  • W zakładkach Zasyp w % i Zasyp w kg, przebudowano zupełnie tabelę do obliczeń wody. Nowy algorytm obliczeń uwzględniający od teraz kurczenie się brzeczki podczas chłodzenia i inne straty. Dodano parametr podający % ekstraktu przed gotowaniem, oraz zabezpieczenie przed zbyt dużą ilością wody w zacierze.

 

Pozdrawiam

Daniel

W zakładce "chmielenie" to ilość i Blg brzeczki to wpisać przed gotowaniem czy docelową jaką chcemy uzyskać po gotowaniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Wersja 3.1 jest już dostępna do pobrania pod poniższym linkiem:


https://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

 

Zmiany obejmują tylko surowce:

  • Dodano opisy drożdży: FM54, FM55, Fermentis HA-18
  • Dodano słody Viking Malt: Golden Ale, Dekstrynowy, Caramel Pale, Caramel Sweet, Caramel Aromatic, Pale Cookie, Karmelowy: 100, 200, 400
  • Dodano słody Optima: Karmelowy jasny 7-9, Melanoidynowy
  • Usunięto Brewferm Pszeniczny prażony czekoladowy (niedostępny)
  • Usunięto Weyermann żyto prażone (niedostępne)
  • Usunięto słody Viking Malt: Sahti, Colorado: Pale Base, Honig, Crystal 10 (niedostępne)

 

Informuję również, że ze względu na brak czasu, jest to prawdopodobnie ostatnia wersja PPPP.

 

Pozdrawiam

Daniel Kałuża

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Wersja 3.4 jest już dostępna do pobrania pod poniższym linkiem:


https://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

 

Zmiany:

 

Dodano zakładkę "Drożdże Mangrove Jack's"
Przetłumaczono zawartość zakładki "Drożdże Lallemand"
Dodano kolumnę Klasyfikacja w zakładce "Drożdże Fermentis"

 

 

Przy okazji chciałem wszystkim podziękować za pobieranie i używanie PPPP. Po niecałych 6 latach od wydania wersji 1.0, PPPP zostało najczęściej pobieranym plikiem w serwisie piwo.org, wyprzedzając dotychczasowego lidera czyli Toolkit Piwowara. Dzięki :)

 

 

Pozdrawiam

Daniel Kałuża

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...