Jump to content
br.an.tr

Wyższy poziom piwowarstwa. Kilka pytań.

Recommended Posts

Ostatnio robiłem remont u dziewczyny i miała cały pokój na 1mm alu i zabezpieczenie 16A

Właśnie o tym pisałem powyżej. Piękna teoria to jedno, ale radosna twórczość naszych fachowców to drugie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nawet 240V potrafi zabić.

Inna sprawa, że codzienną praktyką elektowni i służ zaopatrujących nas w energię elektryczną jest wachlowanie napięciem i trzeba szczerze napisać, że nie są to małe spadki. Szanse, że mamy w gniazdku 230V są nikłe. Uśredniająć wyniki można tak przyjąć, ale w zależności od odległości do podstacji mamy 250-200V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Średnia wartość skuteczna napięcia mierzona w czasie 10 min. w normalnych warunkach pracy powinna się mieścić w przedziale + 10% napięcia znamionowego przez 95% tygodnia.

 

Z obowiązującej normy dla nn i sn.

Edited by wyvern

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego Hexx,

jestem pod wrażeniem fotek w Twoim albumie Picasa. Najbardziej mnie zaintrygowały tanki w tle na jednym ze zdjęć. To fermentory??? Jeśli tak to niezłą fabryczkę z bratem macie heheh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tanki w tle, to fermentownia lubrow.

Na zdjęciach były jeszcze w trakcie podłączania.

Łącznie 10 unitanków po 20hl każdy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

'wyvern', co wiesz o elektryce? Napisałeś 'zabijają nie volty ale ampery', bzdura totalna. Podłącz się pod 3 akumulatory czyli 36V, zagotuje Ci się krew i koniec, dotknij jednego aku i nic, te same ampery?prawda. Tak V się dodają szeregowo a Ampery nie. Dotknij lampy w starym tv, tam nie ma natężenia tylko kv (kilovolty) tylko kilka miliamperów, zaświecą Ci oczy, gwarantuję. Kolega na forum chce zbudować (lub zbudował) solidną maszynkę do warzenia więc zbiera dobre rady. To na razie tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

'wyvern', co wiesz o elektryce? Napisałeś 'zabijają nie volty ale ampery', bzdura totalna. Podłącz się pod 3 akumulatory czyli 36V, zagotuje Ci się krew i koniec, dotknij jednego aku i nic, te same ampery?prawda. Tak V się dodają szeregowo a Ampery nie. Dotknij lampy w starym tv, tam nie ma natężenia tylko kv (kilovolty) tylko kilka miliamperów, zaświecą Ci oczy, gwarantuję. Kolega na forum chce zbudować (lub zbudował) solidną maszynkę do warzenia więc zbiera dobre rady. To na razie tyle.

Oj, na Twoim miejscu GB nie wypowiadałbym się na tematy, o których masz mgliste pojęcie... Nie miejsce to na dyskusję o elektryce, ale bzdury piszesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale bzdury piszesz

Też mam takie wrażenie. O ile dobrze pamiętam, to zawsze ostrzegano nas przez wyższym amperażem, a nie napięciem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

co wiesz o elektryce?

To dlaczego mówi się o PRĄDZIE fibrylacji?

36V DC raczej też nie przebije naskórka. Chyba, że wprowadzisz elektrody do wnętrza organizmu (elektrolit) to owszem, 1 kA Cię ugotuje. Nieuszkodzona skóra to od 10 kΩdo 1 MΩ.

Wynika z tego, że w najgorszym przypadku (10 kΩ) przy 36 V masz 3,6 mA. Prawdopodobnie nie poczujesz nawet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za informacje w sprawie prądu. Najlepiej zrobić tak. Jak się nie znasz lub mało w sprawie elektryki to lepiej nie podłączaj się nie baw prądem.

Ja mało się znam to mi sprzed do zacierania i chmielenia do prądu podłączy elektryk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam kolejnine pytanie. Robię z kega 50l kadź do zacierania i chmielenia (w kegu będę robić dwie rzeczy). W kegu będą dwie grzałki do koła kega. I mieszadło.

1 Jak zrobię fałszywe dno (łamane na zawiasach) i położę na dno kega to podczas mieszania zacieru to nie podniesie się dno i wleci po nim słód ?

2 A przy zacieraniu to nie przeszkadza jak na samym dole jest woda a nad dnem jest słód mieszany ?

3 A zawór do filtrowania zrobić w dnie kega ?

4 A zawór do chmielenia zrobić z boku ?( przed spuszczeniem do fermentatora zamieszać w kegu i powstanie stożek i spuszczać przez boczny zawór)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.