Skocz do zawartości
Daniel Kałuża

PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki - już do pobrania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Zapraszam do pobrania nowego arkusza wspomagającego piwne obliczenia: PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki, który znajduje się pod poniższym adresem.

 

http://www.piwo.org/...gory/2-arkusze/

 

Pozdrawiam

Warzyciel (Daniel)

 

Jakies roznice miedzy tym a Toolkit Piwowara? Toolkit bardziej rozbudowany jak na moje oko ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ło jezu... to jest exelowy dokument, a ja Office nie mam nawet pirackiego. :D

(po zmianach lajołtowych brzydzę się tego dotykać).

 

PS. Może wspólnymi siłami zrobimy jako program?

Edytowane przez plx

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

plx - przeca darmowy Libre Office łyka to bez problemu.

 

warzyciel - jak jest liczona wydajność? Po amerykańsku (jak na przykład w Beersmith?)

A czemu by nie? Tylko taki samo do liczenia. Do exelowskich makr moje zaufanie jest bliskie zeru. (zwłaszcza że są przypadki że dodając dwie komórki np 2+2 wychodzi 4,0003243523454326 :D )

Libre Office... hmmm...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

 

Właśnie zaktualizowałem mój arkusz PPPP do wersji 1.1

 

Dodałem najpopularniejsze słody Weyermann® oraz parametry EBC słodów.

 

Zapraszam do pobrania:

 

http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

 

 

Pozdrawiam

 

Warzyciel (Daniel)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Właśnie zaktualizowałem arkusz PPPP do wersji 1.3

  • W arkuszu Obliczenia cukrowe i alkoholowe dodano kalkulator wskazań refraktometru w brzeczce zawierającej alkohol (wraz z komentarzem)
  • W arkuszu Obliczenia cukrowe i alkoholowe zawężono przeliczanie jednostek do % na SG i SG na %, wzory dla tych przeliczeń zmieniono na dokładniejsze
  • W arkuszu Obliczenia cukrowe i alkoholowe uaktualniono wzór na obliczanie zawartości alkoholu wg. (OG-FG)*131,25
  • W arkuszu Dobór chmielu dodano funkcję opisowego przedstawiania poziomu substancji goryczkowych
  • W arkuszu Zacieranie dodano konwerter °C-°F i °F-°C

Zapraszam do pobrania:

http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

 

Pozdrawiam

Warzyciel (Daniel)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W rakim razie mam następujące uwagi:

1. Obliczenia cukrowe i alkoholowe wykonujesz z proporcji tak, jakby zawartość cukru była w g/l roztworu. W rzeczywistości balingomierze pokazują w procentach wagowych czyli g/g, Błędy uwidaczniają się przy większych stężeniach ekstraktu. Np. wg Twojego arkusza aby podbić Blg z 10 na 15 należy do 20l dodać 1100g cukru. W rzeczywistości potrzeba ich 1230g. Tyle samo cukru proponujesz dodać aby podbić te 20litrów z Blg20 na Blg25. W rzeczywistości trzeba dodać w tym wypadku 1440g. Wszystko to wynika, jak już pisałem, z nieuwzględnienia, że Blg to procenty wagowe a nie masa cukru w litrze roztworu. Aby robić to porawnie należy najpierw obliczyć ile mamy kilogramów cukru w roztworze oraz ile ich musimy docelowo mieć i dodać różnicę.

2. Czy w obliczeniach energii uwzględniasz różną sprawność grzejników gazowych i elektrycznych? Ma to niebagatelny wpływ na koszty.

Edytowane przez cemik1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ad 1. W arkuszu Obliczenia cukrowe i alkoholowe w tabelce "Wzbogacanie brzeczki cukrem lub ekstraktem słodowym" wykorzystałem wzór bardzo popularny od lat szczególnie wśród "Winiarzy", który mówi, że aby wzbogacić litr roztworu o 1% trzeba do niego dodać 11g cukru. Założenia na których bazuje są takie: 1 kg roztworu 10% składa się z 900g wody i 100g cukru co daje objętość 963ml (100 / 1,587 cieżar właściwy sacharozy + 900). Ze zwykłej proporcji lub z tego że 10% odpowiada SG 1040 tzn 1040g/l wynika, że w litrze roztworu mamy 104 g cukru. A jeżeli mamy litr wody to aby osiągnąć 10% musimy dodać do niej 111g cukru. Idąc tym tropem w 10l 10% mamy 1,040kg cukru. Zatem 11g *5 * 10 = 550. 1040+550=1590 W roztworze 10l 15% cukru będzie 1590 różnica to owe 550 które liczy ta tabelka.

 

Obliczenia z tej tabelki można sprawdzić w tym samym arkuszu w tabelce "Przeliczenie °BLG na ilość cukru w roztworze" która działa według innej formuły. Wyniki można również porównać z Toolkitem piwowara 1.8 (Ogólne - dodawanie cukru), który zwraca podobne dane stosując zupełnie odmienną metodologię liczenia. Toolkit ma tę przewagę, że podaje również co się dzieję z wodą podczas dodawania cukru bez zmiany objętości. Powyższe obliczenia są też zgodne z tabelą nr 12 w książce Domowe warzenie Piwa Richard'a Lehrl'a.

 

Zgadzam się z tym, że przy wyższym Balingu, mogą się już wkradać nieścisłości, ale jak sama nazwa wskazuje jest to arkusz do prostych piwnych obliczeń czasem wykorzystujący proste wzory.

