korzen16 272 Posted July 25, 2013 Ostatnio robiłem remont u dziewczyny i miała cały pokój na 1mm alu i zabezpieczenie 16A Właśnie o tym pisałem powyżej. Piękna teoria to jedno, ale radosna twórczość naszych fachowców to drugie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Scoff 0 Posted July 25, 2013 nawet 240V potrafi zabić. Inna sprawa, że codzienną praktyką elektowni i służ zaopatrujących nas w energię elektryczną jest wachlowanie napięciem i trzeba szczerze napisać, że nie są to małe spadki. Szanse, że mamy w gniazdku 230V są nikłe. Uśredniająć wyniki można tak przyjąć, ale w zależności od odległości do podstacji mamy 250-200V. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted July 26, 2013 (edited) Średnia wartość skuteczna napięcia mierzona w czasie 10 min. w normalnych warunkach pracy powinna się mieścić w przedziale + 10% napięcia znamionowego przez 95% tygodnia. Z obowiązującej normy dla nn i sn. Edited July 26, 2013 by wyvern Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lukas 1 Posted July 30, 2013 Kolego Hexx, jestem pod wrażeniem fotek w Twoim albumie Picasa. Najbardziej mnie zaintrygowały tanki w tle na jednym ze zdjęć. To fermentory??? Jeśli tak to niezłą fabryczkę z bratem macie heheh Quote Share this post Link to post Share on other sites
hexx 6 1 Items Posted July 30, 2013 Tanki w tle, to fermentownia lubrow. Na zdjęciach były jeszcze w trakcie podłączania. Łącznie 10 unitanków po 20hl każdy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted July 30, 2013 'wyvern', co wiesz o elektryce? Napisałeś 'zabijają nie volty ale ampery', bzdura totalna. Podłącz się pod 3 akumulatory czyli 36V, zagotuje Ci się krew i koniec, dotknij jednego aku i nic, te same ampery?prawda. Tak V się dodają szeregowo a Ampery nie. Dotknij lampy w starym tv, tam nie ma natężenia tylko kv (kilovolty) tylko kilka miliamperów, zaświecą Ci oczy, gwarantuję. Kolega na forum chce zbudować (lub zbudował) solidną maszynkę do warzenia więc zbiera dobre rady. To na razie tyle. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted July 30, 2013 'wyvern', co wiesz o elektryce? Napisałeś 'zabijają nie volty ale ampery', bzdura totalna. Podłącz się pod 3 akumulatory czyli 36V, zagotuje Ci się krew i koniec, dotknij jednego aku i nic, te same ampery?prawda. Tak V się dodają szeregowo a Ampery nie. Dotknij lampy w starym tv, tam nie ma natężenia tylko kv (kilovolty) tylko kilka miliamperów, zaświecą Ci oczy, gwarantuję. Kolega na forum chce zbudować (lub zbudował) solidną maszynkę do warzenia więc zbiera dobre rady. To na razie tyle. Oj, na Twoim miejscu GB nie wypowiadałbym się na tematy, o których masz mgliste pojęcie... Nie miejsce to na dyskusję o elektryce, ale bzdury piszesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted July 30, 2013 ale bzdury piszesz Też mam takie wrażenie. O ile dobrze pamiętam, to zawsze ostrzegano nas przez wyższym amperażem, a nie napięciem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted July 30, 2013 co wiesz o elektryce? To dlaczego mówi się o PRĄDZIE fibrylacji? 36V DC raczej też nie przebije naskórka. Chyba, że wprowadzisz elektrody do wnętrza organizmu (elektrolit) to owszem, 1 kA Cię ugotuje. Nieuszkodzona skóra to od 10 kΩdo 1 MΩ. Wynika z tego, że w najgorszym przypadku (10 kΩ) przy 36 V masz 3,6 mA. Prawdopodobnie nie poczujesz nawet. Quote Share this post Link to post Share on other sites
br.an.tr 26 1 Items Posted August 4, 2013 Dzięki wszystkim za informacje w sprawie prądu. Najlepiej zrobić tak. Jak się nie znasz lub mało w sprawie elektryki to lepiej nie podłączaj się nie baw prądem. Ja mało się znam to mi sprzed do zacierania i chmielenia do prądu podłączy elektryk. Quote Share this post Link to post Share on other sites
br.an.tr 26 1 Items Posted August 4, 2013 Ja mam kolejnine pytanie. Robię z kega 50l kadź do zacierania i chmielenia (w kegu będę robić dwie rzeczy). W kegu będą dwie grzałki do koła kega. I mieszadło. 1 Jak zrobię fałszywe dno (łamane na zawiasach) i położę na dno kega to podczas mieszania zacieru to nie podniesie się dno i wleci po nim słód ? 2 A przy zacieraniu to nie przeszkadza jak na samym dole jest woda a nad dnem jest słód mieszany ? 3 A zawór do filtrowania zrobić w dnie kega ? 4 A zawór do chmielenia zrobić z boku ?( przed spuszczeniem do fermentatora zamieszać w kegu i powstanie stożek i spuszczać przez boczny zawór) Quote Share this post Link to post Share on other sites