Skocz do zawartości

Wysładzanie - jak to zrobić prawidłowo


Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Rafał Aksamit napisał:

kupie starter

Masz na myśli zestaw surowców?

 

5 minut temu, Rafał Aksamit napisał:

proces zacieru robię jak w instrukcji

Czyli jak?

Obejrzyj to. Chłopaki punktują wszystkie błędy w czasie zacierania i filtracji.

8 minut temu, Rafał Aksamit napisał:

Może jakieś sugestie 

 Częstą przyczyną jest kanalikowanie w słodzie, czyli sytuacja gdy woda znajdzie sobie ujście gdzieś bokiem i leci ciurkiem zamiast powoli wypłukiwać cukry. Polecam ci delikatne mieszanie górnej warstwy złoża.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Rafał Aksamit napisał:

Wysładzam to z wiadra gdzie jest zamontowany wężyk z oplotu  dla lepszej filtracji zastanawiam się czy to dobry pomysł

Sraczwężyk jest bardzo dobry do filtracji. Klasyka bym powiedział. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Bardzo proszę o podpowiedz, a propos wysładzania na raty. Wiki zaleca: "Spuszczamy filtrat do samego końca, następnie dolewamy wody (5-8L)". Mam pewne wątpliwości, bardzo proszę o rozwianie:

1. Faktycznie spuszczam cały filtrat do końca odkrywając młóto, a następnie dolewam pierwszą założoną partię wody do "suchego" młóta?

2. Mieszam, czekam na ułożenie, spuszczam całość i kolejna partia.?

Czy zastosować jednak schemat gdzie nie odkrywam młóta? Jak robicie koledzy i koleżanki? Ma to jakieś znaczenie w ogóle?

Edytowane przez Nomic
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najczęściej dolewam na bieżąco. Trwa to szybciej niż czekanie i kombinowanie. Czasami jednK jak to co spłynie braknie do wyznaczonego poziomu, a kolejna partia wody do wysladzania nie zdążyła jeszcze osiągnąć 75stopni to czasami wlewam na odsłonięte mloto. Nie zauważyłem przy tym problemów czy wad w piwie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.