Jump to content
Makaron

Fermentis Safbrew S-33

Recommended Posts

Guest tomato

Właśnie mierzyłem dziesięciodniowy nastaw. Nic już się wim nie dzieje, piwo płaskie jak po imprezie.

Zjechały z 15 do 5 blg i ani kęsa więcej. Choć w składzie był candi syrop. A temperatury wysokie bo otoczenia ~23C.

Edited by tomato

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wyglądają wasze doświadczenia ze smakiem Witbiera w zależności od temperatury fermentacji na drożdzach S-33?

Typowe zakresy dla drożdzy do Witków to 18-24'C (tak wiem, S-33 to nie drożdże dedykowane specjalnie dla Witbiera). Preferuję te niższe temperatury (przeglądając forum zauważyłem, że też tak wskazujecie przy tym stylu), ale jak to się ma przypadku Wita i S-33 ciekawy jestem waszych doświadczeń. Do dyspozycji mam temperatury 17-18'C (piwnica - wartość stała) lub w mieszkaniu gdzie temp to okolice 21+ (ale zależne od warunków pogodowych).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatniego wita jakiego robiłem przy udziale s33 fermentowałem dość wysoko, jakieś 23-24(a może i wyżej, nie miałem zanurzonej sondy a wiadro stało przy samym kaloryferze w okresie grzewczym). Sprawdzałem jak zachowają się dwa różne suchary na podzielonej warce fermentowane w podobnych warunkach(równolegle fermentowały brewferm blanche), w tej temperaturze wygrały te drugie, natomiast s33 nie dały praktycznie nic od siebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym fermentował w 17-18°C, ale bez względu na temperaturę nie oczekuj po S-33 belgijskiego charakteru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

17 st C daje bardzo odmienne piwo, jest bardziej, dużo bardziej neutralne niż to samo piwo na s-33 w temp 21 stC

Przez te parę ładnych lat mojego warzenia te drożdże były dla mnie jednymi z najgorszych ale po witku w 17 stC zmieniłem zdanie.

Należy jeszcze pamiętać że płytko odfermentowują

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie oczekuj po S-33 belgijskiego charakteru.

 

Wiem, ale robiąc pierwszego wita nie chcę od razu na płynnych. Przećwiczyć chcę ten styl na suchych. Czy zupełnie nic tu się nie znajdzie z sucharów poza Brewferm Blanche? Słynny siarkowodór ;) Z tego co wyczytałem lubią zapodawać przy niższych temp. fermentacji, ale przy fermentorze w piwnicy uszło by, gorzej jak nie przejdzie ;) . Gdyby fermentować w mieszkaniu przy 21+ 'C i nabrały by na to ochoty, czekała by mnie przeprowadzka ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, ale robiąc pierwszego wita nie chcę od razu na płynnych

 

Jest jeszcze Gozdawa ze swoimi sucharami. Są relatywnie tanie i dają całkiem fajne efekty (jeśli chodzi o belgi)

Jeszcze nie testowałem drożdży dedykowanych do wita od Gozdawy ale BFSAY jak na suchary są całkiem OK

Edited by Malinowy Jęczmień

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

mam pytanie odnośnie drożdży S-33. Z racji tego nie nie mam chwilowo innych drożdży chciałbym je zaszczepić do Pale Ale i nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Są chyba lepsze szczepy dla tego gatunku. W lodówce mam jeszcze gęstwę danstar nottingham zebraną po fermentacji kölscha. Myślę, że jest niezłej kondycji, bo w lodówce stoi niecały tydzień. Podczas fermentacji poprzedniej warki na nottingham wydzielał się dosyć intensywny zapach siarkowodoru/zgniłych jaj, który nie przeszedł do piwa. Myślałem, że jest to infekcja, ale chyba powodem była zbyt wysoka temperatura fermentacji. Lepiej dodać świeże S-33, czy to co zostało z kölscha (danstar nottingham)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie nie jestem pewien, czy gęstwa jest ok. Nic niepokojącego nie zauważyłem, zapach ok, wygląd ok. Nie wiem tylko jak ona powinna wyglądać, ponieważ to będzie moja druga warka. Powinienem tę gęstwę jakoś wcześniej przygotować? Ile jej dać na 20 litrów brzeczki? Za S-33 chciałem zadać tylko dlatego, że jest łatwiej, ale z tego co widzę nie są to zbyt dobre drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z braku innych, a także z tendencji do eksperymentów użyłem ich do FAHa. Zobaczymy jakie będę efekty :)

