Jump to content
Makaron

Fermentis Safbrew S-33

Recommended Posts

Robiłem na nich berlinera metodą zakwaszania w garze i poradziły sobie bez najmniejszego problemu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy te drożdże będą dobre do Altbier'a? Niskie odfermentowanie wraz z przewagą słodów monachijskich może dać piwo zbyt pełne i mulące. A pytam, bo niektóre sklepy sprzedają zestawy surowców do Alta z drożdżami S-33 właśnie i zastanawiam się czy nie wymienić ich na coś bardziej żarłocznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, eltomek napisał:

czy nie wymienić ich na coś bardziej żarłocznego.

Do alta są przecież przeznaczone Fermentisy K-97. Jeszcze dobre recenzje zbiera Gozdawa OGA9.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Gozdawa jest ok choć trochę się układał alt na nich. S-33 ze słodem monachijskim jak sam zauważyłeś da piwo totalnie zapychając.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie fermentuje Blonde Ale na nich i jak jeszcze poprzednie trzy dni fermentacji było w zapachu ładnie to dziś uderza siarkowodór. Z początku bałem się, że infekcja, ale w smaku jest dobrze więc pewnie delikatny spadek temperatury wpłynął na drożdże tak, że narobiły tego syfu. BLG początkowe to 13.9, zacierane na słodko, na razie zeszło do 10.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robię na nich American Ale, po przelaniu na cichą w aromacie dużo estrów, jest owocowo. Drożdzę kiepsko zbijają sie na dnie, prawie wogóle, brzeczka mętna. Zobaczymy jak będzie po cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o suchary, to całkiem znośne drożdże do wszelkiego rodzaju Vermontów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 29.05.2018 o 07:58, santa napisał:

Jeśli chodzi o suchary, to całkiem znośne drożdże do wszelkiego rodzaju Vermontów.

 

Robiłeś na nich Vermonta? Jak wyszedł? 

W najbliższym czasie planuję uwarzyć NEIPA'e i wstępnie planowałem robić na US05, ale często spotykam się z informacją, że S33 też nieźle się nadają. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, kacperro35 napisał:

Robiłeś na nich Vermonta? Jak wyszedł? 

Robiłem, owszem. Wyszedł bardzo dobrze. Mogę z czystym sumieniem zarekomendować te suchary do tego celu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Santa a jak bylo z blg bo u mnie właśnie Warka w piwnicy i po 8 dniach zeszły z 16 blg do 7 blg (w trzecim dniu lekko zwolniła fermentacja bo temp spadła do 13 stopni) mam nadzieję że popracują jeszcze i coś zjedzą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

NEIPA. Po 7 dniach burzliwej ekstrakt zszedł mi z 13,5 do 5,5. Trochę mnie to zaskoczyło ale czytam sobie teraz ten wątek i stwierdzam że to chyba jednak norma. Z tym, że nikt z was nie napisał co się zadziało po kolejnym tygodniu. Do ilu zejdzie (i czy wogole jeszcze coś zejdzie) ostatecznie? Zostawiłbym to jeszcze nawet na dwa tygodnie i przekonalbym się na własnej skórze ale wrzuciłem już tam sporo chmielu i będę jeszcze dorzucał więc boję się że po takim czasie będę miał łodygę. Już teraz, po 7 dniach jest mega gorzkie, powiedziałbym że nieprzyjemnie gorzkie. Aromat super ale w smaku średnio. 

W pierwszym dniu fermentacji wrzuciłem 75g equanota, plan jest jeszcze na 80g citry (5 dni) i 45g Amarillo (2 dni).

Czekać aż zejdzie niżej czy kończyć burzliwą?

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, rs.juszczak napisał:

NEIPA. Po 7 dniach burzliwej ekstrakt zszedł mi z 13,5 do 5,5. Trochę mnie to zaskoczyło ale czytam sobie teraz ten wątek i stwierdzam że to chyba jednak norma. Z tym, że nikt z was nie napisał co się zadziało po kolejnym tygodniu. Do ilu zejdzie (i czy wogole jeszcze coś zejdzie) ostatecznie? Zostawiłbym to jeszcze nawet na dwa tygodnie i przekonalbym się na własnej skórze ale wrzuciłem już tam sporo chmielu i będę jeszcze dorzucał więc boję się że po takim czasie będę miał łodygę. Już teraz, po 7 dniach jest mega gorzkie, powiedziałbym że nieprzyjemnie gorzkie. Aromat super ale w smaku średnio. 