 

W załączniku mały jpg z porównaniem tollkita i pppp

 

Ad.2. Współczynnik wydajności źródła ciepła określiłem na 80% i jest on uwzględniony w tabelkach "Oblicz przybliżony czas podgrzewania brzeczki" oraz "Oblicz odparowanie wody z brzeczki". Nic nie stoi na przeszkodzie abyś w komórkach C12 i C18 poprawił wzór i zmienił wartość 0,8 na taką jaką uważasz za rzeczywistą w Twojej warzelni. Co do tabelki "Oblicz zużycie energii" nie wprowadziłem tam kolejny raz parametru wydajności źródła ciepła ponieważ jak wyliczysz czas z poprzednich dwóch tabelek i tu go podstawisz to wartość zostałaby skorygowana o wydajność powtórnie.

 

PS dziękuję za zainteresowanie i uwagi. Od wczoraj arkusz pobrało 70 osób. Mam nadzieję, że się na coś przyda choć wiem, że nie jest to jakaś super profesjonalka. Chciałbym poznać Wasze opinie z wykorzystania go w praktyce. Chodzi mi bardziej o to czy piwo wyszło a nie że powstało wachnięcie 0,5 blg czy tez 0,5 litra więcej czy mniej. Piszcie i modyfikujcie go pod swoje potrzeby wiele rzeczy możecie udoskonalić i zrobić lepiej niż ja potrafię. Wiele wskaźników można ustawić pod siebie modyfikując formuły.

 

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

Daniel

 

PS2 w najbliższym czasie będę niedostępny.

post-6443-0-51654800-1384541698_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak piszesz. Obliczenia są słuszne dla założeń, że znamy i wyznaczamy wagową ilosć cukru w objętości roztworu (g/l). W momencie, gdy naszymi miernikami są balingomierze wyskalowane w procencie wagowym, czyli g/kg dochodzi do błędów. W podawanym przeze mnie przypadku różnica wynosi 1Blg. Wiem, że browar to nie apteka, ale na przykład w niektórych konkursach jest to górny margines błędu. W arkuszu kalkulacujnym bardzo łatwo to precyzyjnie policzyć. Ja sam długi czas pamiętałem tylko (za Cieślakiem), że 1kg cukru to 0,6l płynu a w konsekwencji 0,6l alkoholu. I to wystarczało do obliczeń w pamięci. Wina i piwa wychodziły nie gorsze niż dzisiaj, gdy wspomagam się w obliczeniach komputerem. To, że inni liczą niepoprawnie nie powinno nas usprawiedliwiać. Nieśmy ten kaganek oświaty. W razie potrzeby służę wzorami w arkuszu właśnie. Co do energii, to sam byłem ciekaw, jaka jest rzeczywista sprawność palników gazowych i związane z tym koszty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Libre Office... hmmm...

 

 

 

 

Ja korzystam od "zawsze" służbowo z Open Office'a łącznie z rozbudowanymi arkuszami kalkulacyjnymi i działa idealnie , nie widzę różnicy do M.Office'a

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Arkusz został zaktualizowany do wersji 1.4 - Jest w nim kilka zmian i nowości:

  • Dodano dwa nowe słody Strzegom (melanoidynowy i pszeniczny karmelowy) - arkusz Zasyp i woda
  • Dodano możliwość komponowania receptury z użyciem surowców niesłodowanych - arkusz Zasyp i woda (pod słodami Weyermann®)
  • Uaktualniono dane % ekstraktu i kolor EBC dla słodów Strzegom i Weyermann® wg specyfikacji dla zbioru 2013 - arkusz Zasyp i woda
  • Rozszerzono tabelę "Wykorzystanie chmielu" o % utylizacji przy stosowaniu granulatu - arkusz Chmielenie
  • Dodano tabelkę "Sumowanie cieczy o różnej temperaturze / zawartości ekstraktu" - arkusz Przeliczniki
  • Dodano arkusz "Drożdże Fermentis" ze specyfikacjami producenta uzupełnionymi o komercyjne przykłady wykorzystania drożdży
  • Zmieniono nazwy i położenie niektórych arkuszy

 

Zapraszam do pobrania:

 

http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

 

Pozdrawiam

Warzyciel - Daniel

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Aktualizacja mojego arkusza do wersji 1.5 jest już dostępna. Pojawiła się bardzo przydatna funkcja:

 

Zakładka "Ekstrakt" - obliczanie % ekstraktu w brzeczce ze składników fermentowalnych

 

Dodałem również słody Weyermann®: CARABELGE®, Orkiszowy, Żytni jasny

 

Zapraszam do pobierania:

 

http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

 

Pozdrawiam

Warzyciel - Daniel

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Arkusz PPPP został zaktualizowany do wersji 1.6

  • Dodano wszystkie słody firmy Optima z Poznania
  • W zakładce Chmielenie zwiększono ilość pozycji do obliczeń z 4 do 6

Zapraszam do pobierania:

 

http://www.piwo.org/...wne-porachunki/

 

Pozdrawiam

Warzyciel - Daniel

Edytowane przez warzyciel

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie - w zakładce "Zasyp i woda" jeśli robię np. Wita z dodatkami niesłodowymi (płatki owsiane i pszenne) i cukrem to przy obliczaniu potrzebnej wody do zacierania wpisuje tylko wagę słodów, czy może uwzględnić też surowce niesłodowe i wklepać cały zasyp ?

Edytowane przez pippo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, w rubryce jest "Podaj ile kg słodu zacierasz w kg" stąd moja niepewność.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cukru, to bym nie dodawał na etapie zacierania (po co go wysładzać) tylko do kotła podczas gotowania z chmielem. Przy obliczaniu wody podaj surowce jak słód, ziarno niesłodowane, płatki, kasze, makę. itp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prawda, dzięki :) Przy okazji - na podstawie Twojego arkusza zrobiłem swoją pierwszą warkę :) Dzięki raz jeszcze - naprawdę dobra robota :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...