Pamiętasz może jak wyszedł FAH na tych drożdżach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie co do stopnia odfermentowania piwa przez te drożdże.

Zadałem je uwodnione do brzeczki 13blg, przez 3 dni fermentowały w temperaturze 16-18 stopni (widoczna piana na powierzchni, zapach zgniłego jajka - więc wszystko w normie). Po tym czasie musiałem przenieść fermentor do innego pomieszczenia (temperatura 18-20 stopni C). W ciągu tygodnia zeszły do 6Blg - nie jest to za dużo? Piwo zacierane przez 30 minut w ~65C, później 30 minut w ~73C. Przeleję na cichą, postoi dwa tygodnie i liczę że jeszcze zejdzie o stopień czy dwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyznam, że nie korzystałem jeszcze z dobrodziejstwa tych drożdży. Czy APA na nich w temperaturze otoczenia równej 17C ma sens? Nie dodadzą za dużo od siebie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 17C powinny być mocno neutralne, zresztą są takie same w sobie. Inna sprawa to odfermentowanie, które bywa przy nich bardzo niskie. Moim zdaniem bez sensu, US-05 to zdecydowanie lepsze drożdże do APA.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie co do stopnia odfermentowania piwa przez te drożdże.

Zadałem je uwodnione do brzeczki 13blg, przez 3 dni fermentowały w temperaturze 16-18 stopni (widoczna piana na powierzchni, zapach zgniłego jajka - więc wszystko w normie). Po tym czasie musiałem przenieść fermentor do innego pomieszczenia (temperatura 18-20 stopni C). W ciągu tygodnia zeszły do 6Blg - nie jest to za dużo? Piwo zacierane przez 30 minut w ~65C, później 30 minut w ~73C. Przeleję na cichą, postoi dwa tygodnie i liczę że jeszcze zejdzie o stopień czy dwa.

I jak to wyszło w końcu ?

 

Mam taki plan żeby zrobić bardzo lekkie piwko na lato ~8BLG, chcę zacierać w 68C i zastanawiam się czy użyć S-33 właśnie z powodu niskiego odfermentowania - liczę na niska zawartość alkoholu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie na słodko + tak słabo odfermentowujące drożdże to na pewno nie będzie lekkie piwo na lato.

 

Alkoholu z 8blg i tak będziesz miał mało. Jak chcesz lekkie i orzeźwiające piwo to musi być dobrze odfermentowane.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze piwo na tych drożdżach - Kolsch 12,5blg po 9 dniach burzliwej (temp. otoczenia 19-17st) zeszło tylko do 4,5blg. Na cichej potrzymam kilka dni w 17st, a potem wrzucę do 12st, zobaczę czy coś jeszcze zejdzie. 

 

Po cichej jeszcze zeszło do 4blg.

 

Altbier 13 blg zeszło do 4,5.

Edited by Przemo_666

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje doświadczenia z S-33. Ekstrakt początkowy 13 BLG, po tygodniu burzliwej zeszło do 5 BLG. Zacieranie: 20 min w 62'C, 40 min w 65'C. Temperatura fermentacji 17'C. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy S-33 dadzą radę z kwaśną brzeczką pH ok 4.5? Planuję zrobić na nich Lichtenheinera i Gose metodą kettle sour.

Edited by abra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...