W pierwszym dniu fermentacji wrzuciłem 75g equanota, plan jest jeszcze na 80g citry (5 dni) i 45g Amarillo (2 dni).

Czekać aż zejdzie niżej czy kończyć burzliwą?


Ja bym jeszcze z tydzień potrzymał, wg mnie blg może jeszcze zjechać o jakieś 1-1,5 stopnia. Od chmielenia na zimno goryczka nie powinna Ci się zwiększyć wiec bez obaw. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goryczka sama w sobie mi nie przeszkadza, nawet w neipa, która nie musi być mocno gorzka. Ale nie chcę mieć posmaku trawy czy łodygi, a przy długotrwałym kontakcie z chmielem można się tego spodziewać. Piwo robię na podstawie przepisu Doroty Chrapek, ale ona przelewa na cichą i dopiero dochmiela. Ja chcę zostawić w tym jednym fermentorze.

Chodzi mi o to, że jeśli ma ktoś takie doświadczenia z tym drożdżami, że głębiej nie odfermentują to prośba o info. Nie przedłużałbym niepotrzebnie...

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, rs.juszczak napisał:

Goryczka sama w sobie mi nie przeszkadza, nawet w neipa, która nie musi być mocno gorzka. Ale nie chcę mieć posmaku trawy czy łodygi, a przy długotrwałym kontakcie z chmielem można się tego spodziewać. Piwo robię na podstawie przepisu Doroty Chrapek, ale ona przelewa na cichą i dopiero dochmiela. Ja chcę zostawić w tym jednym fermentorze.

Chodzi mi o to, że jeśli ma ktoś takie doświadczenia z tym drożdżami, że głębiej nie odfermentują to prośba o info. Nie przedłużałbym niepotrzebnie...

 

Z doświadczenia mówię, że jeszcze powinny zejść 🙂 robiłem na nich 3-4 warki i z tego co pamietam odfermentowywały mi jakieś 70%. Wiadomo, że nie zawsze tak wychodzi bo są też inne czynniki, m.in. w jakiej temperaturze zacierałeś etc. Tym niemniej jak potrzymasz jeszcze tydzień (i nie będziesz co chwile zaglądał do wiadra 😉) to nie powinieneś piwu zaszkodzić.

Edited by kacperro35

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odczytałem Twoją odpowiedź jako "eee poczekaj, może jeszcze zejdą". Ale jeśli to z doświadczenia to OK:) oczywiście poczekam, widocznie są takie powolne. Co najmniej jeszcze dwa razy zajrzę (jeszcze dwie dawki chmielu).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Witam,

 

Zrobiłem w niedzielę na tych drożdżach moją trzecią warkę, zestaw ekstraktów WES, 1,7 l oraz 1,2 l plus chmiele (Marynka i Lubelska).

 

Początkowo otrzymałem 11-12 blg, temperatura dość wysoka, 24-25 C. Brzeczka nastawiona była w niedzielę około godziny 18tej, w poniedziałek o 6tej rano pięknie bulkało, ale po godzinie 17tej jak z pracy wróciłem bulkanie zwolniło/stanęło w miejscu.

 

We wtorek rano cisza, po pracy zajrzałem do fermentatora, zapach ładny, śladowe ilości piany, pomiar blg w okolicach 2. 

 

Czy fermentacja nie przeszła za szybko? Od poniedziałku temperatura otoczenia wynosiła 22 C.

Edited by trzciniak85

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, trzciniak85 napisał:

Witam,

 

Zrobiłem w niedzielę na tych drożdżach moją trzecią warkę, zestaw ekstraktów WES, 1,7 l oraz 1,2 l plus chmiele (Marynka i Lubelska).

 

Początkowo otrzymałem 11-12 blg, temperatura dość wysoka, 24-25 C. Brzeczka nastawiona była w niedzielę około godziny 18tej, w poniedziałek o 6tej rano pięknie bulkało, ale po godzinie 17tej jak z pracy wróciłem bulkanie zwolniło/stanęło w miejscu.

 

We wtorek rano cisza, po pracy zajrzałem do fermentatora, zapach ładny, śladowe ilości piany, pomiar blg w okolicach 2. 

 

Czy fermentacja nie przeszła za szybko? Od poniedziałku temperatura otoczenia wynosiła 22 C.

 

W tej temperaturze to nic dziwnego. Przy kolejnym piwie postaraj się o prawidłową temperaturę, będzie lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje pierwsze doświadczenie z S-33 to w 30 godzin zrobiły robotę przy 16C nastawione 14Blg. Zobaczymy na ilu się zatrzymają.

W przyszłości będę musiał startować w niższej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.