Jump to content

Szybki koniec bulgotania


totislaw
 Share

Recommended Posts

Witam

Albo panikuje albo coś jest nie tak, ale od początku.

W niedziele późnym wieczorem postawiłem brzeczkę, brewkit Coopers Oryginal - Lager 1.7kg drożdże z zestawu i cukier. W poniedziałek po południu zaczęło bugotać i wyglądało że jest ok. Jednak wczoraj po południu nastała cisza i mam nadzieje że nie jest to martwa cisza.

Temperatura była cały czas w okolicy 23-25°C . Kolor jasny, piany brak, zapach ładny, żona mówi że piwny, a według mnie lekko drożdżowy , ale może przesadzam.

Doradźcie coś bo nie wiem co dalej robić.

Link to comment
Share on other sites

Cześć :D

 

totislaw jak była piana na piwie i znikła na na 90% koniec burzliwej fermentacji, sprawdz jaki jest balling i bedziesz wszystko wiedział .......... jak odfermentowało to zlewaj na cichą .....

Link to comment
Share on other sites

Doradźcie coś bo nie wiem co dalej robić.

Po pierwsze nie panikować. Po drugie można zmierzyć blg. Po trzecie prawdopodobnie fermentacja burzliwa już się zakończyła. Miałeś wysoką temp. fermentacji, więc miała prawo.

Link to comment
Share on other sites

"brewkit Coopers Oryginal - Lager", Brewkity tak szybko fermentują i szybko kończy się ta fermentacja, też tak miałem przy obu Kitach.

Zapach drożdżowo-piwny to też atrybut gotowca, nie martw się tak ma być.

Jak zatrzesz to wszystko się zmieni :D

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za pomoc, z tej paniki zapomniałem o oczywistym - zmierzyć blg. Dobrze że kolega Elroy podrzuci mi dzisiaj kapslownice bo inaczej była by kicha, liczyłem że do piątku pobulgota. Jak tylko przyjdę do domu zmierzę poziom blg i wrazie jakiś problemów lub pytań będę kontynuował wątek.

 

Pozdrawiam

Edited by totislaw
Link to comment
Share on other sites

0°Blg czas butelkować. Nic nie zostało do zjedzenia drożdżom zatem nic się nie stanie złego w butelkach. Jak chcesz i masz możliwości techniczne, proponuje cichą fementacje na chociaż kilka dni.

Link to comment
Share on other sites

Pomiar dokonany, blg równe zero. Wygląda na to że fermentacja ukończona. Jeszcze poczekam tylko na Elroya, na fachową ocenę i kapslownicę a potem do roboty.

... i skalibruj areometr na czystej wodzie , 0 blg raczej się nie zdarza

Link to comment
Share on other sites

Pomiar dokonany' date=' blg równe zero. Wygląda na to że fermentacja ukończona. Jeszcze poczekam tylko na Elroya, na fachową ocenę i kapslownicę a potem do roboty.[/quote']

... i skalibruj areometr na czystej wodzie , 0 blg raczej się nie zdarza

Na czystej wodzie, jeśli uznamy że w kranie płynie czysta :D , wyszło dwie kreski poniżej 0 (około bo tam niema już skali). Czy można jakoś to skalibrować czy po prostu pamiętać i dodawać 2 zawsze do odczytu ?

Link to comment
Share on other sites

W gorzelnictwie getość roztworu maleje aż do takiego stopnia z powodu dużej zawartości alkocholu (gęstość etanolu 0,7893 g/cm3).

 

W przypadku mocnych piw 20-23°Blg chyba powinniśmy dokonać jakiejś korekty odczytu BLG końcowego??

Edited by kristof1984
Link to comment
Share on other sites

.

 

W przypadku mocnych piw 20-23°Blg chyba powinniśmy dokonać jakiejś korekty odczytu BLG końcowego??

A po co? Są takie dwa podstawowe piwowarskie pojęcia: ekstrakt pozorny i ekstrakt rzeczywisty. Żadne korekty nie są potrzebne.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Witam wszystkich :smilies:

 

Pozwolę sobie podłączyć się pod ten temat bo sprawa jest bardzo podobna. W niedzielę moja pierwsza warka stała się faktem dokonanym. Na pierwszy ogień poszedł brewkit Muntons Continental Pilsner. Stresu przy tym miałem naprawdę sporo, ale chyba się udało bowiem drożdże zadane w temperaturze ok 21 stopni podjęły pracę i w poniedziałek po południu powierzchnię brzeczki pokrywała solidna warstwa piany. Liczyłem też, że pojawiniu się piany będzie towarzyszyć solidne bulgotanie, ale wczoraj nic takiego nie miało miejsca. Mowię sobie, może fermentacja na dobre rozkręci sie po kolejnej dobie...dzisiaj po powrocie z pracy poleciałem od razu sprawdzić co i jak. I niestety nadal żadnego bulgotania :) Woda w rurce jest tylko przepychana. Także z piany zostało już dzisiaj niewiele. Czy to możliwe aby fermentacja przebiegła tak szybko, że bulgotanie nawet się nie zaczęło??

 

 

Dodam, że temperatura brzeczki to okolo 19 stopni, a początkowe Blg wyniosło coś koło 10.

Edited by korea83
Link to comment
Share on other sites

Ja przy moich brewkitach miałem różnie: raz zaczęło bulgotać po 2 godz. od zadania droźdży, a raz po ok. 20 godz. a temperatura była ta sama (ok.21°C ). Raz bulgot ustał po dwóch dniach a raz po pięciu. Także niezbadane są wyroki boskie... Również tak jak moi przedmówcy, polecam pomiar °Blg i wszystko będzie jasne :smilies: (a i tak w obu przypadkach poczekałem równy tydzień i do butli).